Ολυμπιακός: Ο Εμβιλά «έσβησε» τον Γκιγιέρμε

Ο Γιαν Εμβιλά είναι πλέον ο «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού με απίστευτα νούμερα σε ακόμα ένα παιχνίδι από τον Γάλλο, από τον οποίο ο Μαρτίνς ξεκινά την ενδεκάδα. Τι του έχει ζητήσει ο Πορτογάλος προπονητής.

Ολυμπιακός: Ο Εμβιλά «έσβησε» τον Γκιγιέρμε

Είναι λογικό μετά το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να τράβηξε πάνω του τα βλέμματα ο Κώστας Φορτούνης, διότι σημείωσε το μοναδικό γκολ της ομάδας του Πειραιά. Φυσιολογικό είναι να αποθεώνεται και ο Ζοσέ Σα, διότι με τις αντιδράσεις του στις επικίνδυνες καταστάσεις κράτησε το μηδέν για τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε στη νίκη επί των «πράσινων». Ο κορυφαίος ίσως ποδοσφαιριστής των Πειραιωτών και σε αυτό το παιχνίδι ήταν ο Γιαν Εμβιλά. Ο Γάλλος είναι σταθερά πλέον ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού σε σχεδόν όλα τα τελευταία ματς. Είναι ο «εγκέφαλος» της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς και η επιρροή του στο παιχνίδι είναι τεράστια.

Μέχρι στιγμής από τις μεταγραφές που έγιναν κατά τη θερινή περίοδο είναι η πιο πετυχημένη. Ο Ολυμπιακός όταν έχασε τον Γκιγιέρμε κλήθηκε να βρει τον αντικαταστάτη του πιο σημαντικού του ποδοσφαιριστή. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό, αλλά το τμήμα σκάουτινγκ εντόπισε αυτόν στο πρόσωπο του Γιαν Εμβιλά. Ήταν θερμή η εισήγηση των σκάουτερ του Ολυμπιακού και φυσικά ήταν σημαντικό ότι γνώριζαν πως μπορούσαν να πάρουν αυτόν τον ποδοσφαιριστή χωρίς να βγάλουν χρήματα από το ταμείο. Αυτή είναι η ιστορία μίας μεταγραφής που μέχρι τώρα αποδεικνύεται η πιο πετυχημένη για τον Ολυμπιακό.

«Φτιάξε παιχνίδι από πίσω»

Ο Γιαν Εμβιλά και με τον Παναθηναϊκό ήταν καθοριστικός κάνοντας τα πάντα στο γήπεδο. Από την πρώτη στιγμή που πήγε στον Ρέντη ο Πέδρο Μαρτίνς μίλησε μαζί του κι εκείνο που του ζήτησε ήταν να φτιάχνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού από πίσω. Έχει ένα πολύ μεγάλο προσόν ο 30χρονος χαφ και αυτό δεν είναι άλλο από τη μακρινή του μπαλιά.

Αυτή η σαραντάρα πάσα που έχει ο Εμβιλά είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που δίνει τη δυνατότητα στους Πειραιώτες να αλλάξουν το παιχνίδι και να βρουν πολύ πιο εύκολα κενά στον αντίπαλο. Με μία τέτοια μπαλιά του Εμβιλά ο Ολυμπιακός κατάφερε και έφτιαξε τη φάση με την οποία σημείωσε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Ο Γάλλος χαφ είδε τον Ραφίνια και με σαραντάρα μπαλιά τον τροφοδότησε και η εξέλιξη της φάσης είναι γνωστή.

Το θέμα με τον Εμβιλά είναι πως σε ακόμα ένα παιχνίδι είναι ο «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού, ένας ποδοσφαιριστής που πατάει σχεδόν όλο το γήπεδο. Αυτό δείχνει και η στατιστική υπηρεσία. Ο Εμβιλά κατά κύριο λόγο κινείται λίγο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού και φτάνει μέχρι πέντε μέτρα από την περιοχή του αντιπάλου. Όλο αυτόν τον χώρο του γηπέδου τον έχει πατήσει ο Γάλλος μέσος, ο οποίος κινείται αρκετά και προς τη δεξιά πλευρά καλύπτοντας χώρους.

Απίστευτοι αριθμοί

Οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί σε ακόμα ένα παιχνίδι. Ακόμη και στον Ρέντη μιλάνε για τον αλάνθαστο ποδοσφαιριστή που έχει στις τάξεις του ο Ολυμπιακός. Ο Εμβιλά στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό έχει κάνει 75 επαφές με την μπάλα. Έχει 54 πετυχημένες πάσες και εννιά σωστές μακρινές μπαλιές, ενώ έχει κερδίσει και τέσσερα τάκλιν. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα σε ακόμα ένα παιχνίδι για τον ποδοσφαιριστή που εξελίσσεται σε πολύ σημαντική μονάδα για τον Ολυμπιακό.

Εκτός από την τρομερή ποιότητα που ξεδιπλώνει στον αγωνιστικό χώρο, ο Γιαν Εμβιλά δίνει πολλά στους Πειραιώτες και με την εμπειρία του. Πρόκειται για παίκτη που έχει κάνει 22 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, έχει παίξει σε Σαμπιονά, Πρέμιερ Λιγκ και Καμπιονάτο και φυσικά δεν δυσκολεύτηκε να εξελιχθεί σε μία πολύτιμη λύση για τον Ολυμπιακό. Από αυτόν ξεκινά την ενδεκάδα ο Πέδρο Μαρτίνς και πλέον δεν είναι υπερβολή ότι ο Γάλλος χαφ έχει… διαγράψει τον Γκιγιέρμε.