Εξαφάνιση επτά αθλητριών της Ερυθραίας σε ποδοσφαιρικό καμπ στην Ουγκάντα!

Ανησυχία έχει προκαλέσει η εξαφάνιση πέντε μελών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών Κ20 της Ερυθραίας στο τουρνουά CECAFA στην Ουγκάντα.

Εξαφάνιση επτά αθλητριών της Ερυθραίας σε ποδοσφαιρικό καμπ στην Ουγκάντα!

Πέντε μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών της Ερυθραίας, εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός περιφερειακού τουρνουά στην Ουγκάντα, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να αυτομόλησαν.

Η ομάδα είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο στη Τζίνια για το τουρνουά CECAFA, με τις αθλήτριες να εξαφανίζονται το πρωί της Τρίτης (2/11). Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που ποδοσφαιριστές από την Ερυθραία χάνονται από το ίδιο τουρνουά στην Ουγκάντα, καθώς πέντε άνδρες παίκτες είχαν πράξει κάτι ανάλογο το 2019.

Η CECAFA δήλωσε ότι η υπόθεση έχει καταγγελθεί στην αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχει ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων. Αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό από μια μακρά λίστα ποδοσφαιριστών της Ερυθραίας που αυτομόλησαν όταν βρίσκονται στο εξωτερικό με την Εθνική ομάδα.

Το 2009, το 2013 και το 2015, παίκτες της Ερυθραίας διέφυγαν ή αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ενώ βρίσκονταν σε διεθνείς αποστολές. Η Ερυθραία είναι μια από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο, με επικεφαλής μια αυταρχική κυβέρνηση.

Στην Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2021, η ετυμηγορία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κυβέρνηση της Ερυθραίας ήταν και πάλι καταδικαστική.

Στην αναφορά σημειωνόταν ότι «παραμένει μια από τις πιο καταπιεστικές στον κόσμο, υποβάλλοντας τον πληθυσμό της σε εκτεταμένη καταναγκαστική εργασία και στρατολόγηση, επιβάλλοντας περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης, γνώμης και πίστης, καθώς και περιορισμό του ανεξάρτητου ελέγχου από διεθνείς παρατηρητές».