Βεατρίκη Σαρρή στο «ΦΩΣ»: «Αποκάλυψη ο Τσιμίκας - Αγαπημένοι μου οι Ριβάλντο, Γκαλέτι, Καστίγιο!»

Η Ολυμπιακάρα, Βεατρίκη Σαρρή, που παίζει ποδόσφαιρο στην πιο ανταγωνιστική χώρα, την Αγγλία, με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Βεατρίκη Σαρρή στο «ΦΩΣ»: «Αποκάλυψη ο Τσιμίκας - Αγαπημένοι μου οι Ριβάλντο, Γκαλέτι, Καστίγιο!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Στην Αγγλία δεν είναι εύκολο για μία Ελληνίδα να παίξει ποδόσφαιρο. Είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Η Χανιώτισσα, όμως, που θα διαβάσετε, η Βεατρίκη Σαρρή, είναι και Ολυμπιακάρα και τα καταφέρνει. Γυναίκες και ποδόσφαιρο; Βίωσε έναν ρατσισμό όταν ήταν μικρή, διαβάστε τη συνέντευξη...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/5/2020

Η Αγγλία μού έχουν πει ότι είναι η πιο ισχυρή χώρα πλέον στο γυναικείο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Έχει ανεβεί πολύ τα τελευταία 2-3 χρόνια, είναι μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην κορυφή.

Πες μου για τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που παίζεις εσύ.

Είμαστε στην Τσάμπιονσιπ, δουλεύουμε σε υψηλό επίπεδο, ο στόχος της ομάδας είναι να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια, πολύ καλές παίκτριες, μεγάλες βλέψεις, δύσκολες προπονήσεις και στο γήπεδο και στο γυμναστήριο, τα πάντα.

Θέλει πολύ τρέξιμο εκεί, ε;

Θέλει πάρα πολύ τρέξιμο σε σχέση με άλλες χώρες. Όταν είχα πρωτοέρθει στην Αγγλία, είχα πάθει σοκ με το πόσο έτρεχαν. Εδώ δεν έχει πάσινγκ γκέιμ, η μπάλα πάει πάνω κάτω, από τη μία περιοχή στην άλλη.

Θυμάμαι τον Δώνη, όταν ήταν παίκτης και είχε πάει στην Μπλάκμπερν, μου είχε πει σε συνέντευξη ότι τον πρώτο καιρό έκανε κάθε μέρα εμετό στην προπόνηση. Τι θέση παίζεις;

Αριστερό χαφ, δεκάρι και αριστερό μπακ.

Τι σου αρέσει πιο πολύ;

Οι επιθετικοί ρόλοι.

Πόσων χρόνων είσαι;

22.

Πόσα χρόνια είσαι στην Αγγλία;

Είμαι στον τέταρτο χρόνο. Και τώρα που μιλάμε στην Αγγλία είμαι. Ήρθα και για σπουδές εδώ. Σε λίγο θα ξεχάσω τα ελληνικά...

Τελείωσες τις σπουδές; Και τι σπούδασες;

Ναι, αποφοίτησα τον Ιούλιο, σπούδασα ψυχολογία.

Πώς άρχισες το ποδόσφαιρο;

Από μικρή έπαιζα με τον αδελφό μου. Στα 7 μου χρόνια, μας πήγε ο κουμπάρος των γονιών μου στην ακαδημία των νέων Χανίων, όπου εκεί είχε γράψει και τον γιο του.

Είχε άλλα κορίτσια;

Όχι, ήμουν το μόνο κορίτσι!

Για πόσα χρόνια;

Επί πέντε χρόνια στην ομάδα των αγοριών ήμουν το μόνο κορίτσι! Ήταν αστείο. Από τα 7 μου έως τα 12 έπαιζα στην αγορίστικη ομάδα ποδοσφαίρου.

Ρατσισμό βίωσες;

Ναι, δυστυχώς. Όχι από την πλειοψηφία. Υπήρξαν όμως περιστατικά που με στενοχώρησαν πολύ.

