ΠΑΣ Γιάννινα: Γιατί «κλάταρε» στα τελευταία ματς

Η κούραση, το περιορισμένο ρόστερ, οι απουσίες βασικών παικτών και η τύχη έβαλαν φρένο στην καλή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα.

ΠΑΣ Γιάννινα: Γιατί «κλάταρε» στα τελευταία ματς

Μάλλον… ματιάσαμε τον ΠΑΣ Γιάννινα για τα καλά λόγια που γράψαμε όσον αφορά τις πολύ καλές εμφανίσεις που έκανε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και τη σημαντική νίκη με σκορ 2-0 που σημείωσε πριν από δύο αγωνιστικές στο γήπεδο Περιστερίου επί του ισχυρού Ατρόμητου. Μετά το παιχνίδι αυτό δεν πήγε καλά. Την προηγούμενη Τετάρτη έχασε 2-1 από τη Λάρισα στο Στάδιο «Ζωσιμάδες» και το περασμένο Σάββατο, στο ίδιο γήπεδο, έφερε ισοπαλία 0-0 με τον Παναιτωλικό. Ό,τι βαθμούς μάζεψε με κόπο και ιδρώτα από τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια, τους «πέταξε» μέσα στα Γιάννινα. Ήταν μια «διαβολοβδομάδα» για τον ΠΑΣ αυτή που πέρασε, καθώς έχασε τη φόρμα του και δεν πήρε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τι συνέβη, αλήθεια, και ο ΠΑΣ έμεινε από δυνάμεις; Γιατί έχασε τον ρυθμό και τη φρεσκάδα που είχε μέχρι και το ματς του Περιστερίου; Οι εκδοχές είναι πολλές, όπως και οι γνώμες που διατυπώθηκαν από τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως γράψαμε πολλές φορές από τη στήλη, δεν θα μπορούσε ο ΠΑΣ να έχει συνεχώς τοπ απόδοση. Κάποια στιγμή θα υπήρχαν και στραβοπατήματα, όπως συνέβη στα δύο τελευταία παιχνίδια. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τα πάνω όπως και τα κάτω.

Τελευταία ήταν εμφανής η κούραση βασικών ποδοσφαιριστών, κυρίως αυτών που έδιναν το κάτι παραπάνω και έκαναν τη διαφορά. Η τοπική ομάδα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έπαιξε δύο φορές εκτός έδρας με Απόλλωνα, Ατρόμητο και φιλοξένησε στα Γιάννινα ΑΕΚ, Λάρισα, Παναιτωλικό. Η κούραση ήταν αναπόφευκτη, από τα ταξίδια, τους αγώνες και το μικρό διάστημα που υπήρχε για ξεκούραση και προπονήσεις. Επίσης δεν είχε και ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης πολλές επιλογές ισάξιων παικτών από τον πάγκο για να κάνει αλλαγές, με συνέπεια οι ίδιοι παίκτες να τραβήξουν το κουπί. Κάποια στιγμή θα έβγαινε η κούραση, όπως και έγινε. Σαν να μη έφτανε αυτό, προστέθηκαν η τιμωρία του Λώλη και οι τραυματισμοί των Κάστρο, Κριζμάν, Σιόντη που δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα.

Υπάρχουν και παίκτες που ήρθαν το καλοκαίρι στην ομάδα, αλλά δεν προσέφεραν ακόμη τα αναμενόμενα για να λύσουν περισσότερο τα χέρια του Γιαννίκη. Μόνον τρεις έκαναν τη διαφορά και πήραν φανέλα βασικού. Είναι οι Κάργας, Σάλιακας, Πίρσμαν, άντε και ο Εραμούσπε που άλλοτε είναι βασικός και άλλοτε όχι. Ο Ισπανός μέσος Χουάν Ντομίνγκεθ με το βαρύ βιογραφικό, που ήρθε ως η κορυφαία μεταγραφή, δεν είναι βασικός και όσες φορές χρησιμοποιήθηκε δεν έκανε κάτι ξεχωριστό. Ελάχιστα λεπτά συμμετοχής έχει και ο Αργεντινός επιθετικός Μπρένερ. Για να μην τους χρησιμοποιεί ο Γιαννίκης σημαίνει ότι ακόμη θέλουν χρόνο προσαρμογής. Είναι ικανοί ποδοσφαιριστές, ειδικά ο Ντομίνγκεθ, αλλά επί του παρόντος δεν έγιναν τα πρώτα βιολιά. Ουσιαστικά ο ΠΑΣ στηρίζεται στο περσινό ρόστερ. Πλην αυτών, οι υπόλοιποι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι νεαροί και θέλουν δουλειά για να πάρουν θέση βασικού. Το περιορισμένο ρόστερ είναι ένα πρόβλημα για τον ΠΑΣ.

