Στα άδυτα του Ατρομήτου

Μια συζήτηση με τους κρυφούς πρωταγωνιστές της φετινής ομάδας που προσέφερε ελκυστικό θέαμα στους φίλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Στα άδυτα του Ατρομήτου

Για να μπορέσει μια ομάδα να κάνει καλή πορεία στο πρωτάθλημα της χώρας της, δε φτάνει να διαθέτει μόνο καλούς ποδοσφαιριστές. Εντάξει, αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, εκείνοι κερδίζουν και χάνουν τα παιχνίδια, όμως για να μπουν στο γήπεδο και να παίξουν ποδόσφαιρο χρειάζεται προετοιμασία.

Το ΦΩΣ μπήκε στα... άδυτα του Ατρομήτου, μίλησε με πολλούς από τους συντελεστές της φετινής επιτυχίας της ομάδας των Δυτικών προαστίων και έμαθε τους λόγους που η μηχανή των Περιστεριωτών ήταν φέτος τόσο καλά κουρδισμένη.

Τα βασικά στοιχεία που έδωσαν αυτή την ώθηση στον Ατρόμητο φέτος ήταν τρία: Το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στο κλαμπ, η πολύ καλή προετοιμασία που γινόταν πριν τους αγώνες και φυσικά η όρεξη των ποδοσφαιριστών να βγάλουν στο χορτάρι τις πληροφορίες που λάμβαναν από το τεχνικό σταφ.

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Σπανό, τον προπονητή, Νταμίρ Κάναντι, τον αναλυτή αγώνων, Γιάννη Αντωνόπουλο, τον φυσικοθεραπευτή, Παναγιώτη Αμπελιώτη και τον γυμναστή αποκατάστασης, Γιάννη Πήδουλα.

Τα όσα μας είπαν έχουν αρκετό ενδιαφέρον τόσο για να κατανοήσουμε πόσοι ρόλοι υπάρχουν πίσω από μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και το γιατί το κλαμπ του Περιστερίου είχε αυτά τα αποτελέσματα φέτος στο γήπεδο.

Πριν αρχίσετε να διαβάζετε τις συνεντεύξεις, έχει ενδιαφέρον να παραθέσω κάτι που μου έκανε εντύπωση και θα το συναντήσετε πολλές φορές μέσα στο θέμα. Ο Ατρόμητος όντως ήταν οικογένεια. Βρέθηκα στο προπονητικό κέντρο δύο φορές για τις ανάγκες κάποιων συνεντεύξεων και το διαπίστωσα και τις δύο. Για να φέρω ένα μικρό παράδειγμα, στην πρώτη μου επίσκεψη ενώ περίμενα πάνω στα γραφεία της Διοίκησης, μόλις τέλειωσε η προπόνηση ανέβηκε ο Ούμπιντες. Ο αρχηγός της ομάδας χαιρέτησε το προσωπικό και έφυγε. Η γραμματέας λοιπόν γυρίζει και μου λέει «Κάθε μέρα πριν φύγει έρχεται και μας χαιρετάει». Ε, αυτό δεν το συναντάς συχνά σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Η ικανοποίηση για το φετινό πρωτάθλημα είναι διάχυτη. Ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Σπανός εμπιστεύθηκε τις τύχες του Ατρομήτου στον Νταμίρ Κάναντι, έναν προπονητή που δεν είχε δουλέψει ξανά στη χώρα μας και δικαιώθηκε απόλυτα:

Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Κάναμε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι κάναμε ένα ολικό λίφτινγκ και αποκτήσαμε 15 ποδοσφαιριστές. Επίσης ήρθαν άλλοι τρεις τον Ιανουάριο. Παρουσιάσαμε μια καινούρια ομάδα και είναι μεγάλη επιτυχία του προπονητή που έφτιαξε τόσο καλή την ομάδα. Κάναμε μια εντυπωσιακή χρονιά και στα 2/3 της σεζόν διεκδικήσαμε και το πρωτάθλημα.

