Βρε (Ιβάν) πώς αλλάζουν οι καιροί…

O Eυτύχης Μαθιουδάκης σχολιάζει στο ΦΩΣ τα όσα έλεγε πέρσι και τα όσα λέει φέτος ο Ιβάν Σαββίδης για την πανδημία και το πρωτάθλημα.

Βρε (Ιβάν) πώς αλλάζουν οι καιροί…

Το πρώτο λουκέτο που μπήκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είχε βρει τον Ολυμπιακό στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 66 πόντους, επτά διαφορά από τον δεύτερο στη βαθμολογία ΠΑΟΚ (59). Στην τρίτη θέση ήταν η ΑΕΚ με 51 βαθμούς και την πρώτη εξάδα συμπλήρωναν ο Παναθηναϊκός (44), ο ΟΦΗ (34) και ο Άρης (34). Τότε μάλιστα οι Θεσσαλονικείς είχαν ξεκινήσει καμπάνια να μην υπάρξει πρωταθλητής λόγω της διακοπής και να μπει τελεία και παύλα στην αγωνιστική σεζόν 2019-20.

Έτσι ο Ιβάν Σαββίδης στην πρώτη καραντίνα επιθυμούσε την πρόωρη λήξη της αγωνιστικής δράσης για να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και να μη σηκώσει την κούπα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Μάλιστα ο νομικός σύμβουλος των «ασπρόμαυρων», Τάκης Μπαλτάκος, είχε πει για το θέμα αυτό το εξής: «Είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα καθώς δεν ξέρω εάν βγαίνουν οι Κυριακές πλέον. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια αλλά και η θερμοκρασία στην Ελλάδα που δεν θα επιτρέπει τη διεξαγωγή των αγώνων. Εάν αρχίσει στις 30 του Απρίλη, το βλέπω δύσκολο. Πρωταθλητής δεν θα μπορεί να υπάρξει. Θα μπει παύλα». Κι όλα αυτά στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, όπου για παράδειγμα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχαμε 697 κρούσματα, εκ των οποίων τα 104 προέρχονταν από άτομα που επέστρεφαν από το εξωτερικό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 23 από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα, ενώ είχαν καταλήξει και 41 νοσούντες.

Φέτος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ άλλαξε ρότα και κάνει εισηγήσεις για το πώς θα ολοκληρωθεί με… ασφάλεια το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2020-21. Ο «Δικέφαλος» κατέθεσε προτάσεις στη Σούπερ Λιγκ για να εφαρμοστεί νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, ώστε να μπορέσει να τελειώσει ο φετινός μαραθώνιος. Η ΠΑΕ έστειλε επιστολή στον συνεταιρισμό με τη δική της πρόταση, ακολουθώντας ουσιαστικά ένα μοντέλο σαν αυτό της ΟΥΕΦΑ. Στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να ολοκληρώνονται οι διοργανώσεις και να τηρούνται τα πρωτόκολλα υγείας από τις ομάδες.

Τώρα που τα πράγματα είναι χειρότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τώρα που είναι στο… κόκκινο κρούσματα, νεκροί και διασωληνωμένοι, ο ΠΑΟΚ δεν ζητά την άμεση διακοπή του πρωταθλήματος. Φυσικά είναι πιο επικίνδυνα τα πράγματα και μάλιστα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχει αυξημένα κρούσματα και είναι μία… υγειονομική βόμβα. Στο δεύτερο λοκντάουν που μπήκε αναγκαστικά η χώρα μας είχαμε εφιαλτικά νούμερα σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους.
Έτσι, ενώ όλοι περίμεναν ο Ιβάν Σαββίδης να ζητήσει τη διακοπή του πρωταθλήματος για να προστατεύσει πρώτα τους δικούς του τους παίκτες, έκανε προτάσεις στη Σούπερ Λιγκ για νέο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Δύο μέτρα λοιπόν και δύο σταθμά για τον «Δικέφαλο του Βορρά», αφού άλλα έλεγε στο… πρώτο ημίχρονο της πανδημίας και άλλα λέει τώρα στο… δεύτερο μέρος της επέλασης του φονικού ιού. Βέβαια, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά από την περσινή σεζόν, καθώς βρισκόμαστε στα μισά του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στο παιχνίδι του τίτλου.