Καταπέλτης ο πρόεδρος του ΓΣ Καλλιθέα, Σπύρος Παπαδόπουλος, για την αλλαγή ονόματος: «Με τίποτα»! 

«Θα έλεγαν πόσα πήρα! Ε, δεν θα ξεφτιλιστούμε τώρα στα γεράματα»

Καταπέλτης ο πρόεδρος του ΓΣ Καλλιθέα, Σπύρος Παπαδόπουλος, για την αλλαγή ονόματος: «Με τίποτα»! 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το θέμα είναι πρωτοφανές και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στην Καλλιθέα έχει έρθει ένας Αμερικανός με πάρα πολλά λεφτά, όλη η πιάτσα ξέρει ότι το χρήμα εκεί ρέει άφθονο, την έχουν στα φαβορί τη νέα χρονιά για να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ. Εξωπραγματικοί μισθοί στα στελέχη, πληρωμές χωρίς καθυστέρηση ούτε μία μέρα, ο παλιός παίκτης του Ολυμπιακού, Πιτ Φιλιππάκος, είναι στο τιμόνι και ο αδερφός του είναι στο τιμόνι της άλλης ομάδας, της ιταλικής, που έχει ο Αμερικανός κροίσος. Όμως ο Αμερικανός ζήτησε να αλλάξει όνομα η Καλλιθέα και λένε ότι του έχει κολλήσει το «Athens FC»! Έχουν τρελαθεί οι θεματοφύλακες του συλλόγου. Διαβάστε όσα μου είπε ο πρόεδρος του ΓΣ Καλλιθέα που είναι κάθετα αντίθετος, χωρίς την έγκριση του Ερασιτέχνη δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή ονόματος. Και είναι αντικειμενικός, δεν έχει εμπάθεια, λέει όλα τα καλά στην αρχή, περιμένετε όμως μέχρι να φτάσει στα άσχημα...

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/6/2022

Πρόεδρος από πότε;

Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Καλλιθέα, αιρετός, εκλεγμένος στις 2/10/2021. Πριν ήμουν πρόεδρος στην ΠΑΕ και αντιπρόεδρος στον Ερασιτέχνη.

Εσύ την πούλησες στον Αμερικανό την ομάδα;

Εγώ ήμουν στην Καλλιθέα από την πρώτη διοίκηση του Σαλευρή το 1982. Φοιτητής ήμουν τότε και έγινα γενικός γραμματέας. Από τότε ήμουν πάντα κοντά ή μέσα στην ομάδα. Το 2018 που υποβιβάστηκε από τη Β' Εθνική δεν υπήρχε διάδοχος κατάσταση και με προτροπή του Γιώργου Θάνου που δεν ζει πια και του Γιώργου Παυλόπουλου που ήταν σχεδόν μόνιμος γενικός γραμματέας και είχε χαρεί έξι ανόδους ανέλαβα εγώ τη διοίκηση. Η πρώτη χρονιά ήταν καταστροφική.

Γιατί;

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε εμένα που έκανα τις επιλογές. Όταν ήρθε ο Νίκος Παντέλης προπονητής μαζί με τον γενικό αρχηγό Γιάννη Μητσόπουλο -έναν σοφό του ποδοσφαίρου, ο οποίος πέθανε πριν από 12 μέρες-, η ομάδα βελτιώθηκε. Σε κάποιο σημείο είχαμε μόνο μαθηματικές πιθανότητες να σωθούμε και στη σωτηρία πιστεύαμε μόνο ο Νίκος Παντέλης, ο Θεός και εγώ! Σωθήκαμε. Αν πέφταμε, θα ήταν καταστροφικό για τον σύλλογο, γιατί θα πέφταμε στην Α' ΕΠΣΑ. Εδώ θέλω να αναφέρω τον Μάριο Μπίλιο, ο οποίος ήρθε και με βοήθησε, είναι άνθρωπος που τον σέβονται όλοι και τον εκτιμώ. Τον δεύτερο χρόνο με τον Μπίλιο και τον Άγγελο Μπούτα -νέο παιδί, επιχειρηματίας- δυναμώσαμε διοικητικά και οικονομικά και βγήκαμε πρωταθλητές. Ανεβήκαμε στη Φούτμπολ Λιγκ που υπήρχε τότε, το 2021 καταφέραμε να ανέβουμε και στη νεοσύστατη Σούπερ Λιγκ 2.

