Περικλής Αμανατίδης: «Γι' αυτό έχει δίκαιο ο Ολυμπιακός περί διαιτησίας»

«Το πρόβλημα είναι ότι έχει αλλάξει 2 και 3 φορές αγωνιστικό σκεπτικό ο Ολυμπιακός από το καλοκαίρι». Συνέντευξη του Περικλή Αμανατίδη στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου

Περικλής Αμανατίδης: «Γι' αυτό έχει δίκαιο ο Ολυμπιακός περί διαιτησίας»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο προπονητής της Αναγέννησης Καρδίτσας Περικλής Αμανατίδης στο «ΦΩΣ». Γίνεται η... σφαγή της Θεσσαλίας με Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο.

Η Αναγέννηση Καρδίτσας είναι ιστορικό σωματείο και λαοφιλής σύλλογος, την αγαπάει όλος ο νομός, πάνε πολλοί στο γήπεδο, έβγαλε ανακοίνωση η διοίκηση της ομάδας ότι «δυστυχώς οι καταγγελίες της ΠΑΕ Ολυμπιακός επιβεβαιώνονται». Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε για όλα τα θέματα ο προπονητής Περικλής Αμανατίδης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/12/2023

Χαμός γίνεται στον όμιλο, στην πρώτη θέση ο ΠΑΟΚ Β' που δεν ανεβαίνει και διεκδικούν την άνοδο ο επίσης πρώτος Πανσερραϊκός με 16 βαθμούς, στη δεύτερη θέση εσείς στην Αναγέννηση, μαζί και η Λάρισα με 15 βαθμούς, αλλά εσείς έχετε ένα ματς λιγότερο. Μετά η Νίκη Βόλου με 13 βαθμούς, παράπονα από τη διαιτησία έχουν όλοι, γίνεται η... σφαγή της Θεσσαλίας με Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο.

Θέμη, εξ αρχής ο όμιλος ήταν αμφίρροπος, αυτές οι ομάδες που ανέφερες έχουν καλούς παίκτες, έχουν κόσμο, έχουν δυναμική.

Ποιος θα ανέβει;

Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί! Θα έβαζα και τον Ηρακλή σε αυτές τις ομάδες, παρότι έχει μείνει πίσω. Όλες μπορούν να ανέβουν.

Πού ποντάρεις εσύ για την ομάδα σου;

Έχουμε δυνατό σύνολο και ομοιογένεια, γιατί κρατήσαμε κορμό από πέρυσι και θα μπούμε σε ένα καταπληκτικό γήπεδο με τον κόσμο μας που θα μας δώσει δύναμη. Μέχρι τώρα παίζαμε σε άλλες έδρες, το γήπεδό μας όμως ετοιμάστηκε. Όλος ο κόσμος στον νομό Καρδίτσας υποστηρίζει την Αναγέννηση.

Αδικείται που δεν έχει παίξει ποτέ στην Α' Εθνική.

Αδικείται γιατί έχει 118 χρόνια Ιστορία! Είναι το πιο παλιό σωματείο της Θεσσαλίας. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, αυτό είναι το όνειρο, να ανεβάσουμε για πρώτη φορά την Αναγέννηση Καρδίτσας στην πρώτη κατηγορία. Η διοίκηση έχει βάλει τις βάσεις ώστε αυτό το όνειρο να γίνει πραγματικότητα και πιστεύω ότι θα το κάνουμε πράξη.

Από το τοπικό δεν πήρε την ομάδα ο Παπαδημητρίου;

Εδώ και 3 χρόνια ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας νέος άνθρωπος, έχει βάλει πολλά λεφτά στην ομάδα, είναι φιλόδοξος, έχει αναμορφώσει τον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο με την πρώτη ομάδα, αλλά και με τις ακαδημίες, έχει μαζέψει στην Κ-19 ό,τι καλύτερο υπάρχει στον νομό, έχει κάνει επενδύσεις στο γήπεδο, στο προπονητικό κέντρο, η παρουσία του κρίνεται άκρως επιτυχημένη.

