ΠΑΣ Γιάννινα: Να πως έγινε η εκτόξευση στην κορυφή!

Βήμα βήμα η πορεία του θρυλικού ΠΑΣ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και οι προφητικές επισημάνσεις της στήλης μας.

ΠΑΣ Γιάννινα: Να πως έγινε η εκτόξευση στην κορυφή!

Μέχρι την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ 2 ο ΠΑΣ Γιάννινα έβλεπε την πλάτη του Απόλλωνα Σμύρνης, καθώς υπήρχε διαφορά 2 βαθμών από την αφετηρία της διαδρομής.

Όμως στην 8η αγωνιστική, με την ήττα του Απόλλωνα στη Ριζούπολη από την ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας, ο ΠΑΣ που κέρδισε 1-0 τη Δόξα Δράμας βρέθηκε πρώτη φορά πρώτος με διαφορά έναν βαθμό από τη 2η θέση. Στην 9η αγωνιστική που ολοκληρώθηκε προχθές τα πράγματα ήρθαν καλύτερα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Πέρασε άνετα 4-0 από την Κέρκυρα και δύο ημέρες μετά ο Απόλλων Λάρισας κέρδισε 1-0 την «Ελαφρά Ταξιαρχία», οπότε η διαφορά αυξήθηκε στους 4 βαθμούς.

Χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση περιαυτολογίας, από καιρό επισημάναμε τις ανοδικές τάσεις που έδειχνε ο ΠΑΣ και τα σημεία βελτίωσης που είχε από παιχνίδι σε παιχνίδι. Βήμα βήμα η ιστορική ομάδα των Ιωαννίνων έστρωσε το χαλί μιας καλής πορείας, διόρθωσε τα λάθη της, τρόχισε τα δυνατά σημεία της, κάνοντας την υπέρβαση προς την κορυφή. Γεγονός που ανεβάζει την ψυχολογία του κόσμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κρίνει την υπόθεση τίτλος, γιατί υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά.

Ας θυμηθούμε πώς έγινε η αγωνιστική ανάκαμψη του ΠΑΣ και πώς επισήμανε η στήλη τα σημεία που ανέδυαν στους γιαννιώτικους ορίζοντες. Στις 13/11/2019 σημειώσαμε μεταξύ άλλων, όταν ακόμη ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είχε 8 βαθμούς στο ενεργητικό του, ευρισκόμενος σταθερά στη 2η θέση: «Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λιγκ 2, βλέπουμε ότι μπορεί να παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αλλά όσο περνά ο καιρός και οι παίκτες παίρνουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους, η ομάδα στρώνει περισσότερο και από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζει καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο.

Ο Γιαννίκης και οι παίκτες πιστεύουν ότι η ομάδα τους έχει να δείξει πολλά ακόμη θετικά σημεία, τα οποία θα φανούν στην πορεία και πολύ σύντομα, καθώς δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές του πρωταθλήματος και τα συνεχόμενα παιχνίδια θα δώσουν καλύτερο ρυθμό. Βέβαια, ποδόσφαιρο είναι, θα υπάρξουν και οι άτυχες στιγμές, όπως συμβαίνει σε όλες τις ομάδες, αλλά γενικά υπάρχει αισιοδοξία ότι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης θα γίνει με αξιώσεις από τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου».

Μετά απ’ αυτό, μεσολάβησε το παιχνίδι στα Γιάννινα με τον ουραγό Απόλλωνα Πόντου, που ήταν ένα καλό μάθημα για όλους. Παραλίγο οι «κυανόλευκοι» θα πλήρωναν ακριβό τίμημα, γιατί δεν πήραν στα σοβαρά τον αντίπαλό τους και μέχρι το 80ό λεπτό το ματς ήταν 0-0. Τότε ξέσπασε «τσουνάμι» και μέσα σε ένα 7λεπτο έγινε το 3-0. Ήταν ματς πριν από το ντέρμπι της Ριζούπολης. Ο Γιαννίκης τούς τα «έψαλε» από την καλή και την ανάποδη και στη στήλη της Τετάρτης 20/11/2019 σημειώναμε: «Προφανώς κάποιοι παίκτες δεν πήραν τόσο σοβαρά το παιχνίδι και παραλίγο να την πατήσουν.

