Με ταχύτητα και σχέδιο

Μεταγραφές Ολυμπιακού: Σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι και η ακρίβεια του έως τώρα πάρε-δώσε. Απομένει η καλύτερη «ευστοχία» σε σχέση με τα περσινά λάθη. Του Χρήστου Μεγγλίδη

Με ταχύτητα και σχέδιο

Ας μιλήσουμε για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού με αριθμούς. Και με την υποσημείωση ότι έχουμε μπροστά μας ένα ολόκληρο καλοκαίρι για μεταγραφική δράση. Ακριβώς ένα δίμηνο.

Ο Ολυμπιακός τέτοια εποχή πριν από ένα χρόνο ήταν πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του ρόστερ, έχοντας μάλιστα μπροστά του τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε ανακοινώσει τις μεταγραφές του Σισέ, του Κούτρη και του Ρισβάνη από τις 14 Ιουνίου και η επόμενη επίσημη κίνηση ήταν ο Ταχτσίδης στις 30 Ιουνίου. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει πάρει προπονητή από την άνοιξη και έχει κάνει ήδη 9 μεταγραφές! Τον Καμαρά και τον Μάνο από νωρίς, τους Χριστοδουλόπουλο, Φετφατζίδη, Ευαγγέλου, Μασούρα, Γιαννιώτη, Μπουχαλάκη από την ελληνική αγορά και τον Γκερέρο από το εξωτερικό.

Πέρυσι είχε πάρει τον Ιούλιο Εμενίκε, Καρσελά, Οφόε, Βούκοβιτς, Μίλιτς και τον Αύγουστο Ζιλέ, Τζούρτζεβιτς, Ένγκελς και Προτό. Φέτος ψάχνει παίκτες από τη διεθνή αγορά για όλες τις γραμμές (αντί-Προτό, στόπερ, δύο χαφ, έναν ή δύο εξτρέμ και πιθανώς έναν ακόμη σέντερ φορ), αλλά η προεργασία έχει γίνει και ο σχεδιασμός βρίσκεται σε καλό δρόμο, με αρκετά νέα πρόσωπα αλλά και μεγάλη ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου.

Οι ερυθρόλευκοι συναντούν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από συμβόλαια, αλλά επί της ουσίας έχουν απομακρύνει από το ρόστερ (καθώς δεν μετέχουν στην προετοιμασία) επίσης 9 ποδοσφαιριστές! Δεν βάζουμε τον Εμενίκε που είχε φύγει από τον χειμώνα, ούτε τον Ίβουσιτς που ήρθε κι έφυγε χωρίς να παίξει ούτε δευτερόλεπτο. Ο Προτό, ο Ιγκόρ Σίλβα, ο Μποτία, ο Ταχτσίδης, ο Ζιλέ, ο Οφόε, ο Μαρτίνς, ο Σεμπά και ο Μιραλάς. Ακριβώς ο ίδιος αριθμός αφίξεων και αναχωρήσεων δηλαδή, με την προετοιμασία ουσιαστικά μόλις να έχει αρχίσει και να απομένουν 40 ημέρες πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι και περίπου δύο μήνες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος.

Δεν το λες και άσχημα. Το θέμα είναι να γίνουν φέτος εντελώς διαφορετικές επιλογές στο ζήτημα της βοήθειας προς την ομάδα. Διότι εάν κοιτάξουμε ξανά λίγο πιο πάνω στο κείμενο και ξαναδιαβάσουμε τα ονόματα που έφτασαν στον Πειραιά το περασμένο καλοκαίρι, τα χρήματα που κόστισαν και την προσφορά που είχαν, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο Ολυμπιακός (με όλα τα εξωαγωνιστικά ζητήματα που αντιμετώπισε) οδηγήθηκε στην αποτυχία της περασμένης σεζόν. Όλα θα φανούν στο γήπεδο, όπως λέμε πάντα, όμως η κριτική για τη μέχρι τώρα δράση δεν μπορεί παρά να κριθεί θετική, σε επίπεδο αριθμών και συγκρίσεων...