Όμως δεν ήρθε και η καταστροφή. Όσοι βιάστηκαν να καταδικάσουν την ομάδα, λόγω των τελευταίων αποτελεσμάτων, κάνουν λάθος. Πρώτον, θα πρέπει ο καθένας να γνωρίζει πως οι δυνατότητες της ομάδας φτάνουν μέχρι ενός σημείου και στόχος είναι αποκλειστικά η παραμονή στην κατηγορία. Τώρα, αν έρθει το κάτι παραπάνω, θα είναι ευπρόσδεκτο, αλλά από μια ομάδα που ήρθε από τη Β’ Εθνική, με σφιχτά οικονομικά, μικρό μπάτζετ και η οποία παίζει με το 80% των παικτών που είχε πέρσι, δεν μπορεί να απλώσει τα πόδια πέρα από το πάπλωμα. Ο ΠΑΣ είναι αυτός που περιγράψαμε επακριβώς στα τελευταία σημειώματα. Ότι είναι μια δουλεμένη ομάδα από τον Γιαννίκη, που έπαιξε ποιοτικό και καλό ποδόσφαιρο στα πρώτα έξι παιχνίδια του πρωταθλήματος, που έχει περιθώρια βελτίωσης, αλλά με κύριο στόχο την παραμονή στην κατηγορία, τον οποίο για να πετύχει θα πρέπει να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Αγωνιστικά παραμένει μικρομεσαία ομάδα, που εκ των πραγμάτων πρώτα είναι υποχρεωμένη να παλέψει για την παραμονή της και ύστερα να κοιτάξει το επόμενο, παραπάνω βήμα.

Δεν ξέχασαν το ποδόσφαιρο!

Ούτε ο Γιαννίκης έπαθε… αμνησία και έχασε τον πλούτο των γνώσεών του ούτε οι παίκτες ξέχασαν σε διάστημα ολίγων ημερών το ποδόσφαιρο. Είπαμε παραπάνω τι συνέβη. Στο ματς με τη Λάρισα, πράγματι, ο ΠΑΣ δεν άξιζε να πάρει κάτι περισσότερο. Έχασε δίκαια από μια καλύτερη στο γήπεδο ομάδα. Το γεγονός ότι προηγήθηκε 1-0 με τον Λεό στο 71’ και δεν μπόρεσε να κρατήσει έστω την ισοπαλία είναι μια άλλη ιστορία. Στο ματς με τον Παναιτωλικό παρουσίασε σημαντικά σημεία βελτίωσης και από ατυχία (δύο δοκάρια, πολλές ευκαιρίες) δεν έβαλε κάποιο γκολ για να πάρει τη νίκη. Η ομάδα θα είναι καλύτερη στη συνέχεια. Ασχέτως αν έχει μικρό ρόστερ, υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες που θα φέρουν χαμόγελα και αισιοδοξία. Και ο Γιαννίκης είναι εγγύηση στον πάγκο. Υπομονή χρειάζεται από τον κόσμο, ψυχραιμία, μέχρι να έρθει το επόμενο, καλό αποτέλεσμα που θα ανεβάσει πάλι τη διάθεση και την ψυχολογία. Έτσι είναι και το ποδόσφαιρο. Να συμβαδίζουν τα καλά αλλά και τα άσχημα αποτελέσματα.

Θα χρειαστεί μεταγραφές

Η διακοπή θα ωφελήσει τον ΠΑΣ, γιατί θα ξεκουραστούν οι παίκτες και θα μηδενιστεί το απουσιολόγιο. Όταν αρχίσουν πάλι οι αγώνες, θα δούμε καλύτερη ομάδα. Δεν ξέρουμε αν γίνει πάλι αυτή που ήταν στα πρώτα έξι παιχνίδια, αλλά θα είναι ανταγωνιστική ομάδα που θα παλέψει με αξιώσεις για την παραμονή. Παράλληλα, η καθίζηση στα ματς της περασμένης εβδομάδας ανέδειξε και την ανάγκη να υπάρξουν 2-3 προσθήκες καλών παικτών τον Ιανουάριο για να εμπλουτιστεί περισσότερο το ρόστερ, με την ευχή να βοηθήσουν περισσότερο και οι Ντομίνγκεθ, Μπρένερ. Ειδικά ο πρώτος που ήρθε ως το βαρύ όνομα της καλοκαιρινής μεταγραφικής λίστας. Για να έχει τη δυνατότητα ο προπονητής να φρεσκάρει την ομάδα με νέα πρόσωπα και να καλύπτει ανάγκες από τιμωρίες, τραυματισμούς και ντεφορμάρισμα παικτών.

