Τον επόμενο μήνα οι εξαγγελίες γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό!

Πληροφορίες θέλουν μέσα στο 2020 την υπογραφή μνημονίων συναντίληψης με τον Δήμο Αθηναίων για την κατασκευή γηπέδου (ποδοσφαίρου και μπάσκετ) του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό με στόχο το έργο να είναι έτοιμο το 2023!

Τον επόμενο μήνα οι εξαγγελίες γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό!

Στην τελική φάση όχι μόνο της εξαγγελίας κατασκευής, αλλά και των υπογραφών μεταξύ των ιθυνόντων του Παναθηναϊκού (ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης) και του Δήμου Αθηναίων είναι, κατά την «Καθημερινή», το θέμα των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στον Βοτανικό!

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι βασικοί άξονες του σχεδίου της διπλής ανάπλασης, δηλαδή της δημιουργίας νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και της μετατροπής του σημερινού γηπέδου της Λεωφόρου σε πάρκο με υπόγειο πάρκινγκ.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του εγχειρήματος να καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τελικό ιδιοκτήτη των έργων τον Δήμο Αθηναίων. Οι τελικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται αυτή την περίοδο υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας κατά την ίδια πληροφόρηση με στόχο αποπεράτωσης του έργου το 2023.

Υπογραφή

Αν δεν υπάρξει κάποια νέα ανατροπή πριν βγει το 2020 η συμφωνία θα κλείσει με την υπογραφή δύο μνημονίων συναντίληψης ανάμεσα Στους βασικούς εμπλεκόμενους στα οποία θα περιγράφονται οι όροι συμμετοχής του καθενός στο φιλόδοξο εγχείρημα και το βασικό χρονοδιάγραμμα.

Τα έργα

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκομένου η υπόθεση δείχνει πλέον να ξεκαθαρίζει. Τα έργα είναι τρία:

Οι υποδομές. Περιλαμβάνουν οδοποιία, δίκτυα τη διευθέτηση του ρέματο3 Προφήτη Δανιήλ. Το κόστος τους υπολογίζεται στα 25 εκατ ευρώ και το πιθανότερο είναι να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ.

Το γήπεδο. Το κόστος του θα εξαρτηθεί από τις προδιαγραφές του αλλά υπολογίζεται περίπου στα 70 εκατ ευρώ σε ένα σενάριο μεταξύ 33.000-40.000 θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο ανάπλασης του Βοτανικού προβλέπονται εκτός από το γήπεδο και αθλητικές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ για τον Ερασιτέχνη και 4.500 τ.μ για τον δήμο

Το γήπεδο μπάσκετ. Δεν θα είναι μέρος της ΔΑ. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στον χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου ομως κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο Προεδρικό Διάταγμα και όπως αναφέρθηκε τυχόν τροποποιήσεις του διατάγματος ενέχουν ρίσκο. Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να το κατασκευάσει με αυτοχρηματοδότηση δηλαδή με τη συμμετοχή ιδιώτη σε οικόπεδο δίπλα στον χώρο της ανάπλασης Το κτίριο θα έχει κόστος περί τα 20 εκατ. ευρώ και στόχος του δήμου να είναι πολυλειτουργικό ώστε να μπορεί να αποφέρει και άλλα έσοδα.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου και το γήπεδο μπάσκετ θα ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων και θα μισθωθούν μακροχρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός θα εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς χώρους και θα αποδίδει μέρος των μισθωμάτων στον δήμο.