Μουντιάλ Γυναικών: Είναι ακόμη οι ΗΠΑ το απόλυτο φαβορί;

Στην κορυφή της κατάταξης και νικήτριες των δύο τελευταίων Μουντιάλ Γυναικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει μια αύρα ως η πιο επίφοβη εθνική ομάδα στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Μουντιάλ Γυναικών: Είναι ακόμη οι ΗΠΑ το απόλυτο φαβορί;
Οι ΗΠΑ δεν έχουν τερματίσει ποτέ χαμηλότερα από την τρίτη θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Διαθέτοντας παγκόσμιες σούπερ σταρ, όπως η Άλεξ Μόργκαν και η Μέγκαν Ράπινοου, η κυριαρχία των ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία ήταν αταλάντευτη και την έχουν μεταδώσει από γενιά σε γενιά.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει έναν τρίτο διαδοχικό τίτλο, αλλά παρά το γενεαλογικό τους δέντρο και την αποφασιστική αυτοπεποίθησή τους, μπορεί να μην τα καταφέρουν όλα στα γήπεδα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (20 Ιουλίου - 20 Αυγούστου, ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+).

«Λατρεύω τα φώτα της δημοσιότητας»

Η Σοφία Σμιθ (αριστερά) και η Άλεξ Μόργκαν (δεξιά) είναι αμφότερες μέλη της ομάδας των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του φετινού καλοκαιριού

«Συνεχίζουμε να έχουμε αυτή τη νοοτροπία [της νίκης] ως χώρα», δήλωσε στο BBC Sport η πρώην διεθνής παίκτρια των ΗΠΑ, Κριστίν Λίλι, της οποίας οι 30 συμμετοχές σε Μουντιάλ Γυναικών αποτελούν ρεκόρ διοργάνωσης.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το επαγγελματικό πρωτάθλημα αποτελεί μέρος αυτού. Όταν παίζαμε, δεν είχαμε πραγματικά πρωτάθλημα, οπότε προπονούμασταν μόνες μας. Τώρα το πρωτάθλημα έχει αντίκτυπο στους παίκτες, προσθέτοντας στο παιχνίδι τους.

Το θέμα είναι αν μπορούν να μεταφέρουν αυτή την επιτυχία στην εθνική ομάδα και να ανέβουν άλλο επίπεδο».

Οι παίκτριες έχουν παλέψει σκληρά για ίσα δικαιώματα, καταθέτοντας μήνυση για διακρίσεις κατά της Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ σχετικά με την ίση αμοιβή το 2019, η οποία οδήγησε σε συμφωνία ισοτιμίας τρία χρόνια αργότερα.

Η πίεσή τους για ισότητα έχει φέρει βελτιώσεις στον επαγγελματισμό και την απόδοση στην εθνική σκηνή, ενώ το εγχώριο πρωτάθλημα - το Εθνικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών (NWSL) - έχει επίσης προχωρήσει.

Ένα από τα αστέρια της φετινής σεζόν στο NWSL είναι η επιθετικός των Πόρτλαντ Θορνς, Σοφία Σμιθ, η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Ο ρόλος μου σε αυτό το τουρνουά θα είναι μεγάλος, αλλά μου αρέσει αυτό. Λατρεύω τα φώτα της δημοσιότητας, την πίεση - τα λατρεύω όλα», δήλωσε η 22χρονη Σμιθ.

«Είμαστε τόσο τυχερές σε αυτή την ομάδα που έχουμε ένα τόσο βαθύ ρόστερ. Η πρώτη γραμμή έχει τόση διασκέδαση, ικανότητα και ταλέντο, αλλά, την ίδια στιγμή, όλες θέλουμε να κερδίσουμε. Έχουμε αυτό το τσαγανό και την ενέργεια».

Ο τεχνικός των ΗΠΑ, Βλάτκο Αντονόφσκι, πιστεύει ότι «έχουν ό,τι χρειάζεται» για να γράψουν ιστορία με έναν τρίτο διαδοχικό θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Θέλουμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε.

«Το προηγούμενο επιτελείο βρήκε τον τρόπο και μπόρεσε να ωθήσει την ομάδα προς τα εμπρός και να κερδίσει τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα. Είναι δική μας ευθύνη να βρούμε το επόμενο βήμα και να την κρατήσουμε μπροστά».

«Δεν θα είναι εύκολο»

Η παγκόσμια κατάταξη
1. ΗΠΑ
2. Γερμανία
3. Σουηδία
4. Αγγλία
5. Γαλλία
6. Ισπανία

* Η Ισπανία μετακινήθηκε στην πρώτη εξάδα όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία κατάταξη τον Ιούνιο, αλλά η πρώτη πεντάδα παρέμεινε η ίδια

Οι ΗΠΑ περνούν μια «μικρή μετάβαση» από το 2019, λέει η Λίλι, μετά την αποχώρηση της δύο φορές παγκόσμιας πρωταθλήτριας Κάρλι Λόιντ και τη σταδιακή αποχώρηση άλλων παικτών μεγαλύτερης ηλικίας.

Μόνο εννέα παίκτριες από την ομάδα του 2019 παραμένουν, εκ των οποίων οι έξι είναι άνω των 30 ετών. Λείπουν η έμπειρη αρχηγός Μπέκι Σάουερμπραν, η επιθετικός Μάλορι Σουόνσον και η μέσος Σαμ Μιούις λόγω τραυματισμού.