Τι λένε οι φίλαθλοι για την πορεία της ομάδας τους

Η ήττα από τη Λάρισα και η ισοπαλία με τον Παναιτωλικό προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στα Γιάννινα. Από αναρτήσεις φιλάθλων στο διαδίκτυο σταχυολογούμε ορισμένες από τις απόψεις που διατυπώθηκαν, καθώς έχει ενδιαφέρον πώς βλέπει και η κοινή γνώμη τα ζητήματα της ομάδας. Βέβαια ο καθένας που γράφει κάτι σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκπροσωπεί τον εαυτό του και κανέναν άλλον, αλλά πάντα οι θέσεις απλών φιλάθλων έχουν ενδιαφέρον, βλέποντας τα γεγονότα από μια άλλη σκοπιά. Με τα μικρά ονόματα των φιλάθλων παραθέτουμε σχολιασμούς που έγιναν, ας πούμε στο «καφενείο των φιλάθλων».
Ανέστης: Στο ματς με τον Παναιτωλικό φάνηκε ξεκάθαρα ότι θέλουμε σέντερ φορ.
Γιώργος: Μια χαρά ήταν η ομάδα, από ατυχία δεν πήραμε το ματς.
Παναγιώτης: Το VAR μάλλον έτρωγε τα καθιερωμένα σουβλάκια και δεν είδε το πέναλτι.
Σπύρος: Δεν φταίει η διαιτησία. Δεν έχουμε παίκτες με προσωπικότητα. Φάνηκε ότι δεν έχουμε δημιουργία με μικρές ομάδες.
Γιώργος Β: Κουρασμένη ήταν η ομάδα από τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Παναγιώτης: Όταν μια ομάδα θέλει να λέγεται καλή, πρέπει να έχει διάρκεια και όχι αναλαμπές και επιπλέον με λίγα επιτυχή αποτελέσματα δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά αέρα.
Νίκος: Έχουν αρχίσει και πονάνε τα μάτια μου με αυτόν τον ΠΑΣ. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποβεί μοιραία η απώλεια βαθμών μέσα στην έδρα του.
Κώστας: Άργησε να κάνει αλλαγές ο προπονητής, αυτό δεν το βλέπετε; Παίζαμε με 9 παίκτες.
Μανώλης: Το διπλό με τον Ατρόμητο τού έγινε μπούμερανγκ.
Χρόνης: Η ομάδα μας χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή δουλειά και προσπάθεια.
Βαγγέλης: Η τύχη μάς γύρισε την πλάτη σε αυτό το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Πάμε δυνατά για το επόμενο.
Αντώνης: Ο ΠΑΣ είναι πολύ καλή ομάδα και η βαθμολογία του στο τέλος θα είναι υψηλή.
Ορέστης: Δεν έχουμε έναν καθαρό επιθετικό για να βάλει την μπάλα στο πλεκτό.
Βασίλης: Ο ΠΑΣ προέρχεται από μια πολύ δύσκολη χρονιά στη χαμηλότερη κατηγορία με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά. Έχει το μικρότερο αριθμητικά δυναμικό και τους λιγότερους ξένους. Τώρα, αν κάποιοι νομίζουν ότι γίναμε ξαφνικά Λίβερπουλ, ας χαλαρώσουν. Η ομάδα πηγαίνει καλά και έχει διεκδικήσει όλα τα παιγνίδια. Χρειάζεται υπομονή, στόχος είναι η παραμονή.
Βαγγέλης Λ: Πραγματικά ο κ. Γιαννίκης έχει φτιάξει πολύ καλή ομάδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε ομάδα νεοφώτιστη και έχουμε ελλείψεις, ειδικά στη θέση του σέντερ φορ!
Θόδωρος: Καλή ομάδα έχουμε. Ήμασταν άτυχοι, απλά. Υπομονή και θα ξαναγυρίσουμε στα καλά αποτελέσματα που όλοι μας θέλουμε.

