Ξέρουμε πού θα γίνει το Μουντιάλ Ανδρών σε 11 χρόνια αλλά όχι εκείνο των Γυναικών σε... τέσσερα
Η FIFA δείχνει ανισότητα σχεδιάζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών του 2034 ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή καν η χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2027.
Τώρα γνωρίζουμε πού θα διεξαχθεί πιθανότατα το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών του 2034 - στη Σαουδική Αραβία, χάρη στην αποχώρηση της Αυστραλίας από την διαδικασία υποβολής προσφορών. Ωστόσο, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2027, και δεν θα το μάθουμε σύντομα. Θα το ξαναπούμε αυτό: Ξέρουμε πού θα γίνει η διοργάνωση των ανδρών σε 11 χρόνια από τώρα, αλλά δεν έχουμε ακόμη ιδέα πού θα γίνει η επόμενη διοργάνωση των γυναικών, μόλις τρία χρόνια μακριά. Και αυτό δεν θα το μάθουμε μέχρι τις 17 Μαΐου 2024.
Ναι, καλά διαβάσατε.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ενώ υπάρχουν πολλά βάσιμα νήματα κριτικής που πρέπει να ακολουθήσουμε σχετικά με το τουρνουά των ανδρών, η χθεσινή είδηση ήταν επίσης μια ακόμη υπενθύμιση του πώς το γυναικείο ποδόσφαιρο παραμένει μακράν δεύτερο στη λίστα προτεραιοτήτων της διεθνούς ομοσπονδίας.
Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2027 ξεκινούσε στις 15 Ιουλίου (ένα διανοητικό πείραμα σκέψης, επειδή οι διεθνείς ημερομηνίες της FIFA έχουν προγραμματιστεί μόνο μέχρι το 2025, από τώρα), αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να οργανωθεί η υλικοτεχνική υποδομή ενός τουρνουά 32 ομάδων είναι 1.154 ημέρες. Όταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επιλέχθηκαν ως συνδιοργανώτριες στις 25 Ιουνίου 2020, οι δύο χώρες είχαν περίπου τον ίδιο χρόνο που θα έχουν οι διοργανωτές του 2027: 1.120 ημέρες. Η διοργάνωση του 2023 ήταν επιτυχημένη από όλες τις μετρήσεις, από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα έσοδα μέχρι την ποιότητα των αγώνων. Είναι επίσης δίκαιο να πούμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, ειδικά όταν πρόκειται για όλα τα λογιστικά στοιχεία γύρω από το τουρνουά, όπως τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης και οι χορηγίες.
Αντίθετα, η Σαουδική Αραβία έχει πλέον πάνω από μια δεκαετία για να προετοιμαστεί για τη διοργάνωση των ανδρών. Το χρίσμα φάνηκε αναπόφευκτο και η SAFF έχει ήδη δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον της και για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2035. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες συζητήσεις που πρέπει να γίνουν γύρω από την επιλογή τους και τη διαδικασία υποβολής προσφορών της FIFA για το τουρνουά ανδρών. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια μακροσκελή δήλωση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, «συμπεριλαμβανομένων των μαζικών εκτελέσεων, της συνεχιζόμενης καταπίεσης των δικαιωμάτων των γυναικών υπό το σύστημα ανδρικής κηδεμονίας και της δολοφονίας εκατοντάδων μεταναστών στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης». Η μη κυβερνητική οργάνωση σημείωσε επίσης ότι «οι παίκτες και οι φίλαθλοι ΛΟΑΤ που επισκέπτονται τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν λογοκρισία, στίγμα και διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους». Η HRW υποστηρίζει ότι η FIFA παραβίασε τους δικούς της κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την διαδικασία υποβολής προσφορών τόσο για τα τουρνουά του 2030 όσο και για το 2034.
