Άλλο το ροτέισον του Μαρτίνς και άλλο του Φερέιρα

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τη διαχείριση Μαρτίνς και Φερέιρα στα ματς Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ πριν από τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις τους.

Άλλο το ροτέισον του Μαρτίνς και άλλο του Φερέιρα

Φασούλι το φασούλι ο Ολυμπιακός γεμίζει το σακούλι, την ώρα που ο ΠΑΟΚ σκορπίζει τα φασούλια του εδώ κι εκεί: στην Τούμπα, στον Βόλο. Το ροτέισον, ενόψει ευρωπαϊκών αγώνων, δεν πειράζει τον Μαρτίνς, ενώ τον Φερέιρα τον χαλάει -και μάλιστα πολύ...

Ο Ματιέ Βαλμπουενά αύριο έχει γενέθλια. Θα κλείσει τα 36 του χρόνια. Συνήθως η ηλικία αυτή είναι βαρίδι για έναν ποδοσφαιριστή. Όχι όμως για τον Γάλλο, όχι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Με την ποδοσφαιρική ευφυΐα και τα πόδια-διαβήτες που διαθέτει άνετα μπορεί να παίζει στα γήπεδά μας μέχρι τα 40 του.

Στο χθεσινοβραδινό ματς με τον Παναιτωλικό ο Βαλμπουενά, ερχόμενος από τον πάγκο, χρειάστηκε τρία λεπτά στο τερέν για να κάνει τη διαφορά στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Είδε τον Ραντζέλοβιτς και με μια λέιζερ-μπαλιά τριάντα μέτρων άνοιξε την κλειδωμένη άμυνα των φιλοξενουμένων κι έδωσε την ευκαιρία στον Ελ Αραμπί να πετύχει ένα από τα πιο εύκολα γκολ της καριέρας του.

Άλλη παλιά καραβάνα ο Μαροκινός. Τον Φεβρουάριο θα πατήσει τα 34, αλλά κατέχει τόσο καλά την τέχνη του γκολ, που ο χρόνος δεν τον αγγίζει. Ίσα ίσα που τον κάνει ωριμότερο και πιο... φονικό. Όσο περνά η μπογιά των Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί ο Ολυμπιακός λίγα έχει να φοβάται (στην Ελλάδα).

Ωστόσο για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην αγχώδη νίκη με 2-0 επί του Παναιτωλικού χρειάστηκε να βάλει το χεράκι του και Ζοσέ Σα, που στο 14’ έκανε μεγάλη επέμβαση στο τετ α τετ με τον Μάζουρεκ, δείχνοντας και στην πράξη αυτό που δήλωσε στα σόσιαλ μίντια μετά το 2-0 επί της Ομόνοιας: «Είμαι πίσω... Δυνατότερος από ποτέ».

Ο ΠΑΟΚ θα συνειδητοποίησε (και) χθες αυτό που λέει ο λαός, ότι δεν χωράνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Μέσα σε μια εβδομάδα, και τις δυο φορές παραμονές των αγώνων με την Κράσνονταρ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, απώλεσε τέσσερις βαθμούς στο πρωτάθλημα -και μάλιστα παίζοντας κόντρα σε ομάδες δευτεροτρίτης δυναμικότητας.

Με το μυαλό στη ρεβάνς με τη ρωσική ομάδα ο Αμπέλ Φερέιρα επιστράτευσε στο ματς με τον Βόλο όλους τους καινούργιους παίκτες, μερικοί από τους οποίους μετρούσαν μόνο λίγες μέρες από τότε που είχαν ενταχθεί στην ομάδα. Ιδιαίτερα ο Tσόλακ και ο Ουαγκέ ήταν ακόμη υπό την επήρεια της υποδοχής τους στη Θεσσαλονίκη.

Ο Πορτογάλος αποφάσισε ένα εκτεταμένο ροτέισον, θέλοντας κυρίως να δώσει χρόνο συμμετοχής στους δύο αυτούς παίκτες που, ελλείψει λύσεων, τους χρειάζεται απεγνωσμένα την Τετάρτη, προκειμένου να ανατρέψει το 2-1 που κουβαλά στην πλάτη του ο ΠΑΟΚ από την πρώτη αναμέτρηση στο Κράσνονταρ.

Τζογάρισε κι έχασε (βαθμούς), γεγονός που αν η ομάδα περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα ξεθωριάσει γρήγορα, γιατί «είναι πολλά τα λεφτά, Ιβάν». Αν όμως η δουλειά στραβώσει, τότε η απώλεια αυτή θα βαρύνει στους ώμους του στη συνέχεια της σεζόν.

Όσον αφορά τα δύο νέα πρόσωπα, ο Ουαγκέ πέρασε απαρατήρητος από το Πανθεσσαλικό. Αντίθετα ο Τσόλακ έδειξε ότι μόλις βρει ρυθμό θα βοηθήσει και μάλιστα πολύ τον ΠΑΟΚ που υποφέρει στη θέση του φορ, μετά και την αποχώρηση του Άκπομ (όχι ότι πριν δεν πονούσε).

Τόσο στη φάση του πέναλτι (που πήρε πίσω το VAR, επειδή είχε προηγηθεί οφσάιντ) όσο και στη φάση με την κεφαλιά στο δοκάρι ο Κροάτης φανέρωσε αρετές που έλειπαν από τον «Δικέφαλο του Βορρά».