Ο Μαρτίνς, ο Χιμένεθ, ο Γκαρσία και το «καθαρό» μυαλό

Η στήριξη του Πέδρο Μαρτίνς, ο χαμένος έλεγχος της ΑΕΚ και του Μανόλο Χιμένεθ και η ψυχολογία στις τάξεις του ΠΑΟΚ

Ο Μαρτίνς, ο Χιμένεθ, ο Γκαρσία και το «καθαρό» μυαλό
  • Το εξαιρετικό γκολ του Αχμέντ Χασάν στα Γιάννινα και οι αποκρούσεις του Ζοσέ Σα στα τετ α τετ με τον Μιλιντσεάνου ανέδειξαν τους δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού σε πρωταγωνιστές της πειραϊκής ομάδας στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Σε μια γενικά μετριότατη εμφάνιση για τους «ερυθρόλευκους», με τους περισσότερους παίκτες μακριά από τα στάνταρ απόδοσής τους, με τον αγωνιστικό χώρο να αποτελεί ελαφρυντικό, όπως φυσικά και η πολύ καλή εικόνα που είχε ο αντίπαλος. Με τον ΠΑΣ για μία ακόμη φορά να δυσκολεύει με την αγωνιστική λειτουργία του τον Ολυμπιακό και να διατηρεί τις πιθανότητές του για την πρόκριση, παρόλο που οι Πειραιώτες στην έδρα τους έχουν δείξει ότι είναι ανίκητοι. Αλλά για τον ημιτελικό και τη ρεβάνς τα έχουμε σχολιάσει και θα τα ξαναπούμε όταν έρθει η ώρα.
  • Αξίζει να σταθούμε για λίγο στον Ζοσέ Σα και στον Αχμέντ Χασάν, με βασικό άξονα τον… Πέδρο Μαρτίνς. Διότι ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν αυτός που εμπράκτως στήριξε τον συμπατριώτη του τερματοφύλακα στις δύσκολες στιγμές που είχε τον προηγούμενο μήνα. Με την αμφισβήτηση για έναν δεδομένα ικανό γκολκίπερ να ξεπερνά κάποια όρια. Και σε κάθε παιχνίδι όλοι να περιμένουν ή και να… απαιτούν τον Τζολάκη ή τον Κρίστινσον στην εστία, αλλά τον Πέδρο Μαρτίνς να επιμένει στον Σα. Διότι ο τεχνικός του Ολυμπιακού ήξερε καλά πως ο καλύτερος τρόπος για να «κερδίσει» ξανά τον ποδοσφαιριστή του ήταν να τον εμπιστευτεί εμπράκτως. Για ακόμη μία φορά και σε ακόμη ένα θέμα ο Μαρτίνς δείχνει να δικαιώνεται.
  • Όπως πολλές φορές έχει δικαιωθεί με την επιμονή του για τον Χασάν. Θυμίζω ότι την πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό ο Πέδρο είχε επιμείνει για την παραμονή του παίκτη στην ομάδα, παρόλο που δεν είχε κάνει καλό πρώτο μισό σεζόν και είχε βγάλει τραυματισμούς. Πέρυσι τον χειμώνα ο Μαρτίνς ήταν αυτός που είχε ζητήσει την επιστροφή του Χασάν με νέο δανεισμό από την Μπράγκα, έστω κι αν στην πορτογαλική ομάδα ο «Φαραώ» δεν είχε συχνές συμμετοχές. Και, τέλος, ο προπονητής του Ολυμπιακού πάλι με θέρμη εισηγήθηκε την αγορά του Χασάν από την Μπράγκα το περασμένο καλοκαίρι, Με ουκ ολίγα χρήματα να κοστίζει στον σύλλογο αυτή η μεταγραφή. Και με τον Χασάν, όπως αναλύουμε στις σελίδες του ρεπορτάζ, να έχει ήδη «βγάλει τα λεφτά του» με τα κρίσιμα γκολ που έχει σημειώσει για την ομάδα του, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε φέτος με τον κορονοϊό. Τόσο για τον Σα, λοιπόν, όσο και για τον Χασάν ο Πέδρο Μαρτίνς έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος με τη διαχείριση της κάθε περίπτωσης. Κι ο Ολυμπιακός έχει επίσης κάθε λόγο να εμπιστεύεται ακόμη περισσότερο τον προπονητή του για τις επιλογές του.
  • Στην ΑΕΚ κάθε έλεγχος δείχνει να έχει χαθεί, καθώς, πέραν των μεγάλων αγωνιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει (με δική της ευθύνη) η ομάδα, υπάρχουν και στιγμές ατυχίας σαν κι αυτή με το γκολ που δέχτηκε από τον ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις. Φυσικά η ποιότητα της εκτέλεσης του Μουργκ έπαιξε ρόλο, όπως και η αδυναμία αντίδρασης από τον Τσιντώτα, που στη διάρκεια του αγώνα έδειχνε απολύτως αγχωμένος και επιρρεπής σε εύκολα λάθη. Όπως αυτά που γίνονται σε ολόκληρη τη σεζόν από κάθε τερματοφύλακα και κάθε αμυντικό της «Ένωσης». Λάθη αβίαστα και σε κάποιες περιπτώσεις εξωφρενικά. Εκτός ελέγχου είναι πλέον ξεκάθαρα και ο Μανόλο Χιμένεθ. Από τη μία λέει πράγματα για τους παίκτες που υποχρεωτικά τα ανασκευάζει, από την άλλη επιτίθεται στον διαιτητή του προχθεσινού ημιτελικού για το φάουλ στην τελευταία και καθοριστική φάση. Με τρόπο που φανερώνει παντελή έλλειψη ψυχραιμίας και «καθαρού» μυαλού. Ό,τι, δηλαδή, χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο (διότι δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό αυτήν τη στιγμή) η ΑΕΚ στην τελική ευθεία της τρέχουσας περιόδου προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Κόνφερενς Λιγκ της επόμενης σεζόν. Αν δεν το έχει ούτε αυτό, δεν έχει καμία πιθανότητα.
  • Ο ΠΑΟΚ δεν ήταν καλύτερος της ΑΕΚ στο ντέρμπι. Κάθε άλλο. Την ακολούθησε σε μετριότητα, αλλά στο τέλος έφυγε νικητής. Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι αυτή η νίκη θα παίξει θετικό ρόλο στην ψυχολογία της ομάδας του Πάμπλο Γκαρσία. Και να συμπεράνει ότι η πρόσφατη διαδικτυακή ομιλία του Ιβάν Σαββίδη είχε αποτέλεσμα (σε αντίθεση με την έντονη παρουσία Μελισσανίδη στο ξενοδοχείο της δικής του ομάδας). Ο ΠΑΟΚ, όμως, έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν κι άλλες τέτοιες νίκες ψυχολογίας, τις οποίες δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει. Με την αγωνιστική ανισορροπία να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας ομάδας με δυνατό ρόστερ, παρά τις αποχωρήσεις βασικών παικτών και ειδικά του Γιαννούλη. Αντικειμενικά αν το δει κανείς, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι αυτός ο ΠΑΟΚ για να έχει πιθανότητες να περάσει τον Άρη και τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα ή να κατακτήσει το Κύπελλο θα πρέπει να δείξει πολύ περισσότερα πράγματα από την προχθεσινή «φτωχή» εμφάνισή του. Σε συνέχεια της συντριβής του στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, η νίκη επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είχε κέρδος μόνο ως αποτέλεσμα. Ως απόδοση, ελάχιστο…