Ασκήσεις... αντοχής για τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Όσο περνά ο χρόνος χωρίς αγωνιστική δράση, τόσο μεγαλώνουν και τα προβλήματα στον ΠΑΣ Γιάννινα, αγωνιστικά και οικονομικά. Γράφει ο Βαγγέλης Γυφτόπουλος.

Ασκήσεις... αντοχής για τον ΠΑΣ Γιάννινα!

Η ομάδα κάνει προετοιμασία τρεις μήνες και έδωσε μόνο δύο επίσημα παιχνίδια και αυτά εκτός έδρας: με την Παναχαϊκή στην Πάτρα, για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος Super League 2 και με τον Ασπρόπυργο για το Κύπελλο Ελλάδος. Όσα εναλλακτικά πλάνα κι αν έχει ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, το βέβαιο είναι ότι παίρνει μία πρώτη πικρή γεύση από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ανατράφηκε ποδοσφαιρικά στη Γερμανία και εκεί δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Τόσος πολύς χρόνος προετοιμασίας χωρίς αγώνες είναι σημαντικό πρόβλημα. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνει περισσότερο, καθώς ο προπονητής προετοίμαζε την ομάδα για να ξεκινήσει τους αγώνες. Εκεί που ο ΠΑΣ στις προπονήσεις ανέβαζε στροφές για να αρχίσει τη μάχη του πρωταθλήματος, έμπαινε πάλι στον… πάγο της αναμονής, γιατί κάποιο πρόβλημα προέκυπτε με τα τηλεοπτικά και πήγαινε συνεχώς πίσω η πρεμιέρα. Ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια ομάδα.

Τελευταία, το πρωτάθλημα ξεκίνησε με την προοπτική να συνεχιστεί και να μην υπάρξουν άλλες διακοπές. Ο ΠΑΣ έκανε την ανάλογη προετοιμασία για την πρεμιέρα, αγωνίστηκε στην Πάτρα με την Παναχαϊκή, αλλά μετά τη νέα τωρινή διακοπή, αναγκάστηκε να πατήσει… φρένο και να αλλάξει πρόγραμμα. Πλέον ακολουθεί άλλο πρόγραμμα συντήρησης και απεγνωσμένα ψάχνει για κάποιο φιλικό το Σαββατοκύριακο για να μην αφήσει σημάδια… σκωρίασης η αγωνιστική απραξία.

Οι Γιαννιώτες ξεκίνησαν προετοιμασία στις 10 Ιουλίου με χρονοδιάγραμμα 45 - 50 ημερών, υπολογίζοντας ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε στις 24 με 25 Αυγούστου. Σήμερα είναι 9 Οκτωβρίου και κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η 2η αγωνιστική. Όπως αναφέραμε, ο κόουτς του ΠΑΣ μεγάλωσε στη Γερμανία ως παιδί Ελλήνων μεταναστών και εκεί ανατράφηκε ποδοσφαιρικά, σε ένα ποδόσφαιρο που ξέρουν σε βάθος πενταετίας πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν τα εθνικά πρωταθλήματα και όχι όπως εδώ, που ξεκίνησε μετά κόπων και βασάνων ένα πρωτάθλημα, το δεύτερο τη τάξει του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ύστερα διακόπηκε και είναι άγνωστο πότε θα συνεχιστεί.

Υποχρεωτικά βιώνει αυτήν την κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται, μη μπορώντας να κάνει κάτι περισσότερο και περιμένει τις εξελίξεις. Περνώντας και στους ποδοσφαιριστές το μήνυμα ότι ο μόνος δρόμος είναι να κάνουν όλοι υπομονή και να δουλεύουν ακατάπαυστα.

Στο οικονομικό κομμάτι τώρα, ίσως για τον Γιώργο Χριστοβασίλη η φετινή να είναι η πιο δύσκολη χρονιά από τη 12χρονη παρουσία του στα διοικητικά της τοπικής ομάδας. Η ΠΑΕ έχει να βάλει χρήματα στο ταμείο της από τον περασμένο Μάιο που τελείωσε το πρωτάθλημα. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας δεν ήταν οι αναμενόμενες λόγω του υποβιβασμού και τα έσοδα αυτά σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις, οι οποίες είναι πολλές.

Από τον Μάιο μέχρι τώρα όλα αυτά πρέπει να καλυφθούν, χωρίς να έχει η εταιρεία έσοδα. Πάλι καλά που ο ΠΑΣ αντέχει σε αυτή τη μεγάλη κρίση που ενέσκηψε στη Super League 2. Όμως, πόσο ακόμη θα αντέξει αυτό το βαρύ φορτίο;

Η μη εξεύρεση λύσης για τα τηλεοπτικά, επιδεινώνει τα προβλήματα. Αν βρεθεί λύση με την ΕΡΤ και ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα είναι καλύτερα για όλους και ειδικά για τον ΠΑΣ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα δυσκολέψουν τα πράγματα πάρα πολύ. Το άσχημο είναι ότι ακόμη δεν διαφαίνεται συμφωνία. Οι διαφορές είναι μεγάλες και πώς θα γεφυρωθούν.

Ίσως στην παρούσα φάση να ακούγεται καλύτερα αυτό που είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Super League 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος, να πρυτανεύσει η λογική και να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ΕΡΤ και σωματείων για να βρεθεί λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και σε αυτό το πρωτάθλημα, για να αρχίσουν οι αγώνες και να επιστρέψει η κανονικότητα.