Νίκος Παπαδόπουλος: «Είναι μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου αυτό που κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού»

Ο Νίκος Παπαδόπουλος μίλησε στο «ΦΩΣ» για το γκολ κατά του Παναθηναϊκού και την ένταση που ακολούθησε, για τη θητεία του στον Ολυμπιακό, για τον Σάββα Θεοδωρίδη και για τους Νικοπολίδη, Σαργκάνη. 

Νίκος Παπαδόπουλος: «Είναι μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου αυτό που κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το πρόσωπο της αγωνιστικής, ο τερματοφύλακας που έβαλε το γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, και τι γκολ, με σουτάρα, ο Νίκος Παπαδόπουλος του Αστέρα Τρίπολης, που είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τον Ολυμπιακό. Άνοιξε την καρδιά του στη συνέντευξη που μου έδωσε. Είναι παλικάρι να ξέρετε αυτός. Προσωπικότητα. Άκουσα και πράγματα οφ δε ρέκορντ...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/3/2021

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος επιθετικός που υπολογίζεις ως αντίπαλο στο πρωτάθλημα; Ο Ελ Αραμπί;

Ναι, ο Ελ Αραμπί, το λένε και οι αριθμοί του. Είναι ο πιο «κίλερ» κυνηγός στο πρωτάθλημα. Τον βοηθάει και η ποιότητα της ομάδας στην οποία παίζει.

Στο παρελθόν ποιος ήταν ο πιο δύσκολος για εσένα; Είτε στον Πανιώνιο όταν έπαιζες είτε στη Λαμία είτε και πιο πριν, στον Ολυμπιακό, στις προπονήσεις.

Ο Μήτρογλου στα καλά του και ο Μιραλάς την πρώτη του φορά στον Ολυμπιακό. Αυτοί ήταν επιθετικοί που έκαναν τη διαφορά. Μεγάλο σεβασμό τρέφω και στον Ιμπαγάσα, τον είχα στον Ολυμπιακό και στον Πανιώνιο, ήταν κορυφαίος χαφ.

Ποιον προπονητή είχες στον Ρέντη που τον ξεχώριζες;

Με βοήθησε πολύ ο Χρήστος Θεοδώρου που τον είχα στη δεύτερη ομάδα. Και στην πρώτη ομάδα στην οποία ήμουν δύο χρόνια με βοήθησε ο Βαλβέρδε. Όχι μόνο εμένα αλλά πολλά νέα παιδιά που είχαμε έρθει από τις ακαδημίες. Η συμπεριφορά του μας έκανε να νιώθουμε μέλη της ομάδας. Ξέρεις τότε ήταν αλλιώς τα πράγματα, ήταν πολύ δύσκολο για ένα νέο παιδί να βρει θέση στην πρώτη ομάδα. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει -και είναι θετικό-, βλέπουμε ότι νέα παιδιά από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού προωθήθηκαν και έκαναν μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων. Είδαμε τι έγινε με τον Ρέτσο και τον Τσιμίκα, τώρα με τον Ανδρούτσο, αλλά και ο ΠΑΟΚ στήριξε νέα παιδιά, τον Πέλκα, τον Γιαννούλη, τον Τζόλη. Αυτό είναι απαραίτητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πού γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Στην Πάτρα.

Πώς σε πήρε ο Ολυμπιακός; Και ποιος προπονητής σε πήρε;

Στα 15 μου με πήρε ο Γκόγκιτς στον Ολυμπιακό. Και έμενα μέσα στον Ρέντη για δύο χρόνια.

Από πού σε πήρε;

Από μια ακαδημία στην Πάτρα, από τον Παμπατραϊκό.

Καλό παλικάρι ο Γκόγκιτς.

Εξαιρετικός.

Είδα την γκολάρα που έβαλες στον Παναθηναϊκό και αναρωτιόμουν αν έπαιζες μικρότερος σε άλλη θέση.

Ναι, από τα 6 μου έως τα 13 έπαιζα αριστερό μπακ στην Πάτρα. Μόνο για δύο χρόνια άρχισα μετά να παίζω τερματοφύλακας, γιατί ψήλωνα πολύ, και με πήρε ο Ολυμπιακός.

Ποιον τερματοφύλακα είχες πρότυπο στην Ελλάδα;

Τον Αντώνη Νικοπολίδη είχα πρότυπο. Ευτυχώς ήμουν τυχερός που τον πρόλαβα και συμπαίκτη.

Τι τον ξεχώριζε;

Το μυαλό του, η σταθερότητά του, η αντίληψη των φάσεων. Δεν ήταν εκρηκτικός, αλλά ήταν πολύ έξυπνος στις τοποθετήσεις του και ήταν απίστευτα σταθερός.

Από το εξωτερικό;

Είχα ταυτιστεί με τον Φαν ντερ Σάαρ, ήταν ψηλόλιγνος όπως ήμουν εγώ πριν «δέσω». Μετά θαύμαζα μακράν τον Νόιερ.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης λίγο καιρό πριν πεθάνει μου είχε πει καλά λόγια για εσένα.