Η FIFA καθορίζει τη διαδικασία υποβολής προσφορών και το χρονοδιάγραμμα και για τις δύο διοργανώσεις του τουρνουά. Τα βιβλία προσφορών για το 2027 πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Οι επιτόπιες επιθεωρήσεις ξεκινούν τον Φεβρουάριο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον Μάιο. Υπάρχουν τέσσερις πιθανές υποψηφιότητες: Ηνωμένες Πολιτείες και Μεξικό, Γερμανία, Βέλγιο και Κάτω Χώρες, Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Το χρονοδιάγραμμα για το 2027 θα μπορούσε να είχε προσαρμοστεί στον προηγούμενο κύκλο, όταν ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ζήτησε την διεύρυνση του τουρνουά από 24 σε 32 ομάδες (μια σπουδαία απόφαση, για να είμαστε δίκαιοι), γεγονός που καθυστέρησε την διαδικασία υποβολής προσφορών για το 2023. Ένα διευρυμένο γήπεδο χρειάζεται μεγαλύτερο υλικοτεχνικό χρόνο, και η FIFA απέτυχε να το παράσχει αυτό.
Το γυναικείο παιχνίδι χάνει τόση δυναμική και μάρκετινγκ από το κλείσιμο ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ένα άλλο, όταν ο επόμενος προορισμός είναι άγνωστος. Θα περίμενε κανείς ότι θα τους ενδιέφερε να κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγιστοποιήσουν τα εισερχόμενα χρήματα. Ο Ινφαντίνο μπορεί να ποζάρει όσο θέλει για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, αλλά η FIFA συνεχίζει να υπονομεύει την αξία του δικού της τουρνουά.
Τα έσοδα της FIFA προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τα Παγκόσμια Κύπελλα, είτε αυτά προέρχονται από τα δικαιώματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είτε από χορηγίες εμπορικών σημάτων είτε από άλλες αμοιβές αδειοδότησης. Η FIFA είχε ήδη ρεκόρ εσόδων ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια του τετραετούς κύκλου που έληξε με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Ο στόχος της FIFA για τον επόμενο τετραετή κύκλο είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομοσπονδία αποσύνδεσε τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών (καθώς και των esports και του gaming) από την πλευρά των ανδρών τον Δεκέμβριο του 2021, προφανώς για να μεγιστοποιήσει την εμπορική αξία και των τριών. το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 ήταν η πρώτη δοκιμή αυτού του νέου μοντέλου στην πλευρά των γυναικών.
Παρόλο που η FIFA δεν έχασε χρήματα από το τουρνουά, δεν ήταν σε καμία περίπτωση μια τέλεια εκτέλεση. «Δεν χάσαμε χρήματα και δημιουργήσαμε το δεύτερο υψηλότερο εισόδημα από οποιοδήποτε άθλημα, εκτός φυσικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Ινφαντίνο τον Αύγουστο, έπειτα από μια πολύμηνη δημόσια μάχη εναντίον των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, προτρέποντάς τους να πληρώσουν για τα δικαιώματα ενημέρωσης του τουρνουά και απειλώντας με διακοπή. Προηγουμένως, η FIFA τα είχε ουσιαστικά ρίξει ως μπόνους με το πακέτο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών, απομυθοποιώντας την αξία τους για όλη την ιστορία του τουρνουά.
Φυσικά, δεν υπάρχουν τέτοιες μάχες ή απειλές παρακράτησης του κορυφαίου προϊόντος για την πλευρά των ανδρών. Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της FIFA γιόρτασε την ανάθεση του Μουντιάλ στην Σαουδική Αραβία στον λογαριασμό του στο Instagram, απαριθμώντας τους επόμενους τρεις οικοδεσπότες αυτού που αποκάλεσε «το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΟΥ στη Γη»- αναφερόμενος συγκεκριμένα στο τουρνουά ανδρών.