Και πώς ήρθε ο Αμερικανός;

Από τον Γενάρη του 2021 ήμασταν σε συνεχή επαφή με έναν άνθρωπο που σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, τον Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος μας είχε μεταφέρει μία πρόταση από τον τωρινό ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, τον Αμερικανό. Την εξετάσαμε με προσοχή και όταν βρήκαμε τα οικονομικά του στοιχεία, δεν πιστεύαμε ότι αυτός ο άνθρωπος ενδιαφέρεται για την Καλλιθέα και όχι για μεγάλες ομάδες της χώρας!

Γιατί, τι βρήκατε;

Τεράστιο οικονομικό μέγεθος! Τότε ήταν ιδιοκτήτης ομάδας χόκεϊ επί πάγου στις ΗΠΑ, τους Αριζόνα Κογιότς. Είχε και μετοχική σχέση με την ιταλική Βενέτσια, την οποία πήρε με τους συνεργάτες του από τη Γ' Κατηγορία και την πήγαν στην Α', στο Καμπιονάτο. Και, απ' ό,τι βρήκαμε στο «Forbes», η περιουσία του ήταν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, κοντά στο 1 δισ.!

Τι δουλειές κάνει;

Διαχειρίζεται ένα μεγάλο φαντ.

Το όνομά του;

Άντριου Μπάρεγουεϊ. Το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του Σοφοκλή Πιλάβιου φάνηκε όταν κάναμε την παρουσίαση του φακέλου για τη μεταβίβαση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού - κάτι που δεν είναι εύκολο για αλλοδαπό. Σε ό,τι είχαμε συμφωνήσει και όποιες υποχρεώσεις είχαμε αναλάβει, μέχρι να εγκριθεί η μεταβίβαση από την ΕΕΑ, ο αγοραστής ήταν παραπάνω από κύριος. Όπως και σε όλες τις υποχρεώσεις όλη τη χρονιά απέναντι σε όλους, προπονητές, παίκτες, προσωπικό, προμηθευτές, τα πάντα.

Δώστε ένα παράδειγμα.

Είχαμε συμφωνήσει ό,τι δαπάνες κάνουμε για την ομάδα να τις καλύψει αυτός. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη βάση του νέου νόμου 350.000 ευρώ, εγγυητική άλλες 150.000 ευρώ, τα κάλυψε και αυτά, συν όλα τα άλλα που είπα πριν.

Πόσα έχει δώσει σε αυτόν τον έναν χρόνο που μπήκε στην ομάδα; Πολύ καλή ερώτηση. Εγώ υπολογίζω -χωρίς να έχω τα στοιχεία- 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ.

Μέσα σε έναν χρόνο;

Μέσα σε έναν χρόνο.

Ποιος τρέχει την ομάδα;

Αυτόν τον έναν χρόνο έχει το κουμάντο ο Πίτερ Φιλιππάκος, ο Πέτρος, ένα εξαιρετικό παιδί, Ελληνοαμερικάνος, ο οποίος επί Μπάγεβιτς ήταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Αυτός είναι που έφερε τον επενδυτή στην ομάδα, γνωρίζονταν. Ο αδελφός του Φιλιππάκου, ο Τεντ, διαχειρίζεται τη Βενέτσια στην Ιταλία. Και έχει λόγο και στην Καλλιθέα.

