Ξάνθη - Απόλλων: Φθινοπωρινό μπαράζ - παρωδία!

Τελικά, η ΕΠΟ αποφάνθηκε: Τα μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Σμύρνης θα γίνουν. Θα μου πείτε, εδώ όρισε ολόκληρο τελικό Κυπέλλου στις 30 Αυγούστου, στο μπαράζ θα κολλούσε; Άλλωστε, είναι πολλά τα λεφτά... Nova! Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Ξάνθη - Απόλλων: Φθινοπωρινό μπαράζ - παρωδία!

Λίγες μέρες απέμειναν έως ότου μπει επισήμως το φθινόπωρο και επί του παρόντος βρισκόμαστε εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, με τοπικά lockdown, περιορισμούς, απαγορεύσεις και έκτακτα μέτρα στα ωράρια των καταστημάτων. Κι όμως, στην ποδοσφαιρική Ελλάδα του 2020 έχουμε και μπαράζ (σε δύο δόσεις παρακαλώ, 22 και 29 Αυγούστου) για μια θέση στη Σούπερ Λιγκ με -δύσμοιρους- πρωταγωνιστές την Ξάνθη και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Άσχετα αν η αναβολή του πρώτου αγώνα ελέω κορονοϊού χάλασε -προσωρινά- τα… σχέδια των ιθυνόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι να πρωτογράψουμε σχετικά με αυτό το μπαράζ-παρωδία, που γίνεται με απόφαση της ΕΠΟ και τις ευλογίες της Σούπερ Λίγκας. Στην Ξάνθη και στον Απόλλωνα τραβάνε δικαίως τα μαλλιά τους για τη διεξαγωγή των διπλών αγώνων μπαράζ, προσπαθώντας παράλληλα να βγάλουν από τα ρόστερ… ξύγκι, προκειμένου να παρατάξουν στοιχειωδώς ανταγωνιστικές ομάδες στο χορτάρι.

Μάταια προσπάθησαν αμφότεροι με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους, έγγραφο και μη, να αποτρέψουν τους υπεύθυνους του ελληνικού ποδοσφαίρου από την απόφαση διεξαγωγής αυτού του μπαράζ. Είχαν μάλιστα σύμμαχο την κοινή λογική, κάτι βεβαίως που ελάχιστη σημασία έχει σε αυτή την ταλαιπωρημενη χώρα. Πόσω μάλλον στο πολύπαθο ποδόσφαιρό της.

Τελικά, η ΕΠΟ αποφάνθηκε: Τα μπαράζ θα γίνουν. Κι ας κόψουν το… λαιμό τους οι δύο ομάδες για το πώς και με ποιους θα παραταχθούν, ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στο πρωτάθλημα Σούπερ Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κι ας έχουν αρχίσει ήδη τα προκριματικά της σεζόν 2020-2021 για το Τσάμπιονς Λιγκ, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκού σύλλογοι προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη περίοδο…

Θα μου πείτε, εδώ η ΕΠΟ ακύρωσε τον… εαυτό της, καθώς παρότι έλεγε ότι μέχρι τις 2 Αυγούστου θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων για τη σεζόν 2019-2020 (σύμφωνα και με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ), πήγε και όρισε τον τελικό του Κυπέλλου στις 30 Αυγούστου. Στο μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα θα κολλούσε;

Κόντρα στην κοινή λογική, στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, στις επιθυμίες των δύο συλλόγων, αλλά και στην ελληνική ποδοσφαιρική παράδοση καλοκαιρινών αναδιαρθρώσεων και αποφάσεων που δεν συνάδουν με τις εκάστοτε προκηρύξεις πρωταθλημάτων στο ξεκίνημά τους, ΕΠΟ και Σούπερ Λιγκ παρουσιάστηκαν ανένδοτες σχετικά με το κακόφημο μπαράζ. Βλέπετε, είναι πολλά τα λεφτά... Nova!

Συν τοις άλλοις, η απόφαση σχετικά με το μπαράζ έπρεπε να έρθει την ύστατη ώρα, έτσι ώστε τόσο ο Απόλλων όσο (και ακόμα περισσότερο, αν συνεκτιμηθεί και η διοικητική… τρικυμία με την αποχώρηση Πανόπουλου) η Ξάνθη, να είναι παντελώς ανέτοιμοι και με ρόστερ της πλάκας. Σε αυτό τουλάχιστον η ΕΠΟ φάνηκε πιστή στις παραδόσεις της, που τη θέλουν να μη μπορεί να τηρήσει ένα χρονοδιάγραμμα άνω της μίας εβδομάδας, φέρνοντας ποδοσφαιρικούς συλλόγους προ τετελεσμένων γεγονότων και άνευ προειδοποίησης!

Τι και αν η Ξάνθη έχει πλέον στη διάθεσή της κυρίως… αμούστακα από τα τμήματα υποδομής της, ενώ ο Απόλλων έχει να παίξει μπάλα εδώ και ένα πεντάμηνο; Η ΕΠΟ αποφάνθηκε: Τα μπαράζ θα γίνουν. Όπως είχε αποφανθεί και σε αρκετές ταιριαστές περιπτώσεις στο παρελθόν ο αμείμνηστος Νίκος Αλέφαντος με μία από τις αγαπημένες του εκφράσεις: Γελάει ο κόσμος…