Όταν σέβεσαι το ποδόσφαιρο…

Τι έχει κάνει τη διαφορά και ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος έχοντας ξεφύγει από τους βασικούς του διώκτες.

Όταν σέβεσαι το ποδόσφαιρο…

Σε μία πολύ δύσκολη και περίεργη σεζόν ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και μάλιστα με σημαντική διαφορά από ΠΑΟΚ (+7) και ΑΕΚ (+11), ενώ ο μοναδικός που μπορεί να τον έχει σε απόσταση… βολής είναι ο Άρης. Η ομάδα του Πειραιά έχει τα σκαμπανεβάσματα της, είχε ματς που κινδύνεψε να τα χάσει και να γκελάρει, αλλά από την άλλη έχει και σημαντικές δικαιολογίες. Σε σύγκριση με τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει προετοιμασία, αφού υπήρχε εκείνος ο τελικός με την ΑΕΚ που δεν του επέτρεπε.

Για να μπορέσει να αντέξει και να κρατηθεί όρθιος σε μία τέτοια σεζόν ο Ολυμπιακός επέλεξε να σεβαστεί τους άγραφους κανόνες του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο μοιάζει απλό και είναι απλό, αλλά απαιτεί σεβασμό. Την έχει πατήσει και η ομάδα του Πειραιά στο παρελθόν και έμαθε.

Οι "ερυθρόλευκοι" επέλεξαν να συνεχίσουν με τον ίδιο προπονητή και να κάνουν συμβόλαιο γι' ακόμα δύο χρόνια στον Πέδρο Μαρτίνς. Έχασαν βασικούς παίκτες όπως ο Ομάρ και ο Τσιμίκας, αλλά στην πλειοψηφία κράτησαν τον κορμό της ομάδας. Προσπάθησαν να έχουν ικανοποιημένος όλους όσοι έμειναν στον σύλλογο με αναπροσαρμογές συμβολαίων. Παράλληλα δημιούργησε ένα μεγάλο ρόστερ για να μπορέσει να αντέξει στις απώλειες που θα έχει και λόγο κορονοϊού.

Αυτά δεν έκαναν οι αντίπαλοι του. Η ΑΕΚ είχε σοβαρό θέμα εσωστρέφειας και κατέληξε πριν δύο εβδομάδες να αλλάξει προπονητή με τον Μάσιμο Καρέρα να αποχωρεί και τον Μανόλο Χιμένεθ να επιστρέφει. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη έκανε έναν κάκιστο μεταγραφικό σχεδιασμό, δεν υπήρξε εμπιστοσύνη στον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος με την πρώτη ευκαιρία έφυγε και όσο κι αν ήθελαν να παρουσιάσουν τον Πάμπλο Γκαρσία ως τον προπονητή του μέλλοντος στην πράξη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Ο Ολυμπιακός έχει πάρει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, έχει τον πρώτο λόγο, ελέγχει την κατάσταση, αλλά αν επαναπαυτεί θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Και φυσικά οι Πειραιώτες θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν σωστά και με ηρεμία την πρώτη τους δύσκολη στιγμή εντός συνόρων. Η εσωστρέφεια δεν βοήθησε κανέναν και υπάρχει παράδειγμα από τους αντιπάλους του. Και φυσικά αν ο Ολυμπιακός διατηρήσει αυτή τη διαφορά θα πρέπει να στοχεύσει στην Ευρώπη. Όπως το είπε ο Βαλμπουενά θα πρέπει να κάνει μεγάλη πορεία χωρίς να υπάρχει καμία δικαιολογία. Και το σημαντικό σε έναν σύλλογο είναι να έχει σε θέσεις κλειδιά ανθρώπους που έχουν σχέση με το άθλημα και όχι παρατρεχάμενους.