Ισπανία: Απολύθηκε ο Βίλντα 16 μέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών

Ο Χόρχε Βίλντα απολύθηκε από προπονητής της Εθνικής Ισπανίας μόλις 16 ημέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών.

Ισπανία: Απολύθηκε ο Βίλντα 16 μέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών

Ο προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, Χόρχε Βίλντα απολύθηκε 16 ημέρες μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ Γυναικών από την ομάδα του.

H πρώην βοηθός προπονητή Μόντσε Τομέ ορίστηκε ως μόνιμη διάδοχός του.

Η αποχώρηση του Βίλντα ακολουθεί τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν μετά το φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) Λουίς Ρουμπιάλες στα χείλη της Ισπανίδας επιθετικού Τζένι Ερμόσο κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής μεταλλίων στο Stadium Australia μετά την νίκη της Ισπανίας επί της Αγγλίας. Η Ερμόσο λέει ότι το φιλί δεν ήταν συναινετικό, κάτι που ο Ρουμπιάλες αρνείται.

Ο Βίλντα απολύθηκε επίσης από τον ρόλο του ως αθλητικός διευθυντής της ομάδας γυναικών της Ισπανίας. Η απόφαση ελήφθη από τον εκτελούντα χρέη προέδρου της RFEF Πέντρο Ρότσα.

Ο 42χρονος ήταν προπονητής της Ισπανίας από το 2015 και προηγουμένως είχε αναλάβει διάφορους ρόλους στο σύστημα υποδομής.

Η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 20 Αυγούστου, αφού το γκολ της Όλγα Καρμόνα στο πρώτο ημίχρονο εξασφάλισε τη νίκη με 1-0 επί της Αγγλίας.

Σε ανακοίνωση της RFEF αναφέρεται: «Η Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, σε ένα από τα πρώτα μέτρα ανανέωσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πέδρο Ρότσα, αποφάσισε να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες του Χόρχε Βίλντα ως αθλητικού διευθυντή και εθνικού προπονητή γυναικών.

Η RFEF εκτιμά το έργο του στην ηγεσία της εθνικής ομάδας και στα καθήκοντά του ως επικεφαλής του αθλητισμού για τις γυναικείες ομάδες, καθώς και τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του με κορυφαία την πρόσφατη κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκτιμούμε την άψογη προσωπική και αθλητική του συμπεριφορά, αποτελώντας βασικό κομμάτι στην αξιοσημείωτη ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης θητείας του, ο Βίλντα υπήρξε υποστηρικτής των αξιών του σεβασμού και του αθλητικού πνεύματος στο ποδόσφαιρο».

Η διάδοχος του Βίλντα, Τόμε, ήταν ένα από τα 11 μέλη του προπονητικού επιτελείου της Ισπανίας που παραιτήθηκαν στις 26 Αυγούστου μέσω κοινής δήλωσης, επικαλούμενοι τις «απαράδεκτες συμπεριφορές και ενέργειες του επικεφαλής της RFEF».

Η 41χρονη πρώην διεθνής Ισπανίδα κατείχε τον ρόλο της βοηθού προπονητή από το 2018 και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής προπονητή στην ομάδα γυναικών της Ισπανίας.

Ο Ρουμπιάλες υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Βίλντα, στηρίζοντάς τον αφού 15 παίκτριες έγραψαν στην RFEF τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητώντας να μην κληθούν μέχρι να γίνουν αλλαγές στην εθνική σύνθεση, ενώ οι δυο τους απεικονίστηκαν να πανηγυρίζουν χέρι-χέρι στο γήπεδο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανίας.

Ο Βίλντα είχε χειροκροτήσει όρθιος τον Ρουμπιάλες στη συνέλευση της RFEF στις 25 Αυγούστου, αφού ο πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα παραιτηθεί από την θέση του μετά το φιλί στην Ερμόσο και δεσμεύτηκε να δώσει στον Βίλντα νέο τετραετές συμβόλαιο.

Δύο ημέρες αργότερα, ο προπονητής επέκρινε την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του Ρουμπιάλες, αλλά δεν παραιτήθηκε από προπονητής, παρά το γεγονός ότι 81 παίκτριες της Ισπανίας αρνήθηκαν να αγωνιστούν μέχρι να αλλάξει η ηγεσία της RFEF και έντεκα μέλη του προπονητικού επιτελείου παραιτήθηκαν.

Απευθυνόμενος στον Βίλντα κατά τη συνεδρίαση της RFEF τον Αύγουστο, ο Ρουμπιάλες είχε πει: «Ενεργοποίησα τους μηχανισμούς ώστε ο Αντρέου (Καμπς, γενικός γραμματέας της RFEF) να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί σου, στις οποίες σε καλώ να μείνεις μαζί μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κερδίζοντας μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Το αξίζεις, Χόρχε, έχουμε περάσει πολλά, πάρα πολλά. Πάντα έλεγα ότι είσαι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ειλικρινά, σου λέω ότι είσαι ο καλύτερος».

Ο Βίλντα βρισκόταν στο προπονητικό τιμ της Ισπανίας Γυναικών από το 2009 και προηγουμένως είχε αναλάβει προπονητικούς ρόλους στις ομάδες κάτω των 17 και κάτω των 19 ετών, κατακτώντας δύο τίτλους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών και τερματίζοντας στην δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών κάτω των 17 ετών το 2014.

Οι πρώτοι αγώνες της Τομέ ως επικεφαλής θα είναι οι αγώνες του Nations League του Σεπτεμβρίου εναντίον της Σουηδίας και της Ελβετίας.