Ο γενικός αρχηγός του Ηρακλή Τάσος Κατσαμπής: «Μόνος στόχος η άνοδος»

«Έχω σπάσει και τα δύο ζυγωματικά, έχω κάνει έξι χειρουργεία στο πρόσωπο και ένα στο μπράτσο στο οποίο μου έβαλαν τιτάνιο μέσα. Είναι ακόμα στο μπράτσο μου. Στο αεροδρόμιο όποτε περνάω από μηχάνημα χτυπάει! Και βίδες έχω ακόμα στο πρόσωπο, κάτω από το μάτι. Ο Ηρακλής θα επιστρέψει εκεί που ανήκει».

Ο γενικός αρχηγός του Ηρακλή Τάσος Κατσαμπής: «Μόνος στόχος η άνοδος»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O Ηρακλής φέτος είναι ένα από τα φαβορί για να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Μίλησα με τον γενικό αρχηγό του Ηρακλή, Τάσο Κατσαμπή, ο οποίος σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 38, έκανε μεγάλη καριέρα με 450 συμμετοχές, πήρε δύο Κύπελλα με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ, είναι σημαία του Ηρακλή, έχει ακόμα λάμες και βίδες στο πρόσωπο! Και σπάνια μιλάει. Άνοιξε την καρδιά του και είπε τα πάντα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/7/2022

Πόσα χρόνια έπαιξες στον Ηρακλή;

Εννιά χρόνια.

Στις άλλες ομάδες;

Τέσσερα χρόνια στον Πανιώνιο, τέσσερα στον ΠΑΟΚ, πριν ήμουν στον Αχαρναϊκό δύο χρόνια και πιο πριν στον Ηρακλή Νέου Ηρακλείου. Πάλι με μπλε-άσπρα τότε. Άρχισα με το Η και τελείωσα πάλι με το Η!

Νεοηρακλειώτης είσαι;

Ναι, το πατρικό μου είναι εκεί. Δούλευα ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων μέχρι τα 19 μου και έπαιζα ποδόσφαιρο ταυτόχρονα.

Πόσες συμμετοχές έχεις;

Αν βάλεις και τα Κύπελλα, είναι πάνω από 600. Στο πρωτάθλημα είναι πάνω από 450. Και γκολ γύρω στα 50. Έπαιζα αμυντικό χαφ στον Ηρακλή στη Β' Εθνική και είχα βγει πρώτος σκόρερ με 11 γκολ!

Πες τις θέσεις στις οποίες έπαιξες.

Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, ο Αναστασιάδης με γύρισε στόπερ. Στην εθνική ομάδα έπαιξα εννιά φορές μέχρι και δεξί μπακ με τον Ρεχάγκελ. Έβαλα και ένα γκολ με την Εθνική.

Και δύο Κύπελλα.

Με τον Πανιώνιο απέναντι στον Παναθηναϊκό και με τον ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Πιο δύσκολες στιγμές;

Έχω σπάσει και τα δύο ζυγωματικά, έχω κάνει έξι χειρουργεία στο πρόσωπο και ένα στο μπράτσο στο οποίο μου έβαλαν τιτάνιο μέσα.

Είναι ακόμα εκεί;

Είναι ακόμα στο μπράτσο μου. Και στο αεροδρόμιο όποτε περνάω από μηχάνημα χτυπάει! Και βίδες έχω ακόμα στο πρόσωπο, κάτω από το μάτι. Για τον Ηρακλή τα πιο πολλά.

Η πιο αξέχαστη στιγμή της καριέρας σου;

Με στιγμάτισε αυτό που θα σου πω. Όταν έβαλα το γκολ στην Ξάνθη και παρέμεινε ο Ηρακλής στην Α' Εθνική. Δεν έπρεπε να παίξω γιατί είχα σπάσει το χέρι μου. Ήμουν με παραπανίσια κιλά, αντί να παίξω σε έξι μήνες έπαιξα σε δυόμισι! Γύρισε στον πάγκο ο Γιοβάνοβιτς μόλις έληξε το α' ημίχρονο, μας κοίταξε και είπε «ποιον να βάλω;». Και του λέω «βάλε εμένα, κόουτς»! Με κοίταγε με έκπληξη. Από την προηγούμενη μέρα είχα ένα προαίσθημα ότι κάτι θα συμβεί και θα περάσει από εμένα.

