Γιάννης Ταουσιάνης στο «ΦΩΣ»: «Υπερήφανοι για τον Μπουχαλάκη, ποδοσφαιρικός παράδεισος ο Εργοτέλης»

Ο προπονητής του εκπληκτικού Εργοτέλη, Γιάννης Ταουσιάνης, που με μέσον όρο ηλικίας 22 χρόνων είναι πρώτος στην Super League 2!

Γιάννης Ταουσιάνης στο «ΦΩΣ»: «Υπερήφανοι για τον Μπουχαλάκη, ποδοσφαιρικός παράδεισος ο Εργοτέλης»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Στη Σούπερ Λίγκα 2 γίνεται χαμός, μεγάλη μάχη για τις πρώτες θέσεις, σήμερα (3/3, 15:00) παίζει ο πρώτος με τον δεύτερο! Στη Νεάπολη παίζει ο δεύτερος Ιωνικός με τον πρώτο Εργοτέλη. Έναν Εργοτέλη που δεν τον περίμεναν οι αντίπαλοί του έτσι, τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο έχοντας μέσον όρο ηλικίας ποδοσφαιριστών 22 χρόνων! Μου έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Ηρακλειώτης προπονητής του Εργοτέλη, Γιάννης Ταουσιάνης. Αυτοί εκεί θα βγάλουν κι άλλον Μπουχαλάκη κι άλλον Λεονάρντο Κούτρη. Αυτό είναι το μέλλον, αυτό είναι που πρέπει να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, πάσχουμε στη «μεταποίηση» γενικώς ως χώρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/3/2021

Από πού είσαι; Να μιλάμε στον ενικό;

Βεβαίως, σε διαβάζω άλλωστε. Είμαι θρέμμα Κρητικός, γέννημα Θεσσαλονικιός. Από 5 χρόνων είμαι στην Κρήτη και την αγαπώ. Αισθάνομαι Κρητικός, η μάνα μου είναι Ηρακλειώτισσα, ο πατέρας μου Θεσσαλονικιός. Αγαπάμε και τη Μακεδονία βέβαια.

Έχεις δουλέψει και στον ΟΦΗ και στον ΠΑΣ Γιάννινα στα μεγάλα σαλόνια. Πες μου όλες τις ομάδες.

Ως πρώτος ή βοηθός προπονητή έχω ξαναδουλέψει στον Εργοτέλη, στον ΟΦΗ, βοηθός του Δερμιτζάκη, στον ΠΑΣ Γιάννινα 2,5 χρόνια βοηθός του Γιάννη Πετράκη κι έχω εργαστεί σε επαγγελματικές κατηγορίες ως πρώτος προπονητής στον Ατσαλένιο στη Γ’ Εθνική, στον Ρούβα στη Γ’ Εθνική, επίσης στην Καβάλα και στον Αιολικό. Ακόμη στη Σούπερ Λίγκα ως βοηθός προπονητή του Δερμιτζάκη στον Αστέρα Τρίπολης και στον Πανθρακικό.

Περιμένατε να έχει τέτοια εξέλιξη ο Μπουχαλάκης;

Ναι, ναι. Φαινόταν από νεαρή ηλικία. Η εξέλιξη που θα έχει ένας παίκτης δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο, αλλά και με τον χαρακτήρα, πόσο συγκεντρωμένος είναι σε αυτό που κάνει. Ο Ανδρέας έχει δουλέψει πάρα πολύ για να φτάσει εκεί που έφτασε. Και μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως και ο Κούτρης και ο Καρέλης.

Τι προσφέρει στον Ολυμπιακό ο Μπουχαλάκης; Πολύς κόσμος δεν τον γούσταρε.

Τώρα όμως πρέπει να τον γουστάρουν. Είναι ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής πλέον, υψηλού επιπέδου. Προσφέρει με μαθηματική ακρίβεια αυτά που πρέπει να προσφέρει ο παίκτης στη θέση αυτή. Βοηθάει πολύ και ανασταλτικά και δημιουργικά.

Τώρα παίζετε με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, ο πρώτος με τον δεύτερο. Είναι από τα φαβορί για εσένα ο Ιωνικός; Τι ατού έχει;

Ο Ιωνικός δικαιολογημένα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, είναι πολύ καλή ομάδα. Στηρίζεται στην ποσότητα των παικτών, στην πείρα τους, στην ποιότητα κάποιων μονάδων που είναι εξαιρετικοί παίκτες και έχει έναν δεινό γκολτζή, τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας, τον Κάστρο. Και βέβαια στηρίζεται στην πείρα του προπονητή του που ξέρει πολύ καλά την κατηγορία αυτή.

