Παίζει το μέλλον του ο ΠΑΣ Γιάννινα

Tελευταίες εκτιμήσεις για τον ΠΑΣ Γιάννινα λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2.

Παίζει το μέλλον του ο ΠΑΣ Γιάννινα

Καθώς πλησιάζει ο καιρός για την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2 (χθες η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου), να κάνουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις μας για τον ΠΑΣ Γιάννινα, μέσα από κάποιες… σκόρπιες σκέψεις.

Κατά τις προβλέψεις όλων, η ηπειρώτικη ομάδα συγκαταλέγεται σε αυτές που θεωρούνται φαβορί για άνοδο στη Super League 1. Ο «Άγιαξ» μετά από αρκετά χρόνια θα αλλάξει ρόλο και προσανατολισμό. Στη Super League πάλευε για το αποτέλεσμα, βασικά να μη χάσει, προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του.

Τώρα έχει έναν άλλο ρόλο, πρωταγωνιστικό, να διεκδικεί νίκες εντός και εκτός έδρας, αφού σε ένα δύσκολο και σκληρό πρωτάθλημα 12 ομάδων, μόνο με τρίποντα μπορεί να κάνει την διαφορά και την υπέρβαση προς την κορυφή. Το επισήμανε αυτό από την πρώτη στιγμή και ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, για να το εμπεδώσουν και οι παίκτες του, αποκτώντας νοοτροπία νικητή. Εντάξει, στο ποδόσφαιρο καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη. Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει οι επιτυχίες να είναι πολύ περισσότερες από τις αποτυχίες.

Η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΣ στα περισσότερα φιλικά παιχνίδια δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τον κόσμο. Υπάρχει προβληματισμός, κατά πόσο θα μπορέσει η ομάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι αρκετά «κουμπωμένος» ο κόσμος από την εικόνα των φιλικών αγώνων. Επίσης, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση των άλλων ομάδων.

Ελπίζουν οι Γιαννιώτες ότι θα στρώσει αγωνιστικά η ομάδα και στο πρωτάθλημα θα έχει καλύτερη απόδοση απ’ ότι έχει τώρα. Βέβαια και τα φιλικά έχουν τη σημασία τους, δεν περνούν απαρατήρητα, αλλά δεν αποτελούν κριτήριο για τη μελλοντική πορεία. Υπήρξαν και σεζόν που ο ΠΑΣ πετούσε στα φιλικά και ήταν προβληματικός στο πρωτάθλημα και αντίστροφα. Συνεπώς η ομάδα θα κριθεί στο πρωτάθλημα και όχι από τα τεστ της θερινής προετοιμασίας.

Ο υποβιβασμός ήταν πισωγύρισμα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου», μετά από αξιοπρεπή πορεία 8 χρόνων στη μεγάλη κατηγορία και έξοδο στην Ευρώπη. Σε αυτή την οκταετία βρήκε τη χαμένη του ταυτότητα, αποκαταστάθηκε το κύρος του, κέρδισε λάμψη και ακτινοβολία. Δεν κέρδισε την αγάπη μόνο των Ηπειρωτών αλλά και πολλών φίλων από άλλες περιοχές. Όμως δεν μπόρεσε να έχει την ανάλογη συνέχεια.

Οι συνεχείς πωλήσεις ικανών ποδοσφαιριστών, χωρίς την ανάλογη αναπλήρωση των κενών στο ρόστερ με μεταγραφές από το κάτω ράφι, συνετέλεσαν στη γρήγορη κατάρρευση. Από την έξοδο στην Ευρώπη (2016) και μετά άρχισε η κάθετη πτώση. Παρότι έδειχνε η ομάδα σημάδια κόπωσης, αποδυνάμωσης, δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενισχύσεις για να αποτραπεί, σε συνδυασμό και με τα καίρια χτυπήματα από την πλευρά της διαιτησίας.

Η νέα σεζόν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν κερδίσει την άνοδο, έχει την ευκαιρία να κάνει επανεκκίνηση και να ανοίξει νέο κύκλο παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία. Να γίνει πάλι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» που θα εκπροσωπεί την Ήπειρο και την βορειοδυτική Ελλάδα στην Α’ Εθνική, όπως έκανε επί σειρά ετών. Αν όμως δεν πετύχει άνοδο, το πισωγύρισμα θα είναι μεγαλύτερο από το φετινό, με κίνδυνο να επιστρέψει στα «πέτρινα χρόνια» περασμένων εποχών. Κάτι που δεν θέλουν να θυμούνται ούτε ως εφιάλτη στα όνειρά τους οι χιλιάδες φίλοι της ομάδας.