Χόρχε Βίλντα: Ανέλαβε το Μαρόκο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών με την Ισπανία

Ο Χόρχε Βίλντα, που κατέκτησε το Μουντιάλ Γυναικών με την Ισπανία, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Γυναικών του Μαρόκου.

Χόρχε Βίλντα: Ανέλαβε το Μαρόκο μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών με την Ισπανία

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Γυναικών της Ισπανίας, Χόρχε Βίλντα, ορίστηκε νέος προπονητής της Εθνικής Γυναικών του Μαρόκου.

Διαδέχεται τον Ρέιναλντ Πεντρός και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την Κυριακή (15/10).

Ο Βίλντα ήταν ελεύθερος από τότε που απολύθηκε 16 ημέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών από την Ισπανία.

Η αποχώρησή του ακολούθησε την έκρηξη μετά το φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) Λουίς Ρουμπιάλες στο στόμα της Ισπανίδας επιθετικής Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Εθνικό στάδιο της Αυστραλίας μετά τη νίκη της Ισπανίας επί της Αγγλίας. Η Ερμόσο λέει ότι το φιλί δεν ήταν συναινετικό, κάτι που ο Ρουμπιάλες αρνείται.

Ο Βίλντα βρίσκεται υπό έρευνα για μια υπόθεση φερόμενης σεξουαλικής επίθεσης και εξαναγκασμού κατά του Ρουμπιάλες μετά το φιλί στην Ερμόσο.

Ο Βίλντα, μαζί με τον διευθυντή της εθνικής ομάδας ανδρών, Άλμπερτ Λούκε, και τον διευθυντή μάρκετινγκ της RFEF, Ρουμπέν Ριβέρα, κλήθηκαν προηγουμένως ως μάρτυρες στην υπόθεση. Όμως ο Φρανσίσκο ντε Χόρχε, δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου, άλλαξε την κατάστασή τους σε υπό έρευνα τον Σεπτέμβριο.

Το Μαρόκο προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023 και έφτασε μέχρι τους 16, όπου ηττήθηκε από τη Γαλλία.

Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2022 τερμάτισε δεύτερο μετά τη Νότια Αφρική και θα φιλοξενήσει το τουρνουά το 2024.

Η Ισπανία κατέκτησε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στις 20 Αυγούστου, αφού το γκολ της Όλγα Καρμόνα στο πρώτο ημίχρονο εξασφάλισε τη νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας.

Ο Ρουμπιάλες υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Βίλντα, υποστηρίζοντάς τον αφού 15 παίκτριες έγραψαν στην RFEF τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας να μην κληθούν μέχρι να γίνουν αλλαγές στην εθνική σύνθεση.

Ο Βίλντα είχε χειροκροτήσει όρθιος τον Ρουμπιάλες στη συνέλευση της RFEF στις 25 Αυγούστου, αφού ο πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του μετά το φιλί στην Ερμόσο και δεσμεύτηκε να δώσει στον Βίλντα νέο τετραετές συμβόλαιο.

Δύο ημέρες αργότερα, ο προπονητής επέκρινε την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Ρουμπιάλες, αλλά δεν παραιτήθηκε από προπονητής, παρά το γεγονός ότι 81 παίκτες της Ισπανίας αρνήθηκαν να αγωνιστούν μέχρι να αλλάξει η ηγεσία της RFEF και έντεκα μέλη του προπονητικού επιτελείου παραιτήθηκαν.

Ο 42χρονος ήταν επικεφαλής της Ισπανίας από το 2015. Ήταν στο προπονητικό τιμ των γυναικών της Ισπανίας από το 2009 και προηγουμένως είχε αναλάβει προπονητικούς ρόλους στις ομάδες κάτω των 17 και κάτω των 19 ετών, κατακτώντας δύο τίτλους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών και τερματίζοντας δεύτερος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών κάτω των 17 ετών το 2014.