Από την ομάδα σου;

Όχι, από τους αντιπάλους. Υπήρξαν προπονητές που δεν ήθελαν να αγωνιστώ. Υπήρξε προπονητής αντίπαλος που είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να με παίζουν πολύ σκληρά, να με χτυπάνε, μέχρι που έπεσα κάτω και δεν μπορούσα να σηκωθώ. Ενώ ήμουν ισάξια με τα αγόρια και ίσως καλύτερη... Ήμουν από τους καλύτερους παίκτες στην ομάδα. Και μπορεί να το επιβεβαιώσουν όσοι ήταν στην ομάδα.

Ποια είναι τα ατού σου ως παίκτρια;

Η τεχνική. Είμαι τεχνίτρια, από μικρή χρησιμοποιούσα και τα δύο πόδια, αν και είμαι αριστεροπόδαρη. Από το χωριό μου που έπαιζα ήταν έμφυτο, δεν το είχα δουλέψει ιδιαίτερα.

Ποιο χωριό;

Ιστορικό χωριό, στα Λευκά Όρη, Λάκκοι Χανίων.

Έμαθα ότι είσαι Ολυμπιακός.

Εγώ το λέω, ναι. Είμαι Ολυμπιακός από μικρή και παραμένω.

Πώς έγινες Ολυμπιακός;

Όλη μου η οικογένεια ήταν φανατικοί Ολυμπιακοί. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ.

Και φοράς κόκκινα τώρα.

Ερυθρόλευκα, παρακαλώ. Στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Με έχουν συμβουλεύσει ακόμα και συμπαίκτριες στην Εθνική να μη λέω ότι υποστηρίζω τον Ολυμπιακό γιατί μπορεί να μου κοστίσει... Αλλά τι θα λέω, ότι είμαι μόνον Εθνική Ελλάδας; Μου φαίνεται υποκριτικό.

Ποιος παίκτης στην Ελλάδα ήταν ο αγαπημένος σου;

Ο Ριβάλντο, πάρα πολύ! Τα φάουλ που χτύπαγε με το αριστερό ήταν μισό γκολ. Ο Καστίγιο επίσης μου άρεσε πολύ. Και ο Γκαλέτι.

Γούρια έχεις;

Όχι, δεν θέλω να πιστεύω στα γούρια, πιστεύω στην καλή προετοιμασία και στην προπόνηση όλη την εβδομάδα πριν από το ματς, όλο τον χρόνο.

Είδα ότι έχεις περίεργη ημερομηνία γέννησης...

(γελάει). Πράγματι. Έχω γεννηθεί την Πρωτοχρονιά του 1998 και μάλιστα ήμουν το πρώτο μωρό του χρόνου, είχαν έρθει και τα κανάλια!

Πες μου κι άλλα για αυτό.

Μου είπαν οι γονείς μου ότι το νοσοκομείο στα Χανιά είχε σπασμένο τζάμι στο δωμάτιο, ο πατέρας μου το βούλωνε με ένα μαξιλάρι για να μην μπαίνει κρύο, στην καρδιά του χειμώνα ήταν... Ο γιατρός είχε έρθει με κοστούμι από τραπέζι, τι του κάναμε του ανθρώπου (γελάει). Να ‘ναι καλά που τον ξεσηκώσαμε αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου.

Με καισαρική γεννήθηκες;

Όχι, με φυσιολογικό τοκετό.

Το πρώτο μωρό του έτους, μήπως ήταν σημαδιακό;

Να σου πω την αλήθεια, παρότι δεν είμαι προληπτική, σε αυτό πάνω δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν εντελώς τυχαίο. Πέρασα δυσκολίες στη ζωή μου και τα κατάφερα.

Τραυματισμούς;

Ναι. Ειδικά ένας τραυματισμός στο γόνατο όταν ήμουν 17 στα 18 με είχε ρίξει πολύ ψυχολογικά. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Νόμιζα ότι ήταν το τέλος μου. Ενώ ήμουν στα καλύτερά μου. Είχα πάθει σοκ. Ευτυχώς μου στάθηκαν οι γονείς μου, αν και η κρίση τούς είχε χτυπήσει πολύ οικονομικά, και ήμουν τυχερή, πήγαμε στον κ. Χρήστο Θέο του Ολυμπιακού.

