Χα-σαν να μην πέρασε μια μέρα

Ο Κώστας Χαλέμος σχολιάζει στο ΦΩΣ όσα έγιναν στην 17η αγωνιστική: Η «επιστροφή» του Χασάν στα κρίσιμα γκολ

Χα-σαν να μην πέρασε μια μέρα

Έστω και την ύστατη στιγμή ο Ολυμπιακός πήρε το τρίποντο στον ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Από τους διώκτες του (τρόπος του λέγειν) νίκησαν τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ. Αντίθετα η εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, που ήρθε αμέσως μετά από εκείνη κόντρα στην ΑΕΚ, εγείρει ερωτηματικά για το αν υπάρχει… ζωή στον Άρη.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό. Μέχρι το 93’γκολ δεν είχε σημειωθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης», γεγονός που έκανε μνήμες από το στραβοπάτημα (1-1) του πρώτου γύρου να ξυπνούν. Στην τελευταία, ωστόσο, φάση του αγώνα ο Αχμέντ Χασάν γκρέμισε το τείχος και μαζί τα όνειρα των φιλοξενούμενων.

Δεν ήταν καλός ο Ολυμπιακός, αλλά του πήγαν και στραβά όλα στο ματς. Έχασε πέναλτι (με τον Βαλμπουενά), του ακυρώθηκε γκολ (με τον Ελ Αραμπί), αστόχησε από ευνοϊκές θέσεις. Εκτός από τον Χασάν, «εύστοχος» ήταν και ο Πέδρο Μαρτίνς. Πέντε αλλαγές έκανε. Τρεις νεοεισελθόντες συνεργάστηκαν στο χρυσό γκολ.

Ο Καμαρά κέρδισε το φάουλ, ο Φορτούνης το εκτέλεσε, ο Χασάν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! Ο Φορτούνης βλέπει ΠΑΣ και… σεληνιάζεται. Αυτή ήταν η 6η ασίστ σε 12 ματς (έχει και πέντε γκολ). Και τι να πει κανείς για τον «καλό στρατιώτη» Χασάν που μετά την περιπέτεια της υγείας του πατάει ξανά γερά στα πόδια του και συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε…

Ωστόσο το (παρ’ ολίγον) πάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα στον Ολυμπιακό. Αλίμονο αν η διαφορά των 9 βαθμών, το αήττητο σερί, οι έπαινοι των αντιπάλων προκαλέσουν χαλάρωση και αποπροσανατολίσουν τους παίκτες από τον στόχο τους. Σωστά δήλωσε ο Μαρτίνς ότι σε αυτά τα ματς κερδίζονται τα πρωταθλήματα. Με τον ίδιο τρόπο όμως χάνονται.…

Η ΑΕΚ ξόρκισε τον κακό της δαίμονα Νταμίρ Κάναντι επικρατώντας 2-1 του Ατρόμητου στο ΟΑΚΑ. Ανέβασε την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά την… κερκόπορτα για να μπει στο περιστεριώτικο κάστρο άνοιξε ο Πάτρικ Σάλομον, με το ανόητο πέναλτι που έκανε στον Σιμόες. Ο Λιβάγια, που επέστρεψε στο βασικό σχήμα, σφράγισε τη νίκη που ήταν η τέταρτη συνεχόμενη με τον Χιμένεθ στον πάγκο.

To ταξίδι στο Ηράκλειο απέκτησε χαρακτήρα… αναψυχής για τον ΠΑΟΚ που αναζητούσε την πρώτη του νίκη μέσα στο 2021 και την πήρε με εμφατικό τρόπο (3-0) χάρις στα γκολ των Τζόλη, Βαρέλα, Κρμέντσικ. Ο ΟΦΗ, που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 26’, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Βάτερμαν, άντεξε μέχρι το 48’. Στη συνέχεια δέχθηκε τρία γκολ μέσα σε ένα 20λεπτο.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα ότι ο ΠΑΟΚ κράτησε ανέπαφη την εστία του για πρώτη φορά μετά από έξι αγώνες. Μια εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με την αλλαγή στη θέση του τερματοφύλακα. Είδε και απόειδε με τον Πασχαλάκη ο Πάμπλο Γκαρσία και επανέφερε τον Ζίβκοβιτς κάτω από τα γκολπόστ. Πώς να λένε άραγε στην Ουρουγουάη το «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα...».

Με έξι νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια του, ο Παναθηναϊκός μοιάζει με τρένο. Το πιστεύετε, δεν το πιστεύετε, είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχτεί γκολ μέσα στο 2021! Μπορεί να έχει ρέντα, όπως φάνηκε (και) στο 1-0 με τον Άρη, αλλά διαθέτει και (τερματο)φύλακα-άγγελο, τον Σωκράτη Διούδη, ο οποίος χθες, στο γήπεδο όπου μεγάλωσε, έκανε το παιχνίδι της ζωής του.

Ένας Έλληνας πίσω, τρεις Έλληνες (Καμπετσής, Εμμανουηλίδης και Ιωαννίδης) μπροστά και ιδού πώς ο προπονητής δικαιώνεται: Ο Καμπετσής στο φετινό ντεμπούτο τους ως βασικός σκόραρε (μετά τον Απρίλιο του 2019) αυτό που εντέλει αποδείχθηκε νικητήριο γκολ. Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει, ο Άρης υποχωρεί και η μάχη για την 4η θέση ανάβει.

Στην Τρίπολη χιόνισε και το γήπεδο ντύθηκε στα λευκά. «Σερβιτόρος» ντύθηκε ο Χερόνιμο Μπαράλες που έδωσε τις δυο ασίστ για τα γκολ των Μουνάφο, Φερνάντεθ. Ο Αργεντινός, δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, απέδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει και με άλλον τρόπο την ομάδα του. Κάπως έτσι ο Αστέρας νίκησε 2-0 τον Παναιτωλικό και στρογγυλοκάθισε στην 6η θέση.

Ο Σωτήρης Τσιλούλης επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και βύθισε την ΑΕΛ σε μεγαλύτερη απελπισία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πανηγύρισε το γκολ που σημείωσε και με το οποίο ο Απόλλων Σμύρνης έφυγε με το διπλό από τη Λάρισα. Ήταν το έκτο συνεχόμενο παιχνίδι που έδωσε εκτός έδρας η «Ελαφρά Ταξιαρχία» χωρίς να γνωρίσει την ήττα, κάνοντας τον προπονητή Γιώργο Παράσχο να δηλώσει: «Καλύτερα να παίζουμε εκτός έδρας».

Για τη Λαμία, που δεν είχε πάρει βαθμό ως τώρα μακριά από το γήπεδό της, το 1-1 που απέσπασε στον Βόλο ισοδυναμεί με άθλο, που παίρνει ακόμη πιο μεγάλες διαστάσεις από το γεγονός ότι αγωνίστηκε για 25 λεπτά στο τέλος με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του σκόρερ Ντέλετιτς, σε ένα ματς όπου πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι δυο τερματοφύλακες Κλέιμαν και Επασί.