Ο Παναθηναϊκός αλλάζει… δέρμα!

Ρόκα και Πογιάτος «ξηλώνουν το πουλόβερ» που έφτιαξε ο Δώνης και δημιουργούν νέα ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει… δέρμα!

Ο Γιώργος Δώνης δεν είναι πια εδώ και πλέον ο Τσάβι Ρόκα με τον Ντάνι Πογιάτος αποφασίζουν για το… κοστούμι που θα φορέσει τη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός. Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής έχει πλέον αποδείξει πως μπορεί να συνεννοείται καλύτερα με τον Γιάννη Αλαφούζο και να περνά τις επιθυμίες του με μεγαλύτερη ευκολία. Άλλωστε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει πολύ καλή γνώμη για τον Ισπανό τεχνοκράτη, που όντας απόμακρος από τα ΜΜΕ και τα αποδυτήρια κάνει τη δουλειά.
Αυτός άλλωστε εντόπισε, επέλεξε και πρότεινε στον ιδιοκτήτη τον Ντάνι Πογιάτος. Για να ακριβολογούμε, είναι το δικό του… στοίχημα. Έχει χρεωθεί την επιλογή και η διοίκηση περιμένει αποτελέσματα.

Με τον Ισπανό πρώην προπονητή των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης ο Παναθηναϊκός φιλοδοξεί όχι βέβαια να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά να βγει στην Ευρώπη. Η τιμωρία τελειώνει και ο… δικός του τίτλος θα είναι να τερματίσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις θέσεις που οδηγούν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι και το Κύπελλο. Ένας στόχος που έχει τεθεί με σαφήνεια από τη διοίκηση και θα αποτελέσει το μεγάλο… στοίχημα για όλους στο «τριφύλλι».

Από τις πρώτες δηλώσεις με τις οποίες «συστήθηκε», ο Πογιάτος έδειξε πως θέλει να… αλλάξει δέρμα στον Παναθηναϊκό.

Θέλει να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα θέλει αρκετή ώρα την μπάλα στα πόδια του, ένα σύνολο που μέσα από την κυκλοφορία, την υπομονή, τις συνεργασίες και το συνδυαστικό ποδόσφαιρο θα προσπαθεί να φτάνει στη νίκη. Μία ομάδα που θα πιέζει άμεσα για να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας και θα κυριαρχεί επί του αντιπάλου της.

Σε αυτό το κομμάτι, όμως, της φιλοσοφίας και του τρόπου ανάπτυξης και δημιουργίας θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός από τον προκάτοχό του. Ειδικά στα παιχνίδια όπου η ομάδα του θα… βρίσκει παρκαρισμένο απέναντί της το πούλμαν, όταν οι μικρές ομάδες της Λίγκας περιμένουν πίσω από τη σέντρα κι ακόμα πιο πίσω.

Ο Πογιάτος προέρχεται από σημαντική δουλειά και προσφορά στην ακαδημία της Ρεάλ. Καλό ποδόσφαιρο, ανάδειξη νεαρών παικτών, τίτλοι. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μερικά σπουδαία ταλέντα στο έμψυχο δυναμικό του, ποδοσφαιριστές που χρειάζονται εμπιστοσύνη, χώρο και χρόνο για να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν και να βοηθήσουν.

Ο Πογιάτος δήλωσε έτοιμος να υλοποιήσει το πρότζεκτ και είναι θιασώτης αυτής της λογικής. Άλλωστε και ο Τσάβι Ρόκα μιλούσε στις προγραμματικές δηλώσεις του για το βάρος που πρέπει να πέσει στην ακαδημία του συλλόγου.

Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις του δεν έδειξαν να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι. Κι αυτό διότι μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός αποκτά παίκτες «ψημένους», που θέλουν χώρο και χρόνο για να κάνουν το βήμα παραπάνω και να επιστρέψουν στο ολλανδικό, το πορτογαλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα. Εδώ ο Πογιάτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το «πρέπει» των στόχων, το πλάνο… εξόρυξης ταλέντων, αλλά και την ανάγκη να έρθουν τα αποτελέσματα. Κακά τα ψέματα, οι νίκες κρατούν τους προπονητές στον πάγκο…

Οι… μπακ καθορίζουν το σύστημα

Ο μεγαλομέτοχος είναι λιγότερο «σφιχτός» στο οικονομικό κομμάτι αυτό το καλοκαίρι και έχει δώσει περισσότερη ευελιξία στον Ρόκα.

Και πάλι όμως ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να αναζητεί παίκτες από συγκεκριμένο ράφι, χωρίς τη δυνατότητα να ανοίξει περισσότερο την ψαλίδα στο χρέος.