Ξεκίνησε καλά, αλλά τελευταία τα χάλασε

Ο ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο εβδομάδων το πρωτάθλημα, αλλά σε εμβόλιμες αγωνιστικές έδωσε τα εξ αναβολής παιχνίδια των δύο πρώτων αγωνιστικών με Απόλλωνα Σμύρνης και Λάρισα. Σε αυτό το πρωτάθλημα των πολλών εκκρεμοτήτων, ο ΠΑΣ είναι από τις λίγες ομάδες που έδωσε ισάριθμα παιχνίδια στις οκτώ πρώτες αγωνιστικές. Η διαδρομή αυτή είναι το 1/3 της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Είναι ευκαιρία να δούμε και την πορεία του ΠΑΣ. Ο «Άγιαξ» έκανε πρεμιέρα στο γήπεδο Χαριλάου για την 3η αγωνιστική. Ως πρώτο ματς τα πήγε πολύ καλά και έφερε ισοπαλία 2-2. Κατάφερε να προηγηθεί 0-2 στο α’ ημίχρονο με γκολ που σημείωσαν οι Νάουμετς (15’) και Παντελάκης (22’). Στο β’ ημίχρονο δεν είχε δυνάμεις με συνέπεια να ισοφαρίσει ο Άρης με γκολ των Φετφατζίδη (48’) και Ματίγια (67’).
Ακολούθησε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στα Γιάννινα. Δύσκολο ματς με τους πρωταθλητές, αλλά ο ΠΑΣ στάθηκε πάλι όρθιος και έδειξε χαρακτήρα αξιόμαχου συγκροτήματος. Πολύ νωρίς, στο 5’, ο Παμλίδης άνοιξε το σκορ. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε 1-1 στο 51’ με τον Ελ Αραμπί, ενώ στις καθυστερήσεις σημειώθηκε και το γκολ του Χασάν που προκάλεσε πολλές συζητήσεις γιατί ακυρώθηκε. Το πρόσημο και πάλι θετικό για τους Γιαννιώτες.

Την 5η αγωνιστική έχασε 2-1 στον Βόλο από την τοπική ομάδα. Ο ΠΑΣ ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, έκανε το 0-1 στο 3’ με τον Παμλίδη και όλα έδειχναν ότι μπορούσε να φύγει από το Πανθεσσαλικό Στάδιο με θετικό αποτέλεσμα. Όμως ο Ουάρντα έκανε όλη τη ζημιά. Από δική του κεφαλιά στο 56’ καταλογίστηκε πέναλτι σε χέρι του Σάλιακα που μετέτρεψε σε γκολ ο Μπαριέντος. Ο Αιγύπτιος πάλι με κεφαλιά έκανε το σκορ 2-1 με ανατροπή στο 77’ αφήνοντας τους Γιαννιώτες στα κρύα του λουτρού. Παρά την ήττα, ο κόσμος έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση.

Στη συνέχεια άρχισαν οι εμβόλιμες αγωνιστικές. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο εξ αναβολής παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής κέρδισε 2-1 τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Στο 44’ ο Παμλίδης έκανε το 0-1 και στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Ελευθεριάδης το 0-2. Κάπου στο τέλος πήγε να χαλάσει η καλή εικόνα, όταν μείωσε σε 1-2 ο Απόλλων με τον Ιωαννίδη και πίεσε να ισοφαρίσει. Το τρίποντο αυτό ήταν πολύ σημαντικό.
Στην 6η αγωνιστική έχασε 1-0 από την ΑΕΚ στο Στάδιο «Ζωσιμάδες» με τον καταλογισμό πέναλτι από το VAR για το οποίο ξαφνιάστηκαν και οι παίκτες της «Ένωσης». Ο Ανσαριφάρντ στο 16’ έκανε το 1-0 από τα έντεκα βήματα και αυτό το γκολ σφράγισε και το παιχνίδι. Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι με τον Εραμούσπε και του ακυρώθηκαν από το VAR δύο γκολ σε οριακή θέση οφσάιντ. Άρεσε και πάλι ο ΠΑΣ, παρά την ήττα. Ήταν παραγωγικός, απειλητικός, ασχέτως αν δεν τον δικαίωσε το αποτέλεσμα.