Μιλάει καλά ελληνικά ο Πίτερ Φιλιππάκος;

Όπως εγώ και εσύ. Τον πρώτο χρόνο η ομάδα για νεοφώτιστη πήγε πολύ καλά στη Σούπερ Λιγκ 2, βγήκε δεύτερη πίσω από τον Λεβαδειακό. Ο Λεωνίδας Βόκολος, με τους συνεργάτες του, οργάνωσε το ποδοσφαιρικό τμήμα σε απίστευτο βαθμό, ούτε οι μισές ομάδες της Σούπερ Λιγκ δεν είναι τόσο οργανωμένες. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της κατηγορίας -και όχι μόνο- θέλουν να έρθουν στην Καλλιθέα.

Και έχετε τον καλύτερο χλοοτάπητα.

Αυτό είναι έργο του δήμου. Η Καλλιθέα με δαπάνες του δήμου μέχρι το καλοκαίρι που πέρασε και με δαπάνες της ΠΑΕ από τότε έως σήμερα έχει ένα βοηθητικό γήπεδο στη Βάρη και έχει έδρα το δημοτικό στάδιο Καλλιθέας, το «Ελ Πάσο», και ευχαριστούμε τον δήμαρχο άλλη μία φορά για αυτό.

Κάθε πότε πληρώνει ο Αμερικανός;

Πάντα στις 30 του μήνα. Όλα τα θέματα λύνονται αμέσως. Το έργο του προπονητή είναι πολύ ευκολότερο όταν δεν υπάρχει οικονομική γκρίνια.

Λέγεται στην πιάτσα ότι η Καλλιθέα θα ανέβει στη Σούπερ Λιγκ την επόμενη χρονιά.

Ο στόχος, φαντάζομαι, είναι η άνοδος.

Έχω μάθει ότι τα στελέχη της ΠΑΕ παίρνουν εξωφρενικούς μισθούς...

Δεν έχω τα στοιχεία, αλλά, απ' ό,τι λέγεται, πρέπει να έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ, το μπάτζετ των στελεχών και του προσωπικού να είναι μεγαλύτερο από το μπάτζετ των παικτών!

Α, μπήκαμε στα τσουχτερά... Είπες πρώτα τα καλά, πάμε τώρα στα δύσκολα.

Ο Φιλιππάκος και ο Λάμπρος Χώνος δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα, γιατί τα παιδιά είναι φτιαγμένοι οικονομικά. Όμως, οι άλλοι βρήκαν την καλύτερη δουλειά που μπορούσαν να βρουν!

Ποιος είναι πρόεδρος στην ΠΑΕ;

Βίκτωρας Τσιολέκας. Νέο παιδί.

Τι δουλειά έκανε πριν; Είχε σχέση με το ποδόσφαιρο;

Αν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο, πιστεύω ότι θα το ήξερα. Με την Καλλιθέα, πάντως, σίγουρα δεν είχε ποτέ σχέση. Δεν ξέρω και αν γνώριζε πού είναι το γήπεδο. Όσον αφορά το τι δουλειά έκανε πριν, άλλοι λένε ότι ήταν ασφαλιστής, άλλοι ότι ήταν μουσικός και άλλοι ότι ήταν ηθοποιός.

Έμαθα ότι ο Αμερικανός θέλει να αλλάξει το όνομα της Καλλιθέας.

Είναι αλήθεια.

Τι όνομα θέλει;

«Καλλιθέα-Αθήνα».

Στα αγγλικά; Κάτι για «Athens» έμαθα.

Βάσει του νόμου περί επαγγελματικού αθλητισμού 2725 του '99, στο άρθρο 66 παράγραφος 1 λέει: Στην επωνυμία της εταιρείας αναφέρεται υποχρεωτικά ως πρώτο συνθετικό το όνομα του ιδρυτικού αθλητικού σωματείου, μετά ο κλάδος άθλησης - π.χ. ποδόσφαιρο ή μπάσκετ-, μετά οι λέξεις ανώνυμος εταιρεία. Δηλαδή ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Άρα εμείς πρέπει να αλλάξουμε όνομα και στον Ερασιτέχνη. Υπάρχουν δύο άνθρωποι στην Καλλιθέα, από τα πλέον ιστορικά στελέχη, ο Ρούλης Ερμείδης και ο Γιώργος Παυλόπουλος, οι οποίοι έχουν «παντρευτεί» την ίδια «γυναίκα»: την Καλλιθέα! Έχουν θυσιάσει την προσωπική τους ζωή για αυτόν τον σύλλογο. Εγώ τώρα τι θα τους πω; Ότι αλλάζουμε το όνομα; Είναι πολύ δύσκολο αυτό που μας έτυχε... Διότι εκεί που ήμασταν ήσυχοι ότι η ομάδα έπεσε σε καλά χέρια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν απαντήσουμε αρνητικά στην πρόταση της ΠΑΕ...

