Ολυμπιακός: «Χρυσάφι» στον Ρέντη!
Πόσο κοστολογούνται οι 17 ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που δεν έχουν φύγει με τις εθνικές τους ομάδες. Η σύγκριση με τα ρόστερ των υπόλοιπων ελληνικών κλαμπ.
Η περίοδος της διακοπής των πρωταθλημάτων λόγω των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων είναι μία ευκαιρία για να δουλέψουν οι προπονητές και να πάρουν και ανάσες ορισμένοι ποδοσφαιριστές. Αυτά, βέβαια, σε ομάδες που δεν έχουν αρκετούς διεθνείς παίκτες. Ο Ολυμπιακός δεν ανήκει στην κατηγορία των συλλόγων που ο προπονητής μπορεί να κάνει τη δουλειά του με την ησυχία του.
Και δεν μπορεί να το κάνει, διότι πάντα του λείπουν αρκετά στελέχη και φυσικά πάντα θα έχει την αγωνία τού να επιστρέψουν άπαντες υγιείς και να μη συμβεί το παραμικρό απρόοπτο. Στη διακοπή του Οκτωβρίου για παράδειγμα ο Πέδρο Μαρτίνς είδε βασικότατα στελέχη του να γυρίζουν στον Ρέντη παραμονή του αγώνα με τον Ατρόμητο. Είδε στη συνέχεια να χάνει τον Μαντί Καμαρά λόγω κορονοϊού και να μην τον έχει στη διάθεσή του σε δύο πολύ σημαντικά ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Τα πράγματα είναι το ίδιο περίπλοκα και δύσκολα για τον Μαρτίνς και σε αυτήν τη διακοπή. Από τον Ρέντη απουσιάζουν 14 ποδοσφαιριστές, αφού στους διεθνείς προστέθηκε και ο Βασίλης Σουρλής, ο οποίος κλήθηκε στην Εθνική ελπίδων της Ελλάδας. Σε ακόμα μία διακοπή ο Πέδρο Μαρτίνς είναι υποχρεωμένος να δουλέψει με ελάχιστους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του.
Αξία 45,75 εκατ. ευρώ
Από τον Ρέντη, λοιπόν, απουσιάζουν 14 ποδοσφαιριστές και στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς βρίσκονται 17 παίκτες, εκ των οποίων οι δύο είναι τερματοφύλακες. Δηλαδή για να δουλέψει έχει 15 ποδοσφαιριστές και γίνεται αντιληπτό ότι έτσι δεν μπορεί να κάνει όσα έχει στο μυαλό του.
Από το προπονητικό κέντρο απουσιάζουν οι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές, όμως ακόμη κι αυτοί που έχουν απομείνει είναι μεγάλης αξίας. Είναι παίκτες που κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ και ο Ολυμπιακός έχει επενδύσει πολλά πάνω τους. Αξίζει να δούμε πόσο κοστίζουν οι παίκτες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στον Ρέντη. Οι 17 δηλαδή που είναι στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς για τις προπονήσεις του Ολυμπιακού. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ρόστερ των «ερυθρόλευκων» κοστολογείται 96,3 εκατ. ευρώ από την ιστοσελίδα transfermarkt. Είναι δηλαδή το ακριβότερο ρόστερ της Σούπερ Λιγκ με διαφορά μεγαλύτερη των 30 εκατ. ευρώ από τον δεύτερο που είναι ο ΠΑΟΚ, ενώ με την ΑΕΚ υπάρχει απόσταση που αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ σε μία δύσκολη εποχή, με ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν ανεβάσει αρκετά την τιμή τους με τις εμφανίσεις τους με την ομάδα του Πειραιά.
Έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε πόσα… εκατομμύρια ευρώ έχουν απομείνει στον Ρέντη και να κάνουμε και την ανάλογη σύγκριση με τις ομάδες του πρωταθλήματος. Λείπουν πρωτοκλασάτα ονόματα, αλλά παρ’ όλα αυτά η αξία τους παραμένει στα ύψη και αρκετά πάνω από τις περισσότερες ομάδες της Λίγκας. Συγκεκριμένα, οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν κληθεί με τις εθνικές τους ομάδες κοστολογούνται στα 45,75 εκατ. ευρώ!
Πρόκειται για παίκτες που δεν έχουν πάει στα αντιπροσωπευτικά τους συγκροτήματα , αλλά έχουν σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Για να αντιληφθούμε τη διαφορά από τους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας, το ρόστερ του ΠΑΟΚ κοστολογείται στα 61,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι πιο ψηλά από τους 17 του Ολυμπιακού για περίπου 15 εκατ. ευρώ. Και υπολογίζουμε ολόκληρο το ρόστερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η μοναδική που βρίσκεται πάνω από τους 17 που έχουν απομείνει στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς.
Κατά τα άλλα η διαφορά με τους υπόλοιπους εγχώριους αντιπάλους είναι χαοτική. Οι 17 για τους οποίους δεν ήρθε κλήση κοστολογούνται 45,75 εκατ. ευρώ και με μοναδική εξαίρεση τον ΠΑΟΚ είναι πάνω απ’ όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, ολόκληρο το ρόστερ της ΑΕΚ κοστολογείται στα 39 εκατ. ευρώ. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού κοστολογείται στα 24,5 εκατ. ευρώ και η διαφορά μεγαλώνει όσο συνεχίζουμε. Ο Άρης είναι στα 13,95 εκατ. ευρώ, ο ΟΦΗ στα 12,05 εκατ. ευρώ και ο Ατρόμητος στα 11,83 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν φύγει λόγω υποχρεώσεων με τις εθνικές ομάδες, ο πιο ακριβός είναι ο Ρούμπεν Βινάγκρε. Ο Πορτογάλος μπακ κοστολογείται 9 εκατ. ευρώ και ο επόμενος πιο ακριβός είναι ο Μπρούμα που κοστολογείται 7 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Ζοσέ Σα στα 6 εκατ. ευρώ. Μετά τον 27χρονο γκολκίπερ πιο ακριβός είναι ο Γιαν Εμβιλά, ο οποίος κοστολογείται 5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο Πέπε στα 4 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι ακόμη και τώρα στον Ρέντη βρίσκονται ποδοσφαιριστές πολύ μεγάλης αξίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