O «Πάππας» και τα αναπάντητα ερωτήματα…

Γιατί η Ξάνθη υποχρεώθηκε να αγωνιστεί στα μπαράζ με ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου;

O «Πάππας» και τα αναπάντητα ερωτήματα…

Ο Βασίλης Παπαδημητρίου, ή Μπιλ Πάππας, έφερε τα λεφτά του από την Αυστραλία για να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη. Στις 26 Αυγούστου η ακριτική ΠΑΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Η ΠΑΕ Ξάνθη ανακοινώνει ότι η Insports IKE, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, ήρθε σε συμφωνία με τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία Βασίλη Παπαδημητρίου ή Μπιλ Πάππας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών αυτών. Μάλιστα στις 25 Αυγούστου ο υποψήφιος αγοραστής κατέθεσε, ως όφειλε, τον σχετικό φάκελο προς έγκριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Η απορία όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων είναι πώς έγινε αυτό το… ντιλ, από τη στιγμή που δεν είχαν γίνει οι δύο αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης για την παραμονή ή τον υποβιβασμό της ομάδας από τη Σούπερ Λιγκ 1. Με άλλα λόγια, πώς ένας πετυχημένος επιχειρηματίας έριξε τα λεφτά του σε μία ακριτική ομάδα της Ελλάδας, ενώ δεν γνώριζε σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται ο σύλλογος στο πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου; Και το ρωτάμε αυτό γιατί είναι τρομακτικές οι οικονομικές διαφορές που χωρίζουν τη Σούπερ Λιγκ 1 από τη Σούπερ Λιγκ 2.

Σίγουρα ο Ελληνοαυστραλός θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις, καθώς ο δεύτερος αγώνας μπαράζ στο «Γεώργιος Καμάρας» διεξήχθη στις 29 Αυγούστου, αφότου δηλαδή ο Παπαδημητρίου είχε αγοράσει την ΠΑΕ Ξάνθη. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ζευγάρωσε τις νίκες της στα μπαράζ (είχε κερδίσει και στα Πηγάδια) και υποχρέωσε τους Θρακιώτες σε υποβιβασμό στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία.

Άλλη εύλογη απορία είναι, αφού ο Παπαδημητρίου αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της Ξάνθης, πώς επέτρεψε στον προκάτοχό του Χρήστο Πανόπουλο να αφήσει όλους τους παίκτες να φύγουν, ενώ κυκλοφορούσε έντονα η φήμη για μπαράζ ανάμεσα στο προτελευταίο σωματείο της Σούπερ Λιγκ 1 και στη δεύτερη στην κατάταξη ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2 για άνοδο ή παραμονή μιας εξ αυτών στη μεγάλη κατηγορία; Γιατί η ομάδα υποχρεώθηκε να αγωνιστεί σε αυτούς τους δύο… τελικούς με ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου; Τον ενδιέφερε να πάρει την Ξάνθη στην κορυφαία κατηγορία ή στη Σούπερ Λιγκ 2;
Μετά τους αγώνες μπαράζ ο Χρήστος Πανόπουλος απολογήθηκε στους φίλους της ομάδας για τον υποβιβασμό και έδωσε την παρακάτω εκπληκτική απάντηση: «Πίστευα πως θα δικαιωθώ. Είχα την αίσθηση ότι το πρωτάθλημα θα ολοκληρωνόταν στις 2 Αυγούστου και δεν θα υπήρχαν μπαράζ». Δεν ήξερε, δεν ρώταγε ο Χρηστάρας (όπως τον αποκαλεί ο Αλέξης Κούγιας) και με τις πράξεις και παραλείψεις του οδήγησε την Ξάνθη στον υποβιβασμό...

Καταλήγοντας, το σίγουρο είναι ότι η Ξάνθη γύρισε πίσω… 31 ολόκληρα χρόνια, αφού από το 1989 συμμετείχε αδιαλείπτως στην κορυφαία κατηγορία.

Τώρα ο νέος επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδημητρίου θα επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της ομάδας και της επιστροφής της Ξάνθης στα… σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και η ιστορία είναι αυτή που θα κρίνει τον ίδιο και τις επιλογές του.