Παρ’ όλα αυτά ο Πογιάτος θέλει να αλλάξει το πλάνο και τη φιλοσοφία που ακολουθούσε έως τώρα η ομάδα, προσπαθώντας να βάλει τη δική του «σφραγίδα» στο νέο πρότζεκτ. Ασφαλώς και είναι δικαίωμά του βέβαια, αλλά είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να πάει από το ένα άκρο στο άλλο και το… φάντασμα του Γιώργου Δώνη θα πλανάται για αρκετό καιρό ως μέτρο σύγκρισης πάνω από το Κορωπί…

Ο Ισπανός θα κληθεί λοιπόν να αποφασίσει για το σύστημα που θα εφαρμόσει στην ομάδα που θέλει να δημιουργήσει και εδώ οι ακραίοι αμυντικοί είναι εκείνοι που θα «δείξουν» τι θέλει να κάνει.

Μην ξεχνάμε πως οι «πράσινοι» έχουν ξεμείνει από μπακ! Γιόχανσον, Ινσούα, Αποστολάκης και Βαγιαννίδης αποτελούν παρελθόν, με τους δύο πρώτους ασφαλώς να είναι οι μεγάλες απώλειες. Συνεπώς ο Πογιάτος πρέπει να επιλέξει από το συγκεκριμένο ράφι τούς μπακ που θα καθορίσουν και τον τρόπο ανάπτυξης. Αν θα είναι περισσότερο χαφ, δηλαδή, αν δεν θα πλαγιοκοπούν την αντίπαλη περιοχή, αν θα είναι «ευάλωτοι» στις αντεπιθέσεις.

Ο Ισπανός στην προηγούμενη δουλειά του δοκίμαζε το 3-4-3 και το 3-5-2 κυρίως με μπακ δηλαδή που έπαιζαν όλη την πλευρά και «πατούσαν» περιοχή.
Όσο για το υπάρχον υλικό, μπορεί να υποστηρίξει το πλάνο του προπονητή.
Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» διαθέτουν τέσσερις καλούς στόπερ (Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Βέλεθ, Κολοβέτσιος) οι οποίοι χωρίς να είναι ανωτέρου επιπέδου διαθέτουν την ικανότητα να «κουμπώσουν» σε αυτά τα σχήματα.

Έχουν τον Κουρμπέλη, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί και ως «σύρτης» μεταξύ άμυνας – μεσαίας γραμμής, αλλά και ως τρίτος κεντρικός αμυντικός όπου του ζητηθεί (σκληράδα, ταχύτητα, δύναμη, ύψος, εμπειρία). Επίσης έχουν ακραίους μεσοεπιθετικούς (Αϊτόρ, Βιγιαφάνιες, Εμμανουηλίδης, Χατζηγιοβάνης), οι οποίοι έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε επιθετικούς, εφόσον οι μπακ πλαγιοκοπούν την αντίπαλη περιοχή.

Χρειάζεται συνεπώς σχολαστικό ψάξιμο και σωστές επιλογές, διότι οι «πράσινοι» κινδυνεύουν να παίζουν μονοδιάστατο ποδόσφαιρο.

Για… τα μάτια του Καρλίτος

Ήταν περίπου βέβαιο ότι ο Φεντερίκο Μακέντα θα αναζητούσε τρόπο για να κάνει το βήμα παραπάνω και ποδοσφαιρικά και οικονομικά. Η έλευση του Καρλίτος στο Κορωπί έθεσε ευθέως σε αμφιβολία το πόσο απαραίτητο τον θεωρούν στο «τριφύλλι» και έδωσε πολύ νωρίς την άνοιξη εντολή στον ατζέντη του Μίνο Ραϊόλα, έναν από τους πιο «σκληρούς» μάνατζερ αυτήν τη στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να του βρει πρόταση.

Δεν είναι φυσικά ελεύθερος, καθώς τον δεσμεύει ακόμα ένας χρόνος συμβολαίου, και εδώ μπαίνει ο Παναθηναϊκός που ζητά τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ. Εδώ να σημειώσουμε ότι ο Ολυμπιακός παραχώρησε τον Ιγκόρ στην Όσιγιεκ με το ίδιο ποσόν. Πόσες συμμετοχές είχε ο Βραζιλιάνος με την ερυθρόλευκη φανέλα; Μόλις δύο! Άλλα μεγέθη, άλλα κόλπα…

Ο Ιταλός λοιπόν θέλει να φύγει με οποιονδήποτε τρόπο και είναι σαφές πως θα πιέσει τον Παναθηναϊκό να ρίξει τις απαιτήσεις του για να τον αφήσει να πάει στο Ντουμπάι ή τα ΗΑΕ, όπου του έχουν υποσχεθεί αρκετές δεσμίδες δολάρια.

Ρόκα και Πογιάτος όμως δεν τον υπολογίζουν στα πλάνα τους. Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και τα πράγματα θα περιπλεχθούν εάν ο «Κίκο» μείνει τελικά στο Κορωπί…