Αφέλεια και... χαμένα ημίχρονα δεν συγχωρούνται φέτος

Η χρονιά ξεκίνησε για τον Άρη όπως ακριβώς ήθελαν όσοι βρίσκονται εντός ομάδας: Νίκη με Λαμία. Γιατί στο φετινό πρωτάθλημα αφέλειες και απώλειες βαθμών εντός έδρας όπως συνέβησαν πέρσι, πολύ δύσκολα θα συγχωρούνται.

Αφέλεια και... χαμένα ημίχρονα δεν συγχωρούνται φέτος

Φέτος υπάρχουν 26 αγωνιστικές, συν 10 στα πλέι οφ αν και εφόσον περάσει εκεί, ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο λιγότερο και μια ομάδα (θεωρητικά τουλάχιστον, ο Παναθηναϊκός) που θα έχει δικαίωμα να παίξει στην Ευρώπη.

Άρης - Λαμία 3-1: Τα highlights της αναμέτρησης (vid)

Ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού με τη Λαμία στη πρεμιέρα του παρουσίασε έως και αποκρουστικό αγωνιστικό πρόσωπο. Καμία σύνδεση των γραμμών, μεγάλα κενά και φανερή έλλειψη ομοιογένειας στην “τετράδα” της άμυνας, μηδαμινή δημιουργικότητα από τη μεσαία γραμμή, ελάχιστη κινητικότητα από την επιθετική τριάδα. Να πει κανείς ότι επρόκειτο για νέα ομάδα είναι κάπως υπερβολικό, διότι οι επτά στους 11 έπαιζαν και πέρσι…

Το 0-1 της Λαμίας ήταν φυσιολογικό και δίκαιο, κι αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αυτό θα ήταν τότε μεγαλύτερο σκορ για τους φιλοξενούμενους.

Ο Ένινγκ έδωσε στην πρώτη του επιλογή περιθώριο 7 λεπτών στο δεύτερο ημίχρονο και αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές. Το βασικότερο ήταν ότι αντιλήφθηκε πως το 4-3-3 που επέλεξε δεν ήταν αυτό που θα βοηθούσε την ομάδα του να φτάσει στη νίκη. Θέλει διαύγεια και ευελιξία πνευματική για να αλλάξει ένας προπονητής την αρχική τακτική του, δεν σημαίνει ότι υπαναχωρεί των θέσεών του, κάθε άλλο…

Ο Γερμανός έβαλε τον Λόπεθ και τον Μπαγκαλιάνη, έφερε στο δεξί άκρο της άμυνας τον Ροζ αντί του (μέτριου χθες) Σάκιτς, έβγαλε τον νωχελικό Ματίγια και άλλαξε το σύστημα σε 4-2-3-1. Αυτό βοήθησε τον Άρη να γίνει πιο πιεστικός, όχι απαραίτητα καλύτερος, διότι μέχρι και το γκολ της ισοφάρισης στο 73’ οι κίτρινοι δεν είχαν δα και καμιά σπουδαία ευκαιρία για γκολ.

Ήταν, όμως, πιο πιεστικοί, έμοιαζαν να νιώθουν πιο άνετα στο γήπεδο και ο Λόπεθ έδωσε επιθετική οντότητα, κερδίζοντας όλες τις μονομαχίες εντός κι εκτός περιοχής από τους αμυντικούς της Λαμίας, βάζοντας το κορμί του παντού. Πριν ο Άρης δεν είχε σημείο αναφοράς στην επίθεσή του, κι ας ήταν ο Ντάνιελ Μαντσίνι ο κορυφαίος της ομάδας του.

Από το 1-1 και μετά η ψυχολογία άλλαξε. Η Λαμία έχασε τον… αέρα που είχε μέσα στο γήπεδο, ο Άρης έδειξε ότι έχει ποιότητα για να παίξει σωστό ποδόσφαιρο και το έκανε. Πήρε το προβάδισμα με το πέναλτι του Γκάμα, έφτασε και σε ένα τρίτο γκολ με τον Μπερτόγλιο (είχε κερδίσει και το πέναλτι πιο πριν), την αλλαγή που επισφράγισε το “τρίποντο” και θα μπορούσε να βάλει κι άλλα γκολ αν ο Φετφατζίδης ήταν πιο προσεκτικός στην τελική προσπάθεια.

Η πρεμιέρα έδωσε στον Ένινγκ πολλά μαθήματα, είναι βέβαιο αυτό. Και είναι βέβαιο ότι θα τον βοηθήσουν για τον αγώνα της προσεχούς Πέμπτης με την Κόλος Κοβαλίβκα στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Όπως εύστοχα είπε ο Γερμανός σε ένα τέτοιο - νοκ άουτ - αγώνα πάνω από όλα μετράει η τακτική…