Μάντι Κούσακ: Ερωτηματικά για τον θάνατό της

Ο θάνατος της Μάντι Κούσακ αφήνει «πραγματικά ερωτήματα σχετικά με τη θεραπεία της», δήλωσαν βουλευτές στην κυβερνητική επιτροπή.

Μάντι Κούσακ: Ερωτηματικά για τον θάνατό της

Ο θάνατος της Μάντι Κούσακ άφησε «πραγματικά ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείρισή της», ειπώθηκε σε κυβερνητική ακρόαση, με τους υπουργούς να υποδέχονται θετικά την είδηση ότι η FA εξετάζει το ενδεχόμενο έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες της οικογένειάς της.

Σε συνεδρίαση της επιτροπής πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού, η πρόεδρος, Ντέιμ Κάρολαϊν Ντάινεϊτζ, έθεσε το θέμα του χειρισμού της υπόθεσης από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «φαινομενικά αρκετά ελαττωματική έρευνα».

Η 27χρονη βρέθηκε στο σπίτι των γονιών της στις 20 Σεπτεμβρίου και η οικογένειά της υπέβαλε επτασέλιδη καταγγελία στον σύλλογό της, στην οποία ισχυρίζεται ότι ο Τζόναθαν Μόργκαν, ο προπονητής της γυναικείας ομάδας, ήταν υπεύθυνος για την πρόκληση της συναισθηματικής οδύνης, όπως πιστεύουν, που οδήγησε στην αυτοκτονία της.

Ο Μόργκαν αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς και μια εξωτερική έρευνα, που ανέθεσε ο σύλλογος, τον αθώωσε για όλα τα θέματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αδικήματα.

Η οικογένεια της Κούσακ, ωστόσο, κατήγγειλε ότι η έρευνα, η οποία διεξήχθη από συνταξιούχο επιθεωρητή της αστυνομίας της Νορθάμπρια, διεκπεραιώθηκε εσφαλμένα και δεν έλαβε επαρκώς υπόψη τα προφορικά τους στοιχεία από τις πολυάριθμες συνομιλίες με την Μάντι από τον διορισμό του Μόργκαν ως προπονητής τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η θέση του Μόργκαν ήταν ότι είχε μια φυσιολογική εργασιακή σχέση με την Κούσακ, την μακροβιότερη παίκτρια της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, και ότι δεν είχε κάνει τίποτα που να αφήνει την εντύπωση ότι την αντιπαθούσε ή ότι της φερόταν δυσμενώς.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του συλλόγου, Στίβεν Μπέτις, αναγνώρισε σε επιστολή του προς την οικογένεια Κούσακ ότι ο Μόργκαν «δίχασε τις γνώμες» μεταξύ των ανθρώπων που κλήθηκαν να καταθέσουν.

Ορισμένες παίκτριες, έγραψε ο Μπέτις, τον βρήκαν υποστηρικτικό και στοργικό. Άλλοι θεώρησαν το στυλ της διοίκησής του ως «απομονωτικό, αρκετά αυταρχικό και εκφοβιστικό», κάτι που ταιριάζει με όσα η οικογένεια Κούσακ λέει ότι τους είχε πει η Μάντι.

Η FA έχει αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από μέλη της οικογένειας, καθώς και να επισκέπτεται τον σύλλογο της Premier League, για να διαπιστώσει αν χρειάζεται να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα.

«Απ' ό,τι καταλαβαίνω, η FA πρόκειται να επανεξετάσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο σύλλογος, και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό», δήλωσε ο υπουργός αθλητισμού, Στιούαρτ Άντριου, στην ακρόαση της επιτροπής. «Πρέπει να έχουμε στο επίκεντρο αυτά τα ζητήματα, αν πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε σωστά.

Δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τι θα πει η επανεξέταση (από την FA), αλλά χαίρομαι που τουλάχιστον το εξετάζουν. Είναι σημαντικό, αν υπάρχουν ανησυχίες, να αντιμετωπίζονται και να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα εξεταστούν σωστά».