Γιώτης Τσαλουχίδης: «Και γιατί να χάσει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα;»

O γενικός διευθυντής της πρωτοπόρου Βέροιας Γιώτης Τσαλουχίδης μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον… χαμό στη Β’ Εθνική και τον Ολυμπιακό.

Γιώτης Τσαλουχίδης: «Και γιατί να χάσει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα;»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η Βέροια κάνει μεγάλη πορεία στη Β’ Εθνική, είναι πρώτη, γίνεται χαμός όμως εκεί με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν την πρώτη θέση, γιατί κάποιες έχουν ματς λιγότερα. Γενικός διευθυντής της Βέροιας είναι ο Γιώτης Τσαλουχίδης. Λέει σημαντικά πράγματα για τον… χαμό που γίνεται στην κατηγορία και τον Ολυμπιακό. Η Βέροια να ξέρετε θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια, είναι ομάδα που έχει πολλά λεφτά...

Υ.Γ.: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ πριν τους αγώνες της Τετάρτης όπου η Βέροια νίκησε 5-0 τον Απόλλωνα Πόντου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/1/2022

Από πότε είσαι γενικός διευθυντής στη Βέροια;

Από την αρχή της περσινής σεζόν. Βγήκαμε πρωταθλητές πέρσι στη Φούτμπολ Λιγκ και φέτος θέλουμε να βγούμε πάλι πρωταθλητές και να ανέβουμε στη Σούπερ Λιγκ.

Ξάνθη - Βέροια 0-3, το περίμενες;

Πριν ξεκινήσει το ματς κανείς δεν περίμενε το 0-3. Αλλά μέσα στο γήπεδο παρουσιαστήκαμε πιο πειθαρχημένοι, πιο οργανωμένοι, κάναμε πολύ καλή εμφάνιση. Και μετράνε πολύ οι τρεις βαθμοί στην έδρα της Ξάνθης διότι διεκδικεί και εκείνη την πρώτη θέση.

Παραμένει φαβορί η Ξάνθη ή όχι; Έχει δύο ματς λιγότερα από εσάς.

Η Ξάνθη είναι ισχυρή αντίπαλος, με πολλά χρόνια πείρα στη Σούπερ Λιγκ. Το πρωτάθλημα έχει πολλά ματς ακόμα.

Είναι και η Λάρισα στο κόλπο. Έχει ένα ματς περισσότερο από εσάς, αλλά είναι έναν βαθμό πίσω σας.

Η Λάρισα έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες. Διεκδικεί και αυτή την πρώτη θέση με αξιώσεις. Όπως και η Αναγέννηση Καρδίτσας.

Θα σε ρώταγα για την Καρδίτσα, είναι αρκετά πίσω, αλλά έχει τρία ματς λιγότερα από εσάς, αν τα πάρει θα βρεθεί έναν βαθμό πάνω από εσάς.

Κάτσε να τα πάρουν τα παιχνίδια πρώτα οι ομάδες που έχουν λιγότερα ματς από εμάς. Δεν είναι εύκολος ο όμιλος. Αγώνες εύκολοι δεν υπάρχουν. Όλους τους αντιπάλους τους σεβόμαστε, αλλά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από κανέναν.

Από τις τέσσερις ομάδες σε ποιον δίνεις λίγο περισσότερες πιθανότητες και γιατί;

Ο βόρειος όμιλος είναι πάρα πολύ δυνατός, πιο δυνατός από τον νότιο. Υπάρχουν ομάδες ιστορικές που ήταν χρόνια στην Α' Εθνική, εν αντιθέσει με τον νότιο όμιλο. Και η Λάρισα και η Ξάνθη και η Βέροια και η Αναγέννηση Καρδίτσας για εμένα έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Όμως εμείς πιστεύουμε ότι η δική μας ομάδα θα τερματίσει πρώτη. Έχουμε τα όπλα μας.

Ποια είναι τα όπλα σας;

Έχουμε μια διοίκηση δυνατή, έχουμε πολύ καλό προπονητή, τον Παύλο Δερμιτζάκη, έχουμε πολύ καλό αθλητικό κέντρο. Σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, έχουν τα δικά τους όπλα, όμως εμείς κοιτάμε τα δικά μας και προχωράμε. Ξαναλέω, και τη Λάρισα την υπολογίζω πολύ, έχει πάρα πολύ καλό έμψυχο υλικό αυτή η ομάδα.

Ο προπονητής σας είναι και καλός χαρακτήρας, τον γνωρίζω.

Ναι, ο Παύλος Δερμιτζάκης είναι πολύ καλός. Είμαστε μια ομάδα που δουλεύουμε εδώ και ενάμιση χρόνο, έχουμε ομοιογένεια, ουσιαστικά οι βασικοί είναι οι ίδιοι με πέρσι έχοντας δύο προσθήκες, τον Γαβριηλίδη και τον Γιακουμάκη. Και η διοίκηση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ομάδες της Σούπερ Λιγκ που έχουν το μέγεθος της Βέροιας. Ανέλαβαν και πολλά παλιά χρέη της ομάδας, είναι συνεπέστατοι.

