Γεωργία Χαλατσογιάννη στο «ΦΩΣ»: «Πλησιάζουμε τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα»

Η καλύτερη νεαρή παίκτρια της Α’ Γυναικών, όπως ψηφίστηκε από τον ΠΣΑΠΠ, Γεωργία Χαλατσογιάννη μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για τη δύσκολη χρονιά που αντιμετώπισε, την οπτική της για το ποδόσφαιρο, αλλά και το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Γεωργία Χαλατσογιάννη στο «ΦΩΣ»: «Πλησιάζουμε τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα»

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Αναμφίβολα η Γεωργία Χαλατσογιάννη αποτελεί ένα από τα πιο ταλαντούχα ανερχόμενα αστέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό πιστοποιήθηκε πρόσφατα αφού ψηφίστηκε κορυφαία νέα ποδοσφαιρίστρια της Α’ Γυναικών στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ.

Η 18χρονη διεθνής όμως, η οποία μετρά ήδη δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ, παρουσιάζει και μια ωριμότητα που σπάνια συναντά κανείς στην ηλικία της.

Ευπροσήγορη, ετοιμόλογη και με ειρμό στη σκέψη της, μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για το ντεμπούτο της με την Εθνική Γυναικών, τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα, αλλά και τα συναισθήματα με τα οποία την κατακλύζει η ενασχόληση με τη «στρογγυλή θεά».

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/12/23

Πώς ήταν η εμπειρία στην Πολωνία, πώς το ζήσατε;

Ήταν μια απίστευτη εμπειρία! Προσωπικά, ήταν η πρώτη μου επίσημη αποστολή με την εθνική ομάδα. Προσπάθησα να το ζήσω όσο μπορώ και όλες οι αθλήτριες μαζί με το προπονητικό τιμ προσπαθήσαμε να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε, αλλά το συμπέρασμα που προκύπτει είναι θετικό και πιστεύω ότι το μέλλον για την εθνική ομάδα είναι λαμπρό.

Τι συζητήσατε μετά το παιχνίδι με την ομάδα; Φαντάζομαι θα έγινε κάποια ανασκόπηση για την πορεία της στο Νέισονς Λιγκ.

Ναι, έγινε μια συζήτηση. Όπως σας είπα και πριν, πριν από το παιχνίδι είπαμε ότι θέλουμε όλες να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως δυστυχώς δεν το καταφέραμε. Αλλά τα συμπεράσματα είναι θετικά από όλη την πορεία στο Νέισονς Λιγκ.

Έχετε μπει ορισμένα νέα κορίτσια στην εθνική ομάδα. Οι παλαιότερες διεθνείς σάς έχουν αγκαλιάσει; Νιώθετε «ένα» ως ομάδα;

Ναι, ναι, οι πιο παλιές παίκτριες έχουν βοηθήσει σίγουρα τις μικρότερες ηλικιακά να ενταχθούν στο κλίμα της Εθνικής και στις απαιτήσεις που έχει αυτό το επίπεδο και ανάλογα η καθεμία προσφέρει ό,τι μπορεί, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τον κοινό στόχο.

Για να περάσουμε στο «κεφάλαιο ΠΑΟΚ», είστε σε μια αρκετά νεαρή ηλικία. Πώς διαχειρίζεστε την πίεση του ακραιφνούς πρωταθλητισμού;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή πίεση διότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο γυναικείο πρωτάθλημα. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις λόγω των προπονήσεων, οι οποίες είναι καθημερινές. Ωστόσο με τον σωστό προγραμματισμό και τη σωστή οργάνωση, όλα μπορείς να τα καταφέρεις.

Δύο πρωταθλήματα με τον ΠΑΟΚ μετρά ήδη η Χαλατσογιάννη

Πιάνομαι από το τελευταίο που είπατε, θυμάμαι είχατε πει κάτι αντίστοιχο στη βράβευση του ΠΣΑΠΠ. Αλήθεια, πώς καταφέρατε να συνδυάσετε τις πανελλήνιες εξετάσεις με το ποδόσφαιρο την περσινή σεζόν;

Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για μένα, μέχρι στιγμής ήταν η δυσκολότερη γιατί δεν υπήρχε καθόλου ελεύθερος χρόνος. Με τη σωστή οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό, μπόρεσα να τα καταφέρω. Σίγουρα σημαντικό ρόλο στο να πετύχω τον στόχο μου έπαιξε και το σχολείο και η ομάδα που με βοήθησε στο να μπορέσω να τα καταφέρω.

