Αλεξία Πουτέγιας: «Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις γυναίκες παίκτριες»

Η Αλεξία Πουτέγιας επέστρεψε στην δράση μετά τον τραυματισμό της τον Ιούλιο του 2022 και μίλησε για το πισωγύρισμα στην καριέρα της και την σημασία της βελτίωσης των συνθηκών για τις γυναίκες παίκτριες. 

Αλεξία Πουτέγιας: «Είναι σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις γυναίκες παίκτριες»

Η κάτοχος back-to-back της Χρυσής Μπάλας, Αλεξία Πουτέγιας, έκανε την πολυαναμενόμενη επιστροφή της στην δράση την Κυριακή.

Η μεσοεπιθετικός ήρθε από τον πάγκο στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 3-0 επί της Σπόρτινγκ Ουέλβα στο Estadi Johan Cruyff - η πρώτη της εμφάνιση μετά τον τραυματισμό της στον πρόσθιο χιαστό την παραμονή του EURO Γυναικών τον Ιούλιο του 2022.

«Το συμπέρασμα που έχω βγάλει από αυτόν τον τραυματισμό, από την εμπειρία που είχα πρόσφατα, είναι ότι πρόκειται για έναν πολυπαραγοντικό τραυματισμό», δήλωσε η Πουτέγιας μιλώντας στην FIFPRO. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για έναν παράγοντα. Δεν το αποδίδω στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη μελέτης. Είναι ένας τραυματισμός που μπορεί να εξαρτάται από πολλά πράγματα».

«Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις παίκτριες: ξεκούραση, ταξίδια, οι επιφάνειες στις οποίες παίζουν και, φυσικά, όλες αυτές οι μελέτες. Είναι σχετικά πρόσφατο το γεγονός ότι οι γυναίκες παίκτριες άρχισαν να γίνονται επαγγελματίες σε αυτό το άθλημα και δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου χρόνος για να διεξαχθούν τέτοιου είδους μελέτες και να μάθουμε λίγα περισσότερα για το σώμα των γυναικών ποδοσφαιριστριών ή των γυναικών αθλητριών, διότι είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό σώμα από αυτό των ανδρών. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν».

Η Μπαρτσελόνα έχει κυριαρχήσει στη Liga F της Ισπανίας σε σημείο που έχει χάσει μόλις ένα παιχνίδι πρωταθλήματος τις τελευταίες τέσσερις σεζόν- η τελευταία της ήττα στο πρωτάθλημα έγινε από την Ατλέτικο Μαδρίτης την 1η Ιουνίου 2021. Επίσης, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος την Κυριακή με τέσσερα παιχνίδια να απομένουν για τη λήξη της σεζόν και με 26 νίκες σε 26 αγώνες.

Οι «μπλαουγκράνα» έμειναν επίσης αήττητοι σε όλες τις σεζόν πρωταθλήματος 2019/20 και 2021/22. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το χάσμα μεταξύ της Μπάρτσα και άλλων ισπανικών ομάδων αυτή τη στιγμή.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα πάντα. Τελικά, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της Μπάρτσα και πολλών άλλων ομάδων - πραγματικά επειδή η Μπάρτσα δημιούργησε ένα πρότζεκτ και ηγήθηκε αυτής της κατάστασης. Ελπίζω ότι πολλοί άλλοι σύλλογοι μπορούν στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο», δήλωσε η Πουτέγιας.

«Περίπου το 80 ή 85 τοις εκατό των συλλόγων έχουν μια επαγγελματική δομή πίσω τους που έχει την ανδρική ομάδα επίσης στην επαγγελματική κατηγορία. Στη συνέχεια, υπάρχουν ορισμένοι σύλλογοι που δεν έχουν αυτή την υποστήριξη και, φυσικά, [χρειάζονται] βοήθεια και συμβουλές από θεσμούς, την κυβέρνηση.

Αλλά νομίζω ότι όποιος είναι συνεπής θα επαινέσει αυτό που έκανε η Μπάρτσα. Έχει πιστέψει, έχει ηγηθεί και δεν αρκείται σε αυτό- θέλει να συνεχίσει να αυξάνει αυτή την επένδυση και να βοηθάει τους παίκτες να είναι πραγματικά αυτό που όλοι θέλουμε να είμαστε: απλά ποδοσφαιριστές και να μην χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα άλλο».

Η άνοδος της Μπαρτσελόνα Γυναικών είναι τέτοια που τα τελευταία χρόνια επιλεγμένα παιχνίδια έχουν μεταφερθεί από το συνηθισμένο τους σκηνικό του Estadi Johan Cruyff χωρητικότητας 6.000 θέσεων στο παγκοσμίου φήμης Camp Nou.

Με αυτόν τον τρόπο, η Μπαρτσελόνα Γυναικών έσπασε πέρυσι το ρεκόρ 23 ετών για την προσέλευση σε γυναικείο αγώνα που είχε σημειωθεί πριν από 90.195 άτομα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 1999. Στη συνέχεια, βελτίωσαν το δικό τους ρεκόρ τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο του 2022, όταν 91.648 θεατές παρακολούθησαν την ισπανική ομάδα να αντιμετωπίζει την Βόλφσμπουργκ σε έναν ημιτελικό του UEFA Women's Champions League.

Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να δίνει επιλεγμένα παιχνίδια του Champions League γυναικών στο Καμπ Νου για την περίοδο 2022/23.

«Ήταν απίστευτο - ήταν μια από τις καλύτερες ημέρες της ζωής μου», δήλωσε η Πουτέγιας, η οποία σκόραρε στα δύο πρώτα παιχνίδια στο Καμπ Νου, αναλογιζόμενη τους πρώτους αγώνες που διεξήχθησαν στο μυθικό γήπεδο. «Αυτό που ζήσαμε ήταν απίστευτο και ελπίζω να συνεχίσει να είναι έτσι- να είναι μόνο η αρχή αυτού του ειδυλλίου του Καμπ Νόου με την ομάδα μας και το Τσάμπιονς Λιγκ και με τους οπαδούς και να συνεχίσουμε να κερδίζουμε».

Ως μια από τους καλύτερες στον κόσμο, η Πουτέγιας διαθέτει πλούσια εμπειρία και γνώσεις που κάθε νέος παίκτης θα ήταν τυχερός να αξιοποιήσει. Ποια συμβουλή θα έδινε λοιπόν στην επόμενη γενιά που έρχεται;

«Πάνω απ' όλα, αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο, μάθετε, διασκεδάστε, εξελιχθείτε ως άνθρωπος, ως παίκτης, μάθετε τις αξίες που σας δίνει η ομαδικότητα και το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια εφαρμόστε τις στη ζωή».