(χαμογελάει). Ο Σάββας...

Τον γνώριζες προσωπικά;

Ο Σάββας Θεοδωρίδης από 16 χρόνων με είχε πάρει από το χέρι και με συμβούλευε.

Μου αρέσει η συνέντευξη, πες μου κι άλλα για αυτό το θέμα.

Πίστευε πολύ σε εμένα. Με ήξερε από νέο παιδί.

Θυμάσαι κάποιο περιστατικό;

Ήταν ένα ματς που είχα κάνει, νομίζω με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ και προπονητή μας τον Αλεξανδρή, τότε που πήραμε το πρωτάθλημα αήττητοι με πάρα πολλούς βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Είχα κάνει παιχνιδάρα. Ήρθε ο Σάββας και μου είπε «αν δεν παίξεις εσύ στον Ολυμπιακό, θα είσαι μαλάκας»!

Ποτέ δεν είναι αργά. Ξέρεις πόσος κόσμος του Ολυμπιακού ζητάει στα σόσιαλ να σε πάρει πίσω η ομάδα;

Γνωρίζω. Και από Παναθηναϊκούς να δεις τι μηνύματα έχω πάρει, απειλητικά, τραγικά.... Σε ό,τι αφορά αυτό που είπες, ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού θα με ήθελε πίσω στην ομάδα, είναι μεγάλη τιμή αυτή που κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού στο πρόσωπό μου. Όμως εγώ δεν θέλω έτσι, θέλω με την αξία μου.

Δεν πιστεύεις στην αξία σου;

Και βέβαια πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι μπορώ να παίξω σε οποιαδήποτε μεγάλη ελληνική ομάδα. Ό,τι και να πιστεύω όμως εγώ, αυτό που μετράει είναι η παρουσία μέσα στο γήπεδο.

Πες μου για τα δύο σκηνικά με τον Παναθηναϊκό. Έχεις ανοίξει βεντέτα;

Είναι λάθος αυτό. Την πρώτη φορά είχε τελειώσει το ματς και ένας οπαδός μού έλεγε αίσχη, όποιος οπαδός και αν ήταν, το ίδιο θα έκανα. Τώρα, αντέδρασα με τον Διούδη, ο οποίος έκανε καθυστερήσεις, και γενικώς οι παίκτες του Παναθηναϊκού έπεφταν κάτω επίτηδες. Ήμουν πολύ εκνευρισμένος και όταν έβαλα το γκολ ξέσπασα. Στο ποδόσφαιρο ανεβαίνουν οι παλμοί, παθιαζόμαστε, όλοι θέλουμε τη νίκη. Έχουν συμβεί χιλιάδες τέτοια περιστατικά έντασης στο ποδόσφαιρο. Πήγα να ζητήσω συγγνώμη από τον Διούδη μετά, αλλά δεν ήθελε.

Το μπουφάν ποιος σου το έσκισε;

Ούτε ξέρω. Κι εγώ μετά το είδα, όταν μου το έδειξαν οι συμπαίκτες μου. Με τράβαγαν στη φυσούνα οι άνθρωποι του Αστέρα, άλλοι συμπαίκτες του Διούδη τράβαγαν εκείνον για να μας απομακρύνουν.

Πώς πήρες την πρωτοβουλία να προωθηθείς και να κυνηγήσεις το γκολ; Σου έδωσε εντολή ο προπονητής;

Να σου πω την αλήθεια δεν είναι σίγουρο τι έγινε, σημασία όμως έχει ότι δεν διαφώνησε ο προπονητής μου. Κοιταχτήκαμε, πριν από το γκολ μου είχα ξανανέβει για να σκοράρω, μου έκανε νόημα τη στιγμή που ήθελα να του κάνω νόημα και εγώ.

Καλός προπονητής; Μου είχε δώσει μια συνέντευξη και τον συμπάθησα.

Όλο το τεχνικό τιμ είναι πολύ καλό, βοηθάει την ομάδα.

Έχεις ξαναβάλει γκολ;

Έχω ξαναβάλει γκολ στις ακαδημίες του Ολυμπιακού σε αγώνα και όταν πήγα δανεικός από τον Ολυμπιακό στη Μαρκό.

Περίγραψέ μου εκείνα τα δύο γκολ.

Στις ακαδημίες του Ολυμπιακού σκόραρα με πέναλτι. Στη Μαρκό σκόραρα με φάουλ! Αλλά όχι απευθείας. Χτύπησα το φάουλ, η μπάλα πήγε στο τείχος και γύρισε, σούταρα ξανά και πήγε γκολ.

Στο πρώτο επεισόδιο, που είχε γίνει στη Λεωφόρο, σου την είχαν πέσει πολλοί, αλλά δεν μάσαγες. Έχεις κάνει πολεμικές τέχνες; Κάτι τέτοιο διάβασα.

Όχι. Καθόλου.