Πώς περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο;

Μου αρέσει κυρίως να βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου, τα κορίτσια από την ομάδα και εκτός ομάδας.

Από την ομάδα με ποιες είστε πιο κοντά;

Με τη Βασιλική Γιαννακά, τη Μαρία Γκούνη, τη Νικολέτα Καλέση.

Έχετε κάποιο ενδιαφέρον παρασκήνιο να μας μεταφέρετε από τις αποστολές;

Με τη Βασιλική Γιαννακά είμαι πιο κοντά, με την οποία έχουμε αρκετή πλάκα όταν είμαστε μαζί. Προσπαθούμε αρκετές φορές να είμαστε σοβαρές, αλλά δεν τα καταφέρνουμε σε στιγμές που πρέπει να είσαι σοβαρός.

Η Βασιλική Γιαννακά με την Γεωργία Χαλατσογιάννη στην αποστολή της Εθνικής Γυναικών στην Πολωνία

Επιστρέφοντας στο κομμάτι του ΠΑΟΚ, θα ήθελα να μου μιλήσετε για την ευρωπαϊκή εμπειρία το καλοκαίρι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ…

Για να μπορέσουμε να φτάσουμε, κατά τη γνώμη μου, αυτές τις ομάδες του εξωτερικού, σε αυτό το επίπεδο, χρειάζεται σίγουρα να ανέβει ο ανταγωνισμός στο εγχώριο πρωτάθλημα, εδώ στην Ελλάδα. Σίγουρα αυτές οι ομάδες υπερτερούν σε δύναμη και ταχύτητα. Αυτά πιστεύω ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις ομάδες του εξωτερικού από εμάς και πιστεύω τα επόμενα χρόνια, επειδή υπάρχει αρκετό ταλέντο στις νέες παίκτριες, αν το δουλέψουν αρκετά, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πράγματα και στην Ευρώπη με τις ελληνικές ομάδες.

Η ΟΥΕΦΑ ετοιμάζει και δεύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση στο ποδόσφαιρο γυναικών, ένα αντίστοιχο Γιουρόπα Λιγκ. Πώς το βλέπετε αυτό;

Σίγουρα θα είναι μεγάλη ευκαιρία για κάποιες ομάδες, οι οποίες δεν μπορούν να διακριθούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, να μπορέσουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην Ευρώπη μέσω μιας άλλης διοργάνωσης.

Έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα με την παρουσία της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού;

Εννοείται ότι με την έλευση αυτών των ομάδων το επίπεδο του πρωταθλήματος έχει ανέβει και πλησιάζουμε σιγά σιγά να φτάσουμε στα πρωταθλήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα το καταφέρουμε.

Η ομάδα γυναικών του ΠΑΟΚ είναι μια μοναδική περίπτωση στον ελληνικό αθλητισμό. Ποιο είναι το συστατικό της κυριαρχίας του;

Σίγουρα είναι το ταλέντο των παικτριών, αλλά κατά τη γνώμη μου μετράει πολύ και η προσπάθεια, η προσωπικότητα και η νοοτροπία όλων των αθλητριών, οι οποίες δουλεύουν καθημερινά σε υψηλό επίπεδο.

Πείτε μου δυο λόγια για το βραβείο από τον ΠΣΑΠΠ. Πώς νιώσατε;

Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Προσωπικά, δεν το έχω ξαναζήσει, δεν έχω πάει σε κάποια παρόμοια εκδήλωση όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Η αλήθεια είναι ότι είχα προετοιμάσει έναν λόγο να βγάλω. Παρ’ όλα αυτά, όταν ανεβαίνεις εκεί πάνω στη σκηνή για να μιλήσεις, το συναίσθημα είναι μοναδικό και μπορεί να σου βγουν και διαφορετικά πράγματα στο τι θα δηλώσεις.

Η ταλαντούχα μεσοεπιθετική κατά την βράβευσή της.

Υπάρχει κάτι που είχατε προετοιμάσει, δεν είπατε και θα θέλατε να πείτε;

Η αλήθεια είναι ότι νομίζω πως τα είπα όλα. Απλά με διαφορετικά λόγια, όχι έτσι όπως τα είχα προετοιμάσει.

Έχετε βλέψεις να παίξετε στο εξωτερικό κάποια στιγμή; Είναι στόχος σας;

Ο βασικός μου ποδοσφαιρικός στόχος είναι να αγωνιστώ σε μια ομάδα του εξωτερικού.

Υποστηρίζετε κάποια ομάδα του εξωτερικού; Είτε σε ανδρικό είτε σε γυναικείο επίπεδο.

