Ο Τζιοβάνι για Κόκκαλη, Μπάγεβιτς, Μαρινάκη και άλλα πολλά (vids, pics)

Μεγάλη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βραζιλιάνου «μάγου» στο «ΦΩΣ» που μιλάει για όλους και για όλα και γυρίζει 19 χρόνια πίσω!

Ο Τζιοβάνι για Κόκκαλη, Μπάγεβιτς, Μαρινάκη και άλλα πολλά (vids, pics)

Το δέσιμο του Τζιοβάνι με την Ελλάδα είναι τόσο ισχυρό που δεν μπορεί να το ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Ο Βραζιλιάνος κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας ξεσηκώνει τον κόσμο, ξυπνάει ευχάριστες μνήμες από το παρελθόν και την προσμονή σε όλους να τον δουν έστω και λίγο να αγγίζει την μπάλα. Ο «Τζιο» ήρθε στην Ελλάδα την Κυριακή και σήμερα αφήνει πίσω του τη χώρα μας με την υπόσχεση ότι θα γυρίσει ξανά.

Πριν μπει στο αεροπλάνο ο Τζιοβάνι άνοιξε την καρδιά του στο «ΦΩΣ» και μίλησε για όλα. Γύρισε 19 χρόνια πίσω, θυμήθηκε πως ήρθε στον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο «μάγος» δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει κάποιο από τα γκολ του, αλλά έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τι λέει για το 1-4 της Λεωφόρου και το 3-0 της Ριζούπολης.

Όταν είχε κέφια ήταν απολαυστικός στο χορτάρι και εξίσου απολαυστικός ήταν και στη συνέντευξη του στο «ΦΩΣ»…

Ποιος είναι ο λόγος που μετά από πέντε χρόνια ήρθες ξανά στην Ελλάδα;

Λατρεύω την Ελλάδα γι’ αυτό ήρθα. Κάνω περιοδεία για τους Legend της Μπαρσελόνα και μου ζήτησε η Μπαρτσελόνα να συμμετέχω σε ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που γίνεται μαζί με το Ίδρυμα Νιάρχος και αφορά στους μετανάστες.

Με την ευκαιρία που η παρουσία σου έχει σχέση με φιλανθρωπική δράση θα ήθελες να μας κάνεις ένα σχόλιο για τη φιλανθρωπική δράση του Ολυμπιακού;

Ξέρω τι κάνει ο Ολυμπιακός, αλλά όχι με λεπτομέρειες. Είναι υποχρέωση κάθε μεγάλης ομάδας να ασχολείται με αυτά και μπράβο στον Ολυμπιακό που ασχολείται με τη φιλανθρωπική δράση.

Για να γυρίσουμε στα παλιά. Όταν το 1999 χτύπησε το τηλέφωνο σου και σου είπαν ότι σε θέλει ο Ολυμπιακός ποια ήταν η αντίδραση σου;

Εγώ δεν ήθελα να έρθω με τίποτα, αλλά έχω κάνει 2-3 προσευχές ζητώντας από τον Θεό να μου ανοίξει το δρόμο και το μυαλό για να πάρω τη σωστή απόφαση. Αυτό έγινε μέσω δύο διαφορετικών ανθρώπων. Εγώ έκανα τη προσευχή ζητώντας από το Θεό να με οδηγήσει και σε διάστημα μίας εβδομάδας δύο διαφορετικοί άνθρωποι μου είπαν ότι «αφού σου αρέσει η παραλία πρέπει να πας να γνωρίσεις την Ελλάδα». Δύο διαφορετικοί άνθρωποι μου το είπαν. Αυτό ήταν το σήμα και έτσι αποφάσισα να έρθω στον Ολυμπιακό.

Στον Ολυμπιακό πήρες τίτλους και πήρες αγάπη από τον κόσμο. Τώρα που έχεις σταματήσει το ποδόσφαιρο θα άλλαζε την απόφαση του; Θα ήθελες να έχεις ευρωπαϊκούς τίτλους;

Εγώ θα ήθελα να πάω σε άλλη ομάδα, αλλά όταν διάλεξε ο Θεός τον Ολυμπιακό τότε εγώ κατάλαβα ότι αυτό είναι το σωστό μέρος για μένα. Εάν ήθελα να κάνω τα δικά μου τότε πολύ πιθανό να μην ήμουν ευτυχισμένος εκεί που θα πήγαινα. Ο Θεός μου έδειξε το σωστό μέρος και πέρασα πολύ καλά. Ήταν τόσο καλά που ένιωσα μεγάλη αγάπη και τη νιώθω ακόμα.

Η σχέση σου με τους προπονητές ήταν περίεργη, αφού κάποιοι θεωρούσαν ότι δεν έχεις συγκεκριμένη θέση στο γήπεδο. Τι συνέβαινε, μήπως δεν ήξεραν πώς να αξιοποιήσουν το ταλέντο σου;

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, με έναν προπονητή είσαι καλά και με άλλον όχι. Έρχεται κάποιος και δεν του αρέσεις. Το σημαντικό είναι να είσαι επαγγελματίας και να δίνεις το 100%.

Σε αυτά τα έξι χρόνια υπήρξε στιγμή που σκέφτηκες να φύγεις; Υπήρξε κάποια πρόταση για να φύγεις;

Όχι, μόνο τον τελευταίο χρόνο που δεν ήθελα εγώ να ανανεώσω.

Πως είχες βιώσει εκείνη τη φιέστα με την Πάρμα όταν ολόκληρο γήπεδο φώναζε το όνομα σου και ο κόσμος σε κράτησε στον Ολυμπιακό;

Ήμουν πολύ ευτυχής και γι’ αυτό ανανέωσα το συμβόλαιο μου. Θέλαμε όλοι να συνεχίσουμε.

Γιατί αιωρούνταν ότι θα έφευγες;

Δεν ήταν να φύγω τότε. Ήταν ένα θέμα διαπραγματεύσεων τότε, αλλά η αντίδραση του κόσμου ήταν φοβερή. Ο Κόκκαλης ήθελε να με κρατήσει τότε, αλλά γίνονταν διαπραγματεύσεις.

Ποια η σχέση σου με τον Σωκράτη Κόκκαλη;

Είναι τέλεια.

Μίλησες τώρα που ήρθες στην Ελλάδα;

Ναι, μιλήσαμε. Ήταν να βρεθούμε, αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε.

Πέντε πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό και ένα χαμένο. Θα ήθελες να μας μιλήσεις για εκείνη τη φάση με τον Κυργιάκο στη Λεωφόρο;

Το έχω σβήσει από το μυαλό μου. Έχω κρατήσει μόνο τα καλά. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω πάντα να κερδίζω. Κρατάω, όμως, μόνο τα καλά πράγματα.

Τι είναι αυτό που όταν πατάς το πόδι σου στην Ελλάδα σου έρχεται στο μυαλό;

Είναι πολλές οι στιγμές. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Κάθε φορά που έρχομαι μου έρχονται πολλές στιγμές. Έχω πολλές αναμνήσεις και πολλά καλά συναισθήματα. Κερδίσαμε πέντε πρωταθλήματα και έχω πολλές καλές στιγμές. Ακόμα και τη χρονιά που χάσαμε το πρωτάθλημα εγώ ήμουν πρώτος σκόρερ.

Ποιό γκολ θα ξεχώριζες από τα πολλά που πέτυχες με τη φανέλα του Ολυμπιακού;

Έχω πετύχει πολύ ωραία γκολ. Έχω βάλει με τη Γαλατασαράι, τη λόμπα με τον Ηρακλή το γκολ με τον Ακράτητο. Έχω κάνει πολλά ωραία γκολ.

Δείτε το γκολ του με τον Ακράτητο στο 1.02

Δείτε το γκολ που πετυχαίνει με τον Ηρακλή και το στιγμιότυπο με τον Άγγελο Αναστασιάδη να του δίνει το χέρι.

Θα ήθελα να θυμηθείς λίγο εκείνο το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στη Ριζούπολη. Πως είχατε ζήσει όλη την προετοιμασία εκείνου του ματς;

Ορίστε για παράδειγμα αυτό το γκολ δεν ήταν ωραίο, αλλά ήταν πολύ σημαντικό. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα που έχω κάνει με τον Ολυμπιακό. Είχαμε πολύ πίεση τότε. Πολύ πίεση. Έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσουμε τότε. Είναι όμως παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία. Αυτό το 3-0 και το 1-4 στη Λεωφόρο έχουν μείνει στην ιστορία.

Θεωρείς ότι ο Ολυμπιακός τότε που έπαιζες θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω στην Ευρώπη; Έχει κάνει μεγάλες νίκες με παίκτες μικρότερης αξίας από τη δική σου…

Εγώ έπαιζα τρία χρόνια στην Μπαρτσελόνα και δεν περάσαμε την πρώτη φάση. Είχαμε ομαδάρα με Ριβάλντο, Γκουαρντιόλα, Φίγκο. Δεν εξηγείται αυτό. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν έχει συνταγή αυτό. Πολλές φορές μπορείς να γίνεις πρωταθλητής με μία μεσαία ομάδα και με μία ομάδα γεμάτη παιχταράδες να μην μπορείς να πετύχεις τίποτα. Έτσι είναι ο αθλητισμός.

Στο τελευταίο σου παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είχες αποχαιρετίσει τον κόσμο με δάκρυα και με ένα μήνυμα σε φανέλα. Πως εξηγείς αυτό το δέσιμο με τον κόσμο;

Επειδή ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι εγώ ήθελα να μείνει στο μυαλό του κόσμου. Ήθελα να τους ευχαριστήσω. Ήθελα να καταλάβουν ότι εισέπραξα αυτή την αγάπη που μου έδωσαν. Την ένιωσα την αγάπη τους. Ήταν ένα μικρό ευχαριστώ από τη δική μου πλευρά.

Ποιοι ήταν οι καλύτεροι συμπαίκτες που είχες στον Ολυμπιακό;

Πραγματικά δεν έχω κάνει ποτέ αυτές τις συγκρίσεις. Απλά με κάποιους έδενες περισσότερο. Η γλώσσα μετράει περισσότερο για να δεθείς όπως έγινε με τον Ριβάλντο και τον Καστίγιο.

Λεζάντα: Ο Τζιοβάνι διαβάζει το ένθετο αφιέρωμα του Φωτός , που αφορά τον ίδιο

Μέσα στο γήπεδο ποιος σε βοήθησε περισσότερο;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Όλοι βοηθούν με τον τρόπο τους. Η ομάδα είναι σαν ένα σκάφος που πρέπει να κάνουν όλοι μαζί κωπηλασία για να πάει μπροστά το σκάφος, αλλιώς θα αποτύχεις. Να ξέρεις δεν υπάρχουν αυτά ότι «δεν μου αρέσει αυτός και δεν του δίνω την μπάλα». Αυτά είναι των εφημερίδων. Δεν συμβαίνουν όμως μόνο εδώ, συμβαίνουν παντού. Φαντάσου 30 ανθρώπους να ζουν στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Δεν γίνεται να μην συμβεί κάτι, αλλά την επόμενη ημέρα το ξεχνάς. Εδώ στο σπίτι σου τσακώνεσαι με τον αδερφό σου δεν γίνεται να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά.

Ήσουν και παίκτης που έμεινες στον πάγκο σε αρκετά παιχνίδια. Παρόλα αυτά δεν δημιούργησες κανένα πρόβλημα. Πως το βίωνες όλο αυτό να είσαι στον πάγκο και να ακούς το γήπεδο να ζητάει να μπεις να παίξεις;

Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θέλει να μην παίζει. Θέλουμε όλοι να παίζουμε περισσότερο. Και ένας από τους λόγους που δεν ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό στο τέλος ήταν ότι ο προπονητής δεν με ήθελε. Δεν είχε αγωνιστικό θέμα μαζί μου, αλλά προσωπικό. Εγώ ήθελα να περνάω καλά αν δεν γινόταν αυτό δεν ήμουν ευτυχισμένος.

Ποιος ήταν αυτός ο προπονητής;

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Γιατί υπήρχε κόντρα με τον Μπάγεβιτς;

Είναι δύσκολο όταν στον προπονητή δεν αρέσει ένας παίκτης. Έχει πίεση από τον κόσμο, από τους δημοσιογράφους, από τη διοίκηση. Αυτή η πίεση μπορεί να κάνει μία σχέση ακόμα πιο δύσκολη. Μερικές φορές ένας προπονητής θέλοντας να μην έχει πίεση δεν θέλει αυτόν τον ποδοσφαιριστή στο ρόστερ.

Σου είχε μιλήσει ποτέ ο Μπάγεβιτς για όλα αυτά;

Έχει γίνει ένα επεισόδιο που κάποιος του πέταξε ένα αντικείμενο(ΣΣ σε προετοιμασία του Ολυμπιακού) και εκείνος πίστευε ότι το έκανα εγώ. Νομίζω ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Είχε και το θέμα που εκείνος είχε ζητήσει τον Ζάχοβιτς και ο Κόκκαλης έφερε εμένα στην Ελλάδα και τελικά ο κόσμος με αγάπησε πιο πολύ. Όλα αυτά μαζεύονται γιατί ο προπονητής θέλει να έχει την απόλυτη κυριαρχία στη μεταγραφή. Πάντα αυτοί που με αγόραζαν ήταν οι πρόεδροι και όχι οι προπονητές. Και στη Σάντος και στη Μπαρτσελόνα και στον Ολυμπιακό το ίδιο συνέβη και μετά η δόξα πηγαίνει στον πρόεδρο και όχι στον προπονητή.

Και αυτή την περίοδο γίνεται μεγάλη κουβέντα για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι τις μεταγραφές πρέπει να τις κάνει η διοίκηση και όχι ο προπονητής.

Τώρα τα πράγματα είναι περίπλοκα. Ο προπονητής φέρνει τους παίκτες που εμπιστεύεται. Μετά από δύο μήνες φεύγει ο προπονητής και ο επόμενος τι θα κάνει; Θα εμπιστευτεί τον παίκτη του προηγούμενου; Η διοίκηση θα τον διώξει για να πάρει άλλον παίκτη; Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει τεχνικός διευθυντής και να φέρνει αυτός τους παίκτες. Να λέει ο προπονητής ότι «θέλω δεξί μπακ» και να φέρνει ο τεχνικός διευθυντής τον παίκτη. Αυτό είναι το σωστό. Το καλύτερο για τον Ολυμπιακό και τις ομάδες που δεν έχουν μεγάλο μπάτζετ, είναι να φτιάχνεις παίκτες μόνος σου. Πρέπει να φτιάχνεις τα δικά του παιδιά. Δεν γίνεται να αλλάζεις τους παίκτες και να χάνεις λεφτά. Η ομάδα είναι μία εταιρεία και ο προπονητής σήμερα είναι αύριο δεν είναι. Η διοίκηση πρέπει να κάνει τις μεταγραφές. Πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα που να ξέρουν ποδόσφαιρο και να κάνουν τις μεταγραφές.

Με τη διοίκηση του Ολυμπιακού έχεις συνεργασία σε επίπεδο μεταγραφών;

Όχι.

Ο Ολυμπιακός κοιτάζει τον Ντέιβερσον της Παλμέιρας. Δεν έχει ζητηθεί η άποψη σου για Βραζιλιάνους παίκτες;

Είναι ένας εξελίξιμος παίκτης. Μη νομίζετε ότι είναι ο Μέσι. Είναι ένας καλός παίκτης που μπορεί να εξελιχθεί καλά. Πρέπει να δούμε αν ο ποδοσφαιριστής θα προσαρμοστεί στην ομάδα. Γι’ αυτό και είναι τζόγος το ποδόσφαιρο. Η Σάντος χρησιμοποιεί βασικούς 7-8 ποδοσφαιριστές που είναι δικοί της, από την ακαδημία της. Η βάση είναι δικοί της παίκτες. Ο τερματοφύλακας της είναι 17 ετών και τον θέλει η Μπαρτσελόνα. Το σωστό είναι να πάρει νέους Έλληνες παίκτες που να έχουν τη νοοτροπία του Ολυμπιακού και να έχεις και 2-3 καλούς ξένους. Δεν χρειάζεται να πάρεις ποδοσφαιριστή των 50 εκατ. ευρώ, αλλά κάποιον που να γίνει των 50 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ψάξει στη Βραζιλία ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που να είναι εξελίξιμοι.

Βρέθηκες στην εκδήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μίλησες μαζί του για τον Ολυμπιακό.

Χαιρετηθήκαμε και έχουμε φιλική σχέση.

Τι χρειάζεται να κάνει ο Ολυμπιακός για να επιστρέψει στην κορυφή;

Πρέπει να βρει μικρούς ποδοσφαιριστές και να τους μάθει τη νοοτροπία της ομάδας. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Πρέπει να βρει «πεινασμένους» αθλητές που θέλουν πολύ να παίξουν στον Ολυμπιακό. Αν πάρει ένα μεγάλο όνομα της Βραζιλίας που του αρέσει το ξενύχτι εδώ στην Ελλάδα τι θα τον κάνεις;

Εσύ ποιους παίκτες από τη Βραζιλία θα πρότεινες για την επίθεση του Ολυμπιακού;

Ούτε η Εθνική Βραζιλίας δεν έχει επιθετικό. Πρέπει να κάνει έρευνα ο Ολυμπιακός. Το θέμα είναι θα δεχτεί ο κόσμος, η διοίκηση, ο Τύπος να φτιάξει τον παίκτη; Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει υποψήφιους καλούς παίκτες. Δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει έτοιμους καλούς παίκτες. Ένα παιδί από τη Φλαμένγκο 17 χρονών έχει πουληθεί με 45 εκατ. στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό πρέπει να το προλάβει ο Ολυμπιακός πριν γίνει. Αν γίνει πέταξε το πουλάκι. Τον Φρεντ που πήγε στη Σαχτάρ δεν τον ήξερε κανείς και τώρα πήγε στη Γιουνάιτεντ. Εγώ θα προσπαθούσα να βρω τον καλό υποψήφιο παίκτη και να ρισκάρω παρά να δώσω 30 εκατ. γιατί ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να μπει σε αυτά τα ποσά.

Και γιατί δεν προτείνεις ταλαντούχους παίκτες;

Μη την κάνεις σε εμένα αυτή την ερώτηση.

Ανήκεις στην ομάδα Θρύλων της Μπαρτσελόνα. Στην Μπαρτσελόνα είναι προπονητής ο Βαλβέρδε που τον αγαπάει πολύ ο κόσμος του Ολυμπιακού όπως τον Τζιοβάνι. Έχεις μιλήσει μαζί του;

Όχι, δεν έχω καμία επαφή. Έχω ακούσει τα καλύτερα γι’ αυτόν. Δεν έχουμε γνωριστεί, όμως, δεν έχουμε μιλήσει.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη φάση έχοντας χάσει το πρωτάθλημα. Τι θα συμβούλευες τη διοίκηση της ομάδας στην προσπάθεια που κάνει για την επιστροφή στην κορυφή;

Το πιο δύσκολο και το πιο ωραίο είναι όταν ανανεώνεσαι. Ο Ολυμπιακός έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να καθαρίσει και να ετοιμαστεί για να πάει μπροστά.

Μπαίνοντας στο αεροπλάνο για να φύγεις από την Ελλάδα τι συναισθήματα θα έχεις;

Πάντα έχω στεναχώρια όταν φεύγω. Είναι η δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα και με την πρώτη ευκαιρία θα έρθω εδώ ξανά.

*Ευχαριστούμε τον Μαρσέλο για τη πολύτιμη βοήθεια του στη μετάφραση.