Το ερχόμενο παιχνίδι στη Ριζούπολη είναι εντελώς διαφορετικό με αυτό της περασμένης Δευτέρας με την Καλαμαριά. Σίγουρα ο κόσμος θα δει έναν πολύ καλύτερο ΠΑΣ, κατάλληλα προετοιμασμένο από τον Γιαννίκη. Θα πάει στη Ριζούπολη βασικά να μη χάσει και ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα να διεκδικήσει και τη νίκη. Υπάρχει αισιοδοξία στα Γιάννινα ότι ο ΠΑΣ δεν θα γυρίσει με άδεια χέρια από τη Ριζούπολη».

Στη Ριζούπολη έμεινε όρθιος και πήρε λευκή ισοπαλία 0-0. Ήταν πάλι πίσω στη βαθμολογία, αλλά το γεγονός ότι έβγαλε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα, με ματς-φωτιά μακριά από τα Γιάννινα και έμεινε αήττητος (3 νίκες και 3 ισοπαλίες στις 6 πρώτες αγωνιστικές), ήταν ένα καλό σημάδι για τους Γιαννιώτες.

Έτσι την Τετάρτη 27/11/2019 με τίτλο «ο θρυλικός ΠΑΣ μπαίνει γερά στο παιχνίδι ανόδου» σημειώναμε μεταξύ άλλων: «Ο [Άγιαξ] έβγαλε ένα δύσκολο πρόγραμμα, με πολλά εκτός έδρας παιχνίδια. Στα Γιάννινα έπαιξε με Απόλλωνα Πόντου, Εργοτέλη και εκτός με Παναχαϊκή, Λεβαδειακό, Κισσαμικό και τελευταία στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο απολογισμός είναι 3 νίκες και 3 ισοπαλίες σε 2 εντός και 4 εκτός έδρας παιχνίδια, που τα περισσότερα ήταν ντέρμπι. Σοδειά ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη και το δύσκολο έως τώρα πρόγραμμα, που διατηρεί τον [Άγιαξ της Ηπείρου] σε τροχιά τίτλου. Με καλές προοπτικές για τη συνέχεια, καθώς όσο περνά ο καιρός και οι παίκτες γίνονται και καλύτεροι και ο δείκτης απόδοσης της ομάδας ανεβαίνει σταθερά».

Με τον Πλατανιά έγινε η εκτόξευση

Από το παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής με τον Πλατανιά στα Γιάννινα η ομάδα άρχισε να παίζει και καλό ποδόσφαιρο, πέρα από το κυνήγι των βαθμών. Στο ματς με την κρητική ομάδα κέρδισε άνετα 2-0 με σούπερ απόδοση. Είχε καιρό ο ΠΑΣ να παίξει καλή μπάλα, όπως σε αυτό το παιχνίδι. Ούτε στη Σούπερ Λιγκ 1 τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε φινέτσα ως ομάδα και ποιότητα, όπως τώρα. Στη στήλη της 3ης Δεκεμβρίου 2019 σημειώναμε για την αγωνιστική ανάταση του ΠΑΣ, πριν ακόμη πατήσει στην κορυφή: «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ώστε ο [Άγιαξ της Ηπείρου] να γίνει πιο δυνατός.

Με τα παιχνίδια και τις προπονήσεις έδεσαν καλύτερα οι γραμμές, σφυρηλατήθηκε η ομοιογένεια του συνόλου, αφομοίωσαν καλύτερα οι παίκτες τα συστήματα τακτικής που τους μαθαίνει ο κόουτς, με αποτέλεσμα να παράγεται έργο.