Σε γυναικείο μου αρέσει αρκετά η Τσέλσι και στο ανδρικό η Μάντσεστερ Σίτι.

Ποια είναι τα ποδοσφαιρικά σας ινδάλματα; Ποιους θαυμάζετε, άνδρες και γυναίκες;

Ο Μέσι μου αρέσει πάρα πολύ και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε από τους άνδρες. Από τις γυναίκες η Μπονματί μου αρέσει.

Στο πρόσφατο Μουντιάλ Γυναικών ξεχωρίσατε κάποια παίκτρια ή κάποια ομάδα; Έχετε όνειρο να παίξετε απέναντι σε κάποια συγκεκριμένη;

Στο Μουντιάλ μου άρεσε πολύ η εθνική ομάδα της Αυστραλίας παρόλο που δεν κατάφερε να προχωρήσει αρκετά και από αυτήν την ομάδα η Σαμ Κερ.

Σε έκθεσή της πρόσφατα η ΦΙΦΠΡΟ αποκάλυψε ότι το 10% των παικτριών δεν υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις πριν από το Μουντιάλ και το 22% δεν υποβλήθηκε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ως νεαρή παίκτρια, πώς βλέπετε το χάσμα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, γεφυρώνεται;

Σίγουρα ακόμα και σήμερα υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ ανδρικού και γυναικείου. Ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου σε όλα τα επίπεδα, και για τα ιατρικά και για τις εγκαταστάσεις που παρέχει η κάθε ομάδα στις αθλήτριες σε σχέση με το ανδρικό, πιστεύω ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Και από την ΟΥΕΦΑ αρχίζει να δίνεται μεγαλύτερη βάση στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Εσείς προσωπικά πώς ασχοληθήκατε με το ποδόσφαιρο; Πώς μπήκε το μικρόβιο;

Αρχικά έπαιζα πολύ στο σχολείο με τους συμμαθητές μου και έβλεπα και τον αδελφό μου, ο οποίος ασχολούταν ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, και σιγά σιγά έτσι ξεκίνησα και εγώ. Αρχικά από μια ακαδημία με αγόρια, διότι τότε δεν υπήρχαν αρκετές γυναικείες ακαδημίες στην Ελλάδα. Και ύστερα πήγα με κορίτσια.

Είχατε αντιδράσεις; Είτε από το οικογενειακό περιβάλλον είτε από φίλους;

Όσον αφορά το οικογενειακό επίπεδο, ναι. Στην αρχή οι γονείς μου δεν ήθελαν να το ακολουθήσω διότι θεωρούνταν ανδρικό το άθλημα, αλλά σιγά σιγά επειδή έβλεπαν ότι το θέλω αρκετά κατάφερα να τους πείσω και να ξεκινήσω σε μια ανδρική ομάδα.

Τώρα σας καμαρώνουν φαντάζομαι…

Ναι, τώρα καμία σχέση!

Τι θα συμβουλεύατε ένα μικρό κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;

Αρχικά δεν πρέπει να σκέφτεται καθόλου ότι αυτό το άθλημα είναι ανδρικό. Να μη σκέφτεται τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν γιατί όσο περνάει ο καιρός αυτές θα μειώνονται. Και να δουλεύει όσο πιο πολύ μπορεί χωρίς να τα παρατάει σε οποιαδήποτε απογοήτευση.

Παραφράζω λίγο την προηγούμενη ερώτηση, τι θα λέγατε στη μικρή Γεωργία όταν ξεκινούσε το ποδόσφαιρο;

Το ίδιο ακριβώς που σας είπα πριν. Να μην τα παρατάει από την πρώτη απογοήτευση.

Είχατε κάποια απογοήτευση που να λειτούργησε ως κίνητρο;

Σίγουρα υπάρχουν απογοητεύσεις, αλλά είναι παροδικές και θα πρέπει να τις ξεπερνάμε. Στο ποδόσφαιρο γενικά οι στενοχώριες είναι πιο πολλές νομίζω από ό,τι οι χαρές, αλλά το συναίσθημα που μπορεί να σου δώσει η χαρά του ποδοσφαίρου είναι μοναδικό.

Κλείνοντας, ποιοι είναι οι στόχοι σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου;

Σε ατομικό επίπεδο είναι κυρίως να βελτιώνομαι συνεχώς και σε ομαδικό επίπεδο είναι να καταφέρω να πάρω ακόμα ένα πρωτάθλημα με την ομάδα του ΠΑΟΚ και σίγουρα να καταφέρω να παίξω σε κάποια ομάδα του εξωτερικού.