Αρχίστε νωρίτερα το πρωτάθλημα

Φημολογείται ότι το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ θα αρχίσει γύρω στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο οι περισσότερες Λίγκες είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα τα πρωταθλήματα.

Αρχίστε νωρίτερα το πρωτάθλημα

Φημολογείται ότι το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ θα αρχίσει γύρω στα τέλη Αυγούστου. Καμία έκπληξη... Συνήθως γύρω στις 20 Αυγούστου αρχίζει, δίχως να δίνονται πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που δεν ξεκινάει νωρίτερα. Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αναθεωρήσουμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ; Μήπως θα πρέπει να εναρμονιστούμε με τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που αρχίζουν στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου; Δεν λέμε για μέσα Ιουλίου, όπως συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά έστω έως τις 10 Αυγούστου να έχει γίνει η πρεμιέρα.

Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή πλέον οι ελληνικές ομάδες θα μπαίνουν με ένα ντεζαβαντάζ στις ευρωπαϊκές προκλήσεις. Οι περισσότερες Λίγκες είναι αποφασισμένες να ξεκινούν λίγο νωρίτερα τα πρωταθλήματα, έτσι ώστε να μην είναι τόσο φορτωμένο το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της σεζόν ακόμα και με μεσοβδόμαδα παιχνίδια, αλλά και για να πηγαίνουν καλύτερα προετοιμασμένες οι ομάδες τους στα ευρωπαϊκά ματς.

Οι ελληνικοί σύλλογοι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις στις 20 Ιουλίου από τον β’ προκριματικό. Ο γ’ γύρος θα είναι αρχές Αυγούστου και τα πλέι οφ λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Εν ολίγοις, αντί να έχουν έναν αγωνιστικό ρυθμό με ματς του εγχώριου πρωταθλήματος, θα κολυμπούν κατευθείαν στα βαθιά των ευρωπαϊκών προκλήσεων. Θα μας πείτε ότι τόσα χρόνια κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα μας. Πράγματι... Μήπως όμως να αρχίσουμε να βλέπουμε πλέον ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;

Στις αρχές της εβδομάδας έπεσε στα χέρια μας ένα ρεπορτάζ σε γνωστή ισπανική ιστοσελίδα, που ανέφερε ότι η Πριμέρα Ντιβισιόν σκέφτεται να πάει δύο εβδομάδες νωρίτερα την έναρξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2021-22. Κι ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένη με περισσότερα επίσημα παιχνίδια στα πόδια της όποια ομάδα κληθεί να παίξει στα πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Ολόκληρη Ισπανία, που δεν έχει και ανάγκη από συλλογή βαθμών για το ράνκινγκ στην ΟΥΕΦΑ, σκέφτεται την 6η ομάδα της Πριμέρα που θα αγωνιστεί μόλις έναν προκριματικό γύρο (όλες οι υπόλοιπες πάνε κατευθείαν σε ομίλους). Αντιθέτως εμείς δεν έχουμε προνοήσει να βοηθήσουμε τις τέσσερις ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη και θα κληθούν να περάσουν τρεις γύρους (άρα έξι παιχνίδια) για να βρεθούν σε ομίλους!

Θα μας πείτε ότι εδώ δεν μπορούν να βγάλουν ένα πρόγραμμα της προκοπής. Όταν αρχίζει το πρωτάθλημα, δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα όλο το πρόγραμμα του α’ γύρου. Για τον β’ γύρο δεν το συζητάμε καν. Οπότε ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ένα «τέρας» είναι το ποδόσφαιρό μας σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό. Και όπως έχει πει και ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις «όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις. Δυστυχώς συνηθίσαμε το πρόσωπο του τέρατος». Διαφωνεί κανείς; Δεν βλέπετε τι συμβαίνει και ενόψει των εκλογών της ΕΠΟ; Ο Ζαγοράκης, ενώ έπρεπε να έχει τη στήριξη όλων, βλέπει διάφορους τύπους, που δεν έχουν κλοτσήσει μπάλα ούτε... κατά λάθος, να επιχειρούν να τον «λυγίσουν».