Λία Γουίλιαμσον: «Το μη βιώσιμο πρόγραμμα εμποδίζει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών»

Η Λία Γουίλιαμσον προειδοποιεί για το «μη βιώσιμο» πρόγραμμα που εμποδίζει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών μετά την ρήξη χιαστού που υπέστη. 

Λία Γουίλιαμσον: «Το μη βιώσιμο πρόγραμμα εμποδίζει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών»

Η Λία Γουίλιαμσον προειδοποίησε ότι το «μη βιώσιμο» καλεντάρι θα εμποδίσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών λόγω του όγκου των μακροχρόνιων τραυματισμών στους οποίους συμβάλλει.

Η αμυντικός της Άρσεναλ και της Εθνικής Αγγλίας έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 μετά από τραυματισμό στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, μία από τις τέσσερις παίκτριες της πρώτης ομάδας της Άρσεναλπου υπέστησαν τέτοιο τραυματισμό την περασμένη σεζόν, μαζί με τις Μπεθ Μιντ, Βίβιαν Μιντέμα και Λόρα Βίνροϊτερ.

Πέντε από τις 20 υποψήφιες παίκτριες για την Χρυσή Μπάλα του 2022 υπέστησαν τραυματισμό χιαστού το 2022, ενώ η επιθετική της Αυστραλίας και της Τσέλσι, Σαμ Κερ, έγινε η ένατη παίκτρια της Premier League Γυναικών που υπέστη τραυματισμό χιαστού την φετινή σεζόν.

Η αρχηγός των «Λεαινών», Γουίλιαμσον δήλωσε ότι η έλλειψη ξεκούρασης που προκλήθηκε από το φορτωμένο πρόγραμμα ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό.

Μιλώντας στην Telegraph, η Γουίλιαμσον δήλωσε: «Νομίζω ότι με τον τρόπο που παίρνετε το γυναικείο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορέσετε να αυξήσετε τις τιμές των εισιτηρίων ή να έχετε μεγαλύτερο κόσμο στα γήπεδα, επειδή δεν θα έχετε παίκτριες να παρακολουθήσουν. Οδηγούμαστε στο χώμα με αυτό, οπότε πρέπει να βρεθεί σύντομα κάποια λύση, όσον αφορά το πρόγραμμα, διαφορετικά δεν είναι βιώσιμο».

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023 μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας διεξήχθη στις 20 Αυγούστου, ενώ η Άρσεναλ είχε προκριματικά Champions League στις 6 Σεπτεμβρίου.

Υπήρχαν τρία διεθνή παράθυρα μεταξύ της ολοκλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του τέλους του έτους, ενώ η εισαγωγή του Nations League Γυναικών αυτή τη σεζόν πρόσθεσε επιπλέον βάρος στο διεθνές ημερολόγιο.

Η Γουίλιαμσον δήλωσε ότι οι υποχρεωτικές περίοδοι ανάπαυσης θα πρέπει να εισαχθούν στο ποδοσφαιρικό ημερολόγιο.

«Να μπει χρόνος κατά τον οποίο ούτε ο σύλλογος ούτε η χώρα μπορούν να αγγίξουν έναν παίκτη και να τον αφήσουν να ξεκουραστεί», είπε. «Αντ' αυτού όμως αυτό που κάνουμε είναι να λέμε: "Πρέπει να παίξεις αυτό, αυτό, αυτό" και μετά να λέμε: "Θα σου δώσω δύο μέρες ρεπό ενδιάμεσα". Είναι αδύνατο. Δεν είναι βιώσιμο».

Η Γουίλιαμσον επέστρεψε στις προπονήσεις έπειτα από πάνω από οκτώ μήνες απουσίας και ο προπονητής της Άρσεναλ, Γιόνας Άιντεβαλ, επιβεβαίωσε αυτό το μήνα ότι «δεν θα πρέπει να απέχει πολύ» από την επιστροφή της στη δράση.