Πιστεύετε ότι όλο αυτό το δημιούργημα είναι έργο μόνο του προπονητή;

Γενικά είχαμε πολύ καλό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια και όλη η ομάδα ήταν σωστή. Σκοπός μας είναι πάντα το κλίμα να είναι οικογενειακό και να υποδεχόμαστε έτσι τα νέα μέλη, ως δικά μας. Είναι γνωστό ότι έχουμε προσφέρει σαν διοίκηση πολύ καλές συνθήκες εργασίας και στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό τιμ αλλά και στους γιατρούς μας. Είναι επαγγελματικά όλα και ο κύριος Κάναντι κατάφερε πολύ γρήγορα να φτιάξει μια ομάδα που έδειξε πραγματικά την αξία της και πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ο κος Κάναντι ενσωματώθηκε άμεσα. Το καλοκαίρι στα φιλικά υπήρχε λίγη γκρίνια όμως μετά η ομάδα πήρε γρήγορα τα πάνω της.

Ναι αυτή είναι η αλήθεια. Στα φιλικά δεν είχαμε καλά αποτελέσματα κάτι που είναι φυσιολογικό. Ο προπονητής χρειάζεται κάποιο χρόνο για να περάσει τις ιδέες του στην ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Και όταν έχεις και μια ομάδα με 15 νέους παίκτες δεν είναι και εύκολο να έχεις άμεσα αποτελέσματα. Κάναμε όμως ένα πολύ καλό σερί νικών και στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος κυνηγούσαμε μέχρι και τον τίτλο.

Μου έχει κάνει εντύπωση ότι με όποιον έχω μιλήσει στην ομάδα φέτος μου λέει για το κλίμα. Φαίνεται κιόλας αυτό. Είναι επιτυχία για τον Ατρόμητο το γεγονός ότι όλοι νιώθουν την ομάδα σαν οικογένειά τους;

Νομίζω ότι από αυτό ξεκινάνε όλα. Όταν υπάρχουν ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ διοίκησης και παικτών – προπονητή και είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι που έχει ο καθένας μέσα σε μια ομάδα δημιουργούνται πράγματα σχέσεις οικογενειακές και έτσι φτάνεις να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Εμείς είχαμε θέσει στόχο την επιστροφή της ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το καταφέραμε και είμαστε ευχαριστημένοι για αυτό.

Το καταφέρατε και σχετικά νωρίς φέτος

Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε βγει πέντε φορές στην Ευρώπη, οπότε αυτό δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Το εντυπωσιακό ήταν ότι η ομάδα μέχρι την 22η αγωνιστική αν δεν κάνω λάθος ήταν στην κορυφή. Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι φέτος η χρονιά μας ήταν πολύ καλή. Παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και μας χαροποιεί διπλά αυτό.

Εκτός από τα αποτελέσματα είδαμε ότι ο Ατρόμητος φέτος έπαιξε και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν μόνο έργο προπονητή;

Ναι, πράγματι φέτος παίξαμε ποδόσφαιρο που άρεσε στον φίλαθλο κόσμο. Από εκεί και πέρα ήταν και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές αυτοί που απέδειξαν ότι σημαίνει Ατρόμητος. Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι μέσα από την ομάδα μας κάποιοι παίκτες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, έδειξαν ότι αξίζουν να παίζουν και ότι έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Μαζί με την ομάδα μας προοδεύουν και οι ποδοσφαιριστές.

Ο πήχης μετά τη φετινή σεζόν ανεβαίνει; Μπορεί ο Ατρόμητος να μιλήσει για Champions League ή και πρωτάθλημα;

Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Εμάς εδώ μας αρέσει να πηγαίνουμε βήμα – βήμα. Ο πρώτος στόχος μας είναι η πρώτη πεντάδα της Super League όσον αφορά την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα τα βήματα ξεκινάνε από το πρώτο ματς που θα δώσουμε για την Ευρώπη. Να πάρουμε όσο πιο καλά αποτελέσματα για να προχωρήσουμε κι εκεί.