Πόσων ετών είναι;

36.

Με τι ασχολείται;

Συνεργάζεται με την ΤΕΡΝΑ, έχει τεχνική εταιρεία, ασχολείται και με άλλα πράγματα, ζωοτροφές κ.λπ. Αξίζει τη στήριξη όλου του νομού.

Ποιος παίκτης είναι MVP ως τώρα;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω, έχουμε δεχτεί μόνο 3 γκολ. Έχουμε πολλούς καλούς παίκτες, μόνο έναν ξένο, τον Ριέρα, που ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, αδερφός του Ριέρα που είχε παίξει στον Ολυμπιακό. Έχουμε Έλληνες έμπειρους αλλά και νέους, είναι ένα καλό μείγμα, φέραμε και παίκτες με καταγωγή από την Καρδίτσα που γύρισαν για να βοηθήσουν τον τόπο τους.

Λίγο πιο πολύ ποιον αντίπαλο υπολογίζεις ως διεκδικητή της ανόδου;

Όλους αυτούς που ανέφερα πριν τους σεβόμαστε.

Γιατί έβγαλε ανακοίνωση η ομάδα σας ότι οι καταγγελίες του Ολυμπιακού επιβεβαιώνονται;

Αυτό έγινε μετά το τελευταίο ματς στον Αλμωπό Αριδαίας, όπου χάσαμε 1-0 με πολύ κακή διαιτησία. Βλέπουμε κι άλλα τέτοια φαινόμενα στην κατηγορία, πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα, αφήνει σκιά στο πρωτάθλημα. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το πράγμα, δεν πάει άλλο. Η ανακοίνωση εκφράζει τα συναισθήματα μιας ομάδας που προσπαθεί μέσα στο γήπεδο, αλλά κάποιοι μάλλον έχουν προαποφασίσει κάτι άλλο... Αδικούν την προσπάθεια των παικτών, των προπονητών, των φιλάθλων και πάνω απ' όλα των ανθρώπων που με ιδιωτική πρωτοβουλία βάζουν τα λεφτά τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πιστεύεις ότι πρόκειται για ανεπάρκεια των διαιτητών στην κατηγορία αυτή ή για πρόθεση;

Πολλές φορές προσπαθούμε να εξηγούμε κάποια λάθη ότι είναι ανθρώπινα, αλλά κάποιες στιγμές είναι τόσο εξόφθαλμα που δεν εξηγούνται! Υπάρχει και μη ικανοποιητική εκπαίδευση των διαιτητών, αλλά υπάρχουν και σκιές με αυτά που βλέπουμε. Πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από τους φορείς, είναι θέμα βούλησης.

Ποιους φορείς;

Τη διοργανώτρια αρχή, την ομοσπονδία και την Πολιτεία.

Η Πολιτεία τι μπορεί να κάνει;

Θεσμικά μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός των παραγόντων που επενδύουν τα λεφτά τους στο ποδόσφαιρο, να παίζεται το παιχνίδι επί ίσοις όροις. Βλέπετε, τόση ώρα δεν μιλάμε για ποδόσφαιρο, αλλά για θέματα για τα οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε.

Η ανακοίνωση έλεγε ότι μπορεί να φύγει η ομάδα από το πρωτάθλημα, όχι από ένα ημίχρονο μόνο όπως έκανε ο Ολυμπιακός.

Αυτό δεν το γνωρίζω και δεν θέλω να το σκέφτομαι... Είναι σαφής η ανακοίνωση της διοίκησης. Δεν θέλω να πάρω θέση σε αυτό.

Υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που σπρώχνεται στον όμιλο;

Εγώ θα μιλήσω μόνο για τη δική μου ομάδα. Είμαι προσηλωμένος σε αυτό το κομμάτι. Το πρωτάθλημα έχει πολλές αγωνιστικές, αν υπάρχει ομάδα που σπρώχνεται αυτό θα φανεί... Κρίμα όμως, γιατί αν φτάσουμε να γίνει ένα πρωτάθλημα χωρίς ενδιαφέρον και χωρίς κίνητρο, θα είναι ό,τι χειρότερο.

Ο στοιχηματισμός πιστεύεις είναι αναμεμειγμένος;

Δεν το πιστεύω προσωπικά. Θα ήταν μια μεγάλη ήττα αν συμβαίνει αυτό στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές η σκέψη περί στοιχηματισμού είναι μια εύκολη οδός για να δικαιολογούμε κάποια πράγματα...

Είναι προβληματικό το πρωτάθλημα με μεγαλύτερο καραγκιοζιλίκι ότι αργεί πάρα πολύ να αρχίσει;

Εμείς κάναμε 3 μήνες προετοιμασία! Συμφωνώ ότι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να σταματήσει. Κοντεύει να γίνει... θεσμός να αλλάζει συνεχώς ο προγραμματισμός, να αναβάλλονται συνεχώς οι πρεμιέρες, να κρίνονται πολλά ματς στα διαιτητικά δικαστήρια. Δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα σε επενδυτές και χορηγούς, είναι τοπίο που τους αποτρέπει. Και μετά αναγκάζονται να κάνουν πολύ πυκνό το πρόγραμμα για να χωρέσουν τους αγώνες. Είναι πολύ λάθος αυτό που γίνεται. H Β' Εθνική έπρεπε να είναι προάγγελος για την πρώτη κατηγορία. Δεν είναι περιβάλλον αυτό για να προβληθεί το προϊόν, δυστυχώς.

Το γήπεδο της Αναγέννησης Καρδίτσας πόσους χωράει;

3.500 κόσμο τώρα, είναι κλειστή η ανατολική εξέδρα επί χρόνια. Ο κόσμος μας θα το γεμίζει αν πηγαίνει καλά η ομάδα, η Αναγέννηση έχει δυναμικό κοινό. Όλα εξαρτώνται όμως από την πορεία της ομάδας, το ποδόσφαιρο είναι ανταποδοτικό, δίνεις- παίρνεις.

Αν ανέβετε στη Σούπερ Λίγκα πού θα παίζετε; Πληροί τις προδιαγραφές η έδρα σας;

Με μεγάλες παρεμβάσεις θέλω να πιστεύω ότι θα είναι εντάξει.

Κι αν δεν γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στο γήπεδο, πού θα παίζετε;

Αυτό είναι μια καλή ερώτηση, είναι και δική μου ερώτηση. Δεν το γνωρίζω. Έχουν ωριμάσει πάντως οι συνθήκες για την Καρδίτσα ώστε να κάνει η ομάδα το δικό της γήπεδο στον δικό της χώρο! Έχει μία έκταση η ομάδα στην οποία μπορεί να κατασκευαστεί ένα μικρό σύγχρονο γήπεδο. Το αξίζει αυτός ο σύλλογος, το αξίζει η περιοχή. Το δικαιούται η Καρδίτσα ως νομός και ως παραγωγή αθλητών. Μην ξεχνάμε ότι το παρόν γήπεδο θα λέγεται «Αντιγόνη Ντρισμπιώτη». Θα μπορούσε αυτό το γήπεδο να εξυπηρετεί τα άλλα αθλήματα και η ποδοφαιρική ομάδα να έχει άλλο δικό της σύγχρονο γήπεδο.

Πού είναι η έκταση που λες;

Στις παρυφές της πόλης. Έκταση της ομάδας. Μπορεί να φτιαχτεί εκεί ένα μικρό σύγχρονο γήπεδο. Έτσι γράφονται οι Ιστορίες στις ομάδες.