Αν εξαιρέσουμε το ματς με τον Εργοτέλη στα Γιάννινα και το κακό πρώτο ημίχρονο με τον Απόλλωνα Πόντου, όπου υπήρξαν προβλήματα, στα υπόλοιπα παιχνίδια η γιαννιώτικη ομάδα δεν ήταν άσχημη και στα τελευταία άρχισε να βγάζει στο γήπεδο και ποιότητα.

Δεν επαφίεται μόνο στο κυνήγι των βαθμών που είναι το ζητούμενο, αλλά παίζει και καλή μπάλα για να ικανοποιήσει τον κόσμο».

Πρώτη φορά στην κορυφή

Στην 8η αγωνιστική άλλαξαν τα δεδομένα και πρώτη φορά υπήρξε αλλαγή δεδομένων στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Η νίκη επί της Δόξας Δράμας με σκορ 1-0 και η ήττα του Απόλλωνα Σμύρνης από την ΑΕ Καραϊσκάκη έφεραν το δημοφιλές συγκρότημα της Ηπείρου στον θρόνο της πρώτης θέσης. Η στήλη μας την περασμένη Τετάρτη σημείωνε μεταξύ άλλων: «Αυτά που πέτυχε ο ΠΑΣ μέχρι τώρα δεν είναι λίγα και δεν περνούν απαρατήρητα. Ενδεχομένως να σηματοδοτούν και το μέλλον.

Κατά τη δική μας εκτίμηση, η ιστορική ομάδα της Ηπείρου είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τις υπόλοιπες και το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Αν συνεχίσει με τον ίδιο καλπασμό, δύσκολα θα χάσει το τρένο της επιστροφής στην Α’ Εθνική κατηγορία. Αυτή η καλή ομάδα χτίστηκε από τον Γιαννίκη με δουλειά και υπομονή. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα στην αρχή.

Ο ΠΑΣ δεν είχε καλή εικόνα στα φιλικά, ούτε στα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Με τον χρόνο και με την πρόοδο των αγώνων σημείωσε ραγδαία βελτίωση, έχοντας βέβαια και καλό δυναμικό, με έμπειρους παίκτες που αφομοίωσαν πολύ σύντομα όσα τους δίδαξε σε θέματα τακτικής ο κόουτς».

Σεμνά και ταπεινά στη συνέχεια

Και φτάσαμε στην αγωνιστική που μας πέρασε, όπου η διαφορά από τη 2η θέση αυξήθηκε στους 4 βαθμούς. Με έναν ΠΑΣ που «καθάρισε» το παιχνίδι στην Κέρκυρα από το πρώτο ημίωρο, όπου το σκορ έγινε 0-3. Και έκλεισε 0-4 στο τελευταίο λεπτό, ως κερασάκι στην τούρτα αυτής της καλής πορείας. Όσοι παρακολουθούν από κοντά το πρωτάθλημα λένε ότι δικαίως ο «Άγιαξ της Ηπείρου» βρίσκεται στην πρώτη θέση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που υπάρχουν.

Είναι η μοναδική αήττητη ομάδα, με 5 συνεχόμενα ματς χωρίς να δεχτεί γκολ. Ενδιαφέρον στατιστικό με ιδιαίτερη σημασία. Πήρε σπαθάτους βαθμούς στα γήπεδα, με ιδρώτα και μεγάλη προσπάθεια. Αυτά μέχρι εδώ. Όπως τονίσαμε και στην αρχή του σημειώματος, τίποτα δεν έχει κριθεί. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο. Είμαστε ακόμη στην αρχή.

Τώρα αρχίζει το πανηγύρι, καθώς ανέβηκαν και άλλες ομάδες και όλα τα ματς θα έχουν μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο ΠΑΣ, όπως δήλωσε από την Κέρκυρα ο Αργύρης Γιαννίκης, θα συνεχίσει σεμνά και ταπεινά τον δρόμο για την επιστροφή στη Σούπερ Λίγκα 1. Γνωρίζοντας ότι οι τίτλοι και οι άνοδοι δεν κρίνονται από την 9η αγωνιστική, αλλά όταν ο δρόμος φτάσει στο τέρμα.