Αυγενάκης: «Όταν αρχίσει πάλι η Β΄Εθνική θα ξαναμιλήσουμε»

Για έλλειψη διαφάνειας στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής έκανε λόγο ο Λευτέρης Αυγενάκης. Πώς προχωρά το θέμα της νέας ΚΥΑ για τα χρήματα του στοιχήματος. 

Αυγενάκης: «Όταν αρχίσει πάλι η Β΄Εθνική θα ξαναμιλήσουμε»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε σε σκιές που υπάρχουν στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής σε ό,τι αφορά θέματα διαιτησιών αλλά και ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ότι για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα οι επαφές θα αρχίσουν μόλις αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος, ενώ τόνισε ότι οι υγιείς ΠΑΕ δεν κινδυνεύουν λόγω τρόπων προστασίας τους που εξ΄αρχής είχαν προνοηθεί.

Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε:

«Δέχομαι κρούσεις για να τους συναντήσω με επιχειρήματα ότι η απόφαση περί αναστολής, που πήραν, ήταν υποκινούμενη από μεγαλόσχημο ποδοσφαιρικό παράγοντα και άλλες δικαιολογίες. Είναι ξεκάθαρο, το ξαναλέω, ότι διάλογος θα υπάρξει εκ νέου μόνο εφόσον επιστρέψουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Κι αφού αποδεχτούν επίσημα, όπως π.χ. έκανε η λίγκα του μπάσκετ, ότι δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν ομάδες χωρίς εγγυητική επιστολή και πιστοποιητικό συμμετοχής από την ΕΕΑ, ούτε ομάδες που εμπλέκονται σε πιθανή χειραγώγηση αγώνων, έως ότου οι υποθέσεις να διαλευκανθούν πειθαρχικά. Θα έπρεπε οι ίδιοι να σπεύδουν να προφυλάξουν το πρωτάθλημά τους, που είναι υπό επιτήρηση με τα χαμηλότατα όρια επιτρεπόμενου στοιχηματισμού τα οποία έχει επιβάλλει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, χαρακτηρίζοντάς το “άκρως επικίνδυνο” και όχι να απαιτούν κιόλας 8 εκατ. ευρώ.

Είναι προκλητικό να κουνάς το δάκτυλο και να σταματάς να παίζεις, αντί να φροντίζεις για να είναι το πρωτάθλημά σου όσο γίνεται καθαρό. Oυδέποτε δεσμεύτηκα για συγκεκριμένα νούμερα και ποσά απέναντί τους. Κι όσο κι αν επιχειρούν διαστρέβλωση, δεν περνάει. Η κοινωνία καταλαβαίνει. Όταν υπάρχει θέμα με τη διαιτησία και κάνουν πως δεν είδαν, όταν υπάρχουν αναφορές για χειραγωγημένα παιχνίδια και κάνουν πως δεν είδαν, όταν για την ΕΕΕΠ το πρωτάθλημά τους είναι “άκρως επικίνδυνο” για λόγους χειραγώγησης αγώνων… Αυτά είναι τα κριτήρια και τα γνωρίζουν. Τα γνωρίζει ο εκπρόσωπός του, ο κ. Λεουτσάκος.

Αν δεν προφυλάξουν οι ίδιοι το προϊόν τους να μην απαιτούν. Eιναι προκλητικό να κουνούν το δάχτυλο στο κράτος. Και τι κάνουν; Σταματούν το πρωτάθλημα αντί να πουν κι ευχαριστώ. Όσοι θιχθούν από αυτήν την απόφαση είναι διασφαλισμένοι και μέσω της εγγυητικής επιστολής και μέσω άλλων τρόπων, για τους οποίους έχουμε προνοήσει. Δεν ξέρω αν αποφάσισαν αυθόρμητα ή είναι υποκινούμενοι. Εμείς προχωράμε την ΚΥΑ για τις υπόλοιπες λίγκες και όταν αποφασίσουν εδώ θα είμαστε.

Να αποδεχθούν την πρoϋπόθεση για καθαρό πρωτάθλημα από το να μας κουνάνε το δάχτυλο και να ζητούν μέσω τρίτων συναντήσεις με τους πιο ήρεμους ή τους πιο άγριους. Αν επιστρέψουν στο πρωτάθλημα, θα γυρίσουν και στο τραπέζι της συζήτησης και να αποδεχθούν τους όρους. Ουδέποτε είπα για ποσά.

Δεν φαίνεται να υπάρχει καθαρό πρωτάθλημα στη Σούπερ Λίγκα 2 και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι φορείς και τα στοιχεία. Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αρκετά το ψέμα. Η κοινωνία θέλει καθαρό ποδόσφαιρο. Έχουμε εικόνα ως προς τα χειραγωγημένα παιχνίδια»

Όπως ενημέρωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού:

«Oλοκληρώνεται η σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την κατανομή του ποσού των 66 εκατ. ευρώ για το 2023. Υπογράφεται από τον κ. Αυγενάκη και αύριο Τετάρτη (8/2/2023) φεύγει για να συνυπογράψουν οι αρμόδιοι συνάδελφοι από το οικονομικό επιτελείο (ο Υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός, Απόστολος Βεσυρόπουλος).

Θα ακολουθήσει η εκταμίευση για τις ΑΑΕ (Super League 1, Basket League, Volley League), για τα περίπου 5.800 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και για τις Εθνικές μας Ομάδες όλων των Ομοσπονδιών, Ολυμπιακών, Παραολυμπιακών και μη Ολυμπιακών Αθλημάτων, καθώς και για την ΕΟΕ και την ΕΠΕ (προΟλυμπιακές και προΠαραολυμπιακές προετοιμασίες).

Θα εισπράξουν όλοι πλην της Super League 2, η οποία διέκοψε το πρωτάθλημά της, ενώ είχαν προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα -με όλες τις Λίγκες παρούσες- οι συζητήσεις για τα διαφανή κριτήρια κατανομής των ποσών στον επαγγελματικό αθλητισμό και αναμένονταν έπειτα από 48 ώρες, όπως οι ίδιοι είχαν ζητήσει, για να συνεχιστεί ο διάλογος…».