Τι προβλέπετε;

Εγώ προσωπικά, και χωρίς να είναι δεσμευτικό για κανέναν, είμαι κάθετα αρνητικός, δεν δέχομαι κουβέντα! Και σε περίπτωση που η πλειοψηφία του ΔΣ του Ερασιτέχνη ή των μελών της Γενικής Συνέλευσης κρίνει να αλλαχθεί το όνομα, εγώ θα παραιτηθώ. Τέτοιο έγγραφο εγώ δεν υπογράφω.

Τι προβλέπετε για τους άλλους;

Είναι όλοι αρνητικοί. Πιστεύω ότι αλλαγή ονόματος δεν θα περάσει. Το «Καλλιθέα» ως πρώτο συνθετικό θα πεθάνει ένα τέταρτο μετά που θα υπογράψουμε! Αυτό φοβάμαι.

Έχετε ακούσει για το «Athens»;

Ναι, «Athens FC» στη φανέλα και με χρυσά γράμματα. Είναι πιθανό. Εδώ να τονίσω ότι και η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στην αλλαγή ονόματος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Δηλαδή;

Στις παροχές του δήμου προς την ΠΑΕ και προς τον Ερασιτέχνη...

Δηλαδή μπορεί να πιέσει ο δήμος και με το γήπεδο;

Τίποτα δεν αποκλείεται.

Πώς σας το ζήτησε η ΠΑΕ;

Είχαμε μάθει τις προθέσεις τους από καιρό, αλλά πήρε επίσημη μορφή με ένα e-mail που μας ήρθε την Τρίτη το απόγευμα εκ μέρους της ΠΑΕ.

Το οποίο τι λέει;

Μας καλεί να εναρμονιστούμε με τη σύγχρονη εποχή και για εμπορικούς λόγους να γίνει το όνομα «Καλλιθέα-Αθήνα».

Θα υπάρξει και αλλαγή σήματος και αλλαγή χρωμάτων;

Εγώ δεν έχω πρόθεση να κάνω κόντρα για την κόντρα. Προσωπικά, τα αστέρια αντί για κόκκινα να είναι χρυσά δεν με ενοχλεί. Έχει την ανοχή μας. Το όνομα με ενοχλεί. Σήμερα ο ιδιοκτήτης είναι Αμερικανός και θέλει το «Athens». Αύριο, αν είναι Γερμανός, θα το θέλει «Ατέν»;

Τι θα γίνει αν δεν περάσει από τον Ερασιτέχνη; Μπορεί να πιέσει ότι θα φύγει; Δεν ξέρω.

Μπορεί να αρνηθεί ο Ερασιτέχνης, αλλά η ΠΑΕ να αλλάξει το όνομα;

Είσαι πολύ καλός στις συνεντεύξεις, δεν το ήξερα ότι είσαι τόσο καλός. Όχι, όχι, δεν μπορεί χωρίς την έγκριση του Ερασιτέχνη. Αν μπορούσαν, θα το είχαν κάνει ήδη! Και να σου πω κάτι; Αν εγώ έκανα κωλοτούμπα, δεν θα έλεγαν ότι τα πήρα, θα έλεγαν πόσα πήρα! Ε, δεν θα ξεφτιλιστούμε τώρα στα γεράματα… Όταν ιδρύθηκε η Καλλιθέα έπειτα από την ένωση πέντε ομάδων της περιοχής, στο πρώτο ματς που ήταν φιλικό στο γήπεδο του Πανιωνίου με τον Πανιώνιο ήμουν μέσα! Έχω φωτογραφία με τους έντεκα που ξεκίνησαν και εμένα μικρό 7 χρόνων.

