Λευτέρης Ματσούκας στο «ΦΩΣ»: «Εμείς περνάμε καλά, αλλά δίπλα μας πεθαίνει κόσμος»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο παίκτης του Ιωνικού, Λευτέρης Ματσούκας, ένα παιδί από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Λευτέρης Ματσούκας στο «ΦΩΣ»: «Εμείς περνάμε καλά, αλλά δίπλα μας πεθαίνει κόσμος»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Προελαύνει ο Ιωνικός στη Β’ Εθνική. Πώς όμως εξηγείται αυτή η προέλαση; Μην ξεχνάμε ότι είναι μία ομάδα νεοφώτιστη στην κατηγορία, ανεβαίνει δηλαδή τρένο από τη μία κατηγορία στην άλλη, και θα βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια. Διαβάστε τη συνέντευξη του Λευτέρη Ματσούκα. Είναι ένα παιδί που βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/4/2021

Ποιο είναι το μυστικό για αυτήν την πορεία του Ιωνικού φέτος;

Το πιο σημαντικό είναι το κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Όλα τα παιδιά, και αυτοί που παίζουν και αυτοί που δεν παίζουν, είναι μια οικογένεια. Όποιος παίζει δίνει το 100% και όσοι είναι έξω στηρίζουν με όλη τους την ψυχή. Είμαστε δεμένοι οι παίκτες μεταξύ μας, δεμένοι με τον προπονητή και με τη διοίκηση. Ο κ. Γιάννης Τσιριγώτης κάνει τρομερά πράγματα για εμάς.

Δηλαδή;

Είναι σε κάθε ματς μαζί μας, όπου και να παίζουμε, είναι πάντα στην εξέδρα και μας εμψυχώνει, φωνάζει σαν οπαδός! Είναι και κάθε μέρα στην προπόνηση μαζί μας. Και ο αδερφός του, ο κ. Τάκης. Δεν είναι σχέση μεταξύ προέδρου και παικτών, αλλά σχέση φιλίας. Όλα ξεκινάνε από αυτόν και τον αδερφό του. Και έχουν φτιάξει τρομερό γυμναστήριο με σάουνες, παγοθεραπείες, κρυοθεραπείες, τα πάντα, όπως μία ομάδα Σούπερ Λίγκας.

Έχετε και καλό προπονητή, τον Δημήτρη Σπανό.

Είναι έμπειρος προπονητής, γνωρίζει όσο κανένας άλλος αυτήν την κατηγορία. Μας κάνει πολύ καλή ανάλυση των αντιπάλων. Το καλό κλίμα στην ομάδα οφείλεται και σε αυτόν.

Πληρώνεστε στην ώρα σας;

Πρώτη του μηνός που λένε! Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα, έτσι λειτουργεί αυτός ως άνθρωπος, όταν δίνει τον λόγο του, θέλει να τον κρατάει στο ακέραιο. Είμαι από πέρσι εδώ και ξέρω.

Δύο σεζόν, δύο άνοδοι.

Ναι, με το καλό να ολοκληρωθεί φέτος η σεζόν όπως δείχνει.

Ποιος πιστεύεις ότι θα έρθει δεύτερος;

Θα παιχτεί θεωρώ ανάμεσα σε Ξάνθη και Λεβαδειακό, δίνω μικρό προβάδισμα στην Ξάνθη.

Πότε λήγει το συμβόλαιό σου;

Το καλοκαίρι, όπως όλων των παιδιών.

Τι θες;

Να παραμείνω στον Ιωνικό θέλω. Είναι μία ομάδα με την οποία έχω δεθεί και είναι ευκαιρία για μένα να επιστρέψω στη Σούπερ Λίγκα και να δείξω πράγματα.

Σε ποιες θέσεις έχεις παίξει;

Εξτρέμ, και δεξιά και αριστερά.

Πού σου αρέσει πιο πολύ;

Με βολεύει καλύτερα να παίζω αριστερά για να έρχομαι στο σουτ με το δεξί πόδι. Έχω παίξει και δεξί μπακ-χαφ δύο φορές.

Με τρεις πίσω;

Ναι, σε σχηματισμό 3-5-2.

Σου αρέσει αυτό;

(γελάει). Εντάξει, δεν είναι το αγαπημένο μου.

Τι δεν πήγε καλά με εσένα όταν ήσουν πιτσιρικάς; Ο Γκόγκιτς μού είχε πει ότι ήσουν μεγάλο ταλέντο στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Τι λάθος έγινε;

Όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό και πήγα στη Βέρντερ. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, ξεκίνησα με λάθος επιλογή, είχα εμπιστευτεί λάθος ανθρώπους και με έριξε πάρα πολύ ψυχολογικά. Όμως έμαθα να κοιτάω μπροστά και να σκέφτομαι ότι και τα λάθη μας είναι εμπειρίες.