Έχουν ευπάθεια τα κορίτσια στο γόνατο, έτσι δεν είναι;

Ναι, υπάρχει προδιάθεση λόγω σωματότυπου, λόγω λεκάνης. Όμως, με σωστή ενδυνάμωση και προπόνηση από μικρή, μπορείς να το αποφύγεις πλέον. Θέλει καλή δουλειά. Αυτό φαίνεται στις επαγγελματικές ομάδες, που δεν είναι τόσο πολλοί οι τραυματισμοί στις γυναίκες.

Ποια ομάδα είναι το όνειρό σου;

Η Άρσεναλ! Φυσικά άμα φτιάξει ομάδα ο Ολυμπιακός θα ήθελα να παίξω στον Ολυμπιακό κάποια στιγμή, όμως τώρα είμαι 22 χρόνων, είμαι στην Αγγλία και θέλω να πετύχω εδώ.

Έχουν όλες οι μεγάλες αγγλικές ομάδες γυναικείο τμήμα στο ποδόσφαιρο;

Πλέον, ναι.

Ποιες είναι οι καλύτερες;

Η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι, ανάμεσα σε αυτές παίζεται ο τίτλος. Έχω παίξει αντίπαλος δύο φορές με τη Σίτι μέσα σε δύο χρόνια, στο Κύπελλο. Είναι απίστευτη ομάδα!

Η Λίβερπουλ;

Δεν πάει καλά φέτος, παίξαμε στο Κύπελλο αντίπαλοι και την κερδίσαμε 2-3 στην έδρα της!

Γιατί το όνειρό σου είναι η Άρσεναλ;

Διότι, πέρα από κορυφαία ομάδα στις γυναίκες στην Αγγλία, είναι και η ομάδα που υποστηρίζω στο εξωτερικό. Ο παππούς μου είναι Άγγλος, ο μπαμπάς της μητέρας μου. Όταν ήμουν μικρή, μου είχε αγοράσει ένα βιβλίο μιας θρυλικής παίκτριας της Άρσεναλ, η οποία ήταν το είδωλό μου.

Το όνομά της;

Κέλι Σμιθ. Πήρα δύναμη από το βιβλίο της. Εξηγούσε πώς μπορεί μία γυναίκα να διαπρέψει στο ποδόσφαιρο και να ζήσει από αυτό και να γίνει η δουλειά της όπως σε όλα τα άλλα σπορ.

Ποιος σου άρεσε πιο πολύ φέτος από τον Ολυμπιακό;

Ο Τσιμίκας ήταν αποκάλυψη, αλλά πιστεύω ότι η επιτυχία του φετινού Ολυμπιακού ήταν το σύνολο. Ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Και αξίζουν μπράβο στον προπονητή.

Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ώστε να ανεβεί το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Απλά και κυνικά: να μπει ο Ολυμπιακός! Βέβαια, μετράει να μπουν και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ. Όμως, αν μπει ο Ολυμπιακός, έχει τη δυναμική να παρασύρει και τους άλλους. Είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Το προωθούν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ.

Το ξέρω, γι’ αυτόν τον λόγο είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Υπάρχουν ματς στις ομάδες γυναικών που μαζεύουν πολύ κόσμο;

Έχουν γίνει αγώνες ακόμα και στο «Γουέμπλεϊ» με 60.000 κόσμο! Όχι μόνο για την Εθνική Αγγλίας αλλά και ανάμεσα σε συλλόγους.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να μου πεις;

Ένα μήνυμα στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια: να μην τα παρατάνε! Μία δύσκολη χρονική περίοδος δεν σημαίνει τίποτα. Η ζωή είναι στα χέρια μας. Πρέπει να κυνηγάμε το όνειρό μας.