Νέοι κανονισμοί FIFA: Πώς ορίζεται και πότε τιμωρείται το «χέρι» (vid)

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός της FIFA που αφορά το παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Πότε τιμωρείται και το «ακούσιο»

Νέοι κανονισμοί FIFA: Πώς ορίζεται και πότε τιμωρείται το «χέρι» (vid)

Ο κανονισμός για το «χέρι» εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υποκειμενικός και να προκαλεί προβλήματα στην εφαρμογή του.

Η επιτροπή κανονισμών της FIFA προσπάθησε να τον κάνει σαφέστερο βασιζόμενη σε καταστάσεις που έχουν ήδη συμβεί και ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά.

Ωστόσο παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει νέες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι».

Πλέον το γκολ δεν θα μετράει εάν κάποιος επιθετικός έχει αγγίξει τη μπάλα με το χέρι έστω άθελα του λίγο πριν τη φάση της επίτευξης του τέρματος.

Εάν ένας επιτιθέμενος παίκτης αγγίξει άθελα του την μπάλα με το χέρι (ακούσιο) και η μπάλα πάει σε έναν άλλο επιτιθέμενο παίκτη και η ομάδα του σκοράρει αμέσως, αυτή είναι μια παράβαση και το γκολ δεν θα μετρήσει.

Το γκολ θα μετρήσει όμως μετά από ένα ακούσιο χέρι αν η φάση έχει διάρκεια (ακολουθήσει μια ντρίμπλα η μια πάσα) πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα.

Όσο αφορά το «χέρι», αυτό ορίζεται από την άκρη των δακτύλων ενός παίκτη μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης του.


Το ακούσιο «χέρι» που τιμωρείται

-Η μπάλα πάει στο τέρμα αφού αγγίξει το χέρι ενός επιτιθέμενου παίκτη

-Ένας παίκτης κερδίζει τον έλεγχο / κατοχή της μπάλας αφού την αγγίξει με το χέρι και μετά σκοράρει ή δημιουργήσει μια ευκαιρία για γκολ

-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη που έχει κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο

-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη που βρίσκεται πάνω από τον ώμο του (εκτός αν ο παίκτης έχει παίξει την μπάλα που στη συνέχεια αγγίζει το χέρι του)

Το ακούσιο «χέρι» που δεν τιμωρείται


-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη απευθείας από το κεφάλι / σώμα / πόδι του ή το κεφάλι / σώμα / πόδι ενός άλλου παίκτη που είναι κοντά του.

-Η μπάλα αγγίζει το χέρι ενός παίκτη που είναι κοντά στο σώμα του και δεν κάνει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο

-Εάν ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα αγγίζει το χέρι του που βρίσκεται μεταξύ του σώματος και του εδάφους ώστε να στηρίζει το σώμα (αλλά δεν επεκτείνεται για να κάνει το σώμα μεγαλύτερο)

-Εάν ο τερματοφύλακας προσπαθεί να διώξει τη μπάλα μετά από ένα λάκτισμα συμπαίκτη του αλλά αποτυγχάνει, μπορεί στη συνέχεια να χειριστεί την μπάλα

Κλάτενμπεργκ: Η πρόθεση στο «χέρι»

Ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ Μαρκ Κλάτενμπεργκ, με αφορμή το πέναλτι που δόθηκε για «χέρι» του Κοχ στον αγώνα της Λίβερπουλ με τη Λιντς, δήλωσε στη Daily Mail ότι η λέξη «από πρόθεση» έχει καταργηθεί από τους κανονισμούς δύο χρόνια τώρα.

«Δεν έχει σημασία ότι ο Κοχ δεν χτύπησε σκόπιμα την μπάλα, το χέρι του ήταν απλωμένο και σε αφύσικη θέση, έκανε το σώμα του μεγαλύτερο. Δεν έχει σημασία επίσης ότι η μπάλα είχε εξοστρακιστεί πριν χτυπήσει στο χέρι του. Ο Κοχ είχε ρίξει το σώμα του στο σούτ και ανέλαβε τον κίνδυνο»