Η χαρισματική Άλεξ Μόργκαν, 34 ετών, εξακολουθεί να ηγείται της επίθεσης και κέρδισε το «Χρυσό Παπούσι» του NWSL την περασμένη σεζόν, αλλά η Ράπινοου, 38 ετών πλέον, ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.

«Θέλω να δείξω στις νεότερες παίκτριες που δεν έχουν συμμετάσχει σε μεγάλο τουρνουά τι να περιμένουν, από πού προέρχεται η πίεση και γιατί πρέπει να μείνουμε ενωμένες με αυτή τη νοοτροπία να φτάσουμε [στον τελικό]», δήλωσε η Μόργκαν.

«Το να σηκώνεις το τρόπαιο στο τέλος είναι μια ανταμοιβή. Θα είναι ένα συναισθηματικό οδοστρωτήρα και, σωματικά, θα είναι πιο απαιτητικό από οτιδήποτε άλλο έχουν βιώσει ποτέ. Θέλω να είμαι σε θέση να το μοιραστώ αυτό».

Από τις παίκτριες της ομάδας, η μέσος Τζουλί Έρτζ, 31 ετών, γέννησε τον περασμένο Αύγουστο και η Ρόουζ Λαβέλ, 28 ετών, δυσκολεύτηκε να βρει σταθερότητα λόγω τραυματισμών τα τελευταία δύο χρόνια.

«Κάποιες παίκτριες έχουν τραυματιστεί και επιστρέφουν, ενώ υπάρχει και νέο αίμα», δήλωσε η Λίλι. «Έχουν ταλέντο, απλά πρέπει να τα καταφέρουν όλα.

Δεν θα είναι εύκολο. Είναι εν ενεργεία πρωταθλητές back-to-back και καμία ομάδα δεν το έχει καταφέρει τρεις φορές. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι είναι η ομάδα που πρέπει να νικήσει κανείς».

Ο Αντονόβσκι έχει ορίσει 14 παίκτριες που δεν έχουν κάνει ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ομάδα των 23 παικτών του, συμπεριλαμβανομένων των νεαρών επιθετικών Αλίσα Τόμπσον, 18 ετών, Τρίνιτι Ρόντμαν, 21 ετών, και Σμιθ, η οποία ήταν η πολυτιμότερη παίκτρια του NWSL πέρυσι.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι εξακολουθούν να είναι φαβορί η Μόργκαν, πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας έχουμε ήδη έναν στόχο στην πλάτη μας, ερχόμενοι ως παγκόσμιοι πρωταθλητές.

Υπάρχουν ομάδες που τα έχουν πάει απίστευτα καλά και έχουν κάνει όνομα για να διεκδικήσουν αυτό το τρόπαιο. Είμαι πολύ αισιόδοξη για τις πιθανότητές μας με αυτό το ρόστερ».

«Οι άλλες ομάδες γίνονται όλο και καλύτερες»

Η Αγγλία κέρδισε το Euro 2022

Οι ΗΠΑ νίκησαν την Αγγλία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, επεκτείνοντας το αήττητο σερί τους απέναντι στους «λέαινες», το οποίο τελείωσε τελικά τον Οκτώβριο του 2022 με ήττα 2-1 στο «Γουέμπλεϊ».

Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που η Αγγλία νίκησε τις ΗΠΑ και είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που ελπίζουν να αποδείξουν ότι έχουν καλύψει τη διαφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του φετινού καλοκαιριού (20/7 - 20/8).

Η αμυντικός Τζες Κάρτερ πιστεύει ότι οι άλλες χώρες έχουν βελτιωθεί πολύ από το 2019, ενώ η μέσος Έλα Τούνε επιμένει ότι οι «λέαινες», «δεν φοβούνται κανέναν».

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν δίνω μεγάλη σημασία στις ΗΠΑ», δήλωσε η 25χρονη Κάρτερ της Τσέλσι.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι συμβαίνει γύρω από αυτό και όλοι μιλούν για τις ΗΠΑ. Είναι μια σπουδαία ομάδα, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές σπουδαίες ομάδες στο τουρνουά - δεν θα μπορούσα πραγματικά να ενδιαφερθώ λιγότερο για μία μόνο ομάδα.

Προφανώς ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες στο παρελθόν και αξίζουν σεβασμό γιατί τον έχουν κερδίσει. Αλλά η ποιότητα των [άλλων] διεθνών ομάδων γίνεται όλο και καλύτερη».

Οι ΗΠΑ υπέστησαν ήττες από τις ευρωπαϊκές διεκδικήτριες Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία το 2022 και υποβλήθηκαν σε σκληρές δοκιμασίες από την Βραζιλία και την Ιαπωνία τον Φεβρουάριο.

«Όταν οι ομάδες παίζουν με τις ΗΠΑ και βρίσκουν επιτυχία, συνειδητοποιούν ότι ίσως δεν είναι τόσο [ανίκητες]. Από άποψη αυτοπεποίθησης, αυτό βοηθάει τις άλλες ομάδες», δήλωσε η Λίλι.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αυτή την αύρα και την αυτοπεποίθηση, αλλά και άλλες ομάδες την έχουν πλέον».

Το Μουντιάλ Γυναικών ξεκινά την Πέμπτη 20 Ιουλίου με την αναμέτρηση Νέα Ζηλανδία-Νορβηγία (10:00) και οι αγώνες θα μεταδίδονται από τον ΑΝΤ1 και το ΑΝΤ1+. Μείνετε συντονισμένοι στο fosonline.gr για όλα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.