Η αποτυχία της Γερμανίας: Αβάσιμη αυτοπεποίθηση, παρωχημένες τακτικές, κακή διαχείριση

Λίγες μέρες έπειτα από μια ιστορική καταστροφή για την Γερμανία στο Μουντιάλ Γυναικών, υπήρχαν ακόμα ελάχιστες απαντήσεις.

Η αποτυχία της Γερμανίας: Αβάσιμη αυτοπεποίθηση, παρωχημένες τακτικές, κακή διαχείριση

Η αρχηγός Αλεξάνδρα Ποπ είπε στους δημοσιογράφους λίγο πριν επιβιβαστεί σε εμπορική πτήση για την πατρίδα της ότι θα χρειαστούν μερικές ακόμα άγρυπνες νύχτες μέχρι να μπορέσει κανείς να αντιμετωπίσει τη χειρότερη εμφάνιση της Γερμανίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.
Η γερμανική ομοσπονδία ήταν τόσο σίγουρη για την πρόκρισή της πέρα από τη φάση των ομίλων που δεν είχε κλείσει κανένα αεροπλάνο τσάρτερ για να είναι σε ετοιμότητα για την Παρασκευή, την επομένη του τελευταίου αγώνα της ομάδας στον όμιλο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μπερντ Νόιεντορφ, δεν είχε καν πατήσει το πόδι του στην Αυστραλία μέχρι τη στιγμή που η Γερμανία αποκλείστηκε. Το σχέδιό του ήταν να ακολουθήσει την ομάδα καθώς το τουρνουά ξεκινούσε κανονικά με την έναρξη της νοκ άουτ φάσης.
Ο αποκλεισμός από το Μαρόκο, την Κολομβία και τη Νότια Κορέα είχε φανεί εντελώς αδιανόητος πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα φρικιαστικό ατύχημα που δεν δικαιολογούσε ιδιαίτερη ανησυχία, ούτε καν αφού η ήττα της τελευταίας στιγμής από την Κολομβία στο μεσαίο παιχνίδι του ομίλου είχε αυξήσει την πίεση. "Η Γερμανία δεν είναι ένα έθνος που χρειάζεται να τρέμει", είχε πει η μέσος Λένα Όμπερντορφ μετά από εκείνη την ήττα με 2-1.

Η εμπιστοσύνη αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη. Η ακριβής φύση της αποχώρησης της Γερμανίας την Πέμπτη - η αποτυχία να νικήσει τους σχεδόν αποκλεισμένους Κορεάτες σε συνδυασμό με τη νίκη των νεοεισερχόμενων στο τουρνουά Μαρόκου επί της Κολομβίας με 1-0 - μπορεί να ήταν λίγο ατυχής. Οι τραυματισμοί των αμυντικών Γκουίν, Ράουχ, Ντόρσουν και Σιμον δεν βοήθησαν επίσης την υπόθεση της προπονήτριας Μαρτίνα Βος-Τέκλενμπουργκ.
Αλλά πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία έμοιαζαν αρκετά γνωστά.
Η δευτεραθλήτρια του περσινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν, η αλήθεια είναι, μάλλον κακή τους τελευταίους έξι μήνες και, όπως αποδείχθηκε, το 6-0 της πρεμιέρας επί του Μαρόκου κάλυψε κάποιες σοβαρές ελλείψεις.

Πέρα από τις διαγώνιες μπαλιές προς την αστέρα επιθετικό Ποπ, η Γερμανία είχε ελάχιστα πράγματα στην κατοχή της μπάλας, ειδικά απέναντι σε ομάδες που αμύνονταν με εξυπνάδα και αφοσίωση, όπως η Κολομβία και η Νότια Κορέα. Το Gegenpressing, βασικό συστατικό της επιτυχίας τους στο Euro 2022 απέναντι σε πιο κυρίαρχες ομάδες, απουσίαζε σχεδόν παντελώς, όπως και το αιχμηρό συνδυαστικό παιχνίδι στο κέντρο του γηπέδου.