Μια ονειρική πρώτη χρονιά για τον Νταμίρ Κάναντι

Ο προπονητής της ομάδας ήρθε από την Αυστρία προκειμένου να δουλέψει για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν και τον ίδιο, αλλά και τη διοίκηση για την επιλογή τους να συνεργαστούν. Κατά τον ίδιο, το μυστικό της επιτυχία ήταν η δίψα που υπήρχε για ποδόσφαιρο:

Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά ήταν πεινασμένα για επιτυχίες. Διψούσαν για μπάλα και είχαμε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές που δεν είχαν πετύχει το στόχο της Ευρώπης. Αυτό τους έκανε πιο πεινασμένους και νομίζω ότι ήταν η φάση για το επόμενο βήμα. Φυσικά παίζει ρόλο και η σκληρή δουλειά στις προπονήσεις και ότι κατάλαβαν γρήγορα ότι χρειαζόμαστε νίκες.

Οι συνθήκες εργασίας στον Ατρόμητο σας άρεσαν; Θα προτείνατε τη χώρα μας ως εργασιακό χώρο σε κάποιο συμπατριώτη συνάδελφό σας;

Θα του έλεγα σε κάθε περίπτωση να έρθει. Είναι μια λίγκα με πολύ ενδιαφέρον ώστε να δουλέψει κάποιος προπονητής. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες με προοπτική και γενικά τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες και ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου κι εμείς εδώ στον Ατρόμητο έχουμε εξαιρετικές συνθήκες εργασίας. Έχουμε ένα αθλητικό κέντρο πολύ προηγμένο και επαγγελματικό και αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει πολύ στη δουλειά μας. Οπότε δεν υπάρχουν πολλά αρνητικά να πω αλλά θετικά. Εγώ πριν έρθω δεν ήξερα, δεν τα είχα δει. Όμως είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Από τη στιγμή που μπορέσατε και πετύχατε το βασικό σας στόχο που ήταν η έξοδος στην Ευρώπη νωρίς, προσπαθήσατε να βελτιώσετε κάτι;

Πάντα υπάρχουν πράγματα στο ποδόσφαιρο να βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα στην τεχνική στην τακτική και στη νοοτροπία. Θα δουλεύουμε πάντα για να βελτιωθούμε και αυτή είναι και η δουλειά του προπονητή. Η νέα σεζόν μας περιμένει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Παναγιώτης Αμπελιώτης - Φυσικοθεραπευτής

Η δουλειά του φυσικοθεραπευτή είναι πολύ σημαντική για τους ποδοσφαιριστές, αφού είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να διατηρεί τους ποδοσφαιριστές σε καλή κατάσταση μυϊκά και να προλαμβάνει τυχόν τραυματισμούς. Ο Ατρόμητος φέτος σε αυτό το κομμάτι τα πήγε εξαιρετικά και σύμφωνα με τον κο. Αμπελιώτη αυτό οφείλεται στη συνολική προσπάθεια:

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε καλά νούμερα στους τραυματισμούς. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται πάρα πολλά χρόνια στον Ατρόμητο. Όλα ξεκινάνε από τη διοίκηση. Μας προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας, έχουμε το ελεύθερο να δουλεύουμε κάτω υπό τις καλύτερες συνθήκες και από άποψη χώρων, αλλά και συνεργασίας μας. Σίγουρα έχει παίξει σημαντικό ρόλο και ο προπονητής, αφού ήταν πολύ συνεργάσιμος και άκουγε πάντα τις εισηγήσεις μας.

Δεξιά στη φωτογραφία ο κος. Αμπελιώτης

Επίσης και οι γιατροί με τους φυσικοθεραπευτές είχαν άψογη συνεργασία η οποία φάνηκε σε όλη τη διάρκεια. Λειτουργούσαμε προληπτικά, δηλαδή κάποιοι ποδοσφαιριστές που ήταν κοντά στον τραυματισμό τους προστατεύαμε μαζί με τον προπονητή, οπότε όπως βλέπατε εσείς στον αγωνιστικό χώρο μια καλή ομάδα, έτσι ήμασταν και εμείς στο παρασκήνιο. Λειτουργούσαμε ως ομάδα και αυτό θέλω να το αναγνωρίσω και στη διοίκηση αλλά και στον προπονητή ο οποίος όπως τον βλέπετε έτσι κύριο στα γήπεδα, το ίδιο είναι και έξω από αυτά.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα επιτελείο ομάδας να εργάζεται σε τόσο καλές εγκαταστάσεις;

Είναι πολύ σημαντικό. Το είπα εξ' αρχής για τις συνθήκες που δουλεύουμε ότι οι εγκαταστάσεις μας προσφέρουν όσα θέλουμε για να δουλεύουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο. Έρχονται ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων και τα βλέπουν και ζηλεύουν κι εμείς είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να έχουμε όσα χρειαζόμαστε για να κάνουμε απερίσπαστοι στο έργο μας.