Οι αδερφοί Μπίκα μού είχε πει ο Δερμιτζάκης ότι δεν είχαν το μικρόβιο της μπάλας, αλλά το κόλλησαν γερά.

Στηρίζουν την ομάδα με πάθος, είναι και να το έχεις μέσα σου ως άνθρωπος να θες να είσαι σωστός. Στηρίζουν την ομάδα σε ό,τι χρειαζόμαστε. Έχω ζήσει πολλά στο ποδόσφαιρο και μπορώ να συγκρίνω... Αυτό που ζούμε όλοι μας εδώ είναι τρομερό με αυτούς τους ανθρώπους. Η Βέροια είναι παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα.

Μήπως είναι «υποκατάστημα» του ΠΑΟΚ;

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αυτές είναι κουβέντες που γίνονται στα καφενεία. Το να έχεις καλή σχέση με τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό δεν σημαίνει ότι είσαι «υποκατάστημα». Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες και πολύ πετυχημένοι επιχειρηματίες.

Από τα κρέατα δεν ξεκίνησαν;

Ασχολούνται με τα πάντα! Πρώτη δουλειά τους ήταν η βιομηχανία κρεάτων, αλλά ανοίχτηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις, προοδεύουν. Είναι δύο αδέλφια και ο γιος του ενός αδελφού, ο Αχιλλέας Μπίκας, ο οποίος μπορεί να είναι νέος σε ηλικία, αλλά είναι ώριμο άτομο και σοβαρό, προσγειωμένο, αυτό το συναντάς σπάνια σήμερα. Η οικογένεια είναι πολύ κοντά στην ομάδα, αξίζουν συγχαρητήρια.

Έχουν καμία σχέση με την 24χρονη Γεωργία Μπίκα;

Απ’ ό,τι γνωρίζω, ουδεμία.

Με τον παλιό διαιτητή;

Ούτε με αυτόν.

Ποιο είναι το όραμα για την ομάδα; Πέρα από την άνοδο στη Σούπερ Λιγκ.

Να κάνουμε ακόμα καλύτερο το αθλητικό μας κέντρο και να φτιαχτεί επίσης ένα γήπεδο που να μεγαλώσει τη Βέροια. Έχουν μεγάλες βλέψεις για την ομάδα.

Ποιος παίκτης είναι ο MVP ως τώρα;

Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και του ομίλου, ο Πασάς, αλλά δεν μπορείς να αδικήσεις τους άλλους παίκτες. Είμαστε ομάδα συνόλου.

Τον Βελλίδη πώς τον… αναστήσατε;

Πάντα... αναστημένος ήταν. Είναι τερματοφύλακας που έχει σταθερή αξία. Για εμάς εδώ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην κατηγορία. Είναι το Νο 1 όπως γράφει και η φανέλα του. Από τη θέση του τερματοφύλακα ξεκινάει κάθε καλή ομάδα.

Μέσον όρο ηλικίας έχετε μεγάλο, έτσι δεν είναι;

Μεγάλο, ναι. Είναι έμπειροι παίκτες που έχουν παίξει στη Σούπερ Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός Β’ δεν πάει καλά, πώς το εξηγείς;

Τα παιδιά του Ολυμπιακού Β’ ξεκίνησαν πολύ καλά, όμως μετά το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα είδαμε ότι ήρθαν κι άλλα... Έχουν ποιότητα οι νέοι παίκτες, όμως πρέπει να προσεχθεί το κομμάτι της ψυχολογίας. Είναι ένα πρωτάθλημα καινούργιο για αυτούς, δεν έχουν αγωνιστεί ξανά σε τέτοιο πρωτάθλημα. Αυτός ο όμιλος έχει δυνατές ομάδες και δύσκολες έδρες. Είναι καλά ταλέντα, αλλά πρέπει ο καθένας να κάνει τα χιλιόμετρά του... Πρέπει ο προπονητής και οι γύρω από την ομάδα να δώσουν την ψυχική δύναμη στα παιδιά. Θέλουν στήριγμα. Φαίνονται σαν να έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους τα παιδιά, ενώ είναι καλοί παίκτες.