Πώς εξηγείται η καταπληκτική πορεία του Αστέρα φέτος;

Είναι πολλές παράμετροι και έδεσε το γλυκό. Έχουμε έναν κορμό παικτών που είναι για χρόνια στην ομάδα και έχουν ποιότητα. Έχουμε τεχνικό τιμ που προετοιμάζει την ομάδα κατάλληλα, μας βοηθάει. Και έχουμε μια διοίκηση που είναι δυνατή και είναι σταθερά δίπλα μας. Ο Αστέρας Τρίπολης δουλεύει σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν λείπει τίποτα από τον ποδοσφαιριστή.

Ο στόχος ποιος είναι;

Αυτός που είχαμε θέσει στην προετοιμασία έγινε πραγματικότητα - και μάλιστα εύκολα. Να μπούμε στο κλαμπ με τους μεγάλους, να μπούμε στα πλέι οφ. Δεν σταματάμε. Σεβόμαστε τους αντιπάλους, είναι μεγάλες ομάδες, αλλά όσο μας το επιτρέπει η βαθμολογία θα κυνηγάμε την έξοδό στην Ευρώπη.

Το ξέρεις ότι ο Σαργκάνης έβαζε αρκετά γκολ;

Τον είχα προπονητή τον Σαργκάνη στις μικρές εθνικές ομάδες!

Πώς σου φαίνεται αυτό που έκανε ο Μαρτίνς με τον Σα; Τον στήριξε στο ντεφορμάρισμά του. Τι ρόλο παίζει η ψυχολογία στον τερματοφύλακα;

Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική στον γκολκίπερ. Για εμένα σε μια ομάδα πρέπει ο προπονητής να θέσει ρόλο στους τερματοφύλακες. Εσύ είσαι ο πρώτος, εσύ είσαι ο δεύτερος, εσύ είσαι ο τρίτος. Το να εναλλάσσεις συχνά τους τερματοφύλακες είναι λάθος. Αν στο πρώτο ή στο δεύτερο λάθος τιμωρείς τον τερματοφύλακά σου, κινδυνεύεις να χάσεις και τον πρώτο και τον δεύτερο. Διότι αν μπει ο δεύτερος και κάνει και αυτός λάθη, τι θα κάνεις, θα τον βγάλεις πάλι; Πρέπει να στηρίζεται ο τερματοφύλακας και πολύ καλά έκανε ο κ. Μαρτίνς που στήριξε τον Σα. Αυτός ο τερματοφύλακας έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του. Οι ποδοσφαιριστές δεν είμαστε ρομπότ. Το ντεφορμάρισμα είναι μέρος της καριέρας μας.

Αυτό που έπαθε ο Κουέστα του Άρη από τον Μπουχαλάκη πώς σου φάνηκε; Μίλα μου για αυτό. Μετά από αυτήν την γκάφα κοιτάτε όλοι οι τερματοφύλακες πίσω σας;

Ήταν λάθος του Κουέστα. Παλιότερα παραλίγο να συμβεί και σε εμένα αυτό, αλλά μου φώναξαν οι αμυντικοί και με προστάτευσαν. Στον συνάδελφό μου στον Άρη δεν φώναξε κανείς. Είμαστε μια ομάδα, ΟΚ, έκανε λάθος ο Κουέστα, θα τον αφήσουμε να εκτεθεί;

Τώρα είστε υποψιασμένοι οι τερματοφύλακες;

Ναι, φυσικά. Δεν είμαστε χαζοί. Είδαμε το λάθος του συναδέλφου μας και προσέχουμε περισσότερο.

Ποια ομάδα πιστεύεις θα πάρει τη δεύτερη θέση; Αφήνω έξω τον Αστέρα.

Θεωρώ ότι δεύτερος θα βγει ο ΠΑΟΚ.

Έχεις προσωπικότητα και μιλάς ανοιχτά. Ποια ομάδα θα πάρει το Κύπελλο;

Δύσκολη ερώτηση. Λόγω ποιότητας και εικόνας σε όλη τη σεζόν φαβορί είναι ο Ολυμπιακός.

Έλα να κλείσουμε με μία άλλη ερώτηση. Τον Δουβίκα πώς τον χάσατε μέσα από τα χέρια σας; Πώς πήγε αυτός ο παίκτης από τον Αστέρα στον Βόλο;

Είναι ψυχολογικό το θέμα. Ο Δουβίκας, όσο και αν στηριζόταν στον Αστέρα, όσο και αν δούλευε -και να ξέρεις δούλευε πολύ, είναι δουλευταράς-, δεν θα έκανε στον Αστέρα αυτά που κάνει στον Βόλο. Πίεζε τον εαυτό του να τα κάνει και δεν του έβγαιναν. Μερικές φορές η αλλαγή ομάδας λειτουργεί ευεργετικά για τον ποδοσφαιριστή.

Είχε και τον Μπαράλες στον Αστέρα που καπάρωνε τη θέση. Πες μου για αυτόν.

Ο Μπαράλες, έτσι όπως παίζει ο Αστέρας, είναι απαραίτητος. Ο Δουβίκας όμως είναι μια εξελιγμένη περίπτωση Μπαράλες, θα γίνει πιο ολοκληρωμένος σέντερ φορ από τον Μπαράλες.