Προπονήσεις πού κάνετε;

Στο αθλητικό μας κέντρο, στο οποίο η διοίκηση Παπαδημητρίου έχει κάνει μεγάλα έργα, έχει πλέον 3 γήπεδα, τα 2 είναι πολύ καλά, στο ένα προπονούνται οι ακαδημίες. Έχει επενδύσει στο αθλητικό κέντρο, θέλει λίγα ακόμα για να γίνει ένα στολίδι. Έχει κάνει και μία μπουτίκ στο κέντρο της πόλης που είναι φανταστική.

Φυσικό χλοοτάπητα έχουν και τα 3 γήπεδα;

Ναι. Όπως πρέπει.

Μέχρι να φτιαχτεί ο χλοοτάπητας στην έδρα σας πού παίζατε;

Στη Λάρισα, είτε στο Αλκαζάρ είτε στο Αρίνα, παίξαμε κι ένα ματς στο Πανθεσσαλικό στον Βόλο. Ευελπιστούμε με τον Ηρακλή το επόμενο ματς να το παίξουμε στην κανονική μας έδρα στην Καρδίτσα, ο κόσμος περιμένει πώς και πώς.

Τον τίτλο στη Σούπερ Λίγκα ποιος θα τον πάρει; Μην μου πεις κλισέ, θέλω ξεκάθαρη πρόβλεψη.

Είναι δύσκολη η απάντηση.

Για τα δύσκολα είστε οι προπονητές.

Νομίζω ότι το προβάδισμα το έχει ο Παναθηναϊκός.

Ακόμα και αν χάσει σε λίγες μέρες στην έδρα της ΑΕΚ;

Ναι, νομίζω θα έχει πάλι προβάδισμα. Πάντως μετά τη διακοπή του Μουντιάλ που είναι πρωτόγνωρη κατάσταση εν μέσω πρωταθλήματος, θα έχουν όλες οι ομάδες βαθμολογικές απώλειες, το βλέπουμε ήδη αυτό.

Ο Ολυμπιακός έχει μια ανισορροπία με πολλά «δεκάρια» παικταράδες, αλλά έλλειψη εξτρέμ και σπουδαίων παικτών στην άμυνα;

Είναι πολύ σημαντική η ισορροπία στο ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έχει σίγουρα καλούς παίκτες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχει αλλάξει 2 και 3 φορές σκεπτικό από το καλοκαίρι. Ενώ είχε μια σταθερότητα τα προηγούμενα χρόνια με ίδιο προπονητή, ίδιο πλάνο, κορμό και στυλ παιχνιδιού. Πρέπει να πιστέψουν πάλι σε ένα πλάνο και να το στηρίξουν.

Αυτό είναι το ατού του Παναθηναϊκού;

Αυτήν τη στιγμή αυτό εκμεταλλεύεται ο Παναθηναϊκός. Είναι μια ομάδα με το ίδιο σκεπτικό από πέρυσι, δουλεμένη στο ίδιο πλάνο, βλέπουμε λοιπόν ότι και στις μέρες που δεν πιάνει καλή απόδοση παίρνει τους βαθμούς.

Η άμυνα είναι η αρχή των πάντων στο ποδόσφαιρο;

Η άμυνα σήμερα παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση ενός αποτελέσματος. Η αμυντική λειτουργία σε όλο το γήπεδο. Όμως παραμένει σημαντικό να έχεις και γεμάτη επίθεση, να έχεις πολλά «χαρτιά» να αλλάξεις για να κυνηγήσεις το γκολ και τη νίκη.

Οι τραυματισμοί των Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Μάνταλου στην ΑΕΚ πώς θα αναπληρωθούν;

Οι ομάδες πρέπει να προετοιμάζονται γι' αυτό το ενδεχόμενο και να έχουν βάθος στο ρόστερ. Το βλέπουμε σε όλα τα μεγάλα κλαμπ στον κόσμο. Έχει κόστος βέβαια να έχεις μεγάλο ρόστερ. Οι παράγοντες δεν πιστεύουν πολύ στο κομμάτι που θα πω αλλά είναι πολύ σημαντικό: Το κομμάτι της σωστής αποκατάστασης, της πρόληψης, του ιατρικού επιτελείου, των μέσων που κάνει μια ομάδα προπόνηση, του σωστού αγωνιστικού χώρου. Σε αυτά επενδύουν τα μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη.