Γιάννης Αντωνόπουλος – Αναλυτής αγώνων

Ο Γιάννης αναλύει τους αντιπάλους, αλλά και τα παιχνίδια του Ατρομήτου. Κοιτάζει το τακτικό κομμάτι και είναι υπεύθυνος για τη στατιστική όλων των παιχνιδιών. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι performance ανάλυσης και περιλαμβάνει και την ίδια την ομάδα και τον αντίπαλο.

Τον ρώτησα αρχικά κατά πόσο η δουλειά του βοηθάει την ομάδα και απάντησε το αυτονόητο: Η απάντηση που ψάχνεις δεν είναι από εμένα, αλλά από τους παίκτες. Θέλω να σου πω ότι προσωπικά νομίζω ότι φέτος κάναμε το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε πληροφορίες εγώ στον προπονητή και το προπονητικό σταφ στους παίκτες ώστε να είναι έτοιμοι για το κάθε παιχνίδι. Να γνωρίζουν πράγματα και πληροφορίες τόσο για τον αντίπαλο, όσο και για το πλάνο του προπονητή και το τι ζητάει από τους παίκτες του. Αναλύαμε τον αντίπαλο, δηλαδή πως παίζει η ομάδα, πώς αμύνεται και πώς επιτίθεται.

Η φετινή πορεία του Ατρομήτου για εσάς που οφείλεται;

Νομίζω ότι ένα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι ήμασταν όλοι οικογένεια. Υπήρχε πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια και υπήρξε καλή χημεία στη συνεργασία του προπονητικού στα, της διοίκησης και των ποδοσφαιριστών. Λειτούργησε πάρα πολύ καλά.

Οι προσδοκίες σας τη νέα σεζόν;

Σίγουρα να περάσουμε τον προκριματικό της Ευρώπης και να συνεχίσουμε και στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο την προσπάθεια να φτάνουμε ψηλά.

Ο Ατρόμητος ήταν μια από τις ομάδες που φέτος δεν είχε πολλούς τραυματισμούς. Παίζει κι αυτό ρόλο στην πορεία του;

Πέρα από το γεγονός αυτό, φέτος είχαμε πάρα πολύ καλά νούμερα. Όχι μόνο στο κομμάτι του medical, αλλά γενικά. Και στη φυσική κατάσταση ήμασταν καλά και στα στατιστικά που αφορούν το τακτικό κομμάτι ήμασταν από τις κορυφαίες ομάδες. Όσον αφορά το μέντικαλ μπορώ να πω ότι έγινε πολύ καλή και οργανωμένη δουλειά και για αυτό ευθύνονται τόσο τα παιδιά που είναι στο τμήμα, όσο και η συνεργασία τους με τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές.

Πόσο εύκολο είναι να διαβάσεις το παιχνίδι μιας ελληνικής ομάδας σε σχέση με αυτές του εξωτερικού; Είναι τελικά πιο μονοδιάστατο το παιχνίδι στη χώρα μας;

