Σωτήρης Αντωνίου στο «ΦΩΣ»: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, φυσικό να φοβόμαστε τους τραυματισμούς»

Απίθανες καταστάσεις για την έναρξη της Super League 2 εξιστορεί στο «ΦΩΣ» ο προπονητής του Λεβαδειακού (εκ των φαβορί για την άνοδο) Σωτήρης Αντωνίου.

Σωτήρης Αντωνίου στο «ΦΩΣ»: «Πρωτόγνωρη κατάσταση, φυσικό να φοβόμαστε τους τραυματισμούς»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Αρχίζει το πρωτάθλημα στη Super League 2, στην παλιά Β’ Εθνική, και αυτά που έχουν γίνει και θα γίνουν δεν συνέβησαν ποτέ ξανά! Είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις, απείρου κάλλους. Θα έχουν να το λένε οι πρωταγωνιστές στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους ότι το έζησαν και αυτό.

Μίλησα με τον προπονητή μίας από τις ομάδες που είναι φαβορί για την άνοδο και ο άνθρωπος ήταν προβληματισμένος, δεν ξέραμε αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε. Είναι ο Σωτήρης Αντωνίου, ο προπονητής του Λεβαδειακού. Θυμίζω ότι ο Λεβαδειακός αδικήθηκε πέρσι γιατί διεκδικούσε την άνοδο, αλλά διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω κορονοϊού και δεν μπόρεσε να δώσει τη μάχη ως το τέλος. Ο Λεβαδειακός τώρα, μέσα στην πρωτοφανή κατάσταση που ζουν όλες οι ομάδες στη Σούπερ Λίγκα 2, έχει και το έξτρα πρόβλημα ότι δόθηκε αυτήν την εβδομάδα αυστηρό λοκντάουν στη Βοιωτία! Τα είχαν χύμα, τους ήρθαν και τσουβαλάτα.

Όταν τον πρωτοπήρα τηλέφωνο και του εξήγησα τι θέλω, μου είπε «να ξέρεις, έχεις πιάσει μεγάλο θέμα. Δεν έχουν καταλάβει πολλοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τι γίνεται». Όταν άρχισε να μου εξιστορεί τα γεγονότα, κατανόησα πλήρως γιατί το είπε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/1/2021

Πότε παίξατε τελευταία φορά επίσημο ματς στον Λεβαδειακό;

Στις 7 Μαρτίου! Παίξαμε εκτός έδρας με τα Χανιά. Ήθελε άλλες δύο αγωνιστικές για το τέλος και θα έμεναν άλλα δέκα ματς για τα πλέι οφ. Ήμασταν στην τρίτη θέση μαζί με τα Χανιά.

Αδικηθήκατε;

Κατάφωρα! Διότι στον β’ γύρο είχαμε τρομερή απόδοση, ήμασταν η πιο φορμαρισμένη ομάδα στο πρωτάθλημα - το έλεγαν όλοι. Νικήσαμε μέσα στον Απόλλωνα, νικήσαμε μέσα στα Γιάννινα και είχαμε εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες σε έντεκα σερί αγώνες μέχρι να διακοπεί. Και είχαμε τελευταία αγωνιστική τον Απόλλωνα στην έδρα μας. Αδικηθήκαμε που δεν συνεχίστηκε το πρωτάθλημα.

Έχει ξαναγίνει ποτέ τόσο μεγάλη αποχή ομάδας από επίσημα ματς;

Θεωρώ ότι δεν έχει ξαναγίνει, είναι ρεκόρ, όσο ζω δεν θυμάμαι τέτοιο πράγμα! Δώσαμε τελευταίο επίσημο αγώνα 7 Μαρτίου και θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα τώρα στις 16 Γενάρη, δηλαδή δέκα μήνες μετά! Παίζουμε αύριο (σ.σ. σήμερα 16/1) πρεμιέρα μέσα στην ΑΕ Καραϊσκάκης.

Τι κάνατε όλο αυτόν τον καιρό;

Και τι δεν κάναμε... Ούτε αυτά έχουν ξαναγίνει... Να σου πω ότι δεν είναι μόνο η αποχή από τα επίσημα ματς, είναι και η αποχή από τα φιλικά! Τελευταίο φιλικό ματς που έδωσαν όλες οι ομάδες ήταν στο τέλος του Οκτώβρη! Από τότε, και για 2,5 μήνες, δεν μπορέσαμε ούτε καν φιλικό να παίξουμε!

Πες μου τι έκανες ως προπονητής για να διαχειριστείς αυτήν την κατάσταση. Προπονητικά.

Στο πρώτο κύμα του κορονοϊού δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε ούτε προπονήσεις. Αρχίσαμε τις προπονήσεις αρχές Ιούνη. Το καλοκαίρι υπήρχε μεγάλη πίεση ψυχολογική, δεν ξέραμε τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση, δεν ξέραμε πόσες ομάδες θα ανέβουν, δεν ξέραμε αν θα μας δινόταν κάποιο δικαίωμα επειδή διεκδικούσαμε την άνοδο ως τη διακοπή, δεν ξέραμε πώς να σχεδιάσουμε τη νέα ομάδα! Αρχίσαμε την προετοιμασία στις 10 Αυγούστου. Και από τότε έπρεπε να αλλάζουμε συνεχώς σχεδιασμό! Μιλάμε για... προετοιμασία πέντε μηνών! Από τις 10 Αυγούστου μέχρι τώρα στα μέσα του Γενάρη που ξεκινά το πρωτάθλημα.

Και με εμπόδια αυτή η... πεντάμηνη προετοιμασία.

