Ο πρωταθλητής χειμώνα και ο Αϊ-Βασίλης από την Ισλανδία

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τον πρωταθλητή χειμώνα, Ολυμπιακό και τον Αϊ-Βασίλη από την Ισλανδία, Σβέριρ Ίνγκασον

Ο πρωταθλητής χειμώνα και ο Αϊ-Βασίλης από την Ισλανδία

Πρωταθλητής χειμώνα είναι ένας άτυπος τίτλος, που συνήθως όμως προϊδεάζει για το έργο που θα δούμε στο τέλος της σεζόν. Αυτός ο τίτλος «απονεμήθηκε» χθες στον Ολυμπιακό, καθώς ό,τι και να γίνει στα εξ αναβολής παιχνίδια η πρωτιά δεν πρόκειται να αλλάξει χέρια.

Ο Σβέριρ Ίνγκασον ήταν για τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Αϊ-Βασίλης που ήρθε από την Ισλανδία. Το γκολ δεν είναι το φόρτε του ψηλόσωμου αμυντικού, τελευταία φορά είχε σκοράρει ακριβώς πριν από έναν χρόνο, αλλά το έκανε ξανά χθες και αυτό το γκολ ήταν εντέλει που έκρινε (2-1) το ματς και έδωσε στον ΠΑΟΚ το τρίποντο-βάλσαμο.

O Παναθηναϊκός που κατέβηκε στην Τούμπα χωρίς τον αρχηγό του Κουρμπέλη και λίγο πριν από τη σέντρα έχασε και τον τερματοφύλακά του Διούδη το πάλεψε το ματς μέχρι το 97’. Μπλόκαρε το παιχνίδι των γηπεδούχων, αλλά δεν μπόρεσε να βρει απάντηση στα φαρμακερά κόρνερ του Μουργκ προς το πρώτο δοκάρι. Μια του Μουργκ, δυο του Μουργκ, την τρίτη η μπάλα μπήκε στα δίχτυα από το κεφάλι του Ίνγκασον. Και πάλι ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε μια τελευταία «ζαριά» για να ρεφάρει, αλλά ο Χατζηγιοβάνης στο 89’ κλότσησε την μπάλα ψηλά, μαζί και την ευκαιρία για το 2-2.

Στο Καραϊσκάκη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε το post game, αυτά δηλαδή που έγιναν μετά τον αγώνα, παρά αυτός καθαυτός ο αγώνας, αφού ο Ολυμπιακός, από τη στιγμή που έκανε το 2-1, μετέτρεψε την ΑΕΛ σε σάκο του μποξ, εξαγριώνοντας τον Αλέξη Κούγια που στα αποδυτήρια τα έβαλε με τον Μαρτίνς γιατί, λέει, δεν συγκράτησε τους παίκτες του και τους άφησε να πετύχουν πέντε γκολ!

Λες και ο Μαρτίνς μπορούσε να πει στον διψασμένο για μπάλα Μπρούμα να μην πετύχει το πρώτο του γκολ ύστερα από 365 ημέρες ή να σταματήσει να σερβίρει τους συμπαίκτες του (ο Πορτογάλος είχε συμμετοχή σε τέσσερα από τα πέντε γκολ). Ή μπορούσε να φρενάρει τον Ελ Αραμπί, που κυνηγά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, να φτάσει τα 11 γκολ σε 11 αγώνες.

Ο Πορτογάλος σπάνια βγάζει ειδήσεις όταν κάνει δηλώσεις, αλλά χθες ήταν αποκαλυπτικός αναφερόμενος στο μέλλον του Βινάγκρε και του Χασάν και στα μεταγραφικά σχέδια της ομάδας, εξιτάροντας τον κόσμο που ζει και αναπνέει αυτές τις μέρες για τα δώρα των Χριστουγέννων και τις χειμωνιάτικες μεταγραφές.

Φακούντο Μπερτόλιο. Μια σταλιά παίκτης που ζυγίζει μόλις 64 κιλά, αλλά με τεράστιο ειδικό βάρος. Μετά τον ΠΑΟΚ ο κοσμογυρισμένος Αργεντινός, που έχει φορέσει τη φανέλα 12 ομάδων, ανάμεσα στις οποίες τρεις ελληνικές (Αστέρας, Λαμία, Άρης), καθάρισε και τον ΟΦΗ σημειώνοντας τα δύο γκολ στο άνετο πέρασμα (3-0) των «κιτρινόμαυρων» από το Ηράκλειο.

Αυτή ήταν η 9η και πιο εύκολη νίκη του Άρη σε 12 αγώνες, την οποία ο Ματίγια την αφιέρωσε στον απόντα Μάριο Σιαμπάνη που δίνει τον δικό του αγώνα μετά την καταγγελία απόπειρας δωροδοκίας στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ο ΟΦΗ, που εναντίον του Άρη έπαιξε δίχως οκτώ βασικά του στελέχη, μετρά μόνο μια νίκη στα τελευταία 12 εντός έδρας παιχνίδια του. Δίχως κόσμο στην εξέδρα, το «Γεντί Κουλέ» έχει μετατραπεί σε «κέντρο διερχομένων».

Μετά το Περιστέρι, την Τρίπολη και το Ηράκλειο, ο Απόλλων Σμύρνης πέρασε αλώβητος και από το Αγρίνιο επικρατώντας 1-0 του Παναιτωλικού χάρις σε ένα γκολ που σημείωσε ο Μαρκ Φερνάντεθ και σε ένα άλλο που ακύρωσε ο VAR μετά από 7 λεπτά (!), έχοντας διαπιστώσει οφσάιντ του Απόλλωνα στην αρχή της φάσης, το οποίο δεν παίχθηκε σωστά από τους γηπεδούχους.

Ο προπονητής του, Γιώργος Παράσχος, έκανε τη δήλωση της αγωνιστικής, απευθυνόμενος στους οπαδούς που τον έβριζαν κατά τη διάρκεια του αγώνα: «Αυτοί οι καραγκιόζηδες, τι να μιλήσουμε. Χώρα είναι αυτή;» είπε.