Πώς έγινε αυτό;

Είχα πολύ καλή σχέση με τον ιδρυτή του συλλόγου, τον Σπύρο Κερκύρα, μέναμε δίπλα. Τον παππού του διευθυντή σου. Και οι τρεις γιοι του έπαιξαν μπάλα, ένας έκανε καριέρα, ο Μπάμπης Κερκύρας ο οποίος ήταν για χρόνια βασικός στη Β' Εθνική με τη φανέλα της Καλλιθέας. Από την περιοχή της Καλλιθέας έχουν βγει μεγάλοι παίκτες, ο Νεστορίδης, ο Κοτρίδης, ο Κυράστας, ο Τάκης Οικονομόπουλος.

Και γιατί δεν του φτάνει του Αμερικανού το «Καλλιθέα», τεράστιος δήμος είναι…

Είναι ο τρίτος πολυπληθέστερος δήμος στην Αττική και ο έκτος σε όλη την Ελλάδα!

Τελευταία μεγάλη ομάδα της Καλλιθέας στη Σούπερ Λιγκ;

Η ομάδα με Φάνη Γκέκα.

Ήμουν μέσα στο Καραϊσκάκη όταν εγκαινίασε ο Ολυμπιακός το νέο γήπεδο το 2004, πρώτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα με Καλλιθέα.

Πράγματι, πρώτη αγωνιστική με την ομάδα μας. Εκείνη η ομάδα της Καλλιθέας έπαιξε τέσσερα σερί χρόνια στην Α' Εθνική. Όπως και θυμάμαι ένα Κύπελλο πριν από πολλά χρόνια που ήταν το πρώτο ματς του Ντέταρι στον Ολυμπιακό! Καλλιθέα - Ολυμπιακός, και επειδή προβλέπαμε μεγάλα εισπρακτικά έσοδα, το κάναμε στο γήπεδο του Πανιωνίου και ήταν ασφυκτικά γεμάτο!

Πώς θες να κλείσουμε;

Η μάνα του λόχου είναι ο Ερασιτέχνης, ο οποίος έχει γύρω στα 350 παιδιά, πάρα πολλά εκ των οποίων στην ενόργανη, που είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα με συνεχείς πανελλήνιες νίκες. Είμαστε δυνατοί και στον στίβο. Φέτος κάνουμε μια προσπάθεια, πρωτόγνωρη στο ποδόσφαιρο, στις υποδομές, όσα παιδιά έρθουν στον σύλλογο και είναι κάτω των 10 ετών δεν θα πληρώνουν! Από 10 ετών και πάνω θα είναι 20 ευρώ τον μήνα, ενώ παντού αλλού είναι 35-40 ευρώ. Και αν πληρώσουν εφάπαξ ή σε δύο δόσεις, θα είναι 160 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 16 ευρώ τον μήνα! Επενδύουμε εν γνώσει μας με ζημιά, για να μεγαλώσουμε τον σύλλογο. Να πω κάτι τελευταίο.

Βεβαίως.

Ο Ερασιτέχνης έχει οργανωθεί όπως δεν έχουν οργανωθεί επαγγελματικές ομάδες. Οι δύο γραμματείς ασχολήθηκαν διοικητικά πλέον, ενώ ήταν πάντα κοντά στον σύλλογο, και μας έχουν βοηθήσει πολύ. Ο Αντώνης Χατζηνούσιας και ο Δημήτρης Μακρής. Επίσης, ο ταμίας Κώστας Γκαργκάσουλας και ο έφορος ποδοσφαίρου Γιώργος Ξένος. Αυτοί είναι η επόμενη μέρα διοικητικά του ΓΣ Καλλιθέα.