Ισπανία: Απέρριψαν τις κλήσεις για το Nations League οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες

Είκοσι μέλη της ομάδας της Ισπανίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών δεν θα επιστρέψουν στην εθνική ομάδα για τις αναμετρήσεις του Σεπτεμβρίου στο Nations League, παρά την παραίτηση του Λουίς Ρουμπιάλες και την απόλυση του Χόρχε Βίλντα.

Ισπανία: Απέρριψαν τις κλήσεις για το Nations League οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες

Σε δήλωση που υπογράφουν συνολικά 39 παίκτριες ζητήθηκε η πλήρης αναδιάρθρωση της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFEF) για την απομάκρυνση των ατόμων που «κράτησαν, υποκίνησαν, έκρυψαν ή επικρότησαν συμπεριφορές που στρέφονται κατά της αξιοπρέπειας των γυναικών».

Στις 39 παίκτριες περιλαμβάνονται οι επτά που κόπηκαν από την προεπιλογή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα 12 μέλη του «Las 15» - 15 παίκτριες που απέρριψαν την κλήση τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι να γίνουν αλλαγές στην εθνική ομάδα - οι οποίοι δεν επέστρεψαν για το τουρνουά του φετινού καλοκαιριού.

Από την ομάδα που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μόνο η Αθένα ντελ Καστίγιο της Ρεάλ Μαδρίτης, η πρόσφατα αποχωρήσασα Κλαούντια Ζορνόζα και η Σέιλα Γκαρσία της Ατλέτικο Μαδρίτης δεν έχουν υπογράψει τη δήλωση.

Ο Βίλντα απολύθηκε 16 ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προτού ο Ρουμπιάλες παραιτηθεί από το δικό του πόστο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, και οι παίκτριες έχουν ζητήσει περαιτέρω αλλαγές στην ιεραρχία της RFEF.

Η δήλωση έχει ως εξής: «Οι παίκτριες της Εθνικής Ομάδας, πρόσφατες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, καθώς και οι συμπαίκτριές τους, επιθυμούν να εκφράσουν, όπως έκαναν και στις 25 Αυγούστου 2023, την τεράστια δυσαρέσκειά τους μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την απονομή των μεταλλίων στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και την επακόλουθη έκτακτη συνέλευση της RFEF. Τα γεγονότα, τα οποία δυστυχώς όλοι μπόρεσαν να δουν, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και υπερβαίνουν τα αθλητικά ζητήματα. Πρέπει να έχουμε μηδενική ανοχή σε αυτές τις πράξεις, για τη συμπαίκτριά μας, για εμάς και για όλες τις γυναίκες.

Αρκετές εβδομάδες μετά τα όσα συνέβησαν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε δημόσια ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις με την RFEF στις οποίες το προσωπικό εξέφρασε με σαφήνεια και δύναμη τις αλλαγές που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι βασικές για να προχωρήσουμε μπροστά και να φτάσουμε σε μια δομή που δεν ανέχεται ούτε συμμετέχει σε εξευτελιστικές πράξεις.

Οι αλλαγές που προσδιορίζονται στο RFEF βασίζονται στη μηδενική ανοχή για τα άτομα που, από τη θέση τους στο RFEF, κράτησαν, υποκίνησαν, έκρυψαν ή επικρότησαν συμπεριφορές που στρέφονται κατά της αξιοπρέπειας των γυναικών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι απαιτούνται δυναμικές αλλαγές στις ηγετικές θέσεις της RFEF και συγκεκριμένα στον τομέα του γυναικείου ποδοσφαίρου. Καταλαβαίνουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι μακριά από το σύστημα που θα έπρεπε να μας προστατεύει και που δυστυχώς είναι μακριά από μια προηγμένη κοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, παρέχουμε μια λεπτομερή ανάλυση των αλλαγών που ζητούνται, ώστε να μην επαναληφθεί αυτού του είδους η συμπεριφορά και προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια:

Αναδιάρθρωση του οργανογράμματος του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Αναδιάρθρωση του γραφείου της προεδρίας και της γενικής γραμματείας.

Παραίτηση του προέδρου της RFEF.

Αναδιάρθρωση του τομέα επικοινωνίας και μάρκετινγκ

Αναδιάρθρωση της διαχείρισης της ακεραιότητας

Μέχρι σήμερα, όπως έχουμε μεταφέρει στην RFEF, οι αλλαγές που έχουν γίνει δεν είναι αρκετές για να αισθανθούν οι παίκτριες ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος, όπου οι γυναίκες γίνονται σεβαστές, όπου υπάρχει υποστήριξη για το γυναικείο ποδόσφαιρο και όπου μπορούμε να δώσουμε τη μέγιστη απόδοσή μας.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για να δείξουμε ότι αυτές οι καταστάσεις και οι πρακτικές δεν έχουν θέση στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία μας, ότι η σημερινή δομή πρέπει να αλλάξει και το κάνουμε για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να έχουν ένα πολύ πιο ισότιμο ποδόσφαιρο και στο ύψος που αξίζει σε όλους μας».

Εννοείται ότι υπάρχει διχασμός μεταξύ των παικτριών σχετικά με τη δράση που ζητούν. Κάποιες ζητούν να απολυθούν άτομα, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιοι είναι αυτοί όπως δείχνουν τα πράγματα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των παικτών και της RFEF.