Άλλη μία μέρα στη «δουλειά» και επιτέλους… Μπα

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός ξεκλείδωσε την άμυνα του Αστέρα Τρίπολης, γράφτηκε και ο… επίλογος του ματς στο «Θ. Κολοκοτρώνης». Το μεγαλύτερο κέρδος η επιστροφή του Μπα στις γνωστές του εμφανίσεις.

Άλλη μία μέρα στη «δουλειά» και επιτέλους… Μπα

Ο Ολυμπιακός πέρασε και από την Τρίπολη. Έδειξε και στην Αρκαδία ότι βασικός αντίπαλός του στη διεκδίκηση του τίτλου είναι ο… εαυτός του. Πολύ σωστά το είχε πει αμέσως μετά το 3-0 επί της ΑΕΚ ο Ματιέ Βαλμπουενά. «Δεν κοιτάμε τι θα κάνουν οι αντίπαλοί μας, γιατί ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο… Ολυμπιακός», είχε πει χαρακτηριστικά και στο «Θ. Κολοκοτρώνης» γράφτηκε άλλη μία ιδανική βραδιά στο δρόμο για το 46ο πρωτάθλημα.

Τα highlights του Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός 0-4 (vid)

Οι Πειραιώτες τα… χρειάστηκαν μέχρι να νικήσει ο Σεμέδο την «αεροπορία» της άμυνας του Αστέρα. Και τα «χρειάστηκαν», επειδή μεταξύ άλλων δεν πατούσε καλά έως το 35’ ο άνθρωπος που άνοιξε το σκορ: Ο Ρούμπεν Σεμέδο. Η εικόνα του Πορτογάλου ήταν κατώτερη του μετρίου έως εκείνο το σημείο και σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο Ράσταβατς λες και είχε δώσει εντολή στους Φερνάντεθ και Σίτο να τον «σημαδέψουν». Στο ματς με την ΑΕΚ ο Σεμέδο διόρθωνε τα λάθη του Μπα. Στην Τρίπολη συνέβη το αντίθετο, με τον Σενεγαλέζο να έχει στο πρώτο τέταρτο δύο σωτήρια τάκλιν.

Οι Αρκάδες έπαιξαν έξυπνα. Κοίταξαν να κλείσουν όλους τους χώρους προς τον Ελ Αραμπί. Ο Ράσταβατς κατέβασε μία ομάδα με σκοπό να μην φτάσει ποτέ η μπάλα στον Μαροκινό. Για 35 λεπτά το σύστημα πήγε πρίμα για τον Αστέρα, ωστόσο, το καλό το παλικάρι (Ολυμπιακός) ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Κι αυτό το «μονοπάτι» ήταν μέσω των στατικών φάσεων, αφού δεν έβρισκε τις λύσεις σε κανονική ροή.

Δύο εκτελέσεις κόρνερ – γλύκισμα από τον Βαλμπουενά και… 0-2 στο 35’ και στο 40’. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι στο 0-1, καθώς τότε αποφάσισε ο Αστέρας να ανεβάσει ψηλότερα τις γραμμές του και αυτομάτως να δημιουργηθούν κενά ανασταλτικά. Ήρθε και το δεύτερο τέρμα και κάπου εκεί μπήκε στην τελική ευθεία το να προσθέσει ο νταμπλούχος Ελλάδας άλλο ένα τρίποντο στην προσπάθεια που κάνει, να πάει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά στα play off.

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-4: «Τρένο» για το 46ο πρωτάθλημα

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πετύχει σχεδόν τα διπλάσια γκολ από τους διώκτες τους. Έχουν σκοράρει 40 φορές, ο Άρης 20, η ΑΕΚ 24 και ο ΠΑΟΚ 21. Έχουν την καλύτερη άμυνα με 5 γκολ εις βάρος τους. Πανάξια είναι στην κορυφή!

Αυτό που μας άρεσε, όμως, ήταν ότι ο Μαρτίνς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και την Αϊντχόφεν! Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο Ολυμπιακός θα χάσει τον τίτλο μόνο αν αποφασίσει μόνος του να μοιράζει «δώρα» αριστερά – δεξιά, κάτι το οποίο έχει αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να κάνει. Άλλωστε, το κίνητρό του πλέον είναι να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη Super League.

Η απόφαση του Μαρτίνς να βγάλει τον Σεμέδο στο 59’ και να περάσει στο παιχνίδι τον Σισέ, ήταν μία απόφαση που δεν πρέπει να την περάσουμε στα «ψιλά». Είναι μία κίνηση που έχει… θέα το πρώτο ματς με την PSV, εκεί όπου ο Σεμέδο δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής λόγω τιμωρίας. Όπως δεν θα έχει και κόντρα στον Παναιτωλικό το Σάββατο (9/1, 19.30).

Κακά τα ψέματα, η κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος έχει μπει πλέον στις ράγες και είναι λογικό από τώρα να ξεκινήσει μία τρόπον τινά μίνι – προετοιμασία ενόψει PSV και ειδικά σε μία κομβική θέση, όπως είναι το κέντρο της άμυνας. Στην πορεία το ίδιο θα συμβεί και με τον Ντρέγκερ που αναγκαστικά θα κληθεί να παίξει κόντρα στους Ολλανδούς, επειδή έχει συμπληρώσει κάρτες ο Ραφίνια.

Καλό όμως είναι να σταθούμε λίγο περισσότερο στον Μπα. Ο Σενεγαλέζος ήταν αλάνθαστος στην Τρίπολη και θύμισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον περσινό Μπα. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια στο fosonline.gr, ότι οι «χαμηλές πτήσεις» του Αφρικανού και ειδικά τα πολλά λάθη που έκανε με την ΑΕΚ, δεν ήταν λόγω της περιπέτειας που είχε τον Οκτώβριο με τον κορονοϊό. Ήταν ξεκάθαρα θέμα ψυχολογίας, θέμα αυτοπεποίθησης. Χρειαζόταν ένα «γεμάτο» ματς για να πάρει μπρος. Το έκανε λοιπόν στην Τρίπολη. Απομένει να δούμε, αν η εμφάνισή του στην Αρκαδία θα είναι η αφετηρία στο να ξαναδούμε σε διάρκεια τον περσινό Μπα.