Τι έγινε λοιπόν;

Με έβαλε και με το γκολ μου σώθηκε ο Ηρακλής.

Τι προπονητής είναι ο Γιοβάνοβιτς;

Από τότε φαινόταν ότι θα έκανε σοβαρή δουλειά όπου θα ήταν. Ένας προπονητής πρέπει να εμπνέει τους παίκτες. Αυτός το κάνει. Είναι αληθινός, κάνει πολλή και καλή προπόνηση και έχει γνώσεις στο κοουτσάρισμα. Έρχεται πολύ κοντά στους παίκτες, τόσο όμως όσο πρέπει. Όπως και εγώ στη δουλειά μου. Σε φέρνω τόσο κοντά μου όσο πρέπει. Αν υπερβείς το όριο, έχει και πρόστιμα.

Κλάμα για το ποδόσφαιρο;

Με εκείνο το γκολ που σου είπα. Δεν μπορούσα να κρατήσω τους λυγμούς. Πανηγυρίζαμε, αλλά δεν είχε τελειώσει ακόμα το ματς της Κέρκυρας με τον Παναθηναϊκό. Αν κέρδιζε η Κέρκυρα, θα σωνόταν εκείνη. Ήταν 5 λεπτά με κλάματα και όταν έληξε αγκαλιαζόμασταν σαν μικρά παιδιά. Άκου τώρα και το άλλο.

Σου είπε ο Μάκης ότι θέλω τέτοια ωραία μού φαίνεται.

Το ματς εκείνο ήταν 13 Μάη. Στις 13 Μάη είναι η επέτειος του γάμου με τη γυναίκα μου και στις 13 Μάη γεννήθηκε η κόρη μου! Και τώρα στις 30 Ιούλη έχουμε γενέθλια και εγώ και η γυναίκα μου! Γεννηθήκαμε την ίδια μέρα.

Έλα ρε.

Τα... έχω κάνει έτσι ώστε να μην τα ξεχνάω (γελάει).

Γιατί σταμάτησες στα 38;

Σταμάτησα στα 37,5, ενώ ήθελα να παίζω και μετά τα 40! Όμως είχα πολλά χτυπήματα στο κεφάλι επειδή παθιαζόμουν πολύ. Είχα και βίδες κάτω από το μάτι. Μου είπαν «πρόσεχε».

Ο στόχος του Ηρακλή φέτος;

Ο στόχος του Ηρακλή είναι η άνοδος και μόνο. Ως ποδοσφαιριστής έτυχε πολλές φορές να ξεκινάω προετοιμασία και να έχω μόνο παιδάκια. Όμως ως Τάσος έλεγα «πάμε για το πρωτάθλημα»! Αυτή ήταν η νοοτροπία μου πάντα. Ο Ηρακλής ως όνομα και ως Ιστορία είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί. Ξέρουμε όλοι πώς έπεσε ο Ηρακλής και πώς βρίσκεται σε αυτές τις κατηγορίες. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν φταίνε και άνθρωποι που πέρασαν από τον Ηρακλή.

Ποιον θεωρείς καλύτερο προπονητή που είχες στην καριέρα σου;

Τον Γιοβάνοβιτς.

Όχι τον Μπάγεβιτς;

Τον Γιοβάνοβιτς. Επίσης τον συχωρεμένο Ανδρέα Μιχαλόπουλο που είχα στον Πανιώνιο και τον Πεντράθα του Ηρακλή, ο οποίος είχε έρθει από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και μαζί του καταλάβαμε ότι δεν ξέραμε τίποτα! Νομίζαμε ότι ξέραμε, αλλά δεν ξέραμε. Βοηθό του είχε τον Μπορέλ, ο οποίος τώρα είναι βοηθός του Γκουαρντιόλα...

