Οι «μάγκες» και η μαγκιά του Ολυμπιακού

Μάγκες και «μάγκες». Με ιδιαίτερη εμφάνιση, ομιλία, συμπεριφορά και… μπέσα. Αλλά και πονηροί, εκτός κανόνων. Κι αυτοί που «πάτησε το τρένο»». Ο «μάγκας» Τραμπ, οι «μάγκες» της Συγγρού και ο Ολυμπιακός. Σε εποχή που δεν σηκώνει «μαγκιές».

Οι «μάγκες» και η μαγκιά του Ολυμπιακού

Μαγκιά, έννοια σαφώς παρεξηγημένη, που με τα χρόνια μάλλον απέκτησε διαφορετική σημασία από αυτήν που είχε αρχικά. Μπορεί να πρόκειται για λεκτικό δάνειο που αποκτήσαμε επί τουρκοκρατίας και στην κυριολεξία σήμαινε ομάδα άτακτων πολεμιστών, ίσως από αλβανική λέξη, ίσως από τουρκική. Υπάρχει και η ερμηνεία που δίνει ο Νίκος Τσακνής στο βιβλίο του «Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα». Σύμφωνα με αυτήν, τα άτακτα στρατιωτικά σώματα των κλεφταρματολών είχαν δικό τους κανονισμό λειτουργίας και διαιρούνταν σε «μάγκες».

Είτε ισχύει κάποια από τις εκδοχές που προαναφέρθηκαν είτε συνδυασμός αυτών είτε ο Μανώλης Ρασούλης είχε δίκιο και «οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο» είτε όχι, το δεδομένο είναι ότι ο λαϊκός τύπος με ιδιαίτερη εμφάνιση, ομιλία και συμπεριφορά και… μπέσα με τα χρόνια άλλαξε. Η λέξη περισσότερο αυτόν που είναι πονηρός και απλά λειτουργεί εκτός κανόνων αντιπροσωπεύει.

Είναι δεδομένο ότι αν κάποιος θέλει να μεταφράσει σε αγγλικά, γαλλικά και πολλές άλλες γλώσσες τη λέξη μάγκας θα δυσκολευτεί. Πολύ πιθανό να μην τα καταφέρει. Ένας συνδυασμός του ικανού, τολμηρού, θρασύ με μπέσα δεν είναι εύκολα περιγράψιμος. Γιατί κάτι τέτοιο είναι ο μάγκας.

Υπάρχει όμως και ο «μάγκας». Αυτός δηλαδή που είναι εντός εισαγωγικών. Αυτός και περιγράψιμος εύκολα είναι και γεμάτος ο τόπος. Το κακό γι’ αυτόν είναι ότι η εποχή δεν σηκώνει «μαγκιές». Μέσα σε λίγες μέρες το βλέπουμε σε διάφορες πτυχές της ζωής. Δεν το είδε και το πλήρωσε ακριβά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην, πλέον, πλανητάρχης αποφάσισε να λειτουργήσει εκτός κανόνων. Υπερόπτης όπως πάντα, θεώρησε ότι ξέρει καλύτερα από τους επιστήμονες τι πρέπει να γίνει. Όταν ο κορονοϊός σκόρπισε τον θάνατο στην Αμερική, ο Τραμπ έγινε ο «μάγκας» της χώρας. Λειτούργησε εκτός κανόνων και τελικά έκανε μάγκα -χωρίς εισαγωγικά- τον Τζο Μπάιντεν. Ο νέος πλανητάρχης έβλεπε μέχρι πριν από λίγο καιρό τις προβλέψεις να δείχνουν «περίπατο» του Τραμπ και δεν ήξερε τι να κάνει. Δεν χρειάστηκε τελικά. Τα έκανε όλα ο αντίπαλός του.

«Μάγκες» ήταν και όσοι βρέθηκαν σε ξενοδοχείο της Συγγρού τα ξημερώματα της Δευτέρας. Με εισαγωγικά και πολύ μεγάλα. Μάγκας χωρίς εισαγωγικά στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός. Ορθή και γρήγορη αντίδραση σε εποχές που δεν επιτρέπουν «μαγκιές». Προφανώς και δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες όσων έγιναν στο ξενοδοχείο. Οι λεπτομέρειες, άλλωστε, μάλλον κουτσομπολιό συνιστούν. Αρκεί η θέση της ΠΑΕ μέσα από την ανακοίνωσή της. «Η αψήφιση των απαγορεύσεων αλλά και των κανονισμών της ομάδας μας για αυτήν την εποχή είναι απαράδεκτη». Ξεκάθαρη θέση, που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Σαφής και ο συμβολισμός σχετικά με τον πρόστιμο και πώς αυτό θα διατεθεί. «Οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη κληθεί σε απολογία και θα τους επιβληθεί το ανώτατο προβλεπόμενο χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα διατεθεί στο σύνολό του ως δωρεά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η εποχή είναι δύσκολη και δεν σηκώνει «μαγκιές».