Οι τραυματισμοί έρχονται πιο πολύ από απροπονησιά ή από υπερπροπόνηση;

Οι καινούργιοι παίκτες πιο πολύ αυτοτραυματίζονται. Από την πίεση και από όλο το περιβάλλον. Δεν υπάρχει απροπονησιά πλέον. Όταν βλέπεις χιαστούς και αχίλλειους τένοντες που είναι οι πιο σημαντικοί τραυματισμοί, είναι από αυτοτραυματισμούς και όχι από αντίπαλο. Είναι ο δικός τους μηχανισμός που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το σώμα. Είναι και άτυχες στιγμές, αλλά είναι και τα κομμάτια που ανέφερα πιο πριν.

Φορτούνης; Σου φαινόταν περίεργο που είχε εξαφανιστεί;

Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει γίνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι ξεχωριστός με τον τρόπο που παίζει, είναι καταπληκτικός παίκτης. Έχει κι άλλα να δώσει.

Το είδες το ματς του Ολυμπιακού στα Γιάννινα;

Το είδα, ναι.

Δέχτηκε έντονη κριτική ο Μίτσελ.

Για εμάς τους προπονητές όλα τα θέματα σχεδόν έχουν να κάνουν με το αποτέλεσμα. Αν νικήσεις, τα αγωνιστικά προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλάκι. Ενώ αν χάσεις βαθμούς, ακόμα και καλά να παίξεις, αναδεικνύονται προβλήματα. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή είναι το αποτέλεσμα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ξέρει καλύτερα την ομάδα του.

MVP της ΑΕΚ φέτος;

Ο Λιβάι Γκαρσία.

Ο Αραούχο σού κάνει εντύπωση πώς παίζει; Έχει θυσιάσει τον εαυτό του.

Ο Αραούχο δίνει ένα μήνυμα στην ίδια του την ομάδα! Αποθεώνει την ομαδικότητα. Είναι πολύ θετική η συμβολή του και έχει εκμεταλλευτεί αυτήν τη συνεισφορά του η ΑΕΚ.

Τι σου αρέσει πιο πολύ στην περιοχή της Καρδίτσας;

Είναι ένας καταπληκτικός νομός, το πρώτο πράγμα που αξίζει να επισκεφτείς είναι η Λίμνη Πλαστήρα που είναι τοπίο μαγικό. Έχει και άλλα μέρη πανέμορφα, έχουν μία κουλτούρα ποδηλάτου τόσο στην Καρδίτσα όσο και στα γειτονικά Τρίκαλα, οι ρυθμοί της περιοχής είναι ανθρώπινοι.

Έχεις αίσθηση ποια μεγάλη ομάδα υποστηρίζουν πιο πολύ οι οπαδοί στην Καρδίτσα;

Έχει διάφορους εδώ, αλλά οι Ολυμπιακοί είναι πολλοί σε όλη τη Θεσσαλία. Έχει όμως και Παναθηναϊκούς, έχει και ΑΕΚτσήδες επειδή κάποιοι παίκτες που βγήκαν από την Αναγέννηση έπαιξαν στην ΑΕΚ.

Έχεις ανεβάσει κατηγορία πολλές ομάδες. Γιατί δεν έχεις εμφανιστεί ακόμα στην πρώτη κατηγορία;

Αυτή είναι μια ερώτηση για την οποία έχω μια απάντηση, αλλά δεν θέλω να την πω δημόσια. Έχω πάρει 11 πρωταθλήματα στις κατηγορίες κάτω από τη Σούπερ Λίγκα. Πάντα θέλω να δουλεύω σε ένα περιβάλλον που μου αρέσει. Θα γίνει κι αυτό.