Αν αφήσουμε έξω τον Εργοτέλη, απ’ όλους τους αντιπάλους σου θέλω μία εκτίμηση για το ποιοι είναι οι πιο δυνατοί.

Με αυτά που έχω δει έως τώρα είναι ο Ιωνικός και ο Λεβαδειακός. Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω την Παναχαϊκή που έχει μείνει πίσω και την Ξάνθη που έχει εντυπωσιακό ρόστερ. Αλλά δεν νικάνε από μόνα τους τα ρόστερ. Πάντως, μένει πολύς δρόμος ακόμα, μένουν έντεκα αγωνιστικές και οι έξι πρώτοι θα παίξουν πέντε ακόμα ματς στα πλέι οφ, σύνολο δεκαέξι. Θα ήθελα να σταθώ και στον Διαγόρα που κάνει καλή πορεία και επίσης να πω ότι τα Χανιά αδικούνται από τη βαθμολογική θέση στην οποία βρίσκονται, όλοι τα περιμέναμε πιο δυνατά γιατί έχουν καλό ρόστερ.

Ιωνικός - Εργοτέλης τώρα, δύο αντίθετοι πόλοι, δύο αντίθετες φιλοσοφίες.

Σωστός είσαι. Είναι και οι δύο πολύ καλές ομάδες, αλλά η καθεμία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τόσο στο ρόστερ όσο και στον τρόπο παιχνιδιού. Θα γίνει σπουδαίο ματς πιστεύω που θα δικαιολογήσει το γιατί πολύς κόσμος βλέπει αυτά τα ματς και πάει καλά η τηλεθέαση. Είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Τι μέσον όρο ηλικίας έχετε;

22,3.

Πόσα νέα παιδιά βάζεις στην εντεκάδα;

Η εντεκάδα αλλάζει λίγο σε κάθε ματς διότι κάνω ροτέισον, το θεωρώ απαραίτητο γιατί έχουμε συνεχόμενα ματς Τετάρτη - Κυριακή. Συνήθως οι οκτώ στους έντεκα που βάζω είναι από 23 χρόνων και κάτω. Παιδιά που είναι από τις ακαδημίες του Εργοτέλη ή μεταγραφές που κάναμε με νεαρές ηλικίες.

Περίμενες τέτοια πορεία; Μιλάω και με άλλους προπονητές, δεν σας περίμεναν έτσι.

(χαμογελάει). Η πρώτη θέση στο τέλος του α’ γύρου είναι μια δικαίωση του ποδοσφαίρου που παίζει η ομάδα μας. Είχα κάνει δηλώσεις πριν αρχίσει το πρωτάθλημα ότι η ομάδα μας θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική απέναντι σε αντιπάλους που θα διεκδικήσουν την άνοδο. Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι σε όλο τον α’ γύρο έχουμε σταθερά καλό έως πολύ καλό πρόσωπο.

Θα αντέξετε έως το τέλος;

Επειδή ζω την ομάδα καθημερινά, πιστεύω πολύ ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει αυτό το πρόσωπο, ώστε να διεκδικεί σε κάθε ματς τη νίκη. Και στο τέλος θα δούμε πού θα φτάσει αυτό. Τα λόγια δεν είναι σπουδαία. Οι πράξεις είναι σπουδαίες!

Τραυματισμούς είχατε λόγω της επιβάρυνσης των συνεχόμενων αγώνων;

Ευτυχώς όχι. Τον γνωρίζαμε εξαρχής αυτόν τον κίνδυνο και υπήρξε πολλή μελέτη για να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση, έπειτα μάλιστα από πολύμηνη αποχή. Γι’ αυτό κάνω ροτέισον και επίσης βοηθάνε πολύ οι πέντε αλλαγές που έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε σε κάθε ματς. Είναι σημαντικό να μπορείς να υπολογίσεις τα ενεργειακά κόστη και τις ενεργειακές δαπάνες που έχει κάθε ποδοσφαιριστής. Έχω εξαιρετικό τιμ συνεργατών και ευτυχώς προλαβαίνουμε καταστάσεις για τους παίκτες.