Σούπερ ματς έκανε ο «Άγιαξ» στο Περιστέρι όπου κέρδισε με σκορ 2-0 τον Ατρόμητο με τέρματα που σημείωσαν οι Ελευθεριάδης (37’) και Κάργας (70’). Μεγάλη εμφάνιση, με πολλά κολακευτικά σχόλια για την απόδοση των νικητών και τον τέλειο σχεδιασμό από τον Γιαννίκη. Όμως έως εκεί ήταν η οροφή. Ακολούθησαν τα δύο άτυχα παιχνίδια με ΑΕΛ και Παναιτωλικό. Με τους Θεσσαλούς, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, ο ΠΑΣ από το 54’ έμεινε με 10 παίκτες, αλλά ήταν κακόκεφος και κουρασμένος. Παρ’ όλα αυτά, προηγήθηκε 1-0 στο 61’ με τον Λεό, αλλά η ΑΕΛ έκανε την ανατροπή σε 1-2 με δύο γκολ του Πινακά (66’ και 85’). Η κακή εβδομάδα για τους Γιαννιώτες έκλεισε με το ισόπαλο αποτέλεσμα 0-0 στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό το περασμένο Σάββατο, έχοντας δύο δοκάρια με Ελευθεριάδη και Παντελάκη. Επόμενο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα την Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Στόχος ένα καλό αποτέλεσμα και επιστροφή στις καλές εμφανίσεις.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Τέσσερις παίκτες είναι στο όριο τιμωρίας

Στο ματς με τον Παναιτωλικό «κιτρινίστηκαν» οι Κάργας και Σάλιακας. Έτσι ο λογαριασμός έχει ως εξής: τέσσερις παίκτες έχουν από τρεις κίτρινες κάρτες και είναι στο όριο τιμωρίας, αφού αν πάρουν την τέταρτη κίτρινη κάρτα θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό μίας αγωνιστικής. Αυτοί είναι οι Καρτάλης, Σιόντης, Κάργας, Πίρσμαν. Από δύο κίτρινες οι Παντελάκης, Σάλιακας, Κριζμάν, Εραμούσπε, Λώλης, Κάστρο, Χουτεσιώτης και μία κίτρινη κάρτα έχει ο Λεό. Ο πρώτος παίκτης που τιμωρήθηκε είναι ο Λώλης, με την αποβολή του στο παιχνίδι με τη Λάρισα, και εξέτισε την ποινή του.

Έχει τα περισσότερα δοκάρια

Είναι αλήθεια ότι σε κάποια ματς ο ΠΑΣ είχε ως… αντίπαλο και τα δοκάρια! Με τα μέχρι τώρα στατιστικά δεδομένα του πρωταθλήματος, είναι η ομάδα με τα περισσότερα δοκάρια. Πέντε φορές η μπάλα βρήκε τα δοκάρια και δεν μπήκε στα δίχτυα. Από τρία δοκάρια έχουν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ και από δύο οι Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Λάρισα. Ο Παναθηναϊκός έχει ένα δοκάρι και κανένα οι υπόλοιπες. Από τους παίκτες του ΠΑΣ σημάδεψαν δοκάρια οι Κριζμάν (2), Εραμούσπε, Ελευθεριάδης, Παντελάκης.

Πρώτος σκόρερ ο Παμλίδης

Ο ΠΑΣ στα 8 παιχνίδια σημείωσε 9 γκολ, ενώ δέχθηκε ισάριθμα τέρματα. Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Παμλίδης, που δεν μπόρεσε να σκοράρει στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Ακολουθεί ο Ελευθεριάδης με 1 γκολ, ενώ 1 τέρμα σημείωσαν οι Λεό, Παντελάκης, Κάργας, Νάουμετς.

Ακλόνητοι Χουτεσιώτης και Πίρσμαν

Ο τερματοφύλακας Χουτεσιώτης και ο αριστερός αμυντικός Πίρσμαν είναι οι μοναδικοί παίκτες που αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια χωρίς να γίνουν αλλαγή. Ως εκ τούτου έχουν και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Οι έντεκα πρώτοι σε χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια είναι: Χουτεσιώτης 770’, Πίρσμαν 770’, Σάλιακας 740’, Παντελάκης 674’, Παμλίδης 657’, Λεό 589’, Εραμούσπε 586’, Σιόντης 558’, Κάργας 470’, Καρτάλης 467’, Κάστρο 437’. Ο Γιαννίκης από τους 27 επαγγελματίες έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τους 19. Στο ματς με τον Παναιτωλικό ντεμπούτο έκανε ο Οικονομόπουλος που αγωνίστηκε 32 λεπτά στη θέση του Σάλιακα.