Οι Γερμανές ήταν τόσο απελπισμένες να βρουν την Ποπ που παρέκαμψαν τις κεντρικές περιοχές πολύ γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, το παιχνίδι φαινόταν διαρκώς τεντωμένο και οι παίκτες είχαν λίγες επιλογές σε κοντινή απόσταση. "Οι αποστάσεις πάσας ήταν πολύ μεγάλες", δήλωσε η Όμπερντορφ μετά την ισοπαλία 1-1 της Πέμπτης.
Τα τεχνάσματα τακτικής της Βος-Τέκλενμπουργκ απέτυχαν επίσης, με τις παίκτριες να είναι δυσαρεστημένες με τις συχνές αλλαγές και να πρέπει να παίζουν εκτός θέσης.
Επέβαλε μια δεύτερη επιθετικό, τη Λέα Σκούλερ, στη θέση της μεσοεπιθετικής της Μπάγερν Μονάχου, Λίνα Μάγκουλ, απέναντι στους Κορεάτες, κάνοντας το παιχνίδι της Γερμανίας ακόμη πιο άμεσο και δύσχρηστο.
Το χειρότερο όλων, όμως, ήταν η ξαφνική εισαγωγή μιας υβριδικής γραμμής τριών/τεσσάρων αμυντικών, ένα πολύπλοκο σύστημα που μπορεί να λειτουργήσει αν έχεις στη διάθεσή σου εξαιρετικά ευέλικτους παίκτες και πολύ χρόνο για προπόνηση, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό αν δεν έχεις τίποτα από τα δύο.
Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα της Πέμπτης, οι παίκτριες έδειχναν να μην μπορούν να κάνουν τον σχηματισμό να λειτουργήσει- η νευρικότητα και οι κακές πρώτες επαφές μάστιζαν το παιχνίδι τους. "Υπήρχε ένα νοητικό μπλοκάρισμα", δήλωσε ο διευθυντής των εθνικών ομάδων Γιότι Χατζηαλεξίου. Ίσως η αυτοπεποίθηση μέσα στην ομάδα να μην ήταν τόσο ισχυρή όσο έδειχναν οι δημόσιες δηλώσεις τους.
Οι πρόσφατες αποτυχίες της εθνικής ομάδας ανδρών έχουν βάλει τους σχολιαστές στον πειρασμό να αρχίσουν έναν σαρωτικό λόγο για τις ευρύτερες ασθένειες του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τα συνήθη τροπάρια - προβλήματα στην ανάπτυξη της νεολαίας, όχι αρκετοί "ποδοσφαιριστές του δρόμου", πάρα πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες στο στρατόπεδο βάσης - ξεδιπλώνονται.

Η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung συνέδεσε ακόμη και αυτές τις κακές επιδόσεις του τουρνουά με τις ισχνές επιδόσεις της οικονομίας. "Η έξοδος των γυναικών στον όμιλο είναι σύμπτωμα μιας χώρας που πιστεύει ότι είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι πιθανώς είναι", έγραψε η μεγάλη εφημερίδα με ασυνήθιστη ποσότητα πολιτισμικής απαισιοδοξίας.
Αλλά ο μόνος παραλληλισμός που αξίζει πραγματικά να ακολουθηθεί είναι το κακό επίπεδο προπονητικής και για τις δύο ελίτ ομάδες.
Η Βος-Τέκλενμπουργκ, δεν πρέπει να ξεχνάμε, επέβλεψε την αποχώρηση της Γερμανίας στα προημιτελικά του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 - το χειρότερο αποτέλεσμα στη διοργάνωση μέχρι τότε. Οι εμφανίσεις που οδήγησαν στο Euro το περασμένο καλοκαίρι, μια επιτυχία-έκπληξη που λίγοι θεωρούσαν δυνατή, δεν ήταν επίσης εμπνευσμένες.
Στα πέντε χρόνια της θητείας της, η Γερμανία έχει πείσει ως μονάδα μόνο για έναν μήνα - πέρυσι στην Αγγλία. Ένα θετικό κτύπημα σε όλο αυτό το διάστημα δεν μπορεί να είναι αρκετό.
Η Βος-Τέκλενμπουργκ, προς τιμήν της, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την πανωλεθρία, αλλά δεν είναι σαφές αν οι ανώτεροί της είναι έτοιμοι να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα.
Οι παράγοντες της γερμανικής Ομοσπονδίας, που πάντα χαίρονται να μην ταράζουν τα νερά, έχουν συσπειρωθεί πίσω της μέχρι στιγμής. Μια πιο ανελέητη προσέγγιση στην αξιολόγηση του έργου της προπονήτριας της εθνικής ομάδας θα ήταν σκόπιμη.
Ιδιαίτερα τώρα που άλλα έθνη σημειώνουν ραγδαία πρόοδο και τα ημιτελή σχέδια που βασίζονται στις ικανότητες ενός συγκεκριμένου παίκτη είναι απίθανο να προχωρήσουν πολύ.