«Τρεις διοργανώσεις, πέντε ήπειροι και δέκα χώρες που συμμετέχουν στη διεξαγωγή αγώνων στο τουρνουά - αυτό κάνει το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο!», έγραφε η ανάρτησή του. «Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο όσο κανένα άλλο άθλημα, και το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA είναι η τέλεια βιτρίνα για ένα μήνυμα ενότητας και ενσωμάτωσης, καθώς και μια σημαντική απεικόνιση του πώς διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να είναι μαζί και μπορούν να μάθουν και να κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη».
Αυτός ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών αποτελεί απαίτηση της διαδικασίας υποβολής προσφορών της FIFA. Το τουρνουά εναλλάσσεται σε όλες τις ηπείρους, πράγμα που σημαίνει ότι η διοργάνωση του 2034 έπρεπε να φιλοξενηθεί από χώρα μέλος της συνομοσπονδίας της Ασίας ή της Ωκεανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια επίσημη απαίτηση για το τουρνουά γυναικών. Σύμφωνα με την επισκόπηση της FIFA για την διαδικασία υποβολής προσφορών, «όλες οι ενώσεις-μέλη που ανήκουν στις AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC και UEFA μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA 2027».
Είναι δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς κάποια άλλα πρόσφατα λόγια του Ινφαντίνο αυτή τη στιγμή, όπου ενημέρωσε τις γυναίκες ότι έχουν την δύναμη για αλλαγή στις αίθουσες της FIFA και σε όλο το παιχνίδι παγκοσμίως.
«Διαλέξτε τις σωστές μάχες. Διαλέξτε τις σωστές μάχες», δήλωσε ο Ινφαντίνο στο συνέδριο της FIFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο στις 18 Αυγούστου. «Έχετε τη δύναμη να φέρετε την αλλαγή. Έχετε τη δύναμη να πείσετε εμάς τους άνδρες τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Εσείς να το κάνετε. Απλά κάντε το».
Το αίτημα για πιο έγκαιρη διαδικασία υποβολής προσφορών δεν είναι ακριβώς καινούργιο, οπότε είναι λίγο περίεργο ότι παρά το γεγονός ότι «έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή», κανείς στην Ελβετία δεν έχει πειστεί ακόμη.
Ο Ινφαντίνο ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για την επέκταση του γυναικείου τουρνουά, αλλά δεν σκέφτηκε την πραγματική εφαρμογή της αλλαγής. Παρόλο που κατά την διάρκεια της ίδιας ομιλίας ανακοίνωσε ότι το τουρνουά ήταν οικονομικά ισοσκελισμένο, εντούτοις δεν θέλησε να γεμίσει τις τσέπες της FIFA με περισσότερα χρήματα τρέχοντας την διαδικασία με τρόπο που θα αύξανε άμεσα το προφίλ του τουρνουά και θα αύξανε τα κέρδη - ειδικά για έναν κύκλο που στοχεύει σε έσοδα 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Για έναν άνθρωπο που λατρεύει να διαφημίζει τον αντίκτυπο του ποδοσφαίρου και της FIFA στην παγκόσμια ενότητα και ο οποίος μόλις μας υπενθύμισε σε όλους ότι αυτός και οι άλλοι άνδρες της FIFA μπορούν να «πειστούν» να κάνουν το σωστό, εξακολουθεί να είναι σαφές ότι το χρήμα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας σε κάθε απόφαση. Και με αυτή την λογική, είναι αξιοσημείωτο ότι το τυφλό σημείο του Ινφαντίνο και της FIFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο εξακολουθεί να υπερτερεί της κυνικής, ατέρμονης αναζήτησης περισσότερων εσόδων.
Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο για να το βελτιώσουν για το 2031, ίσως ακόμη και για το 2035, αν θέλουν να ταιριάξουν τη διαδικασία υποβολής προσφορών με το χρονοδιάγραμμα των ανδρών. Αυτό φαίνεται αρκετά δίκαιο. Εν τω μεταξύ, πρέπει να περιμένουμε άλλες 198 ημέρες μέχρι να μάθουμε σε ποια προσφορά θα ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2027.