Γιατί δεν έδινες συνεντεύξεις;

Ήμουν παιδί ταπεινό. Δούλευα μόνο και δεν μιλούσα. Απέφευγα τη δημοσιότητα. Και το πλήρωσα διότι εσείς οι δημοσιογράφοι θέλετε να μαθαίνετε... Αλλά έτσι ήμουν εγώ ως άνθρωπος, ντροπαλός.

Οικονομικά έχετε εξασφαλίσει στον Ηρακλή τα απαραίτητα;

Είναι ένας άνθρωπος αυτήν τη στιγμή που μας έχει εγγυηθεί ότι το μπάτζετ που χρειαζόμαστε υπάρχει.

Ποιος βάζει τα λεφτά; Μόνο ο Ευγενίου;

Ο κ. Ευγενίου είναι ο βασικός χρηματοδότης, αλλά εκκρεμεί μία συνάντηση με τον Τομ Παπαδόπουλο. Είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν γνωρίζω καλά και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ. Εγώ είμαι ο υπεύθυνος του αγωνιστικού τμήματος.

Πες μου για τον προπονητή.

Τον Κώστα Γεωργιάδη τον ήξερα από τον Αγροτικό Αστέρα που είχα συνεργαστεί ένα διάστημα. Τον ζω καθημερινά, είναι παιδί που έχει γνώσεις και διψάει για το ποδόσφαιρο. Πιστεύω σε αυτόν. Δουλεύουμε πολύ, είμαστε στο γήπεδο από το πρωί μέχρι το βράδυ, θέλουμε να δώσουμε θέαμα, να ξεδιψάσει ο κόσμος του Ηρακλή, να βάζει γκολ ένας και να αγκαλιάζονται όλοι στην ομάδα, αυτά θέλουμε να περάσουμε στο τμήμα. Και έχει ένα πολύ καλό τιμ ο προπονητής. Βγαίνει αυτό που θέλουμε, αυτό που θέλουν οι παίκτες, αυτό που θέλει ο κόσμος.

Μεταγραφές; Μαθαίνω ότι πρέπει να βρείτε καλό φορ.

Ήδη έχουμε πάρει καταξιωμένους παίκτες που έχουν παίξει και στην Α' και στη Β' Εθνική, φτιάξαμε έναν κορμό από πέρσι, έδειξαν ότι μπορούν τη νέα χρονιά να κάνουν πρωταθλητισμό και τους ενισχύσαμε. Έχουμε το πρόβλημα της μη αδειοδότησης, αλλά δεν μας επηρεάζει, δυο τρεις μεταγραφές θέλουμε ακόμα, ψάχνουμε τους κατάλληλους.

Στολτίδη πρόλαβες συμπαίκτη στον Ηρακλή;

Ναι, την τελευταία χρονιά πριν πάει στον Ηρακλή.

Βελτιώθηκε στον Ολυμπιακό ή ήταν υποτιμημένος στον Ηρακλή;

Ήταν σχεδόν ίδιος στον Ηρακλή. Στον Ολυμπιακό οι παίκτες παίρνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα. Βέβαια εξελίχθηκε κιόλας. Πάντως από τον Ηρακλή ήταν ένα παιδί που δούλευε πολύ, ήταν το οξυγόνο της ομάδας! Τα πνευμόνια της ομάδας!

Κορυφαίος συμπαίκτης για εσένα στον Πανιώνιο;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Η ομάδα που πήραμε το Κύπελλο ήταν ένας κι ένας. Σαπουντζής, Ναλιτζής, Καμίτσης, Φύσσας, Στρακόσια, Θεόφιλος Καρασαββίδης, Μένταν, Μπουγάς. Οι πιο πολλοί μετά το Κύπελλο πήραμε μεταγραφή.

