Οι Βινάγκρε, Πέπε και Μπρούμα επιβάλλεται να «εμφανιστούν» τον Δεκέμβριο

Ο Δεκέμβριος θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρουν ρυθμό οι Βινάγκρε, Πέπε και Μπρούμα στον Ολυμπιακό και να «βοηθήσουν» τον Μαρτίνς στη διαχείριση του υλικού του.

Οι Βινάγκρε, Πέπε και Μπρούμα επιβάλλεται να «εμφανιστούν» τον Δεκέμβριο

Η φετινή χρονιά έχει ένα σωρό εμπόδια. Κορονοϊό, αποχή από τη δράση για αρκετό καιρό λόγω του Covid-19, καλοκαιρινή προετοιμασία δεν έγινε, ελάχιστη ξεκούραση τον Αύγουστο, η FIFA και η UEFA έχουν βάλει τρία ματς Εθνικών ομάδων σε κάθε διακοπή αντί για δύο που ήταν μέχρι και το 2019 (το ένα εξ αυτών φιλικό) και ένα σκληρό πρόγραμμα για τον Ολυμπιακό με τα ματς του Champions League να γίνονται από βδομάδα σε βδομάδα και όχι όπως γνωρίζαμε με τη διακοπή 15 ημερών από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Στο πρώτο μισό της σεζόν, ο Πέδρο Μαρτίνς δεν πήρε τις βοήθειες που περίμενε από τρεις παίκτες που θεωρούσε «κλειδιά» στον νέο Ολυμπιακό που έχτιζε. Ο λόγος για τους Πέπε, Βινάγκρε και Μπρούμα.

Όλοι τους βρέθηκαν στο ιατρικό δελτίο. Κάποιοι ήρθαν τραυματίες (Πέπε, Μπρούμα) και άλλοι χτύπησαν με το που έγινε η μεταγραφή τους (Βινάγκρε στην Εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας).

Όταν επανήλθαν και πήραν παιχνίδια στα πόδια τους, δεν κατάφεραν να βρουν τα πατήματά τους. Αν εξαιρεθεί ο Μπρούμα που είχε ένα καλό 20λεπτο με την Σίτι στο Μάντσεσερ και ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο (είχε και ένα απογοητευτικό ημίχρονο με τον Απόλλωνα), από τους Βινάγκρε και Πέπε ο Ολυμπιακός έως τώρα δεν έχει βοηθηθεί.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάνουμε στο φινάλε του α’ γύρου και οι τρεις ποδοσφαιριστές που προορίζονται για βασικές επιλογές, δεν κατάφεραν να μπουν στην «εξίσωση» του Μαρτίνς. Ένας Μαρτίνς που αναγκάστηκε να πορευτεί με τον ίδιο κορμό σε αρκετά μεγάλο διάστημα. Κι όλα αυτά, έχοντας να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων νέους τραυματισμούς βασικών μονάδων (βλέπε Βαλμπουενά, αλλά και Ραφίνια μολονότι έπαιξε με ένεση κόντρα στην Σίτι) και τα προβλήματα με τον Covid -19 (Μπα, Καμαρά, Ελ Αραμπί, Χασάν, Ραντζέλοβιτς, Σουντανί, Μπρούνο).

Η διαχείριση λοιπόν του υλικού από πλευράς Μαρτίνς με τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, ήταν αρκετά καλή, αν αναλογιστούμε ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και 90 λεπτά μακριά από την πρόκριση στους «32» του Europa League.

Ωστόσο, επειδή ακόμα βρισκόμαστε στα... μισά της διαδρομής, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν και οι Πέπε, Βινάγκρε και Μπρούμα, έτσι ώστε να δώσουν περισσότερες λύσεις στον Μαρτίνς. Είναι ξεκάθαρο ότι η φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί πάνω-κάτω όπως πήγε και το πρώτο μισό της σεζόν. Με το να τρέμει το φυλλοκάρδι του Μαρτίνς για το αν θα βρεθεί κάποιο θετικό κρούσμα στον κορονοϊό (δεν παίζει ρόλο το αν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας) και με πιθανότητες να προκύψουν κι άλλοι τραυματισμοί.

Τα παιχνίδια του Δεκεμβρίου είναι μία καλή ευκαιρία για τους Πέπε, Βινάγκρε και Μπρούμα να αρχίσουν σιγά-σιγά να αποκτούν ρυθμό. Απόψε (5/12, 19.30) με τον Βόλο θα δούμε βασικό τον Βινάγκρε και μένει να φανεί αν θα ξεκινήσει ο Πέπε ή θα περάσει στο δεύτερο ημίχρονο. Ο δε Μπρούμα ίσως εμφανιστεί με την Λαμία σε οκτώ μέρες, έτσι ώστε να επανέλθει κι εκείνος σε αγωνιστικό ρυθμό, τον οποίο λίγο έλειψε να βρει πριν τη διακοπή του Νοεμβρίου, αλλά τραυματίστηκε και... φτου κι απ’ την αρχή.

Υπάρχει και το ματς με την ΑΕΛ στο Καραϊσκάκη λίγο πριν τα Χριστούγεννα που επιτρέπει στον Μαρτίνς να τους δώσει κι άλλο χρόνο συμμετοχής. Το θέμα είναι να βοηθήσουν, όμως, στα «μεγάλα» ματς. Με την Πόρτο δύσκολα θα δούμε κάποιον εκ των τριών στο αρχικό σχήμα. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουν να δώσει λύσεις με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 16 Δεκεμβρίου και όταν μπει το 2021, να είναι σε θέση ο Μαρτίνς να τους υπολογίζει για βασικούς, όχι μόνο για ματς τύπου Λαμίας.

Με τον ερχομό του 2021 οι Πειραιώτες θα φιλοξενήσουν την ΑΕΚ στις 3 Ιανουαρίου και τρεις μέρες αργότερα θα πάνε στην Τρίπολη.

Επιπλέον, θα μπει σταδιακά ο Ολυμπιακός στην τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και ενδεχομένως, αν όλα πάνε καλά με την Πόρτο, να έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τον Φεβρουάριο.

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι ναι μεν έως τώρα δεν υπήρχαν απώλειες σε αγωνιστικούς στόχους, αλλά το 2021 οι παίκτες που τράβηξαν κουπί από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, θα έχουν στις πλάτες τους ένα φουλ τετράμηνο σε υψηλή ένταση, ένα καλοκαίρι που ξεκουράστηκαν ελάχιστα και μπροστά τους ένα «βουνό» έως τον Μάιο. Οπότε, είναι επιτακτική η ανάγκη να μπει ένα τέλος στην παρατεταμένη απουσία των Βινάγκρε, Πέπε και Μπρούμα από τα βασικά πλάνα του Μαρτίνς λόγω τραυματισμών ή έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού.