Οι πρώτες απώλειες, ο Άρης και η... κατρακύλα!

Οι παρθενικές «γκέλες» του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα θα έρχονταν νομοτελειακά, βάσει της καταπόνησης των δύο ομάδων με συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ξεκίνημα-«καρμπόν» με πέρσι για τον Άρη και το αποτυχημένο «πείραμα» του ΠΑΟ! Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Οι πρώτες απώλειες, ο Άρης και η... κατρακύλα!

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ήταν οι δύο μοναδικές ομάδες (από όσες είχαν αγωνιστεί, καθότι ο Απόλλων έκανε… ντεμπούτο στη σεζόν χθες ξεκινώντας ιδανικά) που δεν είχαν απωλέσει βαθμούς μέχρι χθες στη νέα Σούπερ Λιγκ και το απόλυτο που «έτρεχαν» έλαβε τέλος. Και οι δύο διεκδικητές υπέστησαν τις πρώτες απώλειες βαθμών στη σεζόν, με τη διαφορά ότι οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τουλάχιστον τον πόντο στα Γιάννινα, την ώρα που οι «κιτρινόμαυροι» δεν πήραν τίποτα από το ματς του Περιστερίου.

Απώλειες βαθμών που αναμφίβολα έχουν την εξήγησή τους. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ προέρχονται από συνεχόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια υψηλής έντασης και κάπου ήταν λογικό να βρεθούν ευάλωτοι, ιδίως απέναντι σε ξεκούραστα και καλοστημένα σύνολα όπως είναι φέτος οι ΠΑΣ και Ατρόμητος.

Στους «Ζωσιμάδες» ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε μια ομάδα που όχι μόνο δεν έπαιξε αμυντικά, αλλά κοίταξε στα μάτια τους νταμπλούχους Ελλάδας και προσπάθησε να πάρει το ματς! Ο Ελ Αραμπί βρήκε μεν ξανά δίχτυα ισοφαρίζοντας το γκολ του Παμλίδη, αλλά η πρώτη γκέλα δεν αποφεύχθηκε.

Στο Περιστέρι, η ΑΕΚ βρήκε απέναντί της έναν οργανωμένο Ατρόμητο που έκανε το παιχνίδι του και -σε συνδυασμό με το αριθμητικό του πλεονέκτημα (αποβολή Μάνταλου στο 40’)- πήρε σπουδαίο τρίποντο, υποχρεώνοντας την «Ένωση» στην πρώτη ήττα της περιόδου. Και το πήρε με τη γνωστή τακτική του να δίνει προτεραιότητα στα μετόπισθεν και να ψάχνει ένα γκολ είτε στην κόντρα, είτε μέσω στημένων φάσεων, το οποίο χθες βρήκε με τον Γούτα.

Λίγο νωρίτερα, στο ΟΑΚΑ, γράφτηκε μια άλλη ιστορία, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί έξοχη ή τραγική, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία θα τη δει κανείς. Αν τη δούμε από την πλευρά του Άρη, μπορούμε να πούμε ότι οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν ονειρεμένο ξεκίνημα στη σεζόν (όπως είχαν κάνει και πέρσι, σημειωτέον), με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα!

Αν, όμως, το εξετάσουμε από τη μεριά του Παναθηναϊκού, οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε με σιγουριά αποτυχημένο το «πείραμα» με τον Πογιάτος και παντελώς λανθασμένη την απομάκρυνση του Δώνη. Οι «πράσινοι» έχουν μόλις έναν βαθμό όλο κι όλο σε τρία παιχνίδια, με την αγωνιστική και βαθμολογική τους κατρακύλα να συνεχίζεται.

Πέρα από τον Άρη, ο μεγάλος κερδισμένος της ημέρας είναι αναμφίβολα και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος -βάσει της εικόνας του αγώνα του με τον ΟΦΗ- έπεσε από τον… Λευκό Πύργο και βρήκε και τρεις βαθμούς! Ο «δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε μεν νωρίς, όμως για περίπου 80 λεπτά απειλήθηκε αρκετές φορές από τους άκρως επικίνδυνους Κρητικούς, οι οποίοι μάλλον δεν πίστεψαν στο αποτέλεσμα όσο θα έπρεπε (όπως παραδέχθηκε εμμέσως μετά το ματς και ο προπονητής τους Γιώργος Σίμος).

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει ξεχωριστή μνεία στον MVP του ματς (και πιθανώς της αγωνιστικής) Κάρολ Σβιντέρσκι, ο οποίος μπήκε στο παιχνίδι στο 81’ και μέχρι το 90’+3’ είχε σκοράρει δις, μετατρέποντας το εύθραυστο 1-0 στο επιβλητικό 3-0.

Στο μοναδικό παιχνίδι του Σαββάτου, το οποίο άνοιξε και την αυλαία της αγωνιστικής, Παναιτωλικός και Αστέρας Τρίπολης μοιράστηκαν δικαίως τους βαθμούς. Οι Αρκάδες απέκτησαν τεράστιο αβαντάζ από πολύ νωρίς στο ματς (αποβολή Βάντερσον στο 15’), όμως ο «Τίτορμος» δεν το έβαλε ποτέ κάτω και βρήκε την ισοφάριση στο β’, σώζοντας έναν πολύτιμο πόντο, δεδομένων και των συνθηκών. Στην αντίπερα όχθη, οι φιλοξενούμενοι γνωρίζουν ότι έχασαν μεγάλη ευκαιρία για ένα πολύτιμο διπλό σε μια δύσκολη έδρα…

Photo Credits: Eurokinissi