Ένα άλλο θέμα τώρα. Ο Εργοτέλης έγραφα και τις προάλλες ότι ήταν η ομάδα με τη φιλοσοφία «όσα βάλω κι όσα φάω». Φέτος όμως έχει την καλύτερη άμυνα, έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ. Τι άλλαξες;

Δεν είναι τυχαίο, τα πάντα είναι αποτέλεσμα κάποιας σκέψης, κάποιας δουλειάς. Είμαι δεύτερο χρόνο στην ομάδα και σκεφτόμουν ότι αυτό που θα μας εξέλισσε ως ομάδα θα ήταν να βάλουμε κάποια κομμάτια τακτικά που μας έλειπαν. Η ισορροπία είναι μαγική λέξη. Είναι σπουδαία η εφαρμογή της και στη ζωή, σε προσωπικό επίπεδο. Φέτος λοιπόν παρουσιάζουμε καλύτερη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Χωρίς να αλλάξουμε σημαντικά τον τρόπο παιχνιδιού μας. Ο Εργοτέλης είναι ομάδα που χτίζει και δημιουργεί, είναι η φιλοσοφία μας αυτή. Φέτος όμως βάλαμε περισσότερη ενέργεια στο τι κάνουμε όταν δεν έχουμε την μπάλα.

Τι κάνετε;

Προσπαθούμε να την αποκτήσουμε πάλι γρήγορα, πιέζοντας τον αντίπαλο ψηλά, μην αφήνοντάς τον να πλησιάσει στο αμυντικό μας 1/3 του γηπέδου.

Δεν είναι εύκολο αυτό.

Ναι, γιατί έχει ενεργειακές δαπάνες. Χρειάζεται πολύ τρέξιμο απ’ όλους. Με πρώτους τους επιθετικούς μας. Οι επιθετικοί μας πρέπει να έχουν προσφορά όχι μόνο όταν έχουμε την μπάλα αλλά και όταν δεν την έχουμε.

Πόσες φορές παραπάνω μπάτζετ από εσάς έχει η Ξάνθη που δεν πάει καλά;

Δεν ξέρω ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι έχει πολλαπλάσιο μπάτζετ από εμάς.

Βάθος στον πάγκο έχεις;

Ναι. Βλέπουμε στην πράξη ότι πέσαμε μέσα στις επιλογές παικτών που κάναμε το καλοκαίρι με τον τεχνικό διευθυντή Γιώργο Τουτζιάρη. Έχουμε χρησιμοποιήσει είκοσι έναν παίκτες στις έντεκα αγωνιστικές! Δουλέψαμε πολύ ώστε να φτάσουμε στο σημείο όλα τα παιδιά στο ρόστερ να γνωρίζουν τους ρόλους τους, όχι μόνο τις γενικές αρχές του παιχνιδιού μας αλλά και τις ειδικές που απαιτεί κάθε ματς. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το απαραίτητο ροτέισον χωρίς να έχουμε κόστος στη συνοχή της ομάδας.

Μου έχουν πει ότι έχει ο Λεβαδειακός έναν πολύ καλό 21χρονο, τον Νίκα, αμυντικό χαφ. Θα μου πεις κι εσύ ένα όνομα από τους παίκτες σου που πρέπει να θυμόμαστε για το μέλλον;

Εγώ αισθάνομαι σαν πατέρας που δεν θέλει να ξεχωρίσει κάποιο παιδί του. Έχουμε πολύ καλά ταλέντα. Για τον Νίκα του Λεβαδειακού που ανέφερες συμφωνώ, είναι αλήθεια. Κι εγώ έχω μεγάλη εκτίμηση σε αυτό το παιδί.

Γούρια έχεις;

(γελάει). Σε ένα επίπεδο αστεϊσμού, ναι, έχω γούρια. Αλλά δεν επιρρίπτω τις ευθύνες σε αυτά, αν πάμε ή αν δεν πάμε καλά.

Τι θα ήθελες να πεις για το τέλος;

Θέλω να πω κάτι που το θεωρώ σημαντικό: ο Εργοτέλης για τον προπονητή και τον παίκτη είναι ένας ποδοσφαιρικός παράδεισος! Και λόγω των συνθηκών που υπάρχουν για να εργαστείς εδώ, αφού παίζουμε σε ένα καταπληκτικό γήπεδο και έχουμε εξαιρετικό βοηθητικό. Και λόγω του τρόπου σκέψης, της φιλοσοφίας που έχει αυτός ο οργανισμός. Στον Εργοτέλη, είτε είσαι προπονητής είτε είσαι ποδοσφαιριστής, δεν κρίνεσαι από ένα κακό αποτέλεσμα, αλλά κρίνεσαι από την καθημερινή δουλειά σου και την καθημερινή προσπάθεια να εξελιχθείς. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «πρέπει να κερδίσω» και του «εκπαιδεύομαι για να μάθω να κερδίζω». Η καθημερινότητά μας στον Εργοτέλη έχει να κάνει με την εξέλιξη, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να διεκδικούμε τις νίκες. Η φιλοδοξία, η δίψα και η θέληση για διάκριση είναι δεδομένες.