Ρουμπιάλες: «Έχω υποστεί ένα άνευ προηγουμένου λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική»

Ο Λουίς Ρουμπιάλες λέει ότι αντιμετώπισε «λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης» αφού το ισπανικό δικαστήριο άνοιξε την υπόθεση με μικρότερη κατηγορία

Ρουμπιάλες: «Έχω υποστεί ένα άνευ προηγουμένου λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική»

Ο Λουίς Ρουμπιάλες λέει ότι αντιμετώπισε «λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης», αφού το Διοικητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Ισπανίας (TAD) άνοιξε υπόθεση εναντίον του μετά το φιλί που έδωσε στην Τζένιφερ Ερμόσο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο Ρουμπιάλες είπε ότι η θέση του είναι ότι το φιλί με την Ερμόσο ήταν «συναινετικό» και ότι «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση του να λέει την αλήθεια». Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως η απόφαση της TAD να μην ανοίξει μια «πολύ σοβαρή» υπόθεση εναντίον του ήταν μια νίκη στη μάχη για να καθαρίσει το όνομά του.

Η Ερμόσο δήλωσε ότι το φιλί κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων δεν ήταν συναινετικό.

Η TAD ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι θεωρεί ότι οι πράξεις του Ρουμπιάλες ήταν «σοβαρής» φύσης, σε αντίθεση με το ότι ήταν «πολύ σοβαρές». Αυτό σημαίνει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της χώρας (CSD) δεν μπορεί να θέσει σε διαθεσιμότητα τον πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF) από τη θέση του για τη διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με μια «σοβαρή» υπόθεση, η μέγιστη ποινή είναι διετής αποκλεισμός, ενώ μια «πολύ σοβαρή» έρευνα συνεπάγεται ποινή έως και πέντε ετών. Στο πλαίσιο της «σοβαρής» αρχειοθέτησης συμπεριφοράς, η CAD δεν μπορεί να θέσει σε προσωρινή διαθεσιμότητα τον Ρουμπιάλες, καθώς αυτό επιφυλάσσεται για τις «πολύ σοβαρές» περιπτώσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας, Μιγκέλ Ικέτα, την Παρασκευή (1/9), ο οποίος δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε να κινήσει τον φάκελο που χαρακτηρίζει τις παραβάσεις ως σοβαρές και όχι πολύ σοβαρές, εμποδίζει την ΚΑΔ να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Λουίς Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του».

Λίγο μετά την ανακοίνωση του TAD, ο Ρουμπιάλες εξέδωσε τη δική του ανακοίνωση, στην οποία ζητούσε συγγνώμη για «κάποια προφανή λάθη» που ήταν «προϊόν μεγάλου ενθουσιασμού».

Στη συνέχεια συνέχισε να υπερασπίζεται τη στάση του, δηλώνοντας: «Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου έχω υποστεί ένα άνευ προηγουμένου λιντσάρισμα από τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, από το οποίο έχω κρατηθεί εντελώς μακριά. Όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά ταύτα, ένιωσα επίσης μια αυξανόμενη υποστήριξη από τους ανθρώπους στους δρόμους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Στη συνέχεια, ο Ρουμπιάλες ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του στη δήλωσή του, πριν προσθέσει: «Η λαϊκή υποστήριξη ενισχύει μέσα μου την ιδέα ότι αυτή η υπόθεση έχει μεγεθυνθεί και έχει αφαιρεθεί από το πλαίσιο για άλλα κίνητρα.

Συνεχίζω να πιστεύω στην ανεξαρτησία των οργάνων που πρέπει να επιλύσουν αυτό το ζήτημα, παρά τις πολιτικές πιέσεις και ορισμένα μέσα ενημέρωσης που είναι τόσο προκατειλημμένα που οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την υπόθεση έχουν γίνει αντικείμενο πολλών χειρισμών, ψεμάτων και λογοκρισίας, αλλά η αλήθεια έχει μόνο έναν δρόμο και γι' αυτό επαναλαμβάνω, πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί.

Σήμερα, η TAD αποφάσισε να ανοίξει μια υπόθεση εναντίον μου. Καθώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, σύμφωνα με την απόφαση του εν λόγω οργάνου, να θεωρηθεί οποιαδήποτε ενέργεια ως "πολύ σοβαρή", δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αναστολή της διάταξης που ζητά το ΚΑΣ.

Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου για να δείξω την αλήθεια. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους καλούς ανθρώπους της χώρας μας και εκτός των συνόρων μας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που πραγματικά έχουν κακοποιηθεί και έχουν όλη την υποστήριξή μου - αυτό δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με την αλήθεια.

Το όνομα του φεμινισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να βυθιστεί ένας άνδρας - ή μια γυναίκα - χωρίς δίκαιη δίκη. Ισότητα σημαίνει πανομοιότυπα δικαιώματα για όλους.

Η δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόζεται στους ανθρώπους χωρίς το φύλο τους να έχει προηγουμένως σημαδέψει το αποτέλεσμα.

Αισθάνομαι άσχημα που έχω κριθεί άδικα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολιτικούς. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί σε κανέναν ξανά».

Την περασμένη Παρασκευή, το CSD ζήτησε από το TAD να ξεκινήσει έρευνα για τον Ρουμπιάλες, λίγο μετά την επιθετική υπεράσπιση της συμπεριφοράς του Ρουμπιάλες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, όπου πανηγύρισε πιάνοντας τον καβάλο του στις κερκίδες, έδωσε ένα φιλί στα χείλη της Ερμόσο και σήκωσε μια άλλη παίκτρια της Ισπανίας, την Ατενέα ντελ Καστίγιο, στους ώμους του κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών.

Οι μόνες συνέπειες που αντιμετωπίζει προς το παρόν ο Ρουμπιάλες είναι αυτές που του επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της FIFA. Η FIFA τον απέβαλε προσωρινά για 90 ημέρες το περασμένο Σάββατο και μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω τιμωρία.

Αυτή η αναστολή σημαίνει ότι ο Ρουμπιάλες δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει την θέση του ως πρόεδρος της RFEF, ούτε μπορεί να εκπληρώσει το ρόλο του ως αντιπρόεδρος της UEFA. Οι μισθοί του και από τις δύο θέσεις έχουν παγώσει.

Εάν η FIFA δεν λάβει περαιτέρω μέτρα, ο Ρουμπιάλες θα μπορούσε ενδεχομένως να αναλάβει εκ νέου τη θέση του ως πρόεδρος της RFEF όταν λήξει η αναστολή - την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Αν και είναι κατανοητό ότι η RFEF δεν θα επιτρέψει στον Ρουμπιάλες να επιστρέψει, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίσει περαιτέρω απαγόρευση από τη FIFA.

Έχοντας ήδη καλέσει τον Ρουμπιάλες να παραιτηθεί, οι περιφερειακοί πρόεδροι της RFEF θα μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν πρόταση μομφής εναντίον του, αν και πηγές κοντά στην κατάσταση περιγράφουν ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να εκλεγεί γρήγορα ένας νέος μόνιμος πρόεδρος, επισπεύδοντας τις εκλογές που σήμερα είναι προγραμματισμένες για το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Εάν το RFEF υποβάλει αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση, αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.