Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες που γράφουν ιστορία στο ποδόσφαιρο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υμνούμε τις γυναίκες που ξεχωρίζουν και γράφουν την δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι γυναίκες που γράφουν ιστορία στο ποδόσφαιρο

Μπορεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο να τραβούν τα βλέμματα παίκτες όπως ο Μέσι, ο Λεβαντόφσκι ή ο Σαλάχ, όμως την ίδια ώρα υπάρχει και το γυναικείο ποδόσφαιρο το οποίο βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο και συνεχίζει να ακμάζει. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υμνούμε τις γυναίκες που γράφουν ιστορία στο ποδόσφαιρο:

Έμμα Χάγιες

Η πιο επιτυχημένη προπονήτρια στην ιστορία της Τσέλσι και η πρώτη γυναίκα που πετυχαίνει το τρεμπλ στην Αγγλία. Στο παλμαρέ της έχει 4 πρωταθλήματα Αγγλίας, 3 Κύπελλα, 2 League Cup, ένα Community Shield και ένα Spring Series

Βίβιαν Μιεντεμά

Η πρώτη γυναίκα που έχει συμμετοχή σε 100 γκολ αλλά και η πρώτη σκόρερ στην ιστορία της Premier League γυναικών και πρώτη σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ολλανδίας. Όλα αυτά σε ηλικία 25 ετών.

Μέγκαν Ράπινοου

Το 2019 κατέκτησε το Χρυσό παπούτσι, την Χρυσή Μπάλα και το βραβείο της καλύτερης του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Παράλληλα, κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα και ανακηρύχθηκε από την FIFA ως η καλύτερη γυναίκα ποδοσφαιρίστρια.

Άλεξ Σκοτ

Σκόραρε στον τελικό του Champions League το 2007 που χάρισε στην Άρσεναλ την νίκη φθάνοντας στην αήττητη κατάκτηση του τροπαίου αλλά και του εγχώριου τρεμπλ, επίσης αήττητου. Στην καριέρα της κατέκτησε 7 Κύπελλα, 5 Πρωταθλήματα, 3 League Cup, δύο Community Shield, δύο PL Cup, ένα UEFA Women's Cup και την Super League.

Κριστίν Σινκλέρ

Με 188 τέρματα σε 308 συμμετοχές με την Εθνική Καναδά αποτελεί την πρώτη σκόρερ στην ιστορία των διεθνών διοργανώσεων.

Άντα Χέγκερμπεργκ

Η πρώτη σκόρερ στην ιστορία του γυναικείου Champions League με 56 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές αλλά και 299 γκολ σε 298 παιγνίδια συνολικά στην καριέρα της.

Έλεν Γουάιτ

Με 49 γκολ σε 104 συμμετοχές είναι η πρώτη σκόρερ της Εθνικής Αγγλίας ενώ κρατά και το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε ένα Μουντιάλ για τα Τρία Λιοντάρια.

Φορμίγκα

Η θρυλική μέσος της Εθνικής Βραζιλίας η οποία έγινε η πρώτη ποδοσφαιρίστρια στην ιστορία που συμμετέχει σε επτά Παγκόσμια Κύπελλα: 1995, 1999, 2003, 2007, 2011, 2015, 2019.

Σούν Γουέν

Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Χρυσό Παπούτσι και την Χρυσή Μπάλα σε Μουντιάλ και ψηφίστηκε ως η κορυφαία ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα από τους φιλάθλους.

Μάρτα

Η πρώτη σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, είτε Ανδρών είτε Γυναικών.

1. Μάρτα (17 τέρματα)

2. Κλόζε (16 τέρματα)

3. Ρονάλντο (15 τέρματα)

Μπαρτσελόνα

Από την έναρξη της σεζόν 2020/21 μετρά 69 νίκες σε 72 παιγνίδια με 350 (!) γκολ υπέρ και μόλις 28 κατά.

Αρχηγός της ομάδας, η Αλεξία Πουτέγιας, κάτοχος της Χρυσής Μπάλας.