Μουντιάλ Γυναικών: Η Αυστραλία ζητά περισσότερη έρευνα για τους τραυματισμούς χιαστού

Η επικεφαλής του Ποδοσφαίρου Γυναικών της συνδιοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ Γυναικών, της Αυστραλίας ζήτησε περισσότερη έρευνα για τους τραυματισμούς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που ταλαιπωρεί πολλές ποδοσφαιρίστριες.

Μουντιάλ Γυναικών: Η Αυστραλία ζητά περισσότερη έρευνα για τους τραυματισμούς χιαστού
Οι παίκτριες της Άρσεναλ Μπεθ Μιντ, Βίβιαν Μιντέμα και Λία Γουίλιαμσον, αποκλείστηκαν από το Μουντιάλ Γυναικών με τραυματισμούς στον χιαστό.

Η Σάρα Γουόλς της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας δηλώνει ότι είναι «κρίμα» που οι παίκτριες, μεταξύ των οποίων και το αγγλικό δίδυμο Λία Γουίλιαμσον και Μπεθ Μιντ, θα χάσουν το τουρνουά αυτού του μήνα με τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο.

Η Γουόλς αποδίδει το παραπάνω γεγονός σε «εκατό χρόνια υποεπένδυσης» στην έρευνα.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν σαν ανθρωπάκια», είπε.

«Υπάρχει πραγματική έλλειψη έρευνας. Ολόκληρο το περιβάλλον υψηλών επιδόσεων είναι χτισμένο γύρω από τους άνδρες - σχεδιασμένο από άνδρες για άνδρες».

Η Ολλανδή επιθετικός Βίβιαν Μιντέμα - συμπαίκτρια των Γουίλιαμσον και Μιντ στην Άρσεναλ - υπέστη τραυματισμό στον προσαγωγό σύνδεσμο τον Δεκέμβριο και θα χάσει επίσης το Μουντιάλ Γυναικών, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου.

Η 40χρονη Γουόλς υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο γόνατο κατά τη διάρκεια της δικής της καριέρας, η οποία περιελάμβανε 70 συμμετοχές με την Αυστραλία.

«Θα ήθελα πολύ να ήξερα αν ο κύκλος της περιόδου μου είχε συμβάλει σε κάποια από τις αποκαταστάσεις του γόνατός μου», δήλωσε σε εκπομπή του BBC.

«Δεν έχουμε καν ξύσει την επιφάνεια και είναι εκατό χρόνια υποεπένδυσης στο γυναικείο ποδόσφαιρο που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, όπου έχουμε χάσει πολλές διαφορετικές παίκτριες για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είναι κρίμα που δεν θα τις δούμε».

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τραυματισμοί του χιαστού είναι πιο διαδεδομένοι στις ποδοσφαιρίστριες, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι είναι δύο έως οκτώ φορές πιο πιθανό από ό,τι στους άνδρες.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό, από ανατομικές διαφορές σε άνδρες και γυναίκες μέχρι το ρόλο που παίζουν οι ορμόνες και ο γυναικείος εμμηνορροϊκός κύκλος.

Έχει υποστηριχθεί ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ειδικό κιτ για τις γυναίκες ώστε να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών του γιαστού, αλλά η Γουόλς πιστεύει ότι η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να βρει μια λύση.

«Νομίζω ότι στην καρδιά του ζητήματος δεν είναι [οι κατασκευαστές του κιτ], αλλά στην πραγματικότητα η έρευνα», δήλωσε.

Μπορεί το γυναικείο ποδόσφαιρο να υστερεί ακόμη σε σχέση με το ανδρικό, όσον αφορά τις επενδύσεις και την έρευνα, αλλά η Γουόλς έχει ενθαρρυνθεί από τα βήματα που γίνονται στο γήπεδο.

Πιστεύει ότι η παγκόσμια αύξηση της δημοτικότητας βοήθησε την FIFA όταν διαπραγματεύτηκε τα δικαιώματα μετάδοσης για το Μουντιάλ Γυναικών του 2023.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, είχε απειλήσει με τηλεοπτικό μπλακ άουτ στην Ευρώπη αν δεν βελτιώνονταν οι προσφορές δικαιωμάτων.

«Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά συναρπαστικό σημείο με το γυναικείο ποδόσφαιρο», δήλωσε η Γουόλς. «Αρχίζει να ανοίγει νέους δρόμους και να αμφισβητεί το status quo.

Θα το είχατε δει αυτό με τα δικαιώματα μετάδοσης. Η FIFA, ως κάτοχος δικαιωμάτων, κράτησε τις θέσεις της σε πολλές από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης για να αποσπάσει πραγματικά τη σωστή αξία, διότι αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε αυτά τα δικαιώματα, το οικοσύστημα δεν θα διορθωθεί γύρω από αυτό.

Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε σε αυτή τη στιγμή στον γυναικείο αθλητισμό όπου αυτές οι αθλήτριες ανοίγουν νέους δρόμους και νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες που θα επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή».

Το Μουντιάλ Γυναικών ξεκινά την Πέμπτη 20 Ιουλίου με την αναμέτρηση Νέα Ζηλανδία-Νορβηγία (10:00) και οι αγώνες θα μεταδίδονται από τον ΑΝΤ1 και το ΑΝΤ1+. Μείνετε συντονισμένοι στο fosonline.gr για όλα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.