Δε θέλω να εξετάσω τόσο πολύ αν το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στο ίδιο επίπεδο με τι ισπανικό, ή το αγγλικό. Όμως η ανάλυση που κάνω εγώ προσωπικά, σαν πυρήνας, δεν έχει διαφορά από αυτές των μεγάλων πρωταθλημάτων. Κάνουμε τα ίδια με έναν αναλυτή του εξωτερικού. Όμως σίγουρα τακτικά τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο είναι έξω. Πάντως θεωρώ ότι το επίπεδο στην Ελλάδα έχει ανέβει. Είμαστε σε καλό επίπεδο και φαίνεται αυτό γιατί ίσως πριν κάποια χρόνια να λέγαμε «έλα μωρέ, αυτή η ομάδα βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας, δεν κάνει τίποτα», τώρα όμως με την είσοδο της τεχνολογίας και εδώ είναι εύκολο να βρει κάποιος πράγματα και τόσο οι Έλληνες οι προπονητές, όσο και οι ξένοι προσπαθούν να δώσουν στοιχεία στις ομάδες ομάδες τους.Αυτό που έχει μεγάλη σημασία λοιπόν είναι να αναλύεις όλα τα δεδομένα, να κάνεις σωστά τη δουλειά σου και μετά να δεις πως σου ταιριάζει το παιχνίδι της κάθε ομάδας. Για να κάνουμε σωστή ανάλυση πρέπει να έχω καταγράψει τα πάντα. Θα πρέπει μετά στη συνάντηση με το προπονητικό επιτελείο να έχουμε φιλτράρει τα πάντα για να δώσουμε σωστά τις πληροφορίες μέσω βίντεο στους ποδοσφαιριστές. Πρέπει να περιέχει η ανάλυση όλα όσα θα συναντήσουμε έπειτα στον αγώνα.

Πόσο εύκολο είναι να το εξηγείτε αυτό σε τόσα πολλά άτομα; Μιλάμε για περίπου 20 με 22 ποδοσφαιριστές.

Εύκολο δεν είναι όμως πλέον όλα τα παιδιά, έλληνες και ξένοι είναι επαγγελματίες οπότε καταλαβαίνουν και οι ίδιοι τη σημασία της ανάλυσης, καταλαβαίνουν ότι όσο πιο καλά πληροφορημένοι είναι για τον αντίπαλο, τόσο πιο βατά θα κάνουν το έργο τους μέσα στο γήπεδο. Νομίζω ότι όλοι είναι προσηλωμένοι και αφομοιώνουν τα πράγματα.

Γιώργος Πήδουλας – Γυμναστής αποκατάστασης

Ο Ατρόμητος φέτος δεν έβγαλε πολλούς τραυματισμούς. Αυτό που οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

Είναι δουλειά του τεχνικού τιμ, του ιατρικού τιμ, αλλά σημαντικά είναι και τα μέσα της αποκατάστασης που διαθέτουμε που βοηθούν μετά από μια προπονητική μονάδα στην πιο άμεση αποκατάσταση του οργανισμού.

Ένας σύλλογος πως μπορεί να προβλέψει τις «ζημιές» των ποδοσφαιριστών;

Η δουλειά ξεκινάει από το καλοκαίρι. Κάνουμε όλους μας τους εργομετρικούς ελέγχους και εκεί βλέπουμε όλες τις παραμέτρους των ποδοσφαιριστών. Αντοχή, ευλυγισία και δύναμη. Εκεί λοιπόν, σε αυτό τον έλεγχο βλέπουμε τις ανισορροπίες τετρακεφάλων – δικεφάλων. Κατά τη διάρκεια του έτους λοιπόν εκπονούμε ατομικά προγράμματα για τον κάθε ποδοσφαιριστή τα οποία εκτελούνται πάντα πριν και μετά την προπόνηση. Μαζευόμαστε δηλαδή μια ώρα πριν, εκτελούμε αυτά τα προγράμματα, μετά γίνεται η προπόνηση και έπειτα κάνουμε πάλι παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε την ευλυγισία.

Μου μιλήσατε για τα τεχνικά μέσα. Θέλετε να μου το αναλύσετε λίγο;

Εκτός των τριών φυσικοθεραπευτών και των δύο γιατρών που ηγούνται της διαδικασίας ο Ατρόμητος έχει μια δεκάμετρη πισίνα με όλα τα μέσα αποκατάστασης, έχει τζακούζι, σάουνα, παγοθεραπεία που είναι σημαντική, όπου μετά την προπόνηση τα παιδιά περνάνε από εκεί με αποτέλεσμα μαζί με τα συμπληρώματα διατροφής να έχουν μια άμεση αποκατάσταση. Το σημαντικό είναι ότι όλοι δουλεύουν αρμονικά και έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110