Ε, βέβαια, με εμπόδια, αφού η πρώτη φάση της προετοιμασίας κράτησε από τις 10 Αυγούστου ως τις αρχές Νοέμβρη που απαγορεύτηκαν τα πάντα για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Εκεί τι κάνατε με τις προπονήσεις;

Για περίπου ενάμιση μήνα κάναμε ατομικές προπονήσεις και σε γκρουπ 3-4 παικτών. Όπως έλεγε το πρωτόκολλο. Από τα μέσα του Δεκέμβρη αρχίσαμε να κάνουμε πάλι όλοι μαζί προπόνηση, δηλαδή για έναν μήνα τώρα.

Τα ζήσατε όλα. Τι εικόνα περιμένεις τώρα που αρχίζει επιτέλους το πρωτάθλημα;

Έχουμε νομίζω εμείς στον Λεβαδειακό το πιο νεαρό σε ηλικία ρόστερ. Αυτό δίνει έντονη επιθυμία και δίψα στην ομάδα να αρχίσουμε επιτέλους το πρωτάθλημα. Νιώθουμε σαν να επιστρέφουμε στο σπίτι. Έχουμε μεγάλο κίνητρο, υπάρχει ενθουσιασμός. Όμως μέσα σε 37 ημέρες θα παίξουμε δέκα ματς σερί!

Άλλο κι αυτό.

Από τις 16 Γενάρη μέχρι τις 21 Φλεβάρη θα πρέπει να παίζουμε Τετάρτη - Κυριακή συνέχεια. Ο πρώτος γύρος των έντεκα αγωνιστικών θα τελειώσει μέσα σε 45 ημέρες!

Τρομερό, ένας γύρος πρωταθλήματος μέσα σε ενάμιση μήνα! Φοβάσαι τραυματισμούς έπειτα από όλα αυτά;

Όλες οι ομάδες αυτό φοβούνται. Έπειτα από αποχή τόσων μηνών και να πρέπει να συμπυκνωθεί το πρωτάθλημα τώρα με τόσα πολλά ματς μέσα σε λίγες ημέρες, λογικό είναι να ανησυχείς για τραυματισμούς. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί το πρόγραμμα είναι πολύ φορτωμένο, θέλει ιδιαίτερη διαχείριση στο ροτέισον, στη διαχείριση δυνάμεων ακόμα και μέσα σε κάθε ματς, θέλει ειδική αποκατάσταση μετά από κάθε ματς. Θα είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους τους προπονητές και όλες τις ομάδες.

Πες, για όποιον τυχόν δεν ξέρει, πώς θα γίνει το πρωτάθλημα.

Όπως είπαμε ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση μήνα. Ο δεύτερος γύρος θα είναι πιο νορμάλ και μετά θα γίνουν πλέι οφ μεταξύ των πρώτων έξι ομάδων και των τελευταίων έξι. Θα είναι δύο γκρουπ. Στο κάθε γκρουπ θα γίνουν πέντε αγώνες. Ο πρώτος θα έχει πλεονέκτημα με τρία ματς εντός έδρας και δύο εκτός. Ο πρωταθλητής θα ανέβει απευθείας στη Σούπερ Λίγκα και ο δεύτερος θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον προτελευταίο της Σούπερ Λίγκας.

Και όλα αυτά Θεού θέλοντος...

Ναι, αν δεν έχουμε αναβολές αγώνων λόγω κορονοϊού και αν επαρκούν οι ημερομηνίες...

Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Θα μείνουν στην… ιστορία όλα αυτά, το πότε άρχισε το πρωτάθλημα, το πώς άρχισε και το πώς θα τελειώσει... Τι κάνατε με το ρόστερ εσείς σε σχέση με πέρσι;

Κρατήσαμε τον βασικό κορμό, έμειναν δεκαέξι παιδιά από πέρσι. Ο Λεβαδειακός έκανε μεταγραφές ουσίας θεωρώ και έχουμε ομάδα νεανική.

Ποιος είναι ο στόχος;

Το πρωτάθλημα ξεκάθαρα! Η πρώτη θέση.

Ποιες άλλες ομάδες είναι δυνατές;

Αυτοί που θέτουν ως στόχο το πρωτάθλημα σύμφωνα με τις δηλώσεις τους είναι η Ξάνθη, τα Χανιά, η Παναχαϊκή και ο Ιωνικός. Μαζί με εμάς. Όμως θεωρώ ότι θα γίνει ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που ανέφερα όλα τα ματς θα είναι πολύ δύσκολα με όλες τις ομάδες.

Είχατε παίξει ένα φιλικό με τον Ολυμπιακό και είχατε πάει πολύ καλά.

Ναι, στις 9 Οκτώβρη στον Ρέντη, ήρθε 0-0. Χάσαμε και πέναλτι, το έπιασε ο Σα. Και να ξέρεις, είχε αρκετούς βασικούς ο Ολυμπιακός σε αυτό το ματς.

Με το σκληρό λοκντάουν που δόθηκε αυτές τις ημέρες, ειδικά στη Βοιωτία, τι κάνετε;

Αγωνιστικά δεν μας αλλάζει κάτι, όμως η κοινωνική μας ζωή αλλάζει. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Με τη διοίκηση τι γίνεται; Κομπότης για πάντα;

Ο κ. Γιάννης Κομπότης είναι πάντα ένας πρόεδρος που ήταν και είναι γνώστης του ποδοσφαίρου. Είναι δύναμη για την ομάδα.

Κρούσματα κορονοϊού είχατε τον τελευταίο καιρό στην ομάδα;

Αδερφέ, έχουμε κάνει καμιά δεκαπενταριά covid tests και μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε θετικός ούτε ένας. Ελπίζω να μην αλλάξει τίποτα σε λίγες ώρες που έχουμε πάλι covid tests. Ακολουθούμε πιστά το πρωτόκολλο.