Κορυφαίος συμπαίκτης στον ΠΑΟΚ;

Γεωργιάδης, ο Γ.Χ. Όμως μου άρεσε πολύ ο Ομάρ Τετράντζε. Ήταν το Α και το Ω! Ήταν αμυντικό χαφ που του έδινες την μπάλα και έλεγες «πάω για καφέ τώρα»! Τόσο σίγουρος ήμουν όταν του έδινα την μπάλα ότι δεν θα τη χάσει.

Πιο δύσκολος αντίπαλος επιθετικός; Παίκτης που όταν είχες να παίξεις μαζί του το σκεφτόσουν ανήσυχος;

Ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε χαμηλό κέντρο βάρους, ήταν απρόβλεπτος, ήταν παίκτης που έλεγες «σήμερα έχω δύσκολο έργο». Ο Βαζέχα επίσης. Άλλος αυτός ο Βαζέχα!

Ο Τζιοβάνι;

Θα σου τον έλεγα, αλλά μου έσπασε τα μούτρα. Κι έχω ακόμα τις βίδες. Δεν ζήτησε συγγνώμη. Ήταν όμως μεγάλος παίκτης, τι να λέμε. Τζιοβάνι και Ριβάλντο μεγάλοι παίκτες και τρομερό μπραντ νέιμ. Να σου πω κάτι που δεν το πιστεύει όποιος το ακούσει; Δεν έχω δεχτεί κόκκινη στην καριέρα μου!

Γούρια είχες;

Μόνο ένα καλτσάκι της κόρης μου που το είχα ως περικάρπιο, τότε που επιτρεπόταν.

Πες μου αξέχαστα περιστατικά με τον κόσμο, είτε καλά είτε κακά.

Τότε στην Ξάνθη που σώθηκε ο Ηρακλής είχαν κόψει τους δρόμους και πήγαινε ο κόσμος μέσα από ρέματα και ξερά ποτάμια! Περνούσανε τα μπλόκα έτσι.

Άσχημο περιστατικό με αντιπάλους;

Όταν ρίξανε τον Ηρακλή, κάναμε πορεία στην Αθήνα στο Σύνταγμα και όταν περάσαμε από τα Εξάρχεια μού την έπεσαν αντίπαλοι οπαδοί από ομάδα των Αθηνών που δεν θέλω να πω. Δεν μάσησα. Στο τέλος καταλάβανε το λάθος, τα βρήκαμε, δεν συνεχίστηκε.

Έχει δίκιο η Σούπερ Λιγκ που διαμαρτύρεται για την ΕΠΟ; Είναι πίσω το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι αρκετά πίσω. Στις χαμηλότερες κατηγορίες παλιά υπήρχε σεβασμός, πλέον δεν δίνουν βάρος εκεί. Αυτό που έγινε φέτος ήταν τραγικό, να παίζουν όλο τον χρόνο οι ομάδες, να έρχονται πρώτες στον όμιλο και τελικά να ανεβαίνει μόνο ένας. Ορίζουν ημερομηνίες και δεν τις τηρούν. Πώς να διαχειριστεί ένας προπονητής τους παίκτες, πώς να τους φορμάρει; Πέρσι θα ξεκινούσαμε Σεπτέμβρη και τελικά αρχίσαμε Νοέμβρη! Τραγελαφικά πράγματα.

Λέγε κι άλλα.

Τα τηλεοπτικά επίσης, οι καθυστερήσεις, ακόμα οι ομάδες έχουν να παίρνουν. Όσοι άνθρωποι έμειναν να βοηθήσουν και να επενδύσουν, θα τους διώξουν κι αυτούς.

Για τους πολλούς ξένους τι γνώμη έχεις;

Φτάνει πια αυτή η ξενομανία στη Σούπερ Λιγκ. Δώστε ευκαιρίες και στα νέα ελληνόπουλα. Φέρτε ξένους, αλλά να κάνουν τη διαφορά.