Αν χάσει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα και πάει η διαφορά στους έξι βαθμούς, θα κινδυνεύει για τον τίτλο;

Το θέμα είναι ότι πρέπει να χάσει πρώτα. Και γιατί να χάσει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα;

Η ερώτηση έλεγε «αν χάσει, θα κινδυνεύει για τον τίτλο»;

Αν πάει η διαφορά στους έξι βαθμούς, θα έχει άλλο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Αλλά και πάλι θα είναι σημαντική διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός αυτό το διάστημα δεν είναι καλός, έχει προβλήματα στο παιχνίδι του, αλλά δεν νομίζω να συνεχίσει για καιρό έτσι. Θα τον βρει τον δρόμο του. Και λέμε «αν χάσει, ξαναρχίζει το πρωτάθλημα». Δηλαδή, αν δεν χάσει, τελείωσε το πρωτάθλημα; Ο ίδιος ο Ολυμπιακός είναι ο ρυθμιστής. Το πρωτάθλημα θέλει προσοχή, γιατί δεν έχει τελειώσει. Μένουν πολλά ματς, έχει και πλέι οφ.

Πού βλέπεις το μεγαλύτερο πρόβλημα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού;

Έχουμε ξεχάσει τον Φορτούνη, ο οποίος βοηθούσε πολύ την ομάδα. Περιμένουμε μόνο από τον Βαλμπουενά να δώσει λύσεις, ο οποίος είναι εξαιρετικός επαγγελματίας, αλλά σε μεγάλη ηλικία πια. Στα χαφ βλέπω το πρόβλημα. Ο Εμβιλά με τον Καμαρά και τον Μπουχαλάκη δεν έχουν τη φρεσκάδα που είχαν άλλοτε.

Οι πτέρυγες;

Και οι πτέρυγες δεν δίνουν καλές λύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη. Δεν βοηθάνε όσο άλλα χρόνια. Οι πτέρυγες του Ολυμπιακού ήταν πάντοτε η δύναμή του.

Θα έπρεπε οι ομάδες να πάνε σε μια συμφωνία να βάλουν στάνταρ αριθμό Ελλήνων στις εντεκάδες;

Ναι, αλλά υπάρχουν Έλληνες παίκτες από πίσω; Και γιατί φτάσαμε να μην έχουμε Έλληνες παίκτες; Ακόμα και στις μικρές κατηγορίες βλέπουμε ξένους και ηλικιωμένους!

Πώς να υπάρχουν Έλληνες, αφού γεμίσαμε ξένους τα τελευταία χρόνια…

Να ξεκινήσεις λοιπόν από κάτω προς τα πάνω, από τις κάτω κατηγορίες. Να παίζουν ελληνόπουλα στις χαμηλές κατηγορίες, να τροφοδοτούν με Έλληνες τις καλές ομάδες. Όπως γινόταν πάντα! Εμείς από πού βγήκαμε; Και να βοηθήσεις τους ερασιτέχνες, τα πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα, να έρθουν παιδιά να παίξουν ποδόσφαιρο, να προπονηθούν σκληρά, να πασχίσουν. Να τους δώσεις κίνητρα. Από τα τοπικά ξεκινήσαμε όλοι οι παλιοί παίκτες. Πρέπει να κοιτάξουν τα τοπικά πρωταθλήματα, δεν φτάνουν μόνο οι ακαδημίες. Και βλέπεις κάτι προπονητές στις ακαδημίες να το παίζουν ειδήμονες... Και δίνουν ευκαιρίες σε γνωστούς και φίλους... Πρέπει να κοιτάξουμε τα τοπικά πρωταθλήματα, να αναπτύξουμε σωστά τα ελληνόπουλα, αλλιώς θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πες μου και για τη Β’ Εθνική.

Αυτό δεν ήταν αναδιάρθρωση, ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τόσο πολλές ομάδες και δύο ομίλους δεν σηκώνει η Β' Εθνική. Και να παίξουν μπαράζ οι δύο πρώτοι, σε ποια εποχή ζούμε, στον Μεσαίωνα; Όταν τερματίζεις πρώτος, είσαι πρώτος. Μετά από τόσο μαραθώνιο να βάζουν τον πρώτο του ενός ομίλου να παίξει μπαράζ με τον πρώτο του άλλου ομίλου, είναι σωστό; Δηλαδή να βρεθούν οι παίκτες σου σε άσχημη μέρα ή να έχεις γεμίσει κορονοϊό ή να έχεις τραυματισμούς και σε ένα ματς να πάνε χαμένοι οι κόποι και η αξία όλης της χρονιάς. Υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν τα λεφτά τους και τους βάζεις να τα παίξουν στο τέλος σε μια ζαριά. Είναι παράλογα αυτά τα πράγματα. Και να σου πω κάτι ακόμα; Κάποτε πηγαίναμε στην Κύπρο και ήταν πάντα πιο κάτω από την Ελλάδα. Βλέπεις όμως τώρα ότι η μικρή στον πληθυσμό και στην έκταση Κύπρος έχει ξεπεράσει την Ελλάδα στο ποδόσφαιρο. Και μπράβο τους. Βλέπεις ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο σιγά σιγά καταλήγει στο Κόνφερενς...