Με ποιους μεγάλους παίκτες του Ολυμπιακού έκανες προετοιμασία και προπονήσεις;

Με τον Τζόρτζεβιτς, τον Γκαλέτι, τον Κοβάσεβιτς, τον Στολτίδη. Είχα πάει σε δύο προετοιμασίες με την πρώτη ομάδα.

Ποιον θαύμαζες πιο πολύ;

Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν ο Στολτίδης και ο Τζόρτζεβιτς.

Ποιος βοήθαγε πιο πολύ τους μικρούς;

Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και ο Πατσατζόγλου. Και ο Τζόλε. Μίλαγε πολύ στους νέους, ακούγαμε και τα μπινελίκια μας...

Χρειάζονταν τα μπινελίκια;

Ε, βέβαια, όταν είσαι νέο παιδί χωρίς μπινελίκια δεν γίνεται...

Αφίσα ποιον είχες;

Κούλη Καραταΐδη μόνο!

Γιατί;

Ήταν το ίνδαλμά μου από το πρώτο πρωτάθλημα που σηκώνει το τρόπαιο ως αρχηγός και βγάζει την κραυγή. Και μετά, όταν πήγα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού στον Ρέντη, τον είχα προπονητή και επικεφαλής. Τον είχα ως ποδοσφαιρικό μου πατέρα και πρότυπο ανθρώπου.

Πες μου μια τρέλα που έχεις κάνει για τον Ολυμπιακό ως οπαδός.

Εκδρομές φουλ! Αξέχαστη η εκδρομή στο Καυτανζόγλειο με τη βροχή και το γκολ του Ριβάλντο που ήταν ματς-τίτλος. Αυθημερόν είχα πάει με φίλους και δεν το είχα πει στον πατέρα μου και στη μητέρα μου, έπαιρναν τηλέφωνο και δεν το σήκωνα, ήταν επεισοδιακό.

Τζιοβάνι πρόλαβες συμπαίκτη;

Τον πρόλαβα στην τελευταία του χρονιά όταν ανεβαίναμε για κάποιες προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Αμόκ! Να παίζεις μαζί με τον Τζιοβάνι κορόιδο... Μάγος, τι να λέμε. Και ήταν πολύ απλό παιδί.

Από τον κόσμο του Ιωνικού τι σου έχει κάνει εντύπωση;

Παρά την καραντίνα, έρχονται κάποιοι συνεχώς και είναι στην εξέδρα. Προχθές με τον Λεβαδειακό μού έκανε τρομερή εντύπωση -και το συζητάγαμε οι παίκτες μεταξύ μας- μόλις τελείωσε το ματς είδα οπαδούς στην εξέδρα να κλαίνε. Και όχι να είναι απλώς συγκινημένοι, αλλά να κλαίνε με λυγμούς. Υπάρχει μεγάλη δίψα στον κόσμο στη Νίκαια, γιατί είναι πολλά χρόνια ο Ιωνικός μακριά από την Α’ Εθνική. Το ξέρεις ότι μετά από νίκες εκτός έδρας γυρνάμε και μας περιμένει κόσμος και κοσμάκης με καπνογόνα; Αγαπάνε πολύ την ομάδα.

Γούρια έχεις;

Εγώ όχι.

Ομαδικό γούρι;

Πρέπει να μας εμψυχώσει ο φροντιστής πριν από κάθε ματς, ο Νίκος Κάτσικας. Αν δεν μπει αυτός στα αποδυτήρια να πει το «1-2-3 Ιωνικός», δεν ξεκινάμε το ματς.

Το όνειρό σου ποιο είναι από εδώ και πέρα;

Τα όνειρα ποτέ δεν σταματάνε. Να παίξω με τον Ιωνικό στη Σούπερ Λίγκα και να έχουμε υγεία πρώτα απ’ όλα. Διότι πεθαίνει κόσμος δίπλα μας... Περνάνε οι άνθρωποι πολύ δύσκολες στιγμές. Εμείς είμαστε προνομιούχοι.

Σε τιμάει που το λες αυτό.

Μα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που μέσα σε όλο αυτό που περνάει η κοινωνία δίνουμε χαρά στον κόσμο, ξεσπάει ο κόσμος, ξεφεύγει. Αυτό είναι σημαντικό, νιώθουμε κι εμείς ότι κάτι κάνουμε...

Ποιον συμπαίκτη σου ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο για την προσφορά του στην ομάδα;

Τον Ρόλε.

Γιατί;

Είναι μαέστρος, δεκάρι, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου. Προέρχεται από έναν κόσμο αργεντίνικο που λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Είναι σε μια ηλικία που βοηθάει πολύ τα παιδιά της ομάδας. Του αρέσει πολύ να μιλάει για το ποδόσφαιρο, μπορεί να μιλάει 